
VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

Fars edebiyatı, Farsça sözlü kompozisyonlardan ve yazılı metinlerden oluşan dünyanın en eski edebiyatlarından biridir. 2500 yıldan uzun bir dönemi kapsayan Fars edebiyatına ait kaynaklar bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya, Batı Asya, Anadolu, Hint alt kıtası, Mısır ve Balkanlar'a yayılmıştır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Yalnız İranlılar değil, Türk, Kafkas, Hint, Pakistanlı ve Slav şair ve yazarların Fars dilinde oluşturdukları eserler de Fars edebiyatı içinde sayılmaktadır.

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması (717-718), Arapların Bizans İmparatorluğu'nun başşehri olan Konstantinopolis'u almak için karadan ve denizden girişimde bulundukları bir kuşatmaydı. Arap kara kuvvetleri Mesleme bin Abdülmelik tarafından yönetiliyordu, Konstantinopolis'in dayanıklı ve görünen surları ve Bulgar atakları karşısında yenildiler. Deniz filoları Rum Ateşi tarafından tahrip edildi ve arta kalanları daha sonra yurtlarına geri dönüşlerinde fırtınada battı. Kuşatma sık sık geniş çaplı çalışılmış bir savaş olan Puvatya Muharebesi ile kıyaslansa da o savaş Müslümanların doğudan Avrupa içinde genişlemelerini yaklaşık 700 yıl durdurmuştur.

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Praefectus urbanus ya da praefectus urbi, Roma şehri praefectusu ve sonra Konstantinopolis'in bu görevlisi için kullanılmıştır. Makam Roma Krallığı döneminde ortaya çıkmış, cumhuriyet ve imparatorluk boyunca devam etmiştir ve İlk çağın yüksek önemli bir ünvanı olmuştur. Makam Batı Roma İmparatorluğu çökene kadar ayakta kalmıştır ve Roma'nın son praefectus urbanus'unun 599 yılında Iohannes isimli birisi olduğu kaydedilmiştir. Doğu'da, Konstantinopolis'te, makam 13. yüzyıla kadar ayakta kalmıştır.

Cihatçılık veya cihatçı hareket, Batı dünyasını tehdit eden ve İslamcı bir çerçevede gerçekleştirilen silahlı faaliyetleri tanımlama amacıyla 21. yüzyılda Batı dillerinde oluşturulan bir ihtira.

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

Amorion'un Yağmalanması, Dazimon Muharebesi'nden zaferle çıkan Abbâsîlerin ilerlemeye devam ederek Amorion'u kuşatması ve 12 Ağustos 838 tarihinde şehri ele geçirerek yağmalaması olayı.

Hayvanların Tarihi Üzerine, Ton peri ta zoia historion, "Hayvanlar Üzerine Sorular"; Latince: Historia Animālium "Hayvanların Tarihi"), M.Ö. 4. yüzyılda antik Yunan filozofu Aristoteles'in Batı bilim ve felsefesinin temel metinlerinden biri olup, biyoloji konusundaki en önemli metinlerinden biridir. Atina'daki Platon Akademisi'nde okundu.

Şam Kalesi Suriye, Şam'da büyük bir Orta Çağ müstahkem sarayı ve hisarıdır. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Şam eski şehrinin bir parçasıdır.
Bu liste, alfabetik bir imparatorluk listesi dir. Tarayıcınız bu işlevi destekliyorsa tablo diğer sütunlarda yeniden listeleme yapabilirsiniz.
Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.
Aşağıdakiler, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinin tarihinin bir kronolojisidir.

Kıbrıs Arapçası, Kıbrıs Maronit Arapçası veya Sanna Kıbrıs'taki Maronit topluluğu tarafından konuşulan yok olma riski altındaki bir Arapça lehçesidir. Dili konuşan halk eskiden çoğunlukla Kormacit'te bulunuyordu, ancak 1974'te Türklerin Kıbrıs'a düzenlediği harekat sonrasında çoğunluk güneye taşınarak dağıldı, bu da konuşmacı sayısının azalmasına neden oldu.
Vakıf, İslam hukuku kapsamında devredilemez bir hayır kurumudur. Tipik olarak, Müslümanların dini veya hayır işleri için varlıkları geri alma niyeti olmaksızın bir bina, arazi veya diğer varlıkları bağışlamasını içerir. Bir hayır kurumu, bağışlanan varlıkları elinde tutabilir. Bu tür bir vakıfta bulunan kişi vâkıf (bağışçı) olarak bilinir. Osmanlı Türk hukukunda ve daha sonra Filistin İngiliz Mandası altında bir vakıf, devlet gelirlerinin dindar vakıflara güvence altına alındığı intifa hakkı olan devlet arazisi olarak tanımlanıyordu.
Aşağıda, bazı modern bilim insanları tarafından bir alanın kurucusu olarak tanımlanan Ortaçağ İslam medeniyetinin uluslararası alanda tanınan Müslüman alimlerinin bir listesi bulunmaktadır:
- "Modern cerrahinin babası" ve "ameliyat cerrahisinin babası" Ebu'l Kasım El-Zehravi.
- İbn Nefis, "dolaşım fizyolojisi ve anatomisinin babası"
- "Orta Çağ havacılığının babası" Abbas ibn Firnas.
- İbn Heysem, "modern optiğin babası".
- Cabir ibn Hayyan, "Kimyanın babası"
- İbn Haldun sosyoloji, tarih yazımı ve modern ekonominin "babası". En çok Mukaddime'si ile tanınır.
- Erken modern "tıbbın babası" İbn-i Sina.
- Ali bin Abbas: "anatomik fizyolojinin kurucusu".
- Biruni: "Hindoloji'nin kurucusu", " karşılaştırmalı din ve jeodezinin babası" ve 11. yüzyılın başlarındaki Hindistan'ı dikkate değer tanımlaması için "ilk antropolog" unvanları. Georg Morgenstierne, onu "insan kültüründe karşılaştırmalı çalışmaların kurucusu" olarak görüyordu. Biruni, "eczacılığın babası" olarak da bilinir.
- Harezmi: en çok "cebirin babası" olarak bilinir. Salomon Gandz şöyle diyor: "Bir anlamda Harezmi, Diophantus'tan daha çok cebirin babası olarak adlandırılmaya hak kazanmıştır çünkü Harezmi cebiri temel formda öğreten ilk kişidir".
- İbn Hazm: "Karşılaştırmalı dinlerin babası" ve "Batı'da karşılaştırmalı din biliminin kurucusu olarak onurlandırılmıştır. Alfred Guillaume, ona "Eski ve Yeni vasiyetlerin ilk sistematik yüksek eleştirel çalışmasının" bestecisi olarak atıfta bulunur. Ancak William Montgomery Watt, İbn Hazm'ın eserinin daha önceki Arapça eserlerden önce geldiğini ve "amacın polemik olduğunu ve betimleyici olmadığını" belirterek iddiaya itiraz ediyor.
- Farabi: "İslami / Arap Neoplatonizminin kurucusu" ve bazıları tarafından "İslam dünyasında biçimsel mantığın babası" olarak kabul edilir.
- Muhammad İdrisi: "Dünya haritasının kurucusu"
- İbn Rüşd (1126-1198), "Özgür Düşüncenin babası" olarak batıda bilinen ve "rasyonalizm babası" olarak bazıları tarafından tanımlanmıştır ve "Batı Avrupa'da seküler düşüncenin kurucu babası". Ernest Renan, İbn Rüşd'ü mutlak rasyonalist olarak adlandırdı ve onu "özgür düşüncenin ve muhalefetin babası" olarak gördü.
- Ebu Bekir er-Razi: Çocuklarda Hastalıklar üzerine yaptığı inceleme, birçok kişinin onu "pediatrinin babası" olarak görmesine neden oldu. Ayrıca "İslam'da klinik tıbbın gerçek kurucusu" olarak da övgüyle karşılandı.
- Muhammed eş-Şeybani: İslam hukukunun kurucularından.
- İsmail el-Cezeri: Otomat ve Robotik'in Babası.
- Sühreverdi: İlluminasyonist/İşraki İslam felsefesi okulunun kurucusu.
- et-Tusi, kendi başına bir matematik disiplini olarak "trigonometrinin babası".
- Seyyid Hüseyin Nasr: "İslami ekotolojinin kurucusu".
- Ahmed Zewail, femtokimyanın kurucusu
Hugh Nigel Kennedy, bir İngiliz ortaçağ tarihçisi ve akademisyenidir. Erken İslami Orta Doğu, Müslüman İberya ve Haçlı Seferleri tarihinde uzmanlaşmıştır. 1997'den 2007'ye kadar St Andrews Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Profesörüydü. 2007'den beri Londra Üniversitesi SOAS'ta Arapça Profesörü olarak görev yapmaktadır.