İçeriğe atla

Binnenhof

Lahey'de, Hofvijver göleti ile birlikte Binnenhof

Binnenhof (Türkçe: İç Avlu) Hollanda'da Lahey kentinde, Hofvijver göleti kıyısındaki yapı kompleksidir. Hollanda Meclisi'nin iki kanadının yanı sıra, Yürütme Bakanlığı (Felemenkçe: Ministerie van Algemene Zaken; Türkçe: Genel İşler Bakanlığı) ve Başbakanlık Ofisi de burada yerleşik bulunmaktadır. Yapı ilk olarak 13. yüzyılda Hollanda Vilayeti yöneticilerine evsahipliği yapan bir kale olarak Gotik tarzda inşa edilmiştir. 1584 yılında Hollanda Cumhuriyeti'nin politik merkezi haline geldi. Hollanda'nın Yüz Kültür Mirası arasında yer almaktadır. Binnenhof, dünya çapında, hala kullanılmakta olan en eski parlamento binasıdır.

Tarihçe

1586 yılında Binnenhof
1600'lerde Binnenhof, Hofvijver ve civarını gösteren Lahey haritası.

Binnenhof'un kökeni hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bilindiği kadarıyla Hofvijver göleti civarındaki arazilerin tamamı Hollanda Kontu IV. Floris tarafından Kasım 1229 yılında Meiland van Wassenaar adlı derebeyinden satın alındı. 1230 ve 1234 yılları arasında kont mülkü genişleterek küçük bir kaleye çevirdi. 1248 yılında Floris'in oğlu II. Willem'in Romalı Kral ilan edilmesinin ardından yapı biraz daha geliştirildi. 1248-1280 yılları arasında kont, Ridderzaal (Türkçe: Şövalyeler Salonu) şatosunu yaptırdı. Yapının iki yanında duvarlar yükseltildi, kapılar yaptırıldı. Hofvijver'a bakan tarafa şapel, şapelin yanına da gezgin şövalyelerin barınması amacıyla Ridderhuis (Türkçe: Şövalyeler Evi) inşa edildi.Kont II. Willem 1256 yılında, Ridderzaal'ın yapımının bitmesinden önce, savaş meydanında ölünce inşaat Kont V. Floris tarafından bitirildi.

Binnenhof kısa süreliğine Hollanda kontlarının konutu olarak hizmet verdi. 1299 yılında kontların soyu tükendiğinde Hollanda vilayeti, Hainaut kontlarının eline geçti. Hainaut kontları 14. yüzyılda burayı yalnızca kısa sürelerde kullandılar. Bavyera Dükü I. Albert ve varisi II. Willem ise sürekli olarak buraya yerleştiler. Bu dönemde kale kaydadeğer bir genişlemeye maruz kaldı ve etrafı tamamen kapandı.[1][2]

1651 yılında Ridderzaal'da Hollanda Cumhuriyeti'nin Genel Meclis'in bir oturumu

Hollanda vilayeti, 1432 yılında Burgonya İmparatorluğu tarafından ilhak edildiğinde Binnenhof işlevini yitirdi ve terkedilmiş bir yapı haline geldi. Yapının bir kısmı stadhouder'ın resmi konutu haline getirildi. II. Felipe'den Hollanda Kontu unvanı geri alınarak Hollanda Cumhuriyeti'nin ilan edilmesiyle Ridderzaal, bir çeşit kapalı çarşı haline geldi. 1584 yılında Sessiz Willem'in oğlu Stadhouder Morris eski stadhouder ofisine taşındı ve Hollanda Meclisi, Ridderzaal'da toplanmaya başladı. Morris'ten başlayarak yapı 18. yüzyıl sonlarına dek geliştirilmeye devam etti.[1][3]

1806 ve 1810 arasında, Fransız yönetimi altında, Hollanda hükûmeti Amsterdam'a taşındı ve Binnenhof bir kez daha terkedildi ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Hollanda'nın Fransa'dan bağımsızlığını geri kazanmasıyla yıkım planları iptal edilerek bir kez daha hükûmet merkezi haline geldi. 1848 yılında yürürlüğe giren anayasa çift meclisli parlamenter demokratik sistemi devreye soktuğundan dolayı yeni hükûmet, değişimin sembolü olarak, eski yönetim binalarını ortadan kaldırma kararı aldığında bina bir kez daha yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şehir sakinlerinin binanın tarihi değerini gözönünde bulundurulması gerektiğini öne çıkaran protestoları sonucu yıkımdan vazgeçildi.[4]

Temsilciler Meclisi toplantılarını Oude Zaal'da (Türkçe: Eski Salon) gerçekleştirmekteydi. 150 milletvekili için artık küçük gelmeye başlayan salon, 1992 yılında terkedilerek, kompleksin güney kanadındaki yeni yerine taşındı.

Planı

1900 yılında Ridderzaal

Başlangıçta bir balo salonu olarak Gotik tarzda inşa edilen Ridderzaal (tam anlamıyla Şövalye Salonu) bugünkü Binnenhof'un merkezini teşkil etmektedir. Her yıl Eylül ayının üçüncü Salı günü Kral, geleneksel Prinsjesdag konuşmasını, burada yapmaktadır. Diğer binalar Ridderzaal etrafında dikdörtgen şeklinde bir alan oluşturmaktadır. Yaldızlı bir Neo-Gotik çeşme avluyu süslerken, Kral II. Willem'in ve birkaç Hollandalı atlının heykeli de girişi korumaktadır. Kral heykelinin koruduğu bu girişin adı da 1620 tarihli Stadhouder Kapısı'dır.

Günümüzde Binnenhof'un Hofvijver göleti üzerinden görünüşü

Hofvijver göletinin karşısından bakıldığında, Senato'ya ait toplantı salonu Binnenhof'un batı köşesinde kalırken, Temsilciler Meclisi ise toplantılarını uzun süre boyunca güney köşesindeki Stadhouder Kapısı yanında yer alan Oude Zaal'da gerçekleştirmiştir. Bugün ise milletvekilleri doğu kanadının genişletilmesiyle açılan yeni salonda toplantılarına devam etmektedirler. Başbakanlık ofisi 1982 yılından bu yana kuzey kanadındaki Torentje (Türkçe: Kulecik) adlı küçük kulede yer almaktadır.[5] Kuzeybatı kanadında ise Seksen Yıl Savaşları sırasında inşa edilen ve bugün Kabine toplantı odası olarak kullanılan Treveszaal bulunur.

Kaynakça

  1. ^ a b "Binnenhof". De Pagina's over Den Haag (Felemenkçe). 20 Ekim 2014 tarihli orijinal inden arşivlenmiştir. Son erişim 14 Temmuz 2014.
  2. ^ "Binnenhof: het grafelijk kasteel" 28 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Geschiedenis van Den Haag (Felemenkçe). Son erişim 14 Temmuz 2014.
  3. ^ "Geschiedenis van de Ridderzaal" 3 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IS Geschiedenis (Felemenkçe). Son erişim 14 July 2014.
  4. ^ "'Binnenhof twee maal bijna afgebroken'" 25 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NU.nl (Felemenkçe). 31 Mayıs 2010. Son erişim 12 Ağustos 2013.
  5. ^ "Premier Rutte in het Haagse torentje". NOS (Felemenkçe). 14 Ekim 2010. 11 Ocak 2014 tarihli orijinali nden arşivlenmiştir. Son erişim 12 Ağustos 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag</span> Alman Federal Meclisinin ve 1945ten önce Weimar Cumhuriyetinin kendi adını taşıyan parlamentosunun merkezi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelmus</span> Hollanda Krallığının ulusal marşı

"Wilhelmus van Nassouwe" ya da yalnızca "Wilhelmus", Hollanda Krallığı'nın ulusal marşıdır. Aslen halk türküsü olan eserin geçmişi 1572 yılına kadar gitmekte, bu durum da bu eseri dünyanın en eski ulusal marşı yapmaktadır. Wilhelmus 1932 yılına dek resmen ulusal marş sayılmasa da halk tarafından tarih boyunca zaman zaman ulusal değerleri gündeme getirmek için kullanılmıştır. Eser 1954-1964 yılları arasında Hollanda Antilleri'nin de resmi ulusal marşıydı. Günümüzde şarkının sözlerinde bulunan bazı ifadeler Hollanda değerleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle eleştirilse de sevilen bir halk türküsü olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Delft</span>

Delft, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Delft kanalları ve büyük ölçüde korunmuş eski yapıları ile küçük ve tipik bir Hollanda şehri olup Hollanda'nın büyük şehirleri olan Rotterdam ve Lahey şehirleri arasında yer alır. Nüfusu 98.727 kişidir. Kent, ressam Vermeer'in yaşamış olması ile Delft Blue adı verilen mavimsi beyaz üzerine mavi renkli porselenleriyle ve Delft Teknik Üniversitesi'ne de ev sahipliği yapması ve Hollanda kraliyet ailesinin bağlı olduğu Orange-Nassu Hanedanî ile yakın ilişkileri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Beatrix</span> Hollanda eski kraliçesi

Beatrix, 30 Nisan 1980 tarihinde tahta çıkmış olup 33 sene süreyle Hollanda Kraliçesi olduktan sonra 30 Nisan 2013 tarihinde tahtını oğlu Willem-Alexander'a bırakmıştır. Tahtından feragat etmesinden sonra üç resmi unvan kullanmaya başlamıştır: Royal Altes Hollanda Prensesi Beatrix, Orange-Nassau Prensesi ve Lippe-Biesterfeld Prensesi. Günlük olarak ise kısaca "Prenses Beatrix" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rijksmuseum Amsterdam</span>

Rijksmuseum Amsterdam ya da Rijksmuseum, Amsterdam'daki Museumplein'da yer alan bir Hollanda ulusal müzesidir. Müzede sanat, zanaat ve tarih alanındaki parçalar sergilenir. Müze, Hollanda Altın Çağı'na ait geniş bir tablo koleksiyonuna ve oldukça büyük bir Asya sanatı koleksiyonuna sahiptir. Müzede Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen ile Rembrandt'a ve atölyesinde çalışan öğrencilerine ait tablolar bulunur. Müze ayrıca Hollanda'nın en büyük sanat tarihi kütüphanesini de barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritshuis</span> Hollandanın Lahey kentinde bulunan sanat müzesi

Mauritshuis Kraliyet Resim Galerisi, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan sanat müzesi. Önceleri John Maurice, Nassau-Siegen Prensi'nin evi olan binada şu anda, Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Paulus Potter ve Frans Hals gibi Hollandalı ressamların ve Alman ressam Hans Holbein'ın eserleri sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rutte</span> 50. Hollanda başbakanı (2010-2024); 14. NATO Genel Sekreteri (2024-günümüz)

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Harry Mulisch</span>

Harry Mulisch, Hollandalı yazar. Kitaplarında çoğunlukla Yahudi karakterler ve anti-Semitizm konularını işlemesiyle tanınır. Yazdığı kitaplarını, 20'den fazla dile çevirmiştir. Willem Frederik Hermans ve Gerard Reve ile birlikte Hollanda Savaş Sonrası Edebiyatı'nın Büyük Üçlü'sünden biri olarak kabul edilir. Saldırı isimli Romanı, 1986 yılında film haline getirilmiştir. Ve bu film Altın Küre ile Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında yapılan bir anket sonucunda,1992 yılında yazdığı Discovery of Heaven romanı, Hollanda'nın en iyi kitapları arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması</span>

2012 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması, 1 Aralık 2012 tarihinde Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da gerçekleştirilen 10. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'dır. Yarışmanın yayıncılığını Hollanda'nın ulusal televizyon kanalı Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO) üstlenmiştir. Hollanda, Rotterdam'da gerçekleştirilen 2007 yarışmasından sonra yarışmaya ikinci defa ev sahipliği yapmıştır. Yarışmayı, 139 puan ile Ukrayna adına "Nebo" isimli şarkı ile yarışan Anastasiya Petrık kazanmıştır. Ukrayna'yı ikinci sırada Gürcistan, üçüncü sırada Ermenistan, dördüncü sırada Rusya ve beşinci sırada Belçika izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Doğu Hindistan Şirketi</span> Genel Hollanda Devletlerinde etkinlik gösteren, 1602 yılında kurulmuş, Asyada 21 yıl boyunca tekel olmuş imtiyazlı bir şirket

Vereenigde Oost-Indische Compagnie, Genel Hollanda Devletleri'nde sömürge faaliyetleri gerçekleştirmek üzere 1602 yılında kurulmuş, Asya'da 21 yıl boyunca tekel faaliyetleri yürütmüş imtiyazlı bir şirkettir. Dünyanın ilk çok uluslu şirketi olduğu kabul edilir, ayrıca hisse senedi çıkartan ilk şirkettir. Şirket tartışmalı bir şekilde; savaşa girme yeteneğine sahip, para basabilen, anlaşmalar müzakere eden, koloniler kurmaya yetkili, insanlara ceza verip hapsedebilen ya da mahkûmları çalıştırabilecek yarı resmi yetkilere sahip ilk büyük şirket oldu.

<span class="mw-page-title-main">Willem Janszoon</span>

Willem Janszoon, Hollandalı denizci ve sömürge valisi, Avustralya kıyılarını 1606 yılında gören ilk Avrupalıdır. Adı zaman zaman Willem Jansz. şekillerde kısaltılarak kullanılmıştır. Janszoon, 1631 - 1611 ve 1612 - 1616 tarihlerinde Fort Henry Valisi olarak ve çeşitli dönemlerde Hollanda Doğu Hint Adalarında görev yaptı.

<i>Gece Devriyesi</i> Rembrandt resmi

Gece Devriyesi ya da Yüzbaşı Franz Banning Cocq ve Milis Birliği, Hollandalı ressam Rembrandt van Rijn'in 1642 yılında tamamladığı tablosudur. Ressamın en çok bilinen eserlerinden biri olan bu tablo, Amsterdam'daki Rijksmuseum'da sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kees Rijvers</span> Hollandalı futbolcu ve teknik direktör

Cornelus Bernardus "Kees" Rijvers, Hollandalı futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyeri sonrasında teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda hükümdarları listesi</span> Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir

Bu madde Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir.. Pratik nedenlerden dolayı, bu liste 1556 yılından itibaren Hollanda'da stadhouder olarak atanmış Orange Nassau Hanedanı mensuplarına da yer verilmiştir. Ancak bu kişiler Hollanda Cumhuriyeti'nde bulunan özerk eyaletlere temsilci olarak seçimle getirilen sivil görevlilerdir ve teknik açıdan hükümdar sayılmazlar. 1813'ten itibaren VI. William'ın doğrudan soyundan gelme yöneticiler Hollanda monarşisisini teşkil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Meclisi</span> hollanda meclisi

Hollanda Krallığı Genel Meclisi Hollanda Krallığı'na ait bikameral yasama organı. Birinci Kamara adı verilen Senato ve İkinci Kamara adı verilen Temsilciler Meclisi'nden oluşmaktadır. Her iki meclis de Lahey'deki Binnenhof'ta toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stadhouder</span>

Hollanda'da cumhuriyet döneminde seçimle gelen genel vali. Burgundiya ve Habsburg mandasından kurtulan Hollanda illeri düklük ve benzeri feodal makamları devlet yönetiminden çıkararak yerine Hollanda halkının birliğini sembolize eden bu makamı kurmuştur. Makam cumhurbaşkanlığına eşdeğer bir makamdır.

<span class="mw-page-title-main">Floris Maljers</span>

Floris Anton Maljers, Hollandalı yönetici ve iş adamı. Unilever gıda grubunun CEO'su (1984-1994), KLM, Philips ve Vendex Uluslararası'nda başkan olarak görev yaptı. Bir akıl hocası olarak Hollanda kralı Willem-Alexander'a iş dünyasına girişi sırasında rehberlik etti.