İçeriğe atla

Bilim Tarihi Derneği

Bilim Tarihi Derneği
2007 yılında Washington, D.C.'deki uluslararası toplantıya katılan bilim tarihçileri
KısaltmaHSS
KuruluşOcak 1924 (100 yıl önce) (1924-01)[1]
KurucuGeorge Sarton ve Lawrence Joseph Henderson
Kuruluş yeriIndiana, ABD
TürProfesyonel Akademik Topluluk
MerkezNotre Dame Üniversitesi
Konum
Koordinatlar41°42′10.8″K 86°14′7.7″B / 41.703000°K 86.235472°B / 41.703000; -86.235472
Resmî dillerİngilizce
BaşkanJan Golinski
Önemli kişilerJohn Paul Gutierrez (İcra Direktörü)
ÜyelikYıllık $36 (öğrenci); $68 (emekli); $113 (meslekten); $142 (aile)[2]
Resmî sitehssonline.org
NotlarYayınları: Isis, üç ayda bir; Current Bibliography, yıllık; Bülten, üç ayda bir; Osiris, yıllık; Isis Reader, düzensiz[2]

Bilim Tarihi Derneği (History of Science Society, HSS), Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluktur. 1924'te[3] George Sarton,[4] David Eugene Smith[5] ve Lawrence Joseph Henderson[6] tarafından, öncelikle Sarton'un 1912'de yayınına başladığı bir bilim tarihi dergisi olan Isis'in yayınlanmasını desteklemek için kuruldu.[7] Topluluğun dünya çapında 3.000'den fazla üyesi vardır.[4] Topluluk, üç ayda bir yayımlanan Isis ve her yıl yayımlanan Osiris dergisini çıkarmaya devam ediyor, IsisCB: Bilim Tarihi İndeksi'ne[8] sponsorluk yapıyor ve yıllık bir bilim tarihi konferansı düzenliyor.

Ocak 2020 itibarıyla HSS'nin şu anki başkanı Jan Golinski'dir.[9][10]

Ödüller ve takdir

HSS, yılda iki özel konferansa sponsor olmaktadır:

  • George Sarton Anma Konuşması: 1960'dan beri (1973'ten 1975'e kadar ara verilse de) Amerikan Bilimi Geliştirme Derneği Yıllık Toplantısında yapılmaktadır.
  • Bilim Tarihi Topluluğu Seçkin Dersi (eski adıyla Bilim Tarihi Topluluğu Dersi): 1981'den bu yana HSS'nin yıllık toplantısının genel oturumunda yapılmaktadır.

Bu konferanslara ek olarak, HSS bir dizi ödül vermektedir:

  • 2006 yılında verilmeye başlanan Suzanne J. Levinson Ödülü, iki yılda bir yaşam bilimleri ve doğa tarihi üzerine yazılan bir kitap için verilir.
  • 1955'te verilmeye başlanan Nathan Reingold Ödülü (eski adıyla Schuman Ödülü), bir yüksek lisans öğrencisi tarafından yazılmış bilim tarihindeki olağanüstü bir makale için verilir.
  • Derek Price/Rod Webster Ödülü (eski adıyla Zeitlin-Ver Brugge Ödülü), Isis dergisindeki olağanüstü bir makale için 1978'de verilmeye başlandı.
  • Margaret W. Rossiter Bilimde Kadınların Tarihi Ödülü, ilk olarak 1987'de bilimde kadınlar konusunda olağanüstü bir çalışma için verilmiştir (ödül her yıl kitaplar ve dergiler arasında değişmektedir)
  • Bilim tarihi öğretimine olağanüstü katkılarından dolayı 1998 yılında verilmeye başlanan Joseph H. Hazen Eğitim Ödülü
  • Bilim tarihi üzerine bir ders kitabı veya popüler bir kitap için 1985 yılında verilmeye başlanan Watson Davis ve Helen Miles Davis Ödülü
  • Bilim tarihinde yayımlanan olağanüstü bir kitap için 1958'de verilmeye başlanan Pfizer Ödülü (bu ödülle birlikte bir madalya da verilir)
  • George Sarton Madalyası, ilk kez 1955'te bilim tarihinde yaşam boyu başarı için verilmeye başlanmıştır.

Ayrıca bakınız

  • Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi

Kaynakça

  1. ^ Aydın Sayılı. "George Sarton and The History of Science". Erdem: 112. 
  2. ^ a b "History of Science Society". 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  3. ^ "History of Science Society". American Council of Learned Societies. 14 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2016. 
  4. ^ a b "History of the Society". History of Science Society. 13 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2016. 
  5. ^ Brasch, Frederick E.; Hudgens, Lavada (1936). "The History of Science Society and the David Eugene Smith Festschrift". Science. 83 (2158). ss. 424-426. ISSN 0036-8075. 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  6. ^ Smith, Charles H. "Henderson, Lawrence Joseph (United States 1878-1942)". Some Biogeographers, Evolutionists and Ecologists: Chrono-Biographical Sketches. 13 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2016. 
  7. ^ Rossiter, Margaret W. (1999). Catching Up with the Vision: Essays on the Occasion of the 75th Anniversary of the Founding of the History of Science Society. Chicago, Ill.: University of Chicago Press for the History of Science Society. 
  8. ^ "IsisCB Explore". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Officers and Committees". History of Science Society. 18 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  10. ^ Golinski, Jan (2020). "A New Year's greeting for 2020". Newsletter of the History of Science Society. 49 (1). ss. 1-2. 12 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Londra Linne Derneği dünyanın ilk taksonomi ve doğa tarihi derneğidir. Bitki bilimi (botanik) ve biyoloji dergilerinin yanı sıra bir de hayvan bilimi (zooloji) dergisi yayınlamaktadır. Ayrıca genel toplum ve taksonomi tarihi derlemeleri de yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">George Sarton</span> Amerikan bilim tarihçisi

George Alfred Leon Sarton Belçika doğumlu Amerikalı kimyager ve tarihçiydi. Bağımsız bir çalışma alanı olarak bilim tarihi disiplininin kurucusu olarak kabul edilir. En etkili çalışmaları, üç cilt ve 4.296 sayfadan oluşan Introduction to the History of Science ve Isis dergisiydi. Sarton, nihayetinde, bilimler ve beşeri bilimler arasında bir bağlantı sağlayan ve "yeni hümanizm" olarak adlandırdığı bütünleşik bir bilim felsefesi elde etmeyi amaçladı. Ona göre bilim bize düşüncemizi sorgulamayı, kendini beğenmişlikten kurtulmayı, boş umutlara kapılmamayı ve başarı yolunda uğraş vererek sessizce ilerlemeyi öğretir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam dünyasında astronomi</span>

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

Isis, Chicago Press tarafından yayınlanan üç aylık akran denetimli bir akademik dergidir. Bilim tarihi, tıp tarihi ve teknoloji tarihinin yanı sıra kültürel etkilerini de kapsar. Orijinal araştırma makaleleri ve kapsamlı kitap derlemeleri ve derleme yazıları içerir. Ayrıca, belirli bir konuya ayrılmış bölümler açık erişimde her sayıda yayınlanmaktadır. Bu bölümler Odak bölümü, Bakış açısı bölümü ve İkinci Bakış bölümünden oluşur.

Susan Faye Cannon, evlenmeden önceki soyadı Walter Faw Cannon Amerikalı bilim tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jo Nye</span> Amerikalı akademisyen

Mary Jo Nye, Amerikalı bilim tarihçisi ve akademisyen. Bilimsel keşif ile sosyal ve politik olgular arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Angela N. H. Creager</span> Amerikalı biyokimyager

Angela N. H. Creager, biyokimya uzmanı ve bilim tarihçisidir. Princeton Üniversitesi'nde bilim tarihi bölümünde profesördür ve Shelby Collum Davis Tarih Araştırmaları Merkezi'nin müdürüdür.

Katharine Park, Harvard Üniversitesi'nde Bilim Tarihi alanında Radcliffe profesörüdür. Orta Çağ ve Rönesans Avrupası'nda cinsiyet, cinsellik ve kadın bedeni tarihi ile Orta Çağ'daki deneyim ve gözlem kategorileri ve uygulamaları konusunda uzmanlaşmıştır. 1981'de Harvard'da bilim tarihi alanında doktora yapmadan önce, 1974'te Marshall Bursu ile ödüllendirildikten sonra Londra Üniversitesi, Warburg Enstitüsü'nde Rönesans'ın birleşik tarihi çalışmalarında bir felsefe ustalığı bitirdi.

Joan Cadden, akademisyen ve tarihçi. Bilim Tarihi Derneği'nin eski başkanıdır.

Pamela H. Smith, erken modern dönem Avrupasın'da (1350-1700) doğaya karşı olan fikirleri konusunda uzmanlaşmış, zanaat bilgisine ve Bilimsel Devrimde zanaatkarların rolüne önem veren bir bilim tarihçisidir. Columbia Üniversitesi'nde Yapı ve Bilim Projesi'nin, Bilim ve Toplum Merkezi'nin kurucu yöneticisidir. Smith, Amerika Rönesans Topluluğu'nun başkanı olarak iki yıllık bir dönem (2016-2018) görev yapmıştır.

Clarisse Doris Hellman Pepper, "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk profesyonel bilim tarihçilerinden biri" olarak gösterilen Amerikalı bir bilim tarihçisiydi. 16. ve 17. yüzyıl astronomisinde uzmanlaştı, 1577 Büyük Kuyruklu Yıldızı hakkında bir kitap yazdı ve Johannes Kepler'in biyografisi olan başka bir kitabın çevirisini yaptı. Pratt Enstitüsü'nde ve daha sonra New York Şehir Üniversitesi, Queens Koleji'nde profesör oldu ve çeşitli seçkin akademik toplulukların üyeliği ile tanındı.

Marie Boas Hall, Amerikalı bilim tarihçisi. 16. ve 17. yüzyıllarda bilimsel devrim çalışmalarını araştıran öncü bilim tarihçilerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi yazıcılığı</span> Bilim Tarihi Tarihi

Bilim tarihi yazımı, bilim tarihi olarak bilinen tarih alt disiplininin tarih ve metodolojisinin, disipliner yönleri ve uygulamaları ile kendi tarihsel gelişiminin incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

Carl Benjamin Boyer, özellikle matematik tarihi üzerine çalışmalar yapan Amerikalı bir bilim tarihçisiydi. Romancı David Foster Wallace ona "matematik tarihinin Gibbon"u adını verdi. "Çağdaş bilim tarihi ile aleni bağları korumak" için zamanının birkaç matematik tarihçisinden biri olduğu yazılmıştır.

Beilby Madalyası ve Ödülü, kimya mühendisliği, uygulamalı malzeme bilimi, enerji verimliliği veya ilgili bir alanda önemli olan bir çalışma için her yıl bir bilim insanı veya mühendise verilir. Ödül, ödülü dönüşümlü olarak veren Institute of Materials, Minerals and Mining, Royal Society of Chemistry ve Society of Chemical Industry tarafından ortak olarak verilir.

Osiris, bilim tarihi alanındaki araştırmaları kapsayan yıllık bir akran değerlendirmeli akademik dergidir. George Sarton derginin 1936'daki kuruluşundan 1968'e kadar on beş sayının yayınlanmasını denetledi. 1985'te Bilim Tarihi Derneği dergiyi yeniden canlandırdı ve o zamandan beri her yıl yayımladı. Şimdi University of Chicago Press tarafından yayınlanmaktadır.

George Sarton Madalyası, Bilim Tarihi Derneği tarafından verilen en prestijli ödül olup 1955'ten beri her yıl verilmektedir. Bu alanda "ömür boyu bilimsel başarı" ile öne çıkan uluslararası topluluktan bilim tarihçilerine verilir.

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Smith</span>

John Maynard Smith, İngiliz evrimsel biyolog ve genetikçiydi. Aslen II. Dünya Savaşı sırasında havacılık mühendisliği yapan Maynard Smith, tanınmış biyolog J.B.S. Haldane danışmanlığında genetik alanında ikinci derecesini aldı. Maynard Smith, George R. Price ile birlikte oyun teorisinin evrime uygulanmasında etkili oldu. Cinsiyetin evrimi ve sinyal teorisi gibi diğer problemler üzerine teoriler geliştirdi.