İçeriğe atla

Bilinen açık metin saldırısı

Bilinen açık metin saldırısı (İngilizceknown-plaintext attack (KPA)), kriptanaliz için bir saldırı modelidir ve saldırganın hem açık metin (yemlik, İng. crib olarak adlandırılır) hem de şifrelenmiş haline (şifreli metine) erişimi vardır. Bunlar gizli anahtarlar ve kod kitapları gibi daha fazla gizli bilgiyi açığa çıkarmak için kullanılabilir. "Yemlik" terimi, Bletchley Park, İngiliz İkinci Dünya Savaşı şifre çözme operasyonundan kaynaklanmıştır.[1][2]

Tarihçesi

"Yemlik" (İng. "crib") kullanımı kopya çekmek anlamına gelen bir argo teriminden uyarlanmıştır (örneğin, "Sınavda senden kopya çektim" anlamında "Sınavda senden yemlendim" şeklinde çevrilebilir).

Yemlik arkasındaki fikir, kriptologların anlaşılmaz şifrelere baktığını, ancak şifrede olması beklenen bir kelime veya cümle hakkında bir ipucuna sahip olsalardı, şifreli metni kırmak için bir "takoz"a (İng. wedge) sahip olacaklardı. Eğer şifrelere başka türlü rastgele saldırılar bazen bu kelimeleri veya (tercihen) ifadeleri üretmeyi başarmışlarsa, doğru yolda olabileceklerini biliyorlardı. Şifrelenmiş mesajı çözmeye çalışırlarken, bu kelimeler veya ifadeler ortaya çıktığında, saldırganlar kullandıkları ayarları iyi bir etki olması nedeni ile beslerlerdi.

Enigma durumunda, Alman Yüksek Komutanlığı, Enigma sisteminin genel güvenliği konusunda çok titiz davrandı ve olası yemlik sorununu anladı. Diğer taraftan, günlük operatörler daha az dikkatliydi. Bletchley Park ekibi, mesajın gönderildiği zamana bağlı olarak ve rutin operasyonel mesajları tanıyarak bazı açık metinleri tahmin ettiler. Örneğin, günlük hava raporu her gün aynı zamanda Almanlar tarafından aktarıldı. Düzenlenmiş askeri raporlar tarzı nedeniyle, her mesajda aynı yerde Wetter ("hava durumu" için Almanca) kelimesini içermekteydi. (Yerel hava koşullarının bilinmesi, Bletchley Park'ın açık metnin diğer bölümlerini de tahmin etmesine yardımcı olmuştur.) Diğer operatörler de standart selamlamalar veya tanıtımlar gönderiyordu. Qattara Depresyonunda görevli bir memur, rapor verecek hiçbir şey olmadığını sürekli olarak rapor etmiştir.[3] Bir mesajın sonunda ortaya çıkan “Heil Hitler” bir başka iyi bilinen örnektir.

II. Dünya Savaşı'nda Bletchley Park'ta, bilinen açık metne sahip mesajların kullanılmasına (ve hatta Almanların üretmeye zorlanmasına) gayret sarf edilmiştir. Örneğin, yemlikler eksik olduğunda, Bletchley Park bazen Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Kuzey Denizi'ndeki belirli bir alanı “tohumlamak” (İng. seed) için talep ederdi (bahçecilik olarak bilinen bir süreç, açık referansla). Kısa süre önce gönderilen Enigma mesajları, büyük olasılıkla mayınların tehdidi altındaki bölge veya limanın adını içerecekti.[4]

Ele geçirilen bir Alman, Enigma operatörlerine sayıları şifreleyerek kodlama talimatı verdiklerini sorguladığında Alan Turing, şifrelenmiş mesajları gözden geçirdi ve "eins" ("bir") sayısının açık metinde en sık kullanılan dizge olduğunu belirledi. "Eins" kelimesinin açık metindeki tüm konumlarda kodlandığını varsayan Eins Kataloğu'nu yaratarak, yemlik işlemini otomatikleştirmiştir. Katalog, çeşitli rotorların olası her pozisyonunu, başlangıç pozisyonlarını ve Enigma'nın anahtar ayarlarını içermiştir.[5]

Polonya Şifreleme Bürosu, II. Dünya Savaşı'ndan önce Almanların "ANX yöntemi"ni yemlik olarak kullandıklarını ortaya çıkarmıştır. (Almanların "AN", için "to" devamında "X" metni oluşturmak için bir aralayıcı olarak "ANX" kullandığı.)[6]

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, en hassas trafiklerinden dolayı 5-UCO gibi tek seferlik bant sistemlerini kullanmışlardır. Bu cihazlar, bilinen açık metin saldırısına karşı dayanıklıydı, ancak bunlar noktadan noktaya bağlantılardı ve bir zaman zarfında tek seferlik bant sistemi için büyük miktarda malzeme gerekliydi. Ağa bağlı şifreleme makinelerinin yemliğe karşı hassas olduğu düşünülmüş ve bir mesajın başlangıcını ve sonunu gizlemek amacı ile çeşitli teknikler kullanılmıştır; bunların arasında mesajların yarısında kesilmesi ve ikinci bölümün ilk olarak gönderilmesi ve her iki uçta da anlamsız dolguların eklenmesi yer almıştır. İkincisi, "the world wonders" kazası ile ikinci uygulama sonuçlanmıştır. 1950'lerin ortalarında piyasaya sürülen KL-7, bilinen açık metinli saldırılara karşı güvenli olduğu düşünülen ilk ABD şifreleme makinesiydi.[7] s.37 Klasik şifreler, genellikle bilinen açık metinli saldırıya karşı savunmasızdır. Örneğin, bir Sezar şifresi, tamamen şifresini çözmek için tek bir karşılık gelen açık metin ve şifreli metin kullanılarak çözülebilir. Genel bir monoalfabetik ikame şifresinin birkaç karakter çiftine ihtiyacı vardır ve bazıları 26'dan az farklı çift içeriyorsa tahmin edilebilir.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Michael Smith, "How It Began: Bletchley Park Goes to War," in B. Jack Copeland, ed., Colossus: The Secrets of Bletchley Park's Codebreaking Computers.
  2. ^ Gordon Welchman, The Hut Six Story: Breaking the Enigma Codes, p. 78.
  3. ^ Lee, Loyd E. (1991). World War II: Crucible of the Contemporary World: Commentary and Readings. New York: M. E. Sharpe. p. 240. ISBN 0-87332-731-4.
  4. ^ Singh, Simon (1999). The Code Book. New York: Arrow. p. 184. ISBN 0-385-49532-3.
  5. ^ Hofstadter, D.; Teuscher, Christof (2004). Alan Turing : life and legacy of a great thinker. Berlin New York: Springer. p. 455. ISBN 3540200207.
  6. ^ Marian Rejewski, "Summary of Our Methods for Reconstructing ENIGMA and Reconstructing Daily Keys, and of German Efforts to Frustrate Those Methods," Appendix C to Władysław Kozaczuk, Enigma, 1984, pp. 243–44.
  7. ^ A History of U.S. Communications Security; the David G. Boak Lectures 25 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., National Security Agency (NSA), Volumes I, 1973, partially released 2008, additional portions declassified October 14, 2015, Quote: The KL-7 “was our first machine designed to serve very large nets which could stand matched plain and cipher text. For the first time, the man in the cryptocenter could take a message and simply type it into the machine as written, without changing the spacing between words, or cutting the message in half and sending the last part first. and without having to paraphrase the message text before it was released.”

Kaynakça

  • Władysław Kozaczuk, Enigma: How the German Machine Cipher Was Broken, and How It Was Read by the Allies in World War Two, edited and translated by Christopher Kasparek, Frederick, MD, University Publications of America, 1984, ISBN 0-89093-547-5.
  • Marian Rejewski, "Summary of Our Methods for Reconstructing ENIGMA and Reconstructing Daily Keys, and of German Efforts to Frustrate Those Methods," Appendix C to Władysław Kozaczuk, Enigma, 1984, pp. 241–45.
  • Welchman, Gordon (1982), The Hut Six Story: Breaking the Enigma Codes, Harmondsworth: Allen Lane, ISBN 0-7139-1294-4
  • Smith, Michael (2006), "How It Began: Bletchley Park Goes to War", in Copeland, B. Jack, Colossus: The Secrets of Bletchley Park's Codebreaking Computers, Oxford: Oxford University Press, ISBN 978-0-19-284055-4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enigma makinesi</span>

Enigma; II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullanılan bir şifre makinesidir. Daha açık bir ifade ile Rotor makineleri ailesi ile ilişkili bir Elektro-Mekanik aygıttı ve birçok değişik türü vardı.

<span class="mw-page-title-main">Colossus bilgisayarı</span> eski İngiliz şifre çözme bilgisayarı

Colossus bilgisayarı, II. Dünya Savaşı sırasında yapılan şifreli Alman yazışmalarını çözmek için kullanılan erken dönem bilgisayarlardan biri. Colossus, dünyanın ilk kısmen programlanabilen dijital elektronik bilgisayarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sezar şifrelemesi</span> Basit, bilinen ve sıkça kullanılmış bir şifre türü

Kriptografide, Sezar şifresi, kaydırma şifresi, Sezar kodu veya Sezar kaydırması olarak da bilinen Sezar şifrelemesi, en basit ve en yaygın bilinen şifreleme tekniklerinden biridir. Bu, düz metindeki her harfin alfabede belirli sayıda pozisyondaki bir harfle değiştirildiği bir yerine koyma şifrelemesi türüdür. Örneğin, 3'lük bir sola kaydırma ile D, A ile değiştirilir, E, B olur ve bu böyle devam eder. Bu yöntem adını özel yazışmalarında bu şifrelemeyi kullanan Romalı lider Julius Caesar'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şifre</span> bilginin şifrelenmesi ve şifresinin çözülmesi için algoritma

Kriptografide, bir şifre şifreleme veya şifre çözme—bir prosedür olarak izlenebilen bir dizi iyi tanımlanmış adım gerçekleştirmek için bir algoritmadır. Alternatif, daha az yaygın bir terim şifrelemedir. Şifrelemek veya kodlamak, bilgiyi şifreye veya koda dönüştürmektir. Yaygın kullanımda "şifre", "kod" ile eş anlamlıdır, çünkü her ikisi de bir mesajı şifreleyen bir dizi adımdır; ancak kriptografide, özellikle klasik kriptografide kavramlar farklıdır.

Anlamsal güvenlik bir açık anahtarlı şifreleme sistemindeki güvenliği tanımlamak için sık kullanılan bir ifadedir. Bir şifreleme sisteminin anlamsal olarak güvenli olması için, hesaplama yetenekleri sınırlı olan bir saldırganın, elinde sadece şifreli metin ve buna karşılık gelen açık anahtar bulunduğunda, gizli metin hakkında önemli bilgi çıkartabilmesinin uygulanabilir olmaması gerekir. Anlamsal güvenlik sadece "edilgin" saldırgan durumunu inceler, örn. bir kişinin açık anahtarı kullanarak sadece seçtiği açık metinlere karşılık gelen şifreli metinleri incelediği durum. Diğer güvenlik tanımlamaları gibi, anlamsal güvenlik, saldırganın seçtiği bazı şifreli metinlerin açık hallerini elde edebildiği seçilen şifreli metin saldırısı durumunu göz önünde bulundurmaz ve birçok anlamsal güvenlik şifreleme şemalarının seçilen şifreli metin saldırısına karşı güvensizliği gösterilebilir. Sonuç olarak anlamsal güvenlik genel bir şifreleme şemasının güvenliğini tanımlamak için yetersiz sayılır.

Enigma şifrelemesinin analizi, enigma makinesinin kriptolojik analiz edilmesini anlatır. II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında yapılan derinlemesine çalışmalar sayesinde Nazi Almanyası başta olmak üzere Mihver Devletleri arasındaki şifreli iletişim kırılmış ve savaşın kaderini belirleyecek şekilde istihbarat elde edilmiştir.

Kriptografide çalışma kipleri, bir blok şifrenin tek bir anahtar altında güvenli bir şekilde tekrarlı kullanımına olanak veren yöntemlerdir. Değişken uzunluktaki mesajları işlemek için veriler ayrı parçalara bölünmelidir. Son parça şifrenin blok uzunluğuna uyacak şekilde uygun bir tamamlama şeması ile uzatılmalıdır. Bir çalışma kipi bu bloklardan her birini şifreleme şeklini tanımlar ve genellikle bunu yapmak için ilklendirme vektörü (IV) olarak adlandırılan rastgele oluşturulmuş fazladan bir değer kullanır.

Kriptografide blok şifreleme, blok olarak adlandırılmış sabit uzunluktaki bit grupları üzerine simetrik anahtar ile belirlenmiş bir deterministik algoritmanın uygulanmasıdır. Blok şifreleme birçok kriptografik protokol tasarımının önemli temel bileşenlerindendir ve büyük boyutlu verilerin şifrelemesinde yaygın biçimde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kriptanaliz</span>

Kriptanaliz şifrelenmiş metinlerin çözümünü araştıran kriptoloji dalıdır. Kriptanaliz, bilinmeyen anahtarları bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Henryk Zygalski</span>

Henryk Zygalski Polonyalı bir matematikçi ve İkinci Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Alman Enigma şifrelerini kırma konusunda çalışan bir kriptologdu.

<span class="mw-page-title-main">Vigenère şifrelemesi</span> bir kriptoloji yöntemi

Vigenère şifrelemesi, alfabetik bir şifreleme metni kullanarak bir dizi farklı Sezar şifrelemesine dayalı harfleri kullanan bir şifreleme yöntemidir. Bu bir çeşit poli alfabetik ikame tablosudur.

Władysław Kozaczuk Aralık 23, 1923 – 26 Eylül 2003) bir Polonya Ordusu Albayı ve askeri ve istihbarat tarihçisi.

Seçilmiş açık metin saldırısı, saldırganın keyfi açık metinler için şifrelerin elde edilebileceğini varsayan kriptanaliz için bir saldırı modelidir. Saldırının amacı, şifreleme şemasının güvenliğini azaltan bilgiyi elde etmektir.

Kriptografide, yalnız şifreli metin saldırısı veya bilinen şifreli metin saldırısı, kriptanaliz için bir saldırı modelidir ve saldırganın yalnızca bir dizi şifreli metin kümesine erişebileceği varsayılır. Saldırganın şifrelenmeden önce açık metne erişimini sağlayan bir kanalı yoksa, pratikte tüm şifreli metin saldırılarında, saldırganın açık metin hakkında sadece az bir bilgisi vardır. Örneğin, saldırgan açık metnin yazıldığı dili veya açık metindeki karakterlerin beklenen istatistiksel dağılımını biliyor olabilir. Standart protokol verileri ve mesajlar, yaygın olarak kullanılan birçok sistemdeki açık metnin bir parçasıdır ve genellikle bu sistemler üzerindeki şifreli metinlere yönelik bir saldırının parçası olarak tahmin edilebilir veya verimli biçimde bilinebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ultra</span>

Ultra 1941 yılı Haziran ayı itibarıyla İngiliz askeri istihbaratı tarafından kullanılmaya başlayan terim. Terim düşman şifreli iletişiminin elde edilmesi ve kırılması sayesinde ele geçen çok önemli istihbaratın bütününü anlatır. Terim, o döneme kadar en önemli belgeler için kullanılmakta olan çok gizli gizlilik seviyesinin de ötesinde öneme sahip olan istihbaratın değerini anlatmak üzere en yüksek aşama anlamında kullanılan ultra kelimesinden türetilmiştir.

Kimliği Doğrulanmış şifreleme (AE) ve İlgili Verilerle Kimliği Doğrulanmış Şifreleme (AEAD), aynı anda verilerin gizliliğini ve gerçekliğini garanti eden şifreleme biçimleridir

Kriptografide, bir yerine koyma şifrelemesi veya ikame şifresi veya ornatmalı şifreleme, düz metin birimlerinin bir anahtar yardımıyla tanımlanmış bir şekilde şifreli metin ile değiştirildiği bir şifreleme yöntemidir; "birimler" tek harfler, harf çiftleri, harf üçlüleri, yukarıdakilerin karışımları ve benzeri olabilir. Alıcı, orijinal mesajı çıkarmak için ters ikame işlemini gerçekleştirerek metni deşifre eder.

<span class="mw-page-title-main">Şifreli metin</span> şifrelenmiş bilgi

Kriptografide, şifreli metin, şifreleme adı verilen bir algoritma kullanılarak düz metin üzerinde gerçekleştirilen şifreleme işleminin sonucunda elde edilen çıktıdır. Şifreli metin, aynı zamanda şifrelenmiş veya kodlanmış bilgi olarak da bilinir çünkü orijinal düz metnin, şifresini çözmek için uygun şifre olmadan bir insan veya bilgisayar tarafından okunamayan bir biçimini içerir. Bu işlem, hassas bilgilerin bilgisayar korsanlığı yoluyla kaybolmasını önler. Şifrelemenin tersi olan Şifre çözme, şifreli metni okunabilir düz metne dönüştürme işlemidir. Şifreli metin, kod metni ile karıştırılmamalıdır çünkü ikincisi bir şifrenin değil bir kodun sonucudur.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alberti şifresi</span> Leon Battista Alberti tarafından 1467 yılında oluşturulan şifre

İtalyan mimar Leon Battista Alberti tarafından 1467 yılında yaratılan Alberti Şifresi, ilk polialfabetik şifrelerden biriydi. De componendis cifris adlı çalışmasının ilk sayfalarında papalık sekreteri Leonardo Dati ile yeni geliştirilen hareketli tip baskı makinesinin onun şifre çarkının geliştirilmesine yol açtığı hakkında yaptığı konuşmayı anlattı.