BASIC 1964'te John George Kemeny ve Thomas Eugene Kurtz tarafından New Hampshire, ABD'de icat edilmiş, günümüzde de çeşitli türevleri kullanılmakta olan yüksek düzey bir programlama dili. Farklı türevleri birçok işletim sisteminin parçası olarak sunulmuştur.
Avogadro sayısı kadar atom ya da molekül içeren maddeye 1 mol denir. Mol, hiçbir zaman belli bir kütleyi ifade etmez.
Radyan, bir dairede yarıçap uzunluğundaki yay parçasını gören merkez açıya eşit açı ölçme birimidir. 1 radyan 180/π ya da yaklaşık 57,2958 derecedir (57°17′45″).
Elektronvolt (eV) değeri yaklaşık 1.6 x 10−19 J olan enerjiye verilen addır. Tanım olarak bir elektronun, boşlukta, bir voltluk elektrostatik potansiyel farkı katederek kazandığı kinetik enerji miktarıdır. Diğer bir deyişle, 1 volt çarpı elektronun yüküne eşittir. 1 volt temel yük ile çarpıldığında buna eşit olmaktadır.
Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir. Alanı 100 metrekare (m²) olan alan ölçüsüne de ar denir. Genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı. Günümüzde ise 1.000 m2 alana eşit olan dekar yerine kullanılmaktadır. Genelde Türkiye'de arsa ve tarlaların yüzölçümünü belirtmekte kullanılır.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.
Pazar payı, bir piyasada, bir malın toplam satış miktarı ya da gelirleri içinde bir firmaya ait olan pay anlamına gelen bir iktisat terimidir.
Planck birimleri, aşağıdaki listede de gösterilen gibi SI tarafından kabul edilen ve yedi temel birimden türetilen fiziksel ölçü birimleridir. Bu yedi fiziksel sabit, eğer türetilen herhangi bir birimin sayısal değeri olarak kullanılırsa değeri 1 birim olur. Planck birimlerinin kuramsal fizikte derin anlamları vardır. Bunlar, fizik yasasının cebirsel ifadelerini, çok kolay biçimde basitleştirirler. Kuantum kütleçekimi gibi birleşik kuramların incelenmesi özel rol oynarlar.
Fizikte doğal birimler, evrensel fizik sabitleri kullanılarak elde edilen ölçü birimleridir. Örneğin temel yük (e), elektriksel yük ve ışık hızı (c), hız için kullanılan doğal birimlerdir. Herhangi bir evrensel fizik sabitini 1 birim olarak normalleştirmek için yalnızca evrensel ölçü sistemi kullanılır. Her ne kadar bu şekilde basitleştirme avantaj gibi görülüyor olsa bile, fizik yasalarının matematiksel ifadesinden elde edilen bu sabitlerin anlaşılması biraz zor olabilir.
Jean-Baptiste Biot, Fransız bilim insanı. Meteoroitlerin gerçek yapısını ortaya çıkarmış, bir balon yolculuğu yapmış ve ışığın polarizasyonu hakkında araştırmalarda bulunmuştur.
TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.
Carme grubu Jüpiter uyduları arasında Carme ile benzer ters yön yörüngeli bir grup düzensiz uydudur. Benzer yörüngeleri ve yapıları sebebiyle ortak bir kökene sahip oldukları düşünülmektedir.
Gal CGS ölçü sisteminde ivme birimidir. Birim adını İtalyan bilim insanı Galileo Galilei (1564-1642) isminden alır.
Oersted, CGS birim sisteminde kullanılan bir birimdir. Birim adını elektrik akımındaki değişimin manyetik alan ürettiğini bulan Danimarkalı bilim insanı Hans Christian Ørsted'ten almıştır.
Maxwell CGS ölçü sisteminde kullanılan bir ölçü birimidir. Kısaltması Mx tir. Birim adını elektromanyetikteki dört ünlü denklemi ortaya koyan ünlü İskoç fizikçi James Clerk Maxwell'den (1831-1879) alır. Maxwell manyetik akı birimidir. Manyetik akı manyetik akı yoğunluğu ile manyetik alan çizgilerinin dik olarak geçtiği yüzey alanın çarpımına eşittir. CGS sisteminde
Barye CGS birim sisteminde basınç ölçü birimidir. Kısaltması Ba'dır. 1 santimetre kare üzerinde 1 dyne kuvvet olarak tanımlanmıştır. Birim adını Fransız heykeltıraş Antoine-Louis Barye'ten (1796—1875) alır.
Gilbert CGS birim sisteminde eskiden kullanılan bir ölçü birimidir. Kısaltması Gb dir. Birim adını manyetizma konusundaki ilk deneyleri başlatan kişi olarak bilinen İngiliz doktor William Gilbert'ten (1544-1603) alır. Bu birim günümüzde artık kullanılmamakla birlikte eski belge ve yayınlarda görülebilir.
Poise CGS birim sisteminde viskosite (akmazlık) ölçü birimidir. Birim, adını Fransız bilim insanı Jean Louis Marie Poiseuille'nin (1799-1869) isminden alır. Kısaltması P'dir
Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.