İçeriğe atla

Binay Okurer

Binay Okurer (27 Şubat 1942, İstanbul), Türk balerin.

Türkiye'nin ilk balerinlerindendir. 1960-1961 sezonunda Ankara'da henüz yeni kurulmuş Devlet Balesi tarafında sahnelenen Coppelia baesinde Swanhilda rolünde canlandırdı. Bu eserde gösterdiği başarısı nedeniyle "Taşbebek Coppelia" olarak anılır.

Yaşamı

1942'de İstanbul'da doğdu. Babaannesi ile ilkokul öğretmeni olan büyükbabasının yanında büyüdü. İlkokula dedesinin öğretmenlik yaptığı Çilingir köyü okulunda başladı. 1949'da dedesinin ölümü üzerine, o sırada Ankara Atatürk Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olan amcası eğitimci ve bürokrat Cahit Okurer'in yanına gitti ve öğrenimine Ankara'da devam etti. Amcası sanata eğilimini fark edip onu sanata yönlendirdi.[1]

Binay Okurer, 1952-1953 öğretim yılı başında Ankara Konsevatuvarı'nın Bale bölümüne girdi. İlk bale eğitimini Beatrice Appleyard'dan aldı. 1954-1960 arasında onu bale öğretmenleri Molly Lake ve Travis Kemp çalıştırdı.[2] 1960 yılında konservatuvardan mezun oldu. Mezuniyeti sırasında La Ravente Balesi'nde Diri Gelin rolünü oynadı.[2] Dame Ninette de Valois, Milli Eğitim Bakanlığı'na yazdığı raporda bilgi ve görgü artırmak üzere İngiltere'ye gönderilmesini tavsiye etti. İngiltere'ye hemen gitmesi mümkün olmadı ve bale bölümünün yeni mezunlarıyla kurulan Devlet Balesi'ne girerek bu kurumun ilk balerinlerinden biri oldu.

Devlet Balesi'nin sahneye koyduğu ilk eserlerden Coppelia Balesi'nde Swanilda rolünü canlandırdı. Eser, 28 Ocak 1961'de birçoğu İngilizlerden oluşan bir seyirci önünde sahnelendi ve büyük başarı kazandı.[3][4] Bu eserin sahnelenmesi ile bale sanatı büyük ilgi çekerek halkın beğenisini kazandı.[5] Binay Okurer, bu eserde gösterdiği başarı nedeniyle "Taşbebek Coppelia" olarak anılır oldu.[6]

Okurer, dans yaşamında "Kuğu Gölü" ve "Romeo ve Juliette" gibi eserlerde rol aldı. Baleyi bıraktıktan sonra Muğla'nın Bodrum ilçesine yerleşti.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Yılın Hadises". 13 Şubat 1961. s. 29. 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Yılın Hadisesi". 13 Şubat 1961. s. 30. 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Aydınlık (12 Şubat 2014). "Büyük Tiyatro tarihi bir gün yaşadı: '28 Ocak 1961'". Aydınlık. 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  4. ^ Margarosyan, Talar (1990). "Dünya balesinde kadın dansçıların konumu" (PDF). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ ""Madam'ın Çocukları" sahnede". Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesi. 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  6. ^ Argun, E., Karataş, B., Kaymaz, H., Keskin, U.C. (2021). "Taşbebek Coppelia: Binay Okurer". Bilkent Üniversitesi HIST 200 dersi. 
  7. ^ "Parmaklarının ucunda dünyanın ödülünü topladı". Hürriyet. 11 Ocak 2011. 17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

Tan Sağtürk ; Türk balet, dizi oyuncusu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Semiha Berksoy</span> Türk opera sanatçısı

Semiha Berksoy, Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuğu Gölü</span> Çaykovskinin bir balesi

Kuğu Gölü, Pyotr İlyiç Çaykovski tarafından 1875-76 yıllarında bestelenmiș dört perdelik bale eseri.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Beyhan Ayşe Murphy, Türk sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen ve sanat aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülcan Tunççekiç</span> Türk balerin

Gülcan Tunççekiç Kıraner, Türk balerindir.

Engin Akaoğlu, Türk balet.

Rezzan Ürey, Türk balerin.

Ümran Ürey, Türk balerin.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Balesi</span>

Bolşoy Balesi, Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda yerleşik dünyaca ünlü bale topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Hülya Aksular, Türk balerin, koreograf.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Aleksandrova</span>

Maria Aleksandrovna Alexandrova, Rusya Halk Sanatçısı Bolşoy Balesi'nin Rus baş dansçısı.

Serhat Güdül, Türk balet, koreograf, bale eğitmeni.

Kadir Okurer, Türk balet.