İçeriğe atla

Bin Yıllık Yol

Bin Yıllık Yol
YönetmenYılmaz Duru
YapımcıKemal Demircioğlu
SenaristTürkan Duru
OyuncularYılmaz Duru
Zeynep Aksu
Nihat Ziyalan
Sevgi Can
Kerem Mertoğlu
Diclehan Baban
Sırrı Elitaş
Görüntü yönetmeniRafet Şiriner
TürüAksiyon, Dram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1968
Süre90 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Bin Yıllık Yol, Yılmaz Duru'nun yönetmenliğini yaptığı 1968 çıkışlı Türk filmidir.

Konusu

Kan davası uğruna askerlik arkadaşını öldürüp kız kardeşiyle evlendikten sonra kanuna teslim olan bir köylü gencin öyküsü.

Oyuncular

Ödüller

  • 1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali
    • En İyi İkinci Film
    • En İyi Senaryo (Türkan Duru)
    • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Muazzez Arçay)

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen:
İnce Cumali
(En İyi Film)
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi İkinci Film Ödülü
1969
Sonra gelen:
Bir Çirkin Adam
(En İyi Film)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Duru</span>

Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

<i>Üç Tekerlekli Bisiklet</i> film

Üç Tekerlekli Bisiklet, 1962 yapımı dramatik Türk filmdir.

<i>Ala Geyik</i> (film, 1959) 1959 filmi

Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Her gün Ölmektense</i>

Her gün Ölmektense, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı 1964 yapımı Türk filmidir.

<i>Tatlı Bela</i> (film, 1961)

Tatlı Bela, başrollerinde Orhan Günşiray ve Neriman Köksal'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1961 yapımı Türk filmidir.

1972 Adana Altın Koza Film Festivali, 23 Eylül-30 Eylül 1972 tarihleri arasında düzenlenen film festivali.

Kırık Kalpler, Sadık Şendil'in senaryosunu yazdığı, Burhan Bolan'ın yönettiği 1960 yapımı Türk filmidir.

<i>Katil</i> (film, 1953) 1953 yapımı Türk filmi

Katil, Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği 1953 yapımı Türk filmidir.

<i>İngiliz Kemal Lawrense Karşı</i> film

İngiliz Kemal Lawrense Karşı, Ömer Lütfü Akad'ın yönettiği 1952 yapımı Türk filmidir. Film, 1919'da işgal altındaki İstanbul'da Türk casusu İngiliz Kemal'in başından geçen olayları işlemektedir.

<i>Allah Kerim</i>

Allah Kerim, Semih Evin'in senaryosunu Aka Gündüz'ün eserlerinden uyarlayıp yazdığı ve yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Hürrem Erman'dır. Filmin müziklerini Sadettin Kaynak bestelemiştir.

<i>Ahretten Gelen Adam</i> 1954 yapımı Türk komedi filmi

Ahretten Gelen Adam, Turgut Demirağ ve Mehmet Muhtar'ın senaryosunu yazdığı, Turgut Demirağ'ın yönettiği 1954 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Filmin yapımcısı aynı zamanda senarist ve yönetmeni de olan Turgut Demirağ'dır.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

<i>Kıvırcık Paşa</i>

Kıvırcık Paşa 1941 yılında çekilen Faruk Kenç'in hem yönetmenliğini yaptığı hem de senaryosunu yazdığı Türk komedi filmi. Halide Pişkin, Sait Köknar, Necile Tezcan,Vedat Karaokçu veYaşar Nezihi gibi oyuncuların oynadığı filmin konusu Sermet Muhtar Alus'un eserinden uyarlanılmıştır.

<i>Üvey Ana</i>

Üvey Ana, Ülkü Erakalın'ın yönetmenliğini üstlendiği 1971 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Zeynep Aksu ve Sadri Alışık'ın yer aldığı filmde, bir yanlış anlaşılmanın kurbanı olan bir kadının öyküsü konu edilmektedir. Aka Gündüz'ün 1935'te kaleme aldığı aynı isimli romanından uyarlanan ikinci filmdir.

Feride Muazzez Arçay, Türk oyuncudur.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1953)

Hıçkırık, yapımcılığını Erman Film'in üstlendiği, senaristliğini ve yönetmeliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1953 yapımı sinema filmidir. Kerime Nadir'in 1936 tarihli başlıklı romanından yapılan ilk uyarlamadır.

<i>Bir Kavuk Devrildi</i> (film)

Bir Kavuk Devrildi, Musahipzade Celal'in tiyatro oyunu olarak yazmış olduğu aynı adlı eserin Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

Damarımda Kanımsın, 1970 yapımı Türk filmidir.