İçeriğe atla

Bir Halkı Savunmak

Bir Halkı Savunmak
Kitabın kapağı
YazarAbdullah Öcalan
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonularFelsefe
Sosyoloji
Politika
Demokratik Konfederalizm
PKK
Yayım2004
YayımcıAmara Yayıncılık
Sayfa552
ISBN9786056551833

Bir Halkı Savunmak, PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından yazılan ve ilk kez 2004 yılında basılan kitap. Aynı zamanda Öcalan'ın yakalanmasından sonra mahkemeye verdiği savunma metni olarak da bilinmektedir.[1]

Türkiye'de kitaba bir dönem toplatma kararı verilmiş, ardından yasak kararı kaldırılmıştır.[2] Bununla birlikte halen zaman zaman düzenlenen polis operasyonlar kapsamında suç unsuru teşkil edebildiği ve toplatıldığı belirtilmiştir.[3][4]

Kitap, "Devlet, İktidar ve Şiddet Ötesinde" adıyla Almanca dilinde de basılmıştır.[5][6]

Hakkında

Abdullah Öcalan İmralı Adası'ndaki cezaevinde kaleme aldığı bu eserinde, 1999 tarihinde yakalanmasının ardından cezaevindeki ağır tecrit koşullarında bir mahkûmiyet yaşadığını, bununla birlikte hukuksal savunmaya devam etmesi nedeniyle çeşitli başvuruları olduğundan bahsetmektedir. Öcalan, bu süreç içerisinde gerek Türkiye mahkemeleri gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu hukuksal başvuruların "bireysel başvuruya" indirgendiğini, fakat sorunun toplumsal ve siyasal etkenlere dayandığını ifade eder.

Ardından toplumsallaşma üzerine görüşlerini açıklayan Öcalan, toplumsallığın insan türünün varlık koşulu olduğunu ve kendinden önceki insana en yakın familya olan primat türünden kopup insanlaşmasını sosyal bilimin en yakın gerçeği olduğunu ifade eder.[7] Bununla birlikte "Yalnız birey yoktur. Toplumu yıkılmış birey olabilir, ama en azından bu birey bile yıkılmış toplumunun anılarıyla birlikte ayaktadır." sözleriyle insan türünün güç kazanmasını toplumsal düzeyiyle kurduğu ilişkiye bağlı olduğunu iddia eder.[8]

Eserde bu bahsi geçen konuların çözümü için Murray Bookchin'in eserlerine referans alan Öcalan, özyönetim, özerklik, demokratik modernite gibi kavramların mezopotamya coğrafyası için bir çözüm yolu olacağından bahseder.[9]

Bunlarla birlikte bu eserinde Öcalan laiklik konusunu da ele almıştır. Öcalan'a göre, "laik devlet ideası köklü bir devrimden geçmedikçe ütopik bir ideadır" ve kapitalist modernite adını verdiği sistem, ideolojik hegemonyasını korumak için laikliği kullanmaktadır.[10] Öcalan, laik Türkiye sisteminin Kürt siyasi hareketine karşı dini kullanarak ve belli zaman dilimlerinde çeşitli tarikatlarla işbirliği yaparak kapitalist modernitenin Türkiye örneğindeki "ikiyüzlülüğünü" gösterdiğini iddia etmektedir. Öcalan bu durumu şöyle açıklamaktadır;[11]

"Bu temelde destekledikleri birçok tarikat vardır. Örneğin, Nakşî tarikatı da bunlardan bir tanesidir ve siyasi yönden en çok desteklenenlerin başında gelmektedir. Unutmayalım ki, bu tarikat, daha Yavuz Selim zamanında Osmanlılar tarafından bir ajan tarikat biçiminde örgütlendirilmiştir. Yani yüzyıllardan beri bu temelde kullanılan Nakşîcilik, basit bir olay olarak görülmemelidir. Kaynağım İdris-i Bitlisi’lerin öncesinden alıyor. Ve temsilcileri günümüzde sadece Bitlis’te de değildir; ülkemizin Güney’ine, Barzanilere dek uzanmaktadır. Hepsi bugün de hükümetle içli-dışlıdır. Cumhuriyetin laiklik gerçeğinin ikiyüzlülüğünü gösteriyorlar. Bunların laiklikte ne denli riyakâr ve sahtekâr olduklarını bu örneklerle daha da yakından görebiliyoruz."

Yine Öcalan'ın bu eserde anlattığına göre; Türkiye'nin kurulmasından bu yana, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasının yarattığı endişe ile Kürt etnisitesine ve Kürt kültürüne karşı bir asimilasyon politikası uygulanmıştır. Öcalan, Lenin ve Sartre'nin görüşlerine atıfta bulunarak ve onlarla paralel düşündüğünü ifade ederek, terör ve terörizm kavramlarını, devrim formülasyonu içinde baskıdan kurtulma ve özgürleşme adına askeri gereklilikler dahilinde doğan ve meşruiyeti sorgulanamayacak zorunlu bir eylem yöntemi olarak görmektedir.[12]

Etkileri

KCK, Abdullah Öcalan'ın ilk kez bu eserde ortaya attığı demokratik konfederalizm ilkesi çerçevesinde PKK'nın yeniden örgütlenme biçimine girmesiyle kurulmuştur.[13][14]

Ayrıca bakınız

  • Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Bildirgesi

Kaynakça

  1. ^ Üstündağ, Z. N. Pornografik Devlet-Erotik Direniş: Kürt Erkek Bedenlerinin Genel Ekonomisi], s. 12.
  2. ^ 22 bin kitaba yasak kalkacak 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1 Temmuz 2012, Erişim tarihi: 28 Mart 2016.
  3. ^ Kitap fuarında Aram Yayınları’nın standına polis baskını 26 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İMC TV, 23 Nisan 2016, Erişim tarihi: 27 Nisan 2016
  4. ^ Manisa'da Kck Operasyonu: 12 Kişi Sağlık Kontrolünden Geçirildi 11 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Haberler.com, 24 Mart 2016, Erişim tarihi: 9 Eylül 2016.
  5. ^ Kurdistan Democratic autonomy or socialism? 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 29 Ağustos 2015, Erişim tarihi: 9 Eylül 2016.
  6. ^ Jenseits von Staat, Macht und Gewalt (Verteidigungsschriften) 19 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 9 Eylül 2016.
  7. ^ Akbıyık, Yasemin. Teröre Kesin Çözüm İçin Devletimiz Darwinist Eğitime Son Vermelidir 8 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 28 Mart 2016.
  8. ^ Öcalan, A. Bir Halkı Savunmak 16 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Amara Yayıncılık, 2004. ISBN 9786056551833, Erişim tarihi: 28 Mart 2016.
  9. ^ Öztaş, Ö. Öz yönetim ve özerklik: Kürt emekçileri ne yana düşer? 11 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., soL, 3 Ocak 2016, Erişim tarihi: 9 Eylül 2016.
  10. ^ Ertosun, E. PKK’nın Laiklik Söylemi:“Truva Atı” İslam’dan Demokratik İslam Kongresi’ne[], Bilge Strateji, 2015, Cilt 7, sayı 13.
  11. ^ Öcalan A., Din Sorununa Devrimci Yaklaşım, Weşanen Serxwebun, Ekim 2008, 3. Baskı, s. 73
  12. ^ Akutay, S. S., Ateş, D. Türkiye'nin Sınır Ötesi Operasyonlarının Hukuki Çerçevesi 20 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi C. XVII, Y. 2013, Sayı 3 s. 116
  13. ^ İki buçuk Yıldır Gündemdeki "KCK" nedir? 3 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bianet, 28 Haziran 2011, Erişim tarihi: 28 Mart 2016.
  14. ^ Bozkurt, Ceyhun. Türk Silahlı Kuvvetleri Nasıl Bir Güce Karşı Mücadele Ediyor? 28 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: "Abdullah Öcalan’ın “Bir Halkı Savunmak” kitabında yer alan “Demokratik Konfederalizm” ilkesi çerçevesinde örgütlenme çalışmalarını hızlandırdı.", Erişim tarihi: 28 Mart 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PKK</span> Kürt milliyetçisi ayrılıkçı silahlı örgüt

PKK veya tam adı ile Partiya Karkerên Kurdistanê, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu topraklara sahip olabilmek için askerî hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt. Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra; KADEK ve Kongra-Gel isimlerini de kullanmıştır. 1978 yılında, Lice'nin Fis köyünde Abdullah Öcalan ve kendisini destekleyen 21 kişi tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, 2005 yılına kadar Marksizm-Leninizm, ardından demokratik konfederalizm üzerine kurulu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Öcalan</span> PKKnın kurucu lideri (1978–1999)

Abdullah Öcalan veya zaman zaman kullanılan kısa adıyla Apo, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu lideridir.

<span class="mw-page-title-main">HPG (örgüt)</span> PKK’nin askerî gücü

HPG tam adı ile Halk Savunma Güçleri, PKK'nın amacı ve stratejisi doğrultusunda Türkiye'de sivillere, polis karakollarına ve askerî hedeflere karşı intihar saldırıları, silahlı ve bombalı saldırılar düzenleyen PKK'nın askerî kanadı. Çeşitli kaynaklarda örgütün savaş stratejisi olarak gerilla savaşı yöntemlerini kullandığı iddia edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-PKK çatışması</span> PKK ve TSK arasında 1984ten beri süren savaş

Türkiye-PKK çatışması, PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında örgütün 1978'de yılında kurulması ile beraber başlayan ve hâlen devam eden çatışmaları kapsamaktadır. 1984 yılına kadar küçük ölçekli silahlı çatışmalar yaşanmışsa da Türk güvenlik güçleri ve PKK mensupları arasındaki topyekün silahlı mücadele 1984 yılında PKK'nın gerçekleştirdiği Eruh ve Şemdinli saldırıları ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kürt milliyetçiliği</span> siyasal ideoloji

Kürt milliyetçiliği, Kürtlerde, halk olma bilincinin kültürel ve siyasal eyleme yönlendirilmesini ifade eden kavramdır. Kürtlerin çoğunluk olduğu toprakları Kürdistan olarak tanımlayan ve bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını savunan siyasi hareket olmakla birlikte, Kürtlerin yaşadıkları topraklarda diğer etnik gruplar ile eşit haklara sahip olmasını, Kürtçenin resmî dil ve eğitim dili olmasını savunan siyasi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">KCK</span> Kürt politik organizasyonu

KCK, Türkçe tam adı ile Kürdistan Topluluklar Birliği, Abdullah Öcalan'ın teorize ettiği demokratik konfederalizm çerçevesinde kurulan çatı örgüt. KCK bünyesinde Kürdistan'ın sırasıyla Türkiye, Suriye, İran ve Irak sınırları içinde kalan dört parçasını temsil eden demokratik konfederalist siyasi partiler olarak tanımlanan Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) ve Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Demirtaş</span> kürt siyasetçi ve avukat

Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi ve yazardır. 22 Haziran 2014'te seçildiği Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığı görevini 11 Şubat 2018'e kadar yürütmüştür. 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayılan</span> PKK Yürütme Konseyi Üyesi ve HPG Komutanı

Murat Karayılan ya da kod adıyla Cemal, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi üyesi. PKK'nın silahlı kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">YJA STAR</span>

YJA STAR ya da STAR Özgür Kadın Birlikleri, PKK'nın askeri gücü HPG'nin kadın koludur. PKK'nın kadın silahlı militan ulusal hareketi olan YJA-STAR gerilla hareketiyle özgür komünler halinde mücadele vermektedir. Alınan bütün kararlar tamamen KCK dışındadır kadınların kendi kararlarının aldığı örgütlenme birimidir. Temel ideolojisi olarak Demokratik Konfederalizme dayanan kısmı PKK lideri Abdullah Öcalan'dan alınmıştır.

Kürt siyasi hareketi ya da Kürt özgürlük hareketi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran topraklarında, Kürdistan olarak anılan jeokültürel bölgede yaşayan Kürtlerin anadilde eğitim, self determinasyon, özerklik ya da bağımsız devlet gibi politik taleplerini gerçekleştirmek için mücadele veren hareketin genel adı olarak kullanılır. Bu talepler yasal zeminde demokratik olarak tartışıldığı gibi silahlı olarak Marksist-Leninist çizgide gerçekleştirilmeye de çalışılmaktadır.

Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği (ADYÖD), PKK lideri Abdullah Öcalan ile bir grup marksist öğrenci tarafından 1975'te kurulan öğrenci derneği.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik konfederalizm</span> ideoloji ve hükûmet yapısı

Kürt komünalizmi veya Apoculuk olarak da bilinen demokratik konfederalizm, İmralı Cezaevi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından teorize edilen ve devletsiz bir topluma dayanan siyasi paradigmadır. Özerklik, doğrudan demokrasi, siyasi ekoloji, feminizm, çok kültürlülük, öz savunma, öz yönetim kooperatif ekonomisi unsurlarına dayanan konfederasyon özelliklerine sahip bir demokratik öz örgütlenme sistemine ilişkin siyasi bir kavramdır. Toplumsal ekoloji, özgürlükçü belediyecilik, Orta Doğu tarihi ve genel devlet teorisinden etkilenen Öcalan, bu konsepti Kürt ulusal özlemlerinin yanı sıra sınıflı topluma kök salmış bölge ülkelerindeki diğer temel sorunlara siyasi bir çözüm ve dünyanın dört bir yanındaki halklar için özgürlük ve demokratikleşmeye giden bir yol olarak sunmaktadır.

<i>Serhildan</i>

Serhildan, Kürt siyasi hareketi kapsamında 1990'dan beri Türkiye'de meydana gelen Kürt siyasi isyanlarını tanımlayan politik terim.

Jineoloji, kadın bilimi olarak da anılan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın teorize ettiği feminizm ve cinsiyet eşitliğini içeren doktrin. Kürtçe kadın anlamına gelen "jin" kelimesinden türetilen jineoloji 'kadın bilimi' olarak tarif edilir. Çeşitli kaynaklarda "Kürt feminizmi" olarak anılır. Öcalan, bölgesel toplumlarda yaşayan kadınları baskı altına alan namus temelli din ve kabile kuralları temelinde “kadınların özgür olmadığı sürece bir ülkenin özgür olamayacağını” ve "kadın özgürlüğünün toplumdaki özgürlük düzeyini belirlediğini" ifade eder.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

Öcalan Davası; Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı 1984'ten beri isyan eden ve Avrupa Birliği, NATO, ABD ile Türkiye gibi çeşitli devlet ve kuruluşlar tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu Abdullah Öcalan'ın, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçuyla Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmesiyle sonuçlanan yargı sürecidir.

PÇDK tam adı ile Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi, 2002 yılında kurulan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde faaliyet gösteren bir siyasi partidir. PKK ile birlikte Kürdistan Topluluklar Birliği'nin (KCK) bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Abdullah</span>

Asya Abdullah, Kürt siyasetçi. PYD'nin eş başkanıdır. TEV-DEM koalisyonunun eski eş başkanı olan Abullah, Suriye Kürdistan Topluluklar Birliği'nin (KCK) kıdemli daimi üyesi olarak görev yapmaktadır. Rojava'daki Kürt siyasi projesine destek toplamak için aktivistlere, akademisyenlere ve dünya liderlerine ulaşmak için çok sayıda konferansta sunum yaptı.