İçeriğe atla

Bir At'ın Öyküsü

Bir At'ın Öyküsü
Şehir Tiyatroları oyun afişi
Şehir Tiyatroları oyun afişi
YazarLeo Tolstoy
İlk gösterim13 Aralık 1995
İlk gösterildiği yerİBB Şehir Tiyatroları
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Ülke Türkiye
Orijinal dilRusça
TürTrajedi

Bir At'ın Öyküsü, Leo Tolstoy'un yazdığı tiyatro oyunu.

Konusu

Oyunda, farklı görünümü yüzünden hor görülen, aşağılanan bir atın gözünden, tüm çelişkileri, toplumsal belirlenmeleri, acımasızlığı ve zavallılığıyla insanoğluna yaklaşılır. Alaca olmasının dışında hiçbir “suç”u olmayan bir atın doğumundan ölümüne dek tüm yaşantısı, sevgi, sevgisizlik, umut, korku ve acıların iç içe geçtiği dünyasıyla, insanların kurdukları toplumsal düzen içinde yalnızca birbirlerini değil, tüm doğayı belirlemeye çalışmaları ve bunun sonucunda çevrelerindeki insanların ve hayvanların yaşamlarının yönünü çizmeleri iç burkan katı bir gerçekçilikle göz önüne serilir.

“Alaca” atın doğumundan ölümüne yaşamının tüm evreleriyle çevresindeki insanların yaşam evrerleri arasında paralellik kurulan oyunda, önce sahneye gündelik giysileri içinde çıkan oyuncular görülür. Sonra oyuncular kah at kah insan rolü üstlenerek, haradaki atlara dönüşüp öyküyü sahnede canlandırır. Öykünün sonunda ise yine gündelik giysileri içindeki oyuncular görünür.

Oyuncular bedensel devinimlerde, at yanılsamasını yalnızca ayak ve baş hareketleriyle yaratmaktadır.[1]

Gösterimleri

Oyun, 1995-1996 sezonunda İBB Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmiştir.

Kadrosu

Teknik Kadro

Oyuncular-Karakterler

Dişi atlar korosu:

Erkek atlar korosu:

  • Murat Coşkuner: 1. Erkek at (Alacayel)
  • Şükrü Türen: 2. Erkek at (Bobrinski-Sevgili-Teğmen)
  • Eftal Gülbudak: 3. Erkek at (Demir Kır Aygır-Çingene)
  • Murat Daltaban: 4. Erkek at (Seyis-Bay Willingstone)
  • Burak Davutoğlu: 5. Erkek at (General)
  • Aziz Mullaaziz: 6. Erkek at (Feofan-Fritz)
  • Cem Karakaya: 7. Erkek at (Bahisçi)
  • Ersin Umulu: 8. Erkek at (Kuzguni Aygır-Satıcı-Çingene)
  • Tan Hacikadiroğlu: Seyis Yamağı

Kaynakça

  1. ^ sibelarslanyesilay.com 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tiyatro Dergisi, Ocak-Şubat ‘95 Sayı : 55
  2. ^ ibstkutuphane.ibb.gov.tr 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 43

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<i>Marxın Dönüşü</i>

Marx'ın Dönüşü, Amerikalı tarihçi ve tiyatro oyun yazarı Howard Zinn tarafından 1999 yılında yazılan Marx in Soho adlı tek kişilik tiyatro oyunu, Türkçeye çevirilip Genco Erkal tarafından güncellenerek günümüze uyarlanmasıyla 2009'da sahnelenişidir. Marx in Soho, Marks Döndü adıyla dilimize çevrilerek, Aykırı Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Tek perdedir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

<i>Derya Gülü</i> (oyun)

Derya Gülü, Necati Cumalı'nın yazdığı seyirlik oyun.

Bana Bir Picasso Gerek Jeffrey Hatcher'in yazdığı tiyatro oyunu.

<i>Aldatma</i> (oyun) Oyun Harold Pinter tarafından yazıldı

Aldatma, Harold Pinter'in orijinal adı Betrayal olan tiyatro oyunu.

<i>Ben Ruhi Bey Nasılım</i>

Ben Ruhi Bey Nasılım, Edip Cansever'in aynı adlı ırmak şiir'lerinden yola çıkarak, seyirlik oyun haline getirilmiş şeklidir.

<i>Ben Anadolu</i> (oyun)

Ben Anadolu, Güngör Dilmen tarafından yazılan seyirlik oyun.

<i>Ayaktakımı Arasında</i>

Ayaktakımı Arasında, Maksim Gorki'nin yazdığı ve en çok tanınan ve başarı elde etmiş tiyatro oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Misafir (oyun)</span>

Misafir, Bilgesu Erenus tarafından yazılmış, seyirlik bir oyundur.

16. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2012 yılında verilen, 3 özel ödül ile 15 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 15 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 2 Nisan 2012'de açıkladı. Ödüller 30 Nisan 2012'de Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan bir törenle verildi. Törende Broadway Cabaret özel bir performans sahneledi.

<i>Aklımdaki Kadınlar</i>

Aklımdaki Kadınlar, orijinal adı Jake's Women olan tiyatro oyunudur.

<i>Hayal-i Temsil</i>

Hayal-i Temsil, Ahmet Sami Özbudak'ın yazdığı, Türkiye'de tiyatro sahnelerinin ilk Müslüman kadın oyuncuları olan Afife Jale ile Bedia Muvahhit'in hayat öykülerini ve Türk tiyatrosunun tarihini anlatan iki perdelik oyun.

İsmet Kuntay Tiyatro Ödülleri, çeşitli dallarda verilen bir tiyatro ödülüdür.

Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri, 2013'te verilmeye başlanan bir tiyatro ödülüdür. 2020 yılında 8.'si verilmiştir.

<i>Soytarılar Okulu</i>

Soytarılar Okulu, F. K. Waechter’in yazdığı, çocuklar için tiyatro oyunu.

<i>Bayrak</i> (oyun) Tiyatro oyunu

Bayrak, Berkun Oya'nın yazıp yönettiği tiyatro oyunu. Oyun ilk kez 11 Şubat 2009'da Krek Tiyatro Topluluğu tarafından Garajistanbul'da sahnelenmiştir. Oyun aynı sene düzenlenen 13. Afife Tiyatro Ödülleri töreninde İlk kez o yıl sahnelenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarı dalında Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'nü kazanırken, oyunda Kadın karakterini canlandıran Canan Ergüder ise Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu Ödülü'ne layık görüldü. Alışılmış ve hayatın içinden olayları farklı bir şekilde sahneye taşıyan yazar Berkun Oya, oyun hakkında konuşurken şöyle der:

Bayrak daha sürprizli bir oyun galiba, özellikle kurgusal yapısı ve kullanılan dil bakımından. Dolayısıyla ‘Bayrak’ için absürd denebileceğini çok sanmıyorum. Ve umarım tiyatro binasından çıktıktan sonra hemen konuşmaya başlayabilecekleri ve gündelik hayata dönebilecekleri bir oyun olmaz... Beş dakika, hiç değilse beş dakika istiyorum...

21. Afife Tiyatro Ödülleri veya sponsorluk anlaşması gereğince 21. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2017 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilmiş tiyatro ödülleridir.

Ali Cem Köroğlu, Türk sahne ve kostüm tasarımcısıdır.