İçeriğe atla

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, Türkiye'deki üniversitelerde bulunan bir idari birimdir. Bu birim, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların toplumla paylaşılması ve etkileşimi için çeşitli programlar ve projeler yürütmektedir.[1]

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığının görevleri arasında, bilim ve teknolojinin toplumsal ve ekonomik kalkınmaya katkısını artırmak, bilimsel çalışmaları popülerleştirmek, bilimsel etkinlikler düzenlemek, bilim adamlarını ve toplum liderlerini bir araya getirerek bilimsel tartışmalar yapmak, gençleri bilim ve teknolojiye yönlendirmek gibi konular yer almaktadır.

Ayrıca, Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, bilim ve teknoloji alanında toplumsal farkındalığı artırmak için eğitim programları da düzenlemektedir. Bu programlar, okullar ve toplumun farklı kesimlerinde bilim ve teknoloji konularını anlamak ve uygulamak için fırsatlar sunar.[2]

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, üniversitelerin araştırma ve toplumsal hizmet misyonlarını bir araya getirerek, toplumla bilimsel etkileşimi artırmaya çalışır.

Referans

  1. ^ "BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BİLİM MERKEZLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI" (PDF). 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  2. ^ "TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Destek Programları". TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Destek Programları | ÖzÜ TTO | Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. 22 Mayıs 2018. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

Bilim İnsanı Destek Programları Daire Başkanlığı ('BİDEB), eski adıyla Bilim Adamı Yetiştirme Grubu, TÜBİTAK'ın gençlere bilimi sevdirmeyi amaçlayan alt birimidir. Türkiye'de gençleri temel bilimlere yönlendirmek amacı ile Ulusal Bilim Olimpiyatları ve Ortaokul (2204-B) ve Lise (2204-A) Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nı düzenlemekte, lisans, lisans üstü ve doktora eğitimi için gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki öğrencilere burs vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Sanat sosyolojisi</span>

Sanat sosyolojisi, sosyolojinin alt dallarından biridir ve sanatı toplumsal bir süreç olarak, diğer toplumsal fenomenlerle bağlantı içinde ele alır ve analiz eder. Modern sanatın gelişimi, sosyolojik bir araştırma sürecini gerektirdiğinde ve sosyoloji de kendi içinde alt dallara doğru ayrılırken, Avrupa'da ve ABD'de bazı sosyal bilimcilerin katkısıyla sanat sosyolojisi giderek özerkleşen bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle 20. yy.'ın ortalarında Frankfurt Okulu düşünürlerinin katkıları bugün sanat sosyolojisi literatürü içinde önemli bir yer tutmaktadır. Frankfurt Okulu, "sanat sosyolojisi" ve "sanat felsefesi" arasındaki dinamik etkileşim için de iyi bir örnektir.

Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle Bilkent Üniversitesi dahilinde faaliyet göstermekte olan bir araştırma merkezidir.

Fazilet Vardar Sukan, Türk Bilim insanı ve mühendis. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü kurucu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

İsrail Uzay Ajansı veya İngilizce kısaltmasıyla ISA, , İsrail'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir parçası olan ve tüm İsrail uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari amaçlarla koordine eden uzay ajansı ve hükûmet organıdır.

Toplumdilbilim veya sosyodilbilim, kültürel normlar, beklentiler ve bağlam, dilin nasıl kullanıldığı ve toplumun dil üzerindeki etkisi gibi konuları inceleyen, dilbilimin sosyoloji ile kesiştiği disiplinler arası alan. İnsan topluluklarının sosyal sınıf, etnik köken, yaş ve cinsiyet gibi kendine ait faktörlerle girdiği etkileşimi ve bu etkileşimin sonucu olan değişimleri karma biçimde inceler.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

DPÜ İleri Teknolojiler Merkezi, (tam adıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İleri Teknolojiler Tasarım, Araştırma-Geliştirme ve Uygulama Merkezi) ya da kısaca DPÜ-İLTEM, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde yer alan ve akademik birimi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

Bilim ve Teknoloji, Azerbaycan'ı bütün yönleriyle etkileyen devlet politikasının ana alanlarından biridir. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS), devlet politikasını bu alanda uygulamak için bilim ve teknolojinin merkez ajansı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü</span>

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, 2019 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan bir protokolle, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulmuştur.

Araştırma Destek Programları Başkanlığı', Türkiye'deki üniversiteler ve araştırma kurumlarındaki bilim insanlarına araştırma faaliyetleri için destek sağlayan bir kurumdur. TÜBİTAK bünyesinde yer alan ARDEB, Türkiye'nin bilimsel araştırmalar konusundaki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bir kurumdur. ARDEB'in ana amacı, ülkemizdeki bilim insanlarının bilimsel araştırmalarını yapmalarına yardımcı olmak, bilimsel bilgi birikimini artırmak, yenilikçi fikirler geliştirmelerine imkan sağlamak ve böylece bilimsel kalkınmayı desteklemektir. ARDEB, farklı disiplinlerdeki araştırma projelerini destekleyerek, ülkemizdeki bilimsel araştırmaların gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.