İçeriğe atla

Bill & Melinda Gates Vakfı

Koordinatlar: 47°37′25″K 122°20′44″B / 47.62361°K 122.34556°B / 47.62361; -122.34556
Bill & Melinda Gates Vakfı
Harita
KısaltmaBMGF
Kuruluş2000 (24 yıl önce) (2000)
KurucuBill Gates
Melinda Gates
Amaçİnsani yardım
MerkezSeattle, Washington, Amerika Birleşik Devletleri
Hizmet bölgesiUluslararası
Önemli kişilerBill Gates (Eş başkan)
Melinda Gates (Eş başkan)
William H. Gates Sr. (Eş başkan)
Mark Suzman (CEO)
Resmî sitegatesfoundation.org
Bill ve Melinda Gates Vakfı Kompleksinin Space Needle'dan görünüşü
Bill ve Melinda Gates Vakfı Kompleksi

Bill & Melinda Gates Vakfı, Bill Gates ve Melinda Gates tarafından yönetilen sıtma, açlık gibi küresel sorunları çözmeyi amaçlayan kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Vakıf 2000 yılında ABD'nin Washington eyaletinde bulunan Seattle şehrinde kurulmuştur. Zengin vakıflar listesinde bağış miktarına göre ikinci sırada yer almıştır. Amerika'nın ise en büyük varlığa sahip vakfıdır.[1]

Ödüller

  • Vakıf, 2006 yılında Asturias Prensi Uluslararası İşbirliği Ödülü'nü kazandı.[2]
  • 2007 yılında, Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Devisingh Patil, Bill & Melinda Gates Vakfı'na Indira Gandhi Barış, Silahsızlanma ve Kalkınma Ödülü'nü sundu.[3]
  • Vakfın Hindistan'daki hayırsever faaliyetlerinin tanınması için Bill ve Melinda Gates, 2015 yılında Hindistan'ın üçüncü en yüksek sivil onuru olan Padma Bhushan'ı ortaklaşa aldı.[4]
  • 22 Kasım 2016'da Başkan Barack Obama, hayırsever çabalarından dolayı Bill ve Melinda Gates'i Başkanlık Özgürlük Madalyası ile onurlandırdı.[5]

Ayrıca bkz.

Kaynakça

  1. ^ "Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation & Other Top U.S. Foundations | Foundation Center". web.archive.org. 13 Kasım 2015. 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  2. ^ "Bill and Melinda Gates Foundation". Prince of Asturias Foundation. 4 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Gates Foundation to get Indira Gandhi peace prize". Indian Express. 14 Mart 2008. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ PTI (25 Ocak 2015). "Advani, Bachchan, Dilip Kumar get Padma Vibhushan"Ücretli abonelik gerekli. The Hindu. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The Presidential Medal of Freedom". whitehouse.gov. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016 – National Archives vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bill Gates</span> Amerikalı iş insanı ve hayırsever

William Henry Gates III, bilinen adıyla Bill Gates, Amerikalı bir iş insanı, yazılım geliştirici, yatırımcı, yazar ve hayırseverdir. Çocukluk arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft'un kurucu ortaklarındandır. Gates, Microsoft'taki kariyeri boyunca yönetim kurulu başkanlığı, icra kurulu başkanlığı (CEO), başkanlık ve baş yazılım mimarlığı görevlerinde bulunmuş, aynı zamanda Mayıs 2014'e kadar Microsoft'un en büyük bireysel hissedarı olmuştur. 1970'ler ve 1980'lerdeki mikrobilgisayar devriminin önemli girişimcilerinden biriydi.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketi ve GNU projesini desteklemek üzere 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulan, 4 temel yazılım özgürlüğünü savunan ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar ile korunmasını tercih eden, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">İndira Gandi</span> 3. Hindistan başbakanı

İndira Priyadarşini Gandhi, Hindistan'da 2 defa başbakanlık yapmış politikacı. Hindistan tarihindeki tek kadın başbakan olan Gandhi, ayrıca en uzun süre görev yapan ikinci başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Duke Üniversitesi</span>

Duke Üniversitesi, 1838'de kurulmuş ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Durham, Kuzey Karolina'a bölgesinde yer alan yüksek eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Warren Buffett</span> Amerikalı yatırımcı

Warren Edward Buffett Amerikalı bir iş adamı, yatırımcı ve hayırseverdir. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su ve en büyük hissedarıdır. Mart 2023 itibarıyla 104 milyar dolarlık net servete sahip olan ve dünyanın en zengin beşinci kişisi olan Buffett, yatırım başarısının bir sonucu olarak dünyanın en tanınmış temel yatırımcılarından biri olarak görülmektedir. 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir. Forbes Dergisi'nin "2008 Milyarderler Listesi"ne göre 2008 yılında 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıydı. 2007 yılında Time'ın Dünyanın En Etkili 100 Kişisi arasında yer almıştır. Aynı zamanda 2012 yılında da Time dergisinin yaptığı araştırmada, dünyanın en etkili insanlarından birisi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LÖSEV</span> lösemili çocuklara yardımda bulunan bir vakıf

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından Ankara'da kurulan, lösemili ve kanser hastası çocuk ve yetişkinlere yardımda bulunan ve birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Antalya, Samsun ve Kayseri'de şubeleri bulunan vakfın yardımlarından Eylül 2023 itibarıyla 75.000'den fazla kişi yararlanmış olup gönüllü sayısı 6,5 milyonu aşkın kişidir. Vakfın 2024 itibarıyla sloganı "mücadele"dir. LÖSEV bu sloganı, seslendirmesini Nejat İşler'in yaptığı "LÖSEV'de Mücadele" adlı kısa filmi ile duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Chris Tucker</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu

Christopher Tucker Amerikalı oyuncu ve komedyen. İlk çıkışını 1992 yılında HBO komedi dizisi Def Comedy Jam'de stand-up performansıyla yaptı ve 1990'lı yıllar boyunca sık sık programda yer aldı. Friday, The Fifth Element, Money Talks ve Jackie Brown filmlerinde rol aldı ve daha sonra 2000'li yıllarda Rush Hour serisinde Dedektif James Carter'ı canlandırarak yaygın bir ün ve popülerlik kazandı. 2001 yılında Michael Jackson'ın You Rock My World klibinde de oynamıştır.

<i>Dünyanın En Güçlü 100 Kadını</i> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın En Güçlü 100 Kadını, 2004'ten beri Amerika Birleşik Devletleri merkezli iş dergisi Forbes tarafından yıllık olarak hazırlan liste. Moira Forbes de dahil olmak üzere saygın Forbes gazetecileri tarafından düzenlenen liste görünürlük ve ekonomik etkiye dayanmaktadır. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Amerikalı First Lady Michelle Obama'nın birinci seçildiği 2010 yılı hariç, 2006-2020 yılları arasında 14 kez "Dünyanın En güçlü Kadını" unvanını korudu.

Nobel Vakfı Nobel Ödüllerinin idaresi ve finansal yönetimi için 29 Haziran 1900 tarihinde kurulan, özel kuruluş. Vakıf, dinamitin mucidi Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulmuştur.

Sosyal yatırım vakfı, belli bir coğrafi bölgede çok sayıda bağışçının bir araya gelerek yerel ihtiyaçların karşılanması amacıyla fon dağıttığı yeni bir vakıf modelidir. Bu modelin en önemli avantajı çok sayıda bağışçıyı tek bir vakıf altında toplayarak vakfın yürütülmesi için gereken idari ve mali idari sorumlulukların paylaşılması ve böylece bağış yapmanın kolaylaştırılmasıdır. Sosyal yatırım vakıfları proje yapmamakta başta sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere gelen taleplere finansman sağlamaktadır. Bu özellikleriyle sivil toplumun gelişimine de katkıda bulunmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Melinda Gates</span> Amerikalı iş insanı ve hayırsever

Melinda French Gates Amerikan hayırsever. Bill & Melinda Gates Vakfı'nın kurucusu ve başkan yardımcısıdır. Microsoft'un eski ürün birim yönetimi görevlisiydi. Publisher, Microsoft Bob, Encarta ve Expedia gibi ürünlerin yönetiminde görev almıştır. 1994 yılında Bill Gates ile evlendi. Jennifer Katharine Gates, Rory John Gates ve Phoebe Adele Gates adlarında üç çocukları bulunmaktadır. Çift 3 Mayıs 2021 tarihinde Twitter'den boşanma kararı aldıklarını duyurdular.

<span class="mw-page-title-main">Pranab Mukherjee</span> 13. Hindistan cumhurbaşkanı

Pranab Kumar Mukherjee, Hint siyasetçi. Mukherjee, Asya ülkesi Hindistan'da 2012 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erasmus Ödülü</span>

Erasmus Ödülü, her yıl Praemium Erasmianum Vakfı tarafından her yıl Avrupa'da ve dünyanın diğer yerlerinde kültür, sosyal hayat veya sosyal bilimlere sıra dışı katkı yapan kişi veya kurumlara verilen ödüldür.

Mary Maxwell Gates, Amerikalı iş insanı olup Microsoft CEO'su Bill Gates'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jharna Dhara Chowdhury</span>

Jharna Dhara Chowdhury, Bangladeşi insan hakları aktivisti.

Rockefeller Vakfı , New York'ta yer alan 420 Fifth Avenue merkezli, Rockefeller ailesi tarafından kurulmuş özel bir vakıf. Standard Oil sahibi John D. Rockefeller ("Senior"), oğlu John D. Rockefeller Jr. ("Junior") ve Senior'ın şirket ve hayırseverlik danışmanı Frederick Taylor Gates tarafından kurulmuştur. Resmi kuruluş tarihi, tüzüğün New York Eyaleti Eyalet Yasama Meclisi tarafından resmen kabul edildiği 14 Mayıs 1913 tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Wolf Vakfı</span> İsrailli kâr amacı gütmeyen kuruluş

Wolf Vakfı, 1975 yılında, Ricardo Wolf tarafından İsrail'de kurulan kâr amacı gütmeyen özel bir kuruluştur.

Gavi İttifakı, yoksul ülkelerin aşılamaya erişimini artırmak amacıyla 2000 yılında kurulmuş uluslararası bir kamu-özel ortaklığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jayant Narlikar</span>

Jayant Vishnu Narlikar, Üniversiteler Arası Astronomi ve Astrofizik Merkezi'nde (IUCAA) çalışmış Hint astrofizikçi ve emekli profesördür. Sir Fred Hoyle ile birlikte Hoyle-Narlikar teorisi olarak bilinen konformal yerçekimi teorisini geliştirdi. Albert Einstein'ın görelilik teorisini ve Mach prensibini benisemiştir. Bir parçacığın eylemsizlik kütlesinin, kozmik devrin bir fonksiyonu olan bağlantı sabiti ile çarpılan diğer tüm parçacıkların kütlelerinin bir fonksiyonu olduğunu öne sürer.

<span class="mw-page-title-main">İndira Gandi Uluslararası Havalimanı</span> Palam, Delhi, Hindistandaki uluslararası havalimanı

İndira Gandi Uluslararası Havalimanı, Hindistan'ın başkenti Delhi'ye servis sağlayan başlıca havalimanı.