İçeriğe atla

Bir Hayalim Var

Martin Luther King Jr., 1963,Washington DC İnsan Hakları Yürüyüşü
Harici ses
I Have a Dream, 28 Ağustos 1963, Educational Radio Network[1]

"Bir Hayalim Var" ya da özgün İngilizce ifadeyle "I Have A Dream", Amerikalı medeni haklar aktivisti Martin Luther King Jr. tarafından 28 Ağustos 1963'te İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş sonunda sivil ve ekonomik haklar ve ırkçılığa son verilmesi için çağrıda bulunduğu bir konuşmadır. Washington DC'de 250.000'den fazla sivil hakları taraftarına sunulan konuşma, sivil haklar hareketinin ve Amerikan tarihindeki en ikonik konuşmalar arasındadır.[2]

1863'te milyonlarca köleyi özgür ilan eden Kurtuluş İlanı'na atıfla başlayarak,[3] "yüz yıl sonra zenci hâlâ özgür değil" dedi.[4] Konuşmanın sonuna doğru King, Mahalia Jackson'ın ağlamasıyla "Hayalim var" konulu kısmen doğaçlama bir perorasyon için hazırladığı metinden ayrıldı: "Onlara rüyadan bahset Martin!" [5] Dinleyicileri en çok heyecanlandıran ve şimdi en ünlü olan konuşmanın bu bölümünde King, kölelik ve nefret ülkesinden doğan özgürlük ve eşitlik hayallerini anlattı.[6] Jon Meacham, "Tek bir cümleyle, Martin Luther King Jr., modern Amerika'yı şekillendiren erkeklerin saflarına Jefferson ve Lincoln'e katıldı" diye yazdı.[7] Konuşma, 1999'da genel seslendirme bilginleri anketinde 20. yüzyılın en iyi Amerikan konuşması olarak seçildi.[8]

Lincoln Anıtı'ndan Washington Anıtı'na doğru, 28 Ağustos 1963

Kaynakça

  1. ^ "Special Collections, March on Washington, Part 17". Open Vault. at WGBH. 28 Ağustos 1963. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 
  2. ^ The Dream: Martin Luther King Jr. and the Speech that Inspired a Nation. New York, NY: Harper Collins. 2003. s. 177. 
  3. ^ I Have a Dream: Martin Luther King Jr. and the Future of Multicultural America, James Echols – 2004
  4. ^ Alexandra Alvarez, "Martin Luther King's 'I Have a Dream': The Speech Event as Metaphor", Journal of Black Studies 18(3); DOI:10.1177/002193478801800306.
  5. ^ See Taylor Branch, Parting the Waters: America in the King Years 1954–1963.
  6. ^ Nicolaus Mills, "What Really Happened at the March on Washington?", Dissent, Summer 1988; reprinted in Civil Rights Since 1787: A Reader on the Black Struggle, ed. Jonathan Birnbaum and Clarence Taylor, New York: New York University Press, 2000.
  7. ^ Meacham, Jon (26 Ağustos 2013). "One Man". Time. s. 26. 
  8. ^ "I Have a Dream Speech Leads Top 100 Speeches of the Century". University of Wisconsin–Madison. 15 Aralık 1999. 9 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malcolm X</span> Afroamerikalı insan hakları aktivisti

Malcolm X (İngilizce telaffuz: [ˈmælkəm_ˈɛks], gerçek ismi Malcolm Little olan, hacca gittikten sonra Arapça El-Hacc Mâlik eş-Şabâz adını alan Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusuydu. Suikast sonucu öldürülmüştür. Gelmiş geçmiş en etkili Siyahi Amerikalılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Pasifizm</span>

Pasifizm, uyuşmazlıkların çözümü ya da çıkar sağlama aracı olarak savaşa ve şiddete karşı olmak demektir. Pasifizm, uluslararası uyuşmazlıklara barışçıl yollarla çözüm bulunabileceği ve bulunması gerektiği inancından; askeri ve savaş kurumlarının ortadan kaldırılmasına yönelik çağrılara; toplumun herhangi bir şekilde devlet gücü aracılığıyla örgütlenmesine karşı olmaya ; politik, ekonomik ya da toplumsal amaçlara ulaşmak için fiziksel şiddet kullanılmasının reddedilmesine; barış davasını savunmak için mutlaka gerekli durumlar dışında güç kullanılmasının mahkûm edilmesine (pasifisizm); kendini ve başkalarını savunmak dahil, her türlü koşul altında şiddete karşı olmaya dek uzanan, geniş bir düşünce yelpazesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Günü</span>

Martin Luther King Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi aktivist ve rahip Martin Luther King, Jr.'ın anısına yapılan anma günüdür. Martin Luther King'in doğum günü olan 15 Ocak'a yakın olması amacıyla her yıl Ocak ayının 3. Pazartesi günü kutlanır. ABD'de federal tatil olan ve Afro-Amerikalı bir kişinin anısına olan tek anma günü olmasının yanı sıra, sadece dört tane bulunan tek bir bireye adanmış anma günlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Kennedy</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi (1925 – 1968)

Robert Francis Kennedy ya da kısaca RFK, Amerikalı siyasetçi ve avukattı. Ocak 1961'den Eylül 1964'e kadar 64. Amerika Birleşik Devletleri başsavcısı ve Ocak 1965'ten Haziran 1968'de Demokratların başkan adaylığı için yarıştığı sırada suikaste uğrayana kadar New York'tan ABD senatörü olarak görev yaptı. Kardeşleri John F. Kennedy ve Ted Kennedy gibi o da Demokrat Parti'nin önde gelen bir üyesiydi ve modern Amerikan liberalizminin bir simgesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charlton Heston</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1923 – 2008)

Charlton Heston, Akademi ödüllü Amerikalı sinema, televizyon ve tiyatro oyuncusudur.

Mad Men, Matthew Weiner tarafından yaratılan Amerikan televizyon drama dizisi. Yapımcılığı Lionsgate Television tarafından üstlenilen dizi, ABD ve Kanada'da kablolu yayın kanallarından AMC tarafından gösterilmektedir. 19 Temmuz 2007 tarihinde başlayan dizi, 7 sezon toplamda 92 bölüm ile 17 Mayıs 2015 tarihinde ekranlara veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1964 Medeni Haklar Yasası</span> Amerika Birleşik Devletlerinde siyah ırka mensup kişilere yapılan ayrımcılıkları kaldıran yasa

1964 Medeni Haklar Yasası, Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah ırka mensup kişilere okullarda, kamusal alanlarda ve işe alımda yapılan negatif ayrımcılığın yasaklanması konusunda dönüm noktası olan bir yasadır. 2 Temmuz 1964'te dönemin ABD başkanı Lyndon Johnson tarafından imzalanarak yürürlüğe giren bu yasa ile, ırkçı ayrımcılık yasa dışı kılınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Don Cornelius</span> Amerikalı Tv programcısı, yazar ve yapımcı (1936-2012)

Donald Cortez "Don" Cornelius, Amerikalı Tv programcısı, yazar ve yapımcı. Cornelius, 1970 yılında Soul Train programını başlatmak için cebinden 400 dolar harcamıştı. Soul Train, pop dünyasındaki en çok satan plaklar listesine benzer bir şekilde, siyah müziğin duyurulması hedefliyordu.

<i>Tear down this wall!</i>

Tear down this wall!, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan tarafından 12 Haziran 1987 tarihinde Berlin Duvarı'nın yakınındaki Brandenburg Kapısı'nda Batı Berlinlilere hitaben bir halk konuşmasında söylenen, Berlin Duvarını yıkması için Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'a karşı bir meydan okuma içeren ünlü söz. Reagan, glasnost ("şeffaflık") ve perestroyka yoluyla Doğu Bloku'nda özgürlüğü artırmak isteyen Gorbaçov'un arzusunun bir nişanesi olarak bu konuşması ile Berlin Duvarı'nın yıkılmasını önermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asya İlişkileri Konferansı</span>

Asya İlişkileri Konferansı, 1947 yılının Mart-Nisan aylarında Yeni Delhi'de yapıldı. Kongrenin ev sahibi, daha sonra bağımsız Hindistan'ın temelini oluşturacak bölgesel hükûmetin başbakanı Jawaharlal Nehru'ydu. Konferans, Asya'daki pek çok bağımsızlık hareketi liderini bir araya getirdi. Aynı zamanda "Asya birliğini" sağlamaya yönelik ilk siyasi girişim olarak takdim edildi. Konferans, Asya ülkelerinin yöneticilerini aynı platformda bir araya getirerek, Asya Kıtası'ndaki insanların sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarını tartışarak çözüm aramak, ülkeler ve halkalar arası ilişkilerin gelişmesini teşvik etmek ve karşılıklı anlayış ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyordu.

<i>Ben Senin Zencin Değilim</i>

Ben Senin Zencin Değilim, Raoul Peck'in yönettiği, James Baldwin'in yazdığı "Remember This House" adlı esere dayanan 2016 çıkışlı belgesel film. Oyuncu Samuel L. Jackson tarafından seslendirilen film, Baldwin'in sivil haklar liderleri Medgar Evers, Malcolm X ve Martin Luther King'in anılarının yanı sıra Baldwin'in Amerikan tarihine ilişkin kişisel gözlemleriyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ırkçılığın tarihini anlatıyor. Film, 89. Akademi Ödülleri'ne En İyi Belgesel Film kategorsinde aday oldu.

<i>Selma</i> (film)

Selma, Ava DuVernay'ın yönettiği ve Paul Webb'in yazdığı 2014 tarihli bir drama filmi. Hikâyesi James Bevel, Hosea Williams, Martin Luther King Jr. ve John Lewis liderliğindeki 1965 Selma'dan Montgomery'ye oy hakları yürüyüşüne dayanmaktadır. Başrollerde David Oyelowo Martin Luther King Jr., Tom Wilkinson ABD Başkanı Johnson, Tim Roth siyasetçi George Wallace, Carmen Ejogo King'in eşi Coretta Scott King ve Common ise Bevel'i canlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernice King</span>

Bernice Albertine King sivil haklar liderleri Martin Luther King Jr. ve Coretta Scott King'in en küçük çocukları olan ABD'li bir vaizdir. Babası suikast sonucu öldürüldüğünde beş yaşındaydı. Bernice King ergenlik yaşlarındayken babasıyla ilgili bir belgesel izleyince psikolojisi bozulduktan sonra vaiz olmak için çalışmaya karar verdi. Bernice King 17 yaşındayken Birleşmiş Milletler'de konuşmaya davet edildi. Babasının öldürülmesinden yirmi yıl sonra deneme vaazını verdi. Babasının da, annesinin de aktivist olmalarından ilham aldı ve yetişkinlik döneminin ilk yıllarında birçok kez tutuklandı.

Archibald James Carey Jr., Abd'li avukat, hakim, politikacı, diplomat ve din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler tarafından yapılan konuşmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler tarafından yapılan konuşmalar listesi, Adolf Hitler'in yaptığı konuşmaları listeler. Hitler, 1919'da Münih'teki ilk konuşmasından, Şubat 1945'teki son konuşmasına kadar toplam 1525 konuşma yaptı. Bunların hepsini listelemek mümkün değildir, bu nedenle burada önemli konuşmalarından bazıları listelenmiştir.

Damien Leake ABD'li aktör, atlet ve antrenör.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr. suikastı</span>

ABD'li Baptist din adamı ve insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr. 4 Nisan 1968 günü saat 18:01'de (CST) Memphis, Tennessee'de kalmakta olduğu Lorraine Motel'de vurulmuştur. St. Joseph Hastanesi'ne kaldırıldıktan sona saat 19:05 itibarıyla ölmüştür. ABD'deki insan hakları mücadelesinin liderlerinden olan ve Nobel Barış Ödülü sahibi King, şiddet içermeyen mücadele yöntemlerini ve sivil itaatsizlik eylemlerini savunmaktaydı. Cinayet 1960'lı yıllarda ABD'de işlenen en önemli dört cinayetten birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş</span>

İş ve özgürlük için Washington'a yürüyüş veya Büyük Washington yürüyüşü 28 Ağustos 1963 günü Washington'da sona eren hak mücadelesi eylemlerini anlatır. Yürüyüş ve gösterilerin amacı ABD'de ırk ayrımcılığına maruz kalan Afroamerikalıların hakları ve yaşamakta oldukları yoksulluğa karşı çözüm arayışıdır. Eylemlerin kapanışında insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr. Lincoln Anıtı önünden yaptığı tarihi Bir Hayalim Var konuşmasıyla ırkçılığın sonlandırılması çağrısı yapmıştır.