İçeriğe atla

Bilici İddo'nun görümü

Bilici İddo'nun görümü, Eski Ahit'te adı geçen ve Rehavam zamanında yaşamış peygamber İddo tarafından yazıldığı düşünülen bir kitaptır. Bu kitaptan 2 Tarihler 9:29 'da bahsedilmektedir: "Süleyman'ın yaptığı öbür işler, başından sonuna dek, Peygamber Natan'ın tarihinde, Şilolu Ahiya'nın peygamberlik yazılarında ve Bilici İddo'nun Nevat oğlu Yarovam'a ilişkin görümlerinde yazılıdır."

Bu kitap ayrıca, Rehavam ile ilgili bir pasaj olan 2 Tarihler 12:15 ve Aviyam ile ilgili bir pasaj olan 2 Tarihler 13:22 'de de bahsedilmektedir.

Bu metin için bazen İddo'nun görümü de denir.

Ayrıca bakınız

  • İddo
  • Kayıp Yahudi metinleri

İlgili Araştırma Makaleleri

Peygamber veya yalvaç, Tanrı aracılığıyla bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide âyet, işaret veya mûcize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır. İbrahimî dinlerin inananları, peygamberlerin Tanrı'dan aldıkları “vahiy” adlı mesajları diğer insanlara ulaştırdıklarına inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Duhan Suresi</span> Kuranın 44. suresi

Duhan Suresi veya Duhân Suresi Kur'an'ın 44. suresidir. Sure 59 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Debora</span>

Dvora ya da Debora(h) (İbranice: דְּבוֹרָה, anlam: Arı) Tanah'a göre İsrail Krallığı'ndan önceki hakimler döneminde yaşamış dördüncü hakim, tek kadın hakim ve Yahudilik'te kadın peygamberdir. Hikâyesi Tanah'taki Hakimler Kitabı'nda iki farklı yerde anlatılır (Hakimler 4 ve Hakimler 5).

Yehu Kitabı, Kral Baaşa zamanında yaşamış peygamber Yehu ben Hanani tarafından yazıldığı düşünülen kayıp bir Yahudi metnidir. Bu kitaptan 2 Tarihler 20:34 29 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'te bahsedilmektedir: "Yehoşafat'ın yaptığı öbür işler, başından sonuna dek, İsrail kralları tarihinin bir bölümü olan Hanani oğlu Yehu'nun tarihinde yazılıdır."

Süleyman'ın Tarihi, kayıp başka metinleri de bulunan peygamber İddo tarafından yazıldığı düşünülen kaynaktır. Bu kaynağın adı 1 Krallar 11:41 29 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'de geçmektedir: "Süleyman'ın krallığı dönemindeki öteki olaylar, bütün yaptıkları ve bilgeliği Süleyman'ın tarihinde yazılıdır."

İddo Tevrat'ta adı geçen küçük peygamberlerden biridir. Kral Süleyman'ın ve Yehuda kralları Rehav'am ve Aviyam zamanlarında yaşamıştır. Onun hakkındaki bilgiler az olmasına rağmen ismi Tarihler Kitabında geçmektedir. Verimli biri olarak gözüken İddo'nun rakip kral olan İsrail kralı I. Yarovam hakkındaki kehanetleri kayıp olan görümler kitabında yer almaktaydı. "Bilici İddo ve Peygamber Şemaya'nın sözleri"nde Kral Rehovam'ın ve oğlu Kral Aviyam'ın tarihini anlatmıştır. Raşi gibi bazı kişiler onun bilinmeyen "Tanrı adamı" olduğunu savunur. Jerome ise, Tarihler kitabında adı geçen Odet'in İddo olduğunu belirtir.

Peygamber İddo hikâyesi, Yehuda kralı Rehavam zamanında yaşamış peygamber İddo tarafından yazıldığı düşünülen kayıp bir Yahudi metnidir. Bu yazıttan 2. Tarihler 13:22 'de bahsedilmektedir: "Aviya'nın yaptığı öbür işler, uygulamaları ve söyledikleri, Peygamber İddo'nun yorumunda yazılıdır."

İsrail krallarının tarihi, Kitab-ı Mukaddes'in bir parçası olmayan fakat ismi Tanah'ın 2 Tarihler kitabında yer alan kayıp Yahudi metinlerinden biridir. Adı geçen pasajda "Manaşşe'nin yaptığı öbür işler, Tanrısı'na yakarışı ve İsrail'in Tanrısı RAB'bin adına onu uyaran bilicilerin sözleri, İsrail krallarının tarihinde yazılıdır" denmektedir.

Bilici Gad Kitabı veya Bilici Gad'ın tarihi, peygamber Gad tarafından yazıldığı düşünülen kayıp bir Yahudi metnidir. Kitabın adı 1 Tarihler 29:29 'da geçmektedir: "Kral Davut'un krallığı dönemindeki öteki olaylar, başından sonuna dek Bilici Samuel'in, Peygamber Natan'ın, Bilici Gad'ın tarihinde yazılıdır." Natan'ın ve Gad'ın bu yazılarının Samuel Kitaplarında yer alması mümkündür.

Gad, Eski Ahit'te adı geçen bir bilici, kahin veya peygamberdir. İsrail kralı Davud'un kişisel peygamberlerinden biriydi ve yazılarından bazılarının Samuel kitaplarında bulunduğuna inanılır. Adı ilk olarak 1 Samuel 22:5 'te geçen Gad, Davud'a Yehuda topraklarına geri dönmesini söylemektedir.

İddo'nun soyu, Eski Ahit'in kayıp kitaplarındandır. Rehavam zamanında yaşadığı söylenen peygamber İddo'ya atfedilir. Bu kitaptan 2 Tarihler 12:15 'te bahsedilmektedir: "Rehavam'ın yaptığı işler, başından sonuna dek, Peygamber Şemaya ve Bilici İddo'nun soyla ilgili tarihinde yazılıdır. Rehavam'la Yarovam arasında sürekli savaş vardı."

Bilicilerin deyişleri veya Musavî metinlerde geçen adıyla Hozay'ın deyişleri veya Hozay'ın tarihi, 2 Tarihler 33:19 'da adı geçen kayıp bir Yahudi metnidir. Bu pasajda şöyle denmektedir:

"Duası, Tanrı'nın ona yanıtı, gururundan dönmeden önce işlediği bütün günahlar, ihaneti, yaptırdığı tapınma yerleri, Aşera putlarıyla öbür putları diktirdiği yerler Hozay'ın tarihinde yazılıdır."
<span class="mw-page-title-main">Yeremya Kitabı</span> İbrani Kutsal Kitabının (Eski Ahit) bir parçası olan Büyük Peygamberlerin ikinci bölümü

Yeremya Kitabı, Eski Ahit'te Son Peygamberler kısmının ikinci kitabı olup, Yeşaya kitabından sonra ve Hezekiel ile On İki Küçük Peygamber kitaplarından önce gelir. Görümleri aktarıldığı için kitap adını, MÖ 7. yüzyılın sonları ve MÖ 6. yüzyılın başlarında Kudüs'te, Yehuda Krallığı Babillilere yenik düştüğü zamanki kral Yoşiya zamanında yaşamış peygamber Yeremya'dan alır. Kitap, karmaşık ve şiirsel olarak İbranice yazılmıştır.

Yoel kitabı, Eski Ahit'in bir parçasıdır. Küçük peygamberler ya da kısaca Onikiler olarak bilinen on iki kehanet kitabından biridir. "Küçük" denmesinin sebebi, öneminin az olması değil, metnin kısalığıdır.

Amos kitabı, Tanah'ın Nevi'im kitabındaki Küçük Peygamberler kitaplarından biridir. Hoşea ve Yeşaya'nın büyüklerinden olan Amos, II. Yarovam dönemine denk gelen ~MÖ 750'lerde aktif rol oynamış olup Kutsal Kitap'ın ilk peygamber kitabı olan Amos kitabını yaratmıştır. Amos, Yehuda Krallığı'nda yaşadı fakat vaazlarını kuzeydeki İsrail Krallığı'nda verdi. Amos'un ana temaları sosyal adalet, Tanrı'nın mutlak kadri ve ilahi yargı konularını içerir.

Mika kitabı, Eski Ahit/Tanah'ta bulunan on beş kehanet kitabından biri olup Küçük peygamberler dizisinin altıncısıdır. Kitabın yazarının, Yehuda Krallığı'na bağlı Moreşet köyünden MÖ 8. yüzyılda yaşamış ve isminin anlamı "Kim Yehova gibidir?" olan Mikayahu olduğu belirtilir. Kitap, 1-2, 3-5 ve 6-7. konular olmak üzere üç ana bölümden oluşur ve her bölümün başlangıcında "Dinle" kelimesi ve bunu takip eden kehanet bildirileri bulunur. Mika, adil olmayan liderlere karşı serzenişte bulunur, zengin ve güçlüye karşı fakiri savunur ve sosyal adalet konusunda vaazlar verir; bir yandan da Siyon merkezli ve Davud hanedanlığına bağlı barış dolu bir dünyayı dört gözle bekler.

Zekeriya kitabı, Tanah ve Kutsal Kitap'taki oniki küçük peygamber kitaplarından sondan bir öncekidir ve peygamber Zekeriya'ya dayandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Caban el-Kurdi</span> Kürt sahabe

Caban el-Kurdi, İslam peygamberi Muhammed'in Kürt sahabesi.

<span class="mw-page-title-main">Samuel</span> İbrani Kutsal Kitabında peygamber ve İsrail başkahini

Samuel ya da İsmail, İbranice Kutsal Kitap'ta, Hakimler döneminden Saul hükümdarlığında bir krallık haline geliş ve Saul döneminden Davud dönemine geçişte adı geçen ve kilit bir rol oynayan önemli bir karakterdir. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından bir peygamber olarak kabul edilir. İbranice Kutsal Yazıtlardaki rolüne ek olarak, Samuel, Yeni Ahit'te, haham edebiyatında ve Kuran'ın ikinci bölümünde, burada adıyla olmasa da bahsedilmektedir. Ayrıca, Josephus'un Yahudilerin Eski Çağları adlı kitabında da kendisinden bahsedilmektedir. Müslüman ülkelerde Şemuil olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hanna (peygamber)</span> Luka İncilinde bahsedilen İncil şahsiyeti

Hanna ya da Peygamber Hanna Luka İncili'nde adı geçen bir kadındır. Bu İncil'e göre, Kudüs Tapınağı'nda İsa hakkında kâhinlik eden Aşer kabilesi'nden yaşlı bir kadındır. Luka 2:36–38'de İsa'nın Tapınak'ta takdimi sırasında görünür.