İçeriğe atla

Bir Fırtına Tuttu Bizi

Bir Fırtına Tuttu Bizi Deryaya Kardı, Yücel Paşmakçı tarafından Fatma Çil'den derlenip notaya alınmış, Rumeli türküsü.[1]

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile yaşanan göç hikâyesini anlatan bir sevda türküsüdür.[2] Selanik Türküsü adıyla da bilnir.

Öyküsü

Sabri ve Dimitri Selanik'te yaşayan iki arkadaştır. Sabri Rum kızı Angeliki'ya, Dimitri Türk kızı Şefika'ya sevdalanır. Her ikisinin de ailesi sevdalarını onaylamaz. Sabri, Dimitri'nin yardımı ile Angeliki'yi kaçırmayı dener ancak başaramaz. Angeliki'nin babası ve adamları tarafından kolundan vurulan Sabri'yi Dimitri kaçırır; uzun süre birlikte dağlarda gezerler. Güneye indiklerinde yakalanıp hapse atılırlar. Sabri, mahpushanede bir ağıt seslenir:[3]

Bir fırtına tuttu bizi, deryaya kardı. O bizim buluşmalarımız a yârim mahşere kaldı

Angeliki başkası ile evlendirilir. Sabri'nin ağıtını duymuş gibi cevap verir:

Pencereden baka baka yârim ela gözler süzüldü.

Sabri ve Dimitri hapisten çıktıklarında nüfus mübadelesi başlamıştır. Babaları Anadolu'ya göç etmiş, Şefika ve ailesi taşınmış; Sabri'nin evi yakılmıştır. İki halk artık düşman olmuştur. İki arkadaş bir ağıt seslenir:

Yeni cezve, yeni cezve kaynar, kaynamaz oldu.

O benim nazlı yârimin dilleri söyler, söylemez oldu.

Yeni cezve, yeni cezve kaynıyor ocakta.

Kasatura belimizde, a yârim martinimiz kucakta.

Mahpushanede yata yata her yanım çürüdü.

Pencereden baka baka a yârim ela gözler süzüldü.

Yollarına baka baka a yârim ela gözler süzüldü.

Mahpushanenin mahkûmları sıra sıra dizildi.

Bu bizim kaderimize a yârim kara yazı yazıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Bir Fırtına Tuttu Bizi Deryaya Kardı (Repertuar No: 1919)". Repertuar Türküleri Külliyatı sitesi. 14 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  2. ^ "Rumeli Türküleri'nin can yakan hikayeleri". Milliyet Molatik, 9 Haziran 2017. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  3. ^ Gündoğdu, Ferhat. "Bir Fırtına Tuttu Bizi ve Hikayesi". Medya Keşan sitesi, 18 Aralık 2018. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Akın</span> Türk şair

Gülten Akın Cankoçak , Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Efendi</span> Mustafa Kemal Atatürkün babası

Ali Rıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Onural</span> Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi ve yüksek işletme mühendisi

Mustafa Cengiz Onural, Türk müzisyen, besteci, makine mühendisi, yüksek işletme mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi</span> Türkiye ile Yunanistan arasında din esasına dayanılarak gerçekleştirilmiş zorunlu göç

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

<span class="mw-page-title-main">Kayılar (şehir)</span> Yunanistanın Batı Makedonya bölgesi, Kozani ilçesi, Eordea belediyesine bağlı kent

Kayılar Yunanistan’da Kozana ili Eordia Belediyesine bağlı bulunan kasaba. Rumca adı 1927'de Ptolemaida olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Mahsun Kırmızıgül</span> Türk şarkıcı, oyuncu, yönetmen ve senarist

Mahsun Kırmızıgül veya doğum adıyla Abdullah Bazencir, Türk müzisyen, yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<i>Deli Yürek</i> Türk televizyon dizisi (1998–2002)

Deli Yürek, Sinegraf imzalı, yönetmenliğini Osman Sınav'ın yaptığı, aksiyon, dram ve politik türdeki Türk yapımı televizyon dizisidir. 5 Ekim 1998 tarihinde Show TV'de yayımlanmaya başlayan dizi, son sezonu olan 4. sezon atv'de yayımlandı. 4 sezondan oluşan dizi, 24 Haziran 2002 tarihinde yayımlanan 113. bölümü ile sona erdi.

Yaşar Miraç, Türk şair, yazar, çevirmen, yayıncı, öğretmen.

Erdoğan Tünaş, Türk senarist, yazar ve film yapımcısıdır.

Havva Karakaş, Türk halk müziği şarkıcısı, Balkan türküleri yorumcusu.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Melek Mosso ya da gerçek adıyla Melek Davarcı, Türk müzisyen ve müzik öğretmeni.

Bahattin Çamurali ; Türk kemençe sanatçısı.

Suzan Yakar, Türk şarkıcı, sinema oyuncusu ve yapımcısı.

Çalın Davulları, bağlama sanatçısı Nihat Kaya tarafından 1985 yılında ses sanatçısı Hüseyin Yaltırık'tan derlenip notaya alınmış ağıt türünde bir Rumeli türküsüdür.

Bülbülüm Altın Kafeste, Şevket Öndesev tarafından hafızaya alınmış ve Muzaffer Sarısözen’e aktarılmış bir Rumeli türküsü.

Ali Ercan Türk âşık.