İçeriğe atla

Bilkent Senfoni Orkestrası

Bilkent Senfoni Orkestrası
KısaltmaBSO
Kuruluş tarihi1993 (1993)
Orkestra şefiKlaus Weise
KonumTürkiye Ankara, Türkiye
Konser salonuBilkent Konser Salonu
Bağlı olduğu kurumBilkent Üniversitesi
Resmî siteResmî site

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren senfoni orkestrası. Türkiye'nin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olma özelliğini taşır. Müzik direktörlüğünü Klaus Weise'ın yaptığı orkestra, Türkiye ve yurt dışından, büyük bölümü aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan 120 sanatçıdan oluşur. BSO 2009 yılından beri UNICEF iyi niyet elçisidir.

Tarihçe

Orkestra, Eylül 1993'te Bilkent Üniversitesi'nin bir sanat projesi olarak kurulmuş, Sinfoniette tanımına uygun bir topluluk olarak çalışmalarına başlamıştır. Böylece Bilkent Akademik Senfoni ve Sinfonietta Orkestrası (BASSO) adıyla sanat dünyasına giren orkestra daha sonra genişletilerek tam bir senfoni orkstrasına dönüştürülmüş, Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) adıyla çalışmalarına devam etmeye başlamıştır. Yapısında bir Akademik Oda Orkestrası ve bir Yaylı Çalgılar Topluluğu barındırması nedeniyle günümüzde bir senfoni orkestrası olmasının yanı sıra bir Orkestralar Topluluğu 'dur.

Etkinlikler, kayıtlar ve mekanlar

Topluluk, her yıl 1980'den fazla konser vermekte, ayrıca televizyon, radyo ve cd kayıtları yapmaktadır. Bugüne kadar CPO, Naxos, EMI, Peer Music gibi uluslararası dağıtım yapan firmaların işbirliğiyle CD kayıtları yaparak, BMP(Bilkent Music Production) etiketiyle bu kayıtlarını yurt dışında da dinleyiciyle buluşturmuştur. İdil Biret, Kamran İnce, Jean-Philippe Collard, Hakan Aysev, Hande Dalkılıç, Fazıl Say ve orkestranın daimi sanatçısı Gülsin Onay gibi virtüözlerle ve Erol Erdinç, Gürer Aykal, Emil Tabakov gibi şefler yönetiminde yaptığı yaptığı Liszt, Beethoven, Tchaikovski, Ahmet Adnan Saygun, Chopin, Debussy kayıtları dinleyiciyle buluşan albümlerinden birkaçıdır.[1]

Orkestra Almanya, San Marino, Belçika, Portekiz, İsviçre ve Japonya'da belli başlı sanat olaylarında festival orkestrası olarak konserler vermiş, yurt içinde ise klasik müzik beğenisini yaygınlaştırma ve Türk bestecileri tanıtma amaçları ile Bilkent Konserler Dizisi, Türk Bestecileri Haftası, Bilkent Anadolu Müzik Festivali gibi tematik konser dizileri ile klasik müziği halkla buluşturmuştur.

BSO kurulduğundan beri; Vladimir Ashkenazy, Gürer Aykal, Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Aleksandr Dmitriyev, Jean Fournet, Howard Griffiths, Peter Gülke, Ernest Martinez Izquierdo, Yoel Levi, Gennady Rozhdestvensky, Nello Santi, José Serebrier, Lior Shambadal, Vlodymir Sirenko, Karl Anton Rickenbacher ve Emil Tabakov gibi önemli şeflerle konserler vermiştir.

BSO'nın eşlik ettiği sanatçılar arasında; Valery Afanassiev, Pierre Amoyal, Alison Balsom, İdil Biret, Han-na Chang, Robert Cohen, Jean-Philippe Collard, José Cura, Nikolai Demidenko, Emre Elivar, Denyce Graves, Janine Jansen, Sumi Jo, Suna Kan, Olga Kern, Albert Dohmen, Lang Lang, Elisabeth Leonskaja, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Christiane Oelze, Gülsin Onay, Güher-Süher Pekinel, Mikhail Pletnev, Viktoria Postnikova, Vadim Repin, Olivier Charlier, György Sándor, Fazıl Say, Hüseyin Sermet, Sayaka Shoji, Akiko Suwanai, Alexander Ghindin, Nicola Benedetti, Sabine Meyer, Boris Berezovsky, Simona Houda-Šaturová, Emmanuel Pahud, Sharon Isbin, Rome Philharmonic, Bulgarian State Radio ve Schleswig-Holstein Festival Choirs bulunmaktadır.

Bilkent Senfoni Orkestrası, seyircilerini Ankara'da 750 izleyici kapasiteli Bilkent Konser Salonu'nda ve 4000 izleyici kapasiteli ODEON amfitiyatrosunda ağırlarken, Erzurum'da Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi 'nin 375 izleyici kapasiteli çok amaçlı salonunda, Erbil'de ise uluslararası Bilkent Erbil Koleji 'Nin 750 seyirci kapasiteli konser salonunda konserler vermektedir.

Ödüller ve unvanlar

“Sanatın toplumsal yaşamada işlevsel kılınması” amacıyla hareket eden orkestra, çeşitli sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmaktadır ve bu çalışmaları sonucu Mevlana Vakfı'ndan Evrensel Kardeşlik ve Dünya Barışı'na Katkı Ödülü, Ankara Halkla İlişkiler Derneği'nden Yerelden Evrensele Kültürel Tanıtım Ödülü ile 2011 yılında Andante Klasik Müzik Ödülleri etkinlğinde en iyi orkestra ödülülünü almıştır.[2] BSO aynı zamanda 1999 yılında meydana gelen depremde yaşamını kaybedenler anısına, gelirini zor durumdaki çocuklara bağışlamak üzere yayımladığı iki albümü ve UNICEF yararına verdiği konserler dolayısıyla 2009 yılında UNICEF iyi niyet elçisi ilan edilmiştir.[3]

Ahmet Adnan Saygun ve BSO

Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu İhsan Doğramacı ile yakın bir ilişkisi olan Ahmet Adnan Saygun, özellikle yaşamının son yıllarında destekçisi olan ve uzun süredir açılmasını istediği müzikoloji bölümlerinin Türkiye'deki konservatuvarlarda kurulmasına önayak olan Prof. Dr. Doğramacı'ya iki yapıtını adamıştır. Bunun yanı sıra, vasiyetinde mirasını ve eserlerini Bilkent Üniversitesi'ne bırakmıştır. Günümüzde, Saygun'un eserleri ve bazı eşyaları günümüzde Bilkent Konser Salonu binasında ve Bilkent Üniversitesi kampüsünde inşa edilen Ahmet Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde korunmakta, bu merkezde Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Müzik Hazırlık Okulu öğrencileri yıl boyunca resital vermektedir. Bilkent Senfoni Orkestrası da kuruluşundan bu yana Saygun'un birçok yapıtını seslendirmiş ve kayıt altına almış, birçoğunun da yayımlanmasına destek vererek BMP(Bilkent Music Production) etiketiyle piyasaya çıkmasını sağlamıştır.[4]

Türk Eğitim Vakfı ve Ahmed Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin Saygun'nun doğumunun 100. yılı dolayısıyla siparişi ettikleri Saygun Emre Operası 'nın librettosu Şefik Kahramankaptan tarafından 2006 yılında yazılmış, bestesi ise Yiğit Aydın tarafından beş yıllık bir süre içinde tamamlanmıştır. Eserin, Saygun'un mirasını Bilkent Üniversitesi'ne bırakışını anlatan ve İhsan Doğramacı'nın da bir karakter olarak yer aldığı Vasiyet sahnesi BSO'nun eşliğinde 2009 yılında Bilkent Konser Salonu 'nda Prof.Dr. Doğramacı anısına verilen bir konserde sahnelenmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "BSO Resmî Sitesi,". 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  2. ^ "Haber Ajans,". 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  3. ^ "UNICEF,". 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Kahramankaptan,". Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. []
  5. ^ "Kahramankaptan,". Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası</span>

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Bursa'da yerleşik, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı senfoni orkestrasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde İzmir'de faaliyet gösteren senfoni orkestrasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Ersin Antep; Türk müzikolog.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Hülya Kazan, Türk opera sanatçısı.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

Lerzan Tuncer, Marimba vibrafon sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Hande Dalkılıç</span> Türk piyanist

Hande Dalkılıç, Türk piyano solisti.

<span class="mw-page-title-main">Orçun Orçunsel</span>

Orçun Orçunsel Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Fazlı Orhun Orhon, Türk orkestra şefi, besteci ve akademisyen.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.