İçeriğe atla

Binnaz

Binnaz, şu anlamlara gelebilir,

Film

  • Binnaz - 1919 Türkiye yapımı film
  • Binnaz - 1959 Türkiye yapımı film

Tiyatro

  • Binnaz (tragedya, 1918) - Yusuf Ziya Ortaç tarafından yazılmış üç perdelik tragedya

Kişi

Müzik

  • Binnaz - Ciguli'nin çıkış albümü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Erksan</span> Türk yönetmen

İsmail Metin Erksan, Türk film yönetmeni, senarist, öğretim görevlisi, Onursal Profesör.

Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia’dan gelir. Tragos (keçi) ve oidie (türkü) sözcüklerinin birleşmesiyle "keçilerin türküsü" anlamına gelir. Dionysos şenliklerinde koro, tanrının ona bağlı kölelerini simgeliyordu. Tanrının çevresinde hep doğanın yabancı güçlerini temsil eden teke ayaklı satyrler(satirler) bulunduğu için ilk başlarda, koro da satyrlerin biçimine giriyordu; ilk dönemlerde, korodaki oyuncular teke derileri (tragoi) giyerek oyun alanına çıkıyorlardı. Tragedya türü de tragos'ların şarkılarından doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Fehim</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Ahmet Fehim, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen.

<i>Şaban Oğlu Şaban</i> Kemal Sunalın başrolündeki 1977 yapımı Türk filmi

Şabanoğlu Şaban, Kemal Sunal'ın canlandırdığı "Şaban" karakteri üzerine yazılan ve çekilen, 1977 yapımı bir Türk filmidir. Yönetmenliğini Ertem Eğilmez yapmıştır. Film, Aralık 1977'de vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Binnaz Uslu</span> Türk atlet

Binnaz Uslu Tuna, eski Türk atlet. Çoğunlukla orta mesafelerde ve 3000 metre su engellide mücadele etmişti. 2000-2005 yıllarında Fenerbahçe'de spor yapan Uslu, 2005 yılından sonra ENKA'ya katıldı. Antrenörü Yahya Sevütekin'di.

<span class="mw-page-title-main">Euripides</span> Antik Yunan oyun yazarı

Euripides, Aiskhylos ve Sophokles'ten sonra Atina'nın yetiştirdiği üçüncü büyük tragedya ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eshilos</span> Antik Yunan oyun yazarı

Eshilos ya da Aiskhylos, Antik Yunan oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sofokles</span> Antik Atinalı trajik oyun yazarı

Sofokles, Antik Yunan'ın Eshilos ve Evripides ile beraber 3 büyük tragedya yazarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Uzkınay</span> Türk film yapımcısı

Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay, Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.

<i>Charlienin Melekleri</i>

Charlie'nin Melekleri, Amerikan yapımı 1976-1981 yılları arasında ABC kanalında yayınlanan televizyon dizisi. Sabrina Duncan, Jill Munroe ve Kelly Garrett dizideki üç orijinal melektir. Dizi Türkiye'de tek kanallı TRT döneminde ilk kez 16 Ekim 1977 tarihinde yayınlanmıştır. 2005 ve 2006 yıllarında Retromax'te renkli olarak tekrar edilmiştir. Dizinin TRT'de yayınlandığı dönemde Sabrina Duncan 'ı Sema Aybars, Jill Munroe 'yu Lale Kavuzlu, Kelly Garrett 'ı Gülseren Gürtunca, John Bosley 'i Erol Kardeseci, Charlie 'yi Zafer Ergin; Retromax'te yayınlandığı dönemde Sabrina Duncan 'ı Binnaz Moroy, Jill Munroe 'yu Oya Prosçiler, Kelly Garrett 'ı Sevinç Sırma, John Bosley 'i Toygun Ateş, Charlie 'yi Şener Savaş Türkçe seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan tiyatrosu</span>

Yunan tiyatrosu veya Yunan draması MÖ 550 ile MÖ 220 arasında antik Yunanistan'da gelişen bir tiyatro geleneğidir. Bu çağ esnasında Yunanistan'ın siyasal ve askerî gücü olan Atina, antik Yunan tiyatrosunun da merkeziydi. Trajedi komedi ve satirik oyunlar dünyada ortaya çıkan bazı tiyatro formlarıydı. Yunan tiyatrosu ve oyunları Batı draması ve kültürüne daimi bir etki bıraktı.

<i>Binnaz</i> (film, 1919) 1919 filmi

Binnaz, 1919 yapımı sessiz film.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan sineması</span> İtalyadaki film yapımları

İtalyan sinemasının tarihi Lumière kardeşlerin kamerayı icat edişlerinden yalnızca birkaç ay sonra, Papa XIII. Leo'nun kamerayı takdis edişinin filme alınmasıyla başlar.

Protagonist, birinci şahıs ya da eksen karakter olarak da bilinir. Hikâyenin ana kahramanıdır. Hikâyeye yön verecek önemli kararları alır, en çok engelle karşılan karakterdir ve hikâyeyi ileriye doğru hareket ettirir. Bir hikâyenin içinde altplan varsa ya da anlatı birden fazla her hikâyeden oluşuyorsa her hikâyenin kendi protagonisti olabilir.

<i>Vavien</i> (film) 2009 yapımı Türk filmi

Vavien, Engin Günaydın ve Binnur Kaya'nın başrollerini oynadığı film. 18 Aralık 2009'da vizyona girmiştir. Yönetmenliğini Taylan Biraderler olarak bilinen Yağmur ve Durul Taylan yapmıştır. Çekimleri Tokat'ın Erbaa ilçesinde yapıldı.

<i>Binnaz</i> (film, 1959) 1959 filmi

Binnaz, Mümtaz Yener'in yönettiği 1959 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Binnaz Toprak</span> Türk siyasetçi

Binnaz Toprak, Türk akademisyen ve siyasetçi. 2011-2015 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Yusuf Ziya Ortaç'ın üç perdelik manzum tragedyası. Oyun, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri döneminde geçer. Oyunun konusu Binnaz adlı güzel bir kıza aşık olan iki delikanlının birbiriyle olan mücadeleleridir. Bu mücadeleler Efe Ahmet'in idam edilmesiyle sonuçlanır. Türk edebiyatında hecenin beş şairinden olan Yusuf Ziya Ortaç'ın bu oyunu, hece vezniyle yazılmış oyunlar arasından sahnelenmiş ilk yapıtlardan biridir. Bu yapıtın dili oldukça sadedir. Ayrıca Yusuf Ziya Ortaç'ın diğer oyunlarına göre daha başarılı bir eserdir. Binnaz adlı tragedya oyunu ilk kez 1919'da sahnelenmiştir.

<i>Çapkın Hırsız</i>

Çapkın Hırsız, 1975 yapımı sinema filmi.