İçeriğe atla

Bip sansürü

Bip sansürü, televizyonda uygun olmayan kelimeleri sansürlemek için kısa bir bip sesi kullanılmasına denir. Ayrıca; kanallar isteğe bağlı olarak, konuşan kimsenin ağız bölgesini herhangi bir sembol kullanarak veya mozaikleyerek de sansürleyebilir. Bu sansür tipi sinemada kullanılmaz, televizyonda ise filmler bu şekilde sansürlenmez. Bazen komedi yayınlarının daha komik olması için de amaçsızca kullanılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sansür</span> konuşmayı veya diğer kamu iletişimini bastırma durumu

Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifade özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir. Ayrıca, sansür, toplu iletişimden kimi düşünceleri ve konseptleri çıkarma yoluyla algıyı kontrol etme eylemi olarak da nitelendirilebilir. Sansüre uğrayan şeyler tek bir kelimeden başlı başına bir kavrama kadar değişebilir ve değer sisteminden, ahlâkî yargılardan etkilenebilir.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

<i>Tasvîr-i Efkâr</i> Şinâsînin 1862de yayımlamaya başladığı gazete

Tasvîr-i Efkâr, İbrahim Şinâsî'nin 28 Haziran 1862'de Tasfîr-i Efkâr adıyla yayınlamaya başladığı, havâdis ve maarife dair Osmanlı cerîdesi (gazetesi).

<span class="mw-page-title-main">İfade özgürlüğü</span> kişinin görüş ve fikirlerini iletme hakkı

İfade hürriyeti, ifade özgürlüğü, Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen, bireylerin veya toplulukların fikir ve görüşlerini sansür, yasal yaptırım veya tehdit korkusu olmaksızın ifade etme hakkıdır. Birçok devlet ifade özgürlüğünü anayasal koruma altına almıştır. Konuşma özgürlüğü ve ifade özgürlüğü siyasal bağlamda dönüşümlü olarak kullanılan terimler olsa da, ifade özgürlüğünün hukuki anlamı, iletişim araçları arasında fark gözetmeksizin bilgi ve fikirlerin aranması, erişilmesi ve yayılmasına yarayan her tür faaliyeti kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

Türkiye'deki medya grupları listesinde, Türk medyasında rekabetçi yerli medya sektöründe birden fazla televizyon ya da radyo kanalı veya gazeteye sahip olup, gruplaşmış şirketler listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sansürü</span> İnternette nelere erişilebileceğinin, nelerin yayınlanabileceğinin veya nelerin görüntülenebileceğinin kontrol edilmesi veya engellenmesi

İnternet sansürü, internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi ve İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in internet sansürleme politikaları</span>

Çin'de internet sansürleme ile ilgili çalışmalar çok sık yaşanmaktadır. Çin daha önce de uluslararası anlaşmalarla korunan Altın Kalkan Projesini kabul etmesine rağmen bu kuralı sık sık ihlal etmektedir. Çin'de ilk sansürleme ise 11 Temmuz 2003'te başladı. Çin bu sansürü ise 30.000 polis ile sağlamaktadır.

<i>Sansür</i> (film)

Sansür, Tan Oral'ın yönettiği, 1970 yılı yapımı bir Türk animasyon kısa filmidir. Film, 1977 yılında aynı isimle kitap olarak da yayımlanmıştır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM TV</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TBMM TV veya Meclis TV, 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nun 21. maddesi gereğince, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na ait TRT 3 üzerinden, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilgili haberleri ve Genel Kurul toplantılarını canlı yayınlayan haber kanalıdır. 30 Eylül 2021'de yayın ekipmanlarının yenilenmesiyle beraber TRT 3 ile birlikte HD yayına geçmiştir.

Bibi Besch, Avusturya kökenli Amerikalı oyuncudur.

İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Bibi Andersson</span> İsveçli oyuncu

Bibi Andersson, İsveçli aktris.

<span class="mw-page-title-main">Gena Rowlands</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Gena Rowlands, Amerikalı oyuncu. Altın Küre ve Emmy Ödülü sahibidir. Oyuncu Robert Lansing ile beraber rol aldıkları The 87th Precinct filminde başarılı bir performans sergiledi. 1980 yapımı Gloria filminde aynı isimli karakteri canlandıran sanatçı ünlü yönetmen ve oyuncu John Cassavetes ile onun 1989'da ölümüne kadar evli kalmışlardır. İki evliliğinden üç çocuk sahibi olan Rowlands, 14 Ağustos 2024'te Indian Wells, Kaliforniya'daki aile evinde Alzheimer hastalığına bağlı nedenlerden 94 yaşında ölmüştür.

Sansür bandı, sansür çubuğu ya da sansür şeridi, "hassas" bilgi veya görüntülerin siyah, gri veya hatta beyaz dikdörtgen kutular tarafından kapatıldığı metin, fotoğraf ve video sansürünün temel bir şeklidir. Bu çubuklar, görüntülerin çeşitli bölümlerini sansürlemek için kullanılmaktadır. Pikselleştirme ve bulanıklaştırma gibi daha az rahatsız edici etkiler uygulayan dijital düzenleme yazılımının oluşturulmasından bu yana, sansür çubukları genellikle hiciv için kullanılmaktadır.

Müstehcenlik, zamanın yaygın ahlakını kuvvetli bir şekilde rahatsız eden herhangi bir iddia veya eylemdir. Müstehcen kelimesinin, Latin etimolojisinden türetildiği düşünülmektedir. Müstehcenliğin tanımı kültürler, aynı kültürü paylaşan topluluklar, hatta bireyler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple çoğu ülkede neyin müstehcen olduğuyla ilgili hukuki tanımlamalar yapılmıştır ve bu tanımlamalara göre sansür gibi yaptırımlar uygulanarak müstehcen olarak nitelenen materyallerin kontrolü sağlanmaya çalışılmaktadır.

Filipinler'de sansür, Filipinler'deki belirli bilgilerin kontrolünü ifade eder.

İsrail'de sansür yasaları, 1945'ten itibaren İsrail'den veya İsrail üzerinden yerel medya, yabancı gazeteler ve tel servisi aktarımları için geçerli olan yayınlarına uygulanan İngiliz düzenlemelerine dayanmaktadır.