İçeriğe atla

Binot Paulmier de Gonneville

Binot Paulmier de Gonneville.

Binot Paulmier, sieur de Gonneville, 16. yüzyılın başından bir Fransız denizci, 17. ve 18. yüzyıl Fransa'sında Terra Australis'in kaşifi olduğuna inanılıyordu.[1] Şu anda, Fransa'daki Normandiya'dan tarih kitapları, Binot Paulmier'in 1504'te şu anda Güney Brezilya olarak bilinen yere gelen bir Fransız-Norman denizci olduğunu öğretiyor.[2][3][4]

Yayınlanan anılarına göre, 1503'te de Gonneville, Portekiz'in mare clausum politikasına meydan okuyarak, mürettebatı ve iki Portekizli dümencinin yardımıyla Normandiya'daki Honfleur'dan Doğu Hint Adaları'na doğru yola çıktı. Ümit Burnu'na vardığında gemisi L'Espoir (Umut) bir fırtına tarafından bilinmeyen bir ülkeye sürüklendi. 1505'te, "Indes Meridionales" olarak da adlandırdığı "büyük Avustralya topraklarını" keşfettiğini iddia ederek geri döndü. De Gonneville'e göre, sakinlerinin varsıllık nedeniyle çalışmak zorunda olmadığı bu pastoral yerde altı ay kalmıştı. De Gonneville, bu karanın Ümit Burnu'nun doğusunda altı haftalık bir yolda olduğunu belirtti.

De Gonneville'in öyküsünden ilk kez, sözde yaşandığı iddia edilen olaydan sadece 160 yıl sonra, 1663'te, de Gonneville'in bir akrabası olan Lisieux'deki Saint-Pierre Kilisesi'nin rahibi Jean Paulmier de Courtonne'un, de Gonneville tarafından 1505'te Fransa'ya getirilen bir yerlinin torununun oğlu olduğunu iddia ettiği Memoirs Concerning the Establishment of a Christian Mission in the Austral Land adlı bir kitap yayınladığında bahsedildi.

De Courtonne'un iddiaları, Fransız vatanseverliğinin Hollandalıların ve İngilizlerin Güney Pasifik'te yeni keşifler yapmadaki başarısına gücendiği bir zamanda büyük yankı uyandırdı. De Gonneville'in öyküleri, bu yeni topraklar üzerindeki bir Fransız iddiasının temeli olarak kışkırtıldı.[5] Bu inanç 18. yüzyılda büyüdü ve Bouvet, Bougainville ve Kerguelen'inki gibi Fransız seferlerine yol açtı.

Tarihçiler, Gonneville'in keşfettiği ve efsanevi Terra Australis (ya da önerildiği gibi Madagaskar) olduğu varsayılan arazi için birçok yer önerdiler. Bazıları bunun Brezilya'nın güney kıyısında bir yerde olduğuna inanıyor. D'Avezac'ın zayıf ve hiçbir zaman kanıtlanmamış teorisine dayanan diğerleri, Santa Catarina eyaletindeki São Francisco do Sul'u önerdi. Geldiği yer ve karşılaştığı sakinler nerede olursa olsun, Gonneville, Gonneville'in kızıyla evlenen bir yerli çocuğu Fransa'ya (Fransızlar Essomericq olarak tercüme etti) geri getirdi. Konuyla ilgili bir kitap yazan tarihçi Leyla Perrone-Moises, varış yerinin bilinmediğini söylüyor[2][6] O zamandan beri, Binot Paulmier de Gonneville'in Güney Brezilya'ya gelen ilk Avrupalı olduğu iddia edilen başarısı her yıl hem memleketi Honfleur Normandiya'da hem de merakla Brezilya'daki São Francisco do Sul adasında, Fransız kaşifin 1504'te gelişini anmak için bir anıt levhanın dikildiği yerde kutlanıyor, ancak olay kanıtlanmış bir gerçek olmaktan çok bir masaldır.[2][4][7][8]

Kaynakça

  1. ^ "2". "The Abbe Paulmier's Mémoires and Early French Voyages in Search of Terra Australis." Discovery and Empire: The French in the South Seas. University of Adelaide Press. 2013. s. 42. ISBN 9781922064523. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019. 
  2. ^ a b c "Le voyage de Gonneville : un défi à l'historiographie - Publications numériques du CÉRÉdI". ceredi.labos.univ-rouen.fr. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 
  3. ^ "Binot Paulmier a-t-il accosté au Brésil ?". Ouest-France.fr (Fransızca). 23 Aralık 2014. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 
  4. ^ a b "Ouest France - Normandie - Honfleur, c'est l'histoire de Binot Paulmier de Gonneville". 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ L. Ivanov and N. Ivanova. Bouvet and Kerguelen. In: The World of Antarctica. 1 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Generis Publishing, 2022. pp. 70-72. 979-8-88676-403-1
  6. ^ Leyla Perrone Moisés, Vinte Luas: Viagem de Paulmier de Gonneville ao Brasil, 1503-1505, Companhia das Letras, São Paulo, 1992; Leyla Perrone-Moisés, Le voyage de Gonneville (1503-1505): et la découverte de la Normandie par les Indiens du Brésil, traduits par Ariane Witkowski, Paris, Editions Chandeigne, 1995.
  7. ^ "Descendente de índio alçado à burguesia na França refaz passos do parente". Folha de S.Paulo (Portekizce). 26 Ekim 2018. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  8. ^ "Histórico". São Francisco do Sul (SC) (Portekizce). 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

6 Kasım, Miladi takvime göre yılın 310. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 55 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe</span> Batı Afrikadaki bir ada ülkesi

São Tomé ve Príncipe ya da resmî adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı kıyısında Gine Körfezi açıklarında yer alan bir ada ülkesidir. São Tomé ve Príncipe adaları ada ülkesini oluşturmaktadır. Ülkenin ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, Ekvator Ginesi ile Gabon'un açıklarında yer almaktadır ve Gabon'un kuzeybatı kıyıları 250 km uzaklıktadır. Ülkenin başkenti São Tomé'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rio de Janeiro</span> Brezilyanın ikinci büyük şehri ve Rio de Janeiro eyaletinin başkenti

Rio de Janeiro, bulunduğu eyaletin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir.

<span class="mw-page-title-main">I. William</span> İngiltereyi fetheden Normandiya dükü

I. William, Fatih William ve Piç William olarak bilinir. 1035-1087 yılları arasında Normandiya Dükü ve 1066-1087 yılları arasında İngiltere'nin ilk Norman kökenli kralı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Condor Planı</span> 1970li yıllarda Latin Amerikadaki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon

Condor Planı veya Condor Operasyonu, 1970'li yıllarda Latin Amerika'daki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon. Bill Clinton döneminde (2000) açıklanan belgeler sonucunda CIA desteği daha açık biçimde ortaya konmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Josquin des Prez</span> Belçikalı besteci (1450-1521)

Josquin des Prez Fransız-Flaman bir Rönesans dönemi müzik bestecisi. İsmi Josquin Desprez veya bunun Latinceleştirilmiş sekliyle Josquinus Pratensis veya alternatif şekilde Jodocus Pratensis olarak da bilinmektedir. Fakat şahsen Josquin des Prez ismini Illibata Dei virgo nutrix adlı motetinde kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya ekonomisi</span>

Brezilya ekonomisi, gayri safi yurtiçi hasıla ölçümüyle dünyanın en büyük on ikinci ve 2020'de satın alma gücü paritesine göre de yine dünyanın sekizinci en büyük ekonomisidir. Gayri safi yurt içi hasıla bakımından Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya ekonomisi gelişmekte olan bir karma ekonomidir. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Brezilya'nın 2020 nominal GSYİH'i SAGP olarak 7.348 trilyon BRL ve nominal bazda ise 1.363 trilyon $ idi. Brezilya, kişi başına düşen GSYİH açısından dünyanın 83. ülkesidir ve kişi başına 11.121 ABD doları gelir düşer. Ülkenin, büyük miktarda altın, uranyum, demir ve kereste içeren 20.18 trilyon dolarlık doğal kaynaklara sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Loredan</span> 75. Venedik doçesi

.

17. Cannes Film Festivali 29 Nisan - 14 Mayıs 1964 tarihleri arasında yapıldı. Bu festivalde, Palme d'Or, "Grand Prix du Festival International du Film" olarak adlandırıldı ve 1974’e kadar kullanılmaya devam etti, daha sonra ismi tekrar Palme d'Or oldu.

Vargas dönemi, Brezilya tarihinde Getúlio Vargas'ın devlet başkanı olduğu 1930 ve 1945 arası dönemi kapsayan dönemdir. 1930'dan 1937'ye kadar olan dönem, İkinci Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir ve 1937'den 1946'ya kadar olan Vargas Dönemi'nin diğer kısmı, Üçüncü Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir. Getúlio Vargas, ülkede yansımaya başlayan uluslararası jeopolitik belirsizlik anında Brezilya'nın başkanı oldu. Demokratik temsili siyasi partiler hiçbir zaman Brezilya DNA'sının bir parçası olmadılar ve bu 1930'larda bir kez daha kanıtlandı. Avrupa'da artan kutuplaşmayı yansıtan Brezilya'nın siyasi süreci, biri Komünist Parti'den büyük ölçüde etkilenen ve tenentes şöhretinin karizmatik Luís Carlos Prestes'i - Ulusal Kurtuluş İttifakı (ANL) tarafından yönetilen iki karşıt gruba ayrıldı. Sağ, Plínio Salgado adında havalı bir figürün önderlik ettiği, faşistten ilham alan bir hareket olan Integralizm'de vücut buldu. Bu iyi örgütlenmiş ve finanse edilmiş gruplar 1930 Liberal İttifak'ın kalıntılarını hızla bastırdı ve sokaklara hakim olmaya başladı. Getúlio kendi elementindeydi. Birbirlerini dikkatlice birbirine düşürdü ve ortalama Brezilya vatandaşı arasında açık, rekabetçi siyasetin hem lüks hem de tehlikeli olduğu izlenimini yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Kastilyalı Juana</span> Kastilya ve Aragon Kraliçesi

Kastilyalı Joanna ya da tarihsel olarak Deli Joanna bilinen Joanna, 1504'ten sözde Kastilya Kraliçesi ve 1516'dan 1555'teki ölümüne kadar Aragon Kraliçesi olarak hayatını sürdürdü. 20 Ekim 1496'da Habsburg Hanedanı mensubu Avusturya Arşidükü Yakışıklı Philip ile anlaşmalı olarak evlendi.

<span class="mw-page-title-main">São Paulo Sanat Müzesi</span>

São Paulo Sanat Müzesi (MASP), Brezilya'nın São Paulo şehrinde Paulista Bulvarı'nda bulunan bir sanat müzesidir. Lina Bo Bardi tarafından tasarlanan bina, ana gövdesi üzerinde iki yan kirişle 74 metre (243 ft) desteklenen, 1968 yılında yapılan beton ve cam yapı olan genel merkezi ile tanınır. Bina şehrin bir dönüm noktası ve modern Brezilya mimarisinin ana sembolü olarak kabul edilir.

Jean Cousin, aynı zamanda Jehan Cousin, Yeni Dünya'yı 1488'de, Kristof Kolomb'dan dört yıl önce Brezilya'da Amazon'un ağzı yakınlarında karaya çıktığında keşfettiği söylenen Fransa'nın Normandiya kentinden bir 15. yy denizcisiydi. Kaptanlarından birinin adı Martín Alonso Pinzón'dur ve Dieppe'ye dönüşleri sonrası bir anlaşmazlık sonucu Cousin'den ayrılmış ve Kolomb'a batıya doğru yelken açarken danışmanlık yaptığı İspanya'ya gittiği iddia edilmiştir. Pinzon'un, Yeni Dünya'yı keşfetmesinde Kolomb'a rehberlik etme konusunda dikkate değer bir güven sergilediği biliniyor. Ancak Cousin'in keşif iddiasını destekleyecek hiçbir tartışılmaz yazılı kayıt kalmadı.