İçeriğe atla

Bilim parkı

Bilim parkı veya teknopark, üniversiteler tarafından oluşturulan alanlarda araştırma-geliştirme yapacak firmalara kiralanarak firmaların büyümesini teşvik edici düzenlemelerle desteklendiği; ticari amaçlı bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bir bölgedir.[1] Araştırma parkı, teknoloji parkı, teknopolis, teknokent ve biyomedikal park gibi terimler de kullanılır. Hangi terimin kullanıldığı yapılan araştırma ve geliştirme türüne bağlıdır. Bilim parkları ulusal ekonominin gelişmesine, yeni teknoloji firmaların desteklenmesine, yabancı yatırım çekmek ve ihracatı artırmaktadır.

Dünyada ilk üniversite bilim parkı Stanford Üniversitesi tarafından 1951 yılında Stanford Üniversitesi Araştırma Parkı olarak kurulmuştur.[2]

Teknopark ve benzerleri genelde merkezî bir yönetim yapısına sahiptirler. Tipik olarak parktaki kurum ve şirketler ürün geliştirme ve yenilik yapmaya odaklıdırlar. Buna karşın sanayi siteleri imalata yoğunlaşmıştır, "iş parkları" ise idarecilik işlevlerine ağırlık verir. Teknoparklar küresel çapta "Bilgi Ekonomisi"'nin altyapısını oluşturan; İnovasyonunu, teknolojinin ticarileştirilmesinde devletler, üniversiteler, özel girişimlerin birlikte hareket etmesini sağlamaktadır.

Bu parklar, binalar için bir arazi sağlamanın yanı sıra, bazı ortak kaynaklar sunar: kesintisiz elektrik, telekomünikasyon santralleri, resepsiyon ve güvenlik hizmetleri, idare ofisleri, lokantalar, banka şubeleri, toplantı merkezi, otopark, toplu ulaşım araçları, eğlence ve spor tesisleri gibi. Bu bakımdan parklar, kiralık mekânlardan daha avantajlıdır, çünkü bu hizmetlerin masraflarının paylaşılmasını sağlarlar.

Bilim ve teknoloji parkları devlet veya yerel idareler tarafından teşvik edilirler, çünkü bu parklar yeni şirketleri cezbeder, istihdam yaratır ve vergi gelirlerinin artmasına yol açar. Yeni şirketleri bilim ve teknoloji şirketlerine çekmek için genelde ilk birkaç yıl için emlak vergisi ve diğer bazı vergilerden muafiyet verilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cabral R. and Dahab S. S. (1993) "Science parks in developing countries: the case of BIORIO in Brazil" in Biotechnology Review, vol 1, p 165 - 178.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

İTÜ ARI Teknokent, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak Yerleşkesi'nde bulunan bir Ar-Ge merkezidir. ARI'nın açılımı Advanced Research and Innovation 'dır. Arı Teknokent çalışmalarına 2002 yılında başlamıştır. ARI 1, ARI 2, ARI 3, ARI 4 ve ARI 6, ARI 9 binaları vardır. Devlet Denetleme Kurulunun 2010 yılı araştırmasına göre, ARI Teknokent Türkiye'deki tüm teknokentler içinde patentin yüzde 47'sine, tescillerin %37'sine, ihracatın %57'sine, toplam ar-ge bütçesinin %45'ine, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı bütçesinin de yüzde 85'ine sahiptir. 2016 yılı itibarıyla Türkiye'deki tüm teknokentler arasında en çok ihracatı gerçekleştiren teknokent olmuştur. Toplam ihracatın yaklaşık %40'ını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Bozok Üniversitesi</span> Yozgatta kurulu devlet üniversitesi

Yozgat Bozok Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı yasayla, Yozgat'ta kurulmuş devlet üniversitesidir. Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanarak Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

Hannoverimpuls GmbH, Hannover şehrinin ve müstakil bir idareye sahip olan Hannover Ticaret Bölgesi'nin ortak ekonomik kalkınma faaliyetini düzenlemek üzere kurulmuş bir anonim şirkettir. Şirket, 2003 yılında kuruldu. Kuruluşun amacı, özel sektörün Hannover Bölgesi'nde işyeri kurmasını, bölgeye yerleşmesini ve bu şekilde bölgede sanayi ve ticaretin gelişmesini teşvik etmektir. Hannover ve bölgesinin ekonomisinin gelişmesi için yedi branşa ağırlık verilmektedir: otomotiv sektörü, enerji sektörü, bilişim ve iletişim teknolojileri, sağlık sektörü, optik teknolojiler, yaratıcılık sektörü ve imalat teknolojileri. Kuruluşun en önemli görevleri, bölgesel ekonominin ve o çevrede bulunan bilim ve eğitim kurumlarının işbirliğini sağlamakta ve branşların büyümesi için bu kuruluşlar arasında sıkı ağlarla, ortak çerçeve yaratmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de bilim ve teknoloji</span> İsrailde ulusal araştırma, geliştirme ve teknoloji

İsrail'de bilim ve teknoloji, İsrail'in en gelişmiş sektörlerinden biridir. İsrail, Gayri safi millî hasılaya göre, bilim ve teknoloji üzerine araştırmaya en fazla pay ayıran ülkelerden biridir. İsrail her bir milyon vatandaşa göre hesaplandığında bilimsel çalışmalarda dünyada dördüncü sıradadır. İsrail’in tüm dünyada yayınlanan bilimsel makale oranı tüm dünya nüfusunun oranından hemen hemen on kat daha fazladır. İsrailli bilim insanları tarım, bilgisayar bilimleri, elektronik, genetik, tıp, optik, güneş enerjisi ve daha birçok mühendislik alanının gelişimine katkıda bulunmuştur. İsrail ileri teknoloji endüstrisinin en önemlilerinin ev sahibidir ve ayrıca teknolojiyle en fazla içli dışlı nüfusa sahiptir. 1998’de, Tel Aviv Newsweek tarafından teknolojik olarak en etkileyici on şehirden biri olarak gösterilmiştir. İsrail 2000’den beri Avrupa Araştırma ve Kalkınma Fonu ve Koordine Organizasyonu olan EUREKA ‘nın üyesidir ve Organizasyon’un 2010-2011 yılında başkanlığını yapmıştır.

Samsun Teknopark, 2009 yılında çalışmalarına başlanılan ve 2010 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesinin öncülüğünde kurulan bilim parkı. Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi'nde 80 bin metrekare alanda kurulu bulunmakta olup 2017 itibarıyla çoğu yazılım alanında faaliyet gösteren 41 firmaya kuluçka merkezi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep, Türkiye'de bulunan devlet üniversitesi. 2016 yılında kapatılan Zirve Üniversitesinin kampüsünde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

Hacettepe Teknokent; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" projesi kapsamında 20 Mart 2003 tarihinde Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulan bir teknokenttir.

Manisa Teknokent, Teknoloji Geliştirme Bölge ilanının ardından, 2013 yılında Celal Bayar Üniversitesi öncülüğünde kurulan bilim parkı. Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan Celal Bayar Üniversitesi Dr. İlhan Varank Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare alanda kurulu bulunmakta olup 2013 itibarıyla çoğu yazılım alanında faaliyet gösteren firmalara hizmet vermektedir.

ANAS Yüksek Teknolojiler Parkı, 8 Kasım 2016 tarihli başkanlık emriyle Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi temelinde kurulmuştur. Yüksek teknolojiler Parkı'nın kurulmasının ana hedefi, modern teknolojilerin ve bilimsel araştırmaların uygulanmasının temelinde sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Logo Yazılım</span>

Logo Yazılım, Gebze, Kocaeli merkezli Türk iş yazılımı şirketidir. Temelleri 1984'te atılan şirket, resmî olarak 1986 yılında kurulmuş olup 4 farklı ülkede, 13 farklı noktada 1.600'den fazla çalışanı ve 1.000'i aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir. Mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketlere iş yazılımı çözümleri sunmaktadır.