İçeriğe atla

Bilici Gad Kitabı

Bilici Gad Kitabı veya Bilici Gad'ın tarihi, peygamber Gad tarafından yazıldığı düşünülen kayıp bir Yahudi metnidir. Kitabın adı 1 Tarihler 29:29 'da geçmektedir: "Kral Davut'un krallığı dönemindeki öteki olaylar, başından sonuna dek Bilici Samuel'in, Peygamber Natan'ın, Bilici Gad'ın tarihinde yazılıdır." Natan'ın ve Gad'ın bu yazılarının Samuel Kitaplarında yer alması mümkündür.[1]

Bu metin ayrıca Bilici Gad veya Bilici Gad'ın yaptıkları olarak da bilinir.[2]

Ön bilgi

Bilici Gad, Gad kabilesinin bir mensubuydu. Gad kabilesi, bugün Ürdün'de bulunan Gad nehrinin yakınlarında Gad diye adlandırılan bölgede yaşamaktaydılar. Bu kabile, İsrail'in on iki kabilesinden biridir. Büyük bölünme gerçekleştiği zaman kuzeye, Adriyatik Denizi'nde bulunan İtalya veya Yunanistan'a göç ettiler. Bu dönemde soyadı kullanılmadığı için isimlerinin başına "Gadlı" gibi ifadeler kullanılıyordu, bu sonradan soyadları oldu. Soyadı kullanılmaya başlandığı zaman Gaditicus, Gadero, Gadaleta, Gadvecchia, Gadollini, Gadi gibi soyadları edindiler ve yıllar içinde bu isimler modernleşip değişti.

İçerik

Gad Kitabı'nda isimler, olaylar, gelenekler, evlilikler, talimatlar, kanunlar ve Gadlıların günlük ve iş yaşamına dair değerli bilgiler bulunuyordu. Örneğin, Beytüllahimli Yeoşua bar Yosef'in modern takvime göre 15 Eylül'de doğduğu yazılıydı. Hangi gün hangi yemeklerin yeneceği, Yehova'ya ne zaman ve nasıl ibadet edileceği, nasıl kamp kurulacağı, bir erkekle kadının ne zaman birlikte olacağına dair bilgiler mevcuttu.

Ayrıca bakınız

  • Kayıp Yahudi metinleri

Notlar

  1. ^ "Apologetics Press - The Canon and Extra-Canonical Writings". 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2011. 
  2. ^ "Apologetics Press - Are There Lost Books of the Bible?". 19 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eski Ahit</span> Kitâb-ı Mukaddesin ilk kısmı

Eski Ahit veya Eski Antlaşma, Kutsal Kitap'ın İbranice kaleme alınmış olan ilk kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. Yahudilerin Tanah ve Müslümanların Tevrat ve Zebur olarak kabul ettikleri kitapları içinde barındırır. Kutsal Kitap'ın birinci yüzyılda Grekçe kaleme alınan yazılarına "Yeni Ahit" adı verildi. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Toplam 39 bölümden oluşur. Eski Ahit; Tevrat, Tarihsel Kitaplar, Şiirsel Kitaplar, Peygamberlik Kitapları olarak 4 temel bölüme ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Davud</span> İsrail ve Yehuda kralı

Davud, Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Tanah</span> Yahudiliğin ana kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Tanah/Tanak, Yahudiliğin ana mukaddes metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonudur. Hristiyanlar tarafından İbranice Mukaddes Kitap ya da Eski Ahit denir. Metinlerin neredeyse tamamı Kutsal İbranice ile yazılmış olup, ufak bir bölümü de Kutsal Aramiceyle yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayıp On Kabile</span> Neo-Asur fethinden sonra İsrail Krallığından sürgün edilen kabileler

Kayıp On Kabile, 12 İsrailoğlu kabilesinden 10'unun Neo-Asur İmparatorluğu tarafından köleleştirildiği veya öldürülüp yok edildiği düşünülen olaydır. Olaydan sonra bu on kabilenin ve bu kabilelerde yaşayan İbranilerin varlığı son buldu. On İsrailoğlu kabilesi sırasıyla şunlardır: Reuben, Şimon, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zebulun, Menaşe, Yusuf. Günümüze kadar gelmiş İbranilerin tümü ya Yehuda kabilesinden (Yahudiler) ya da Levi kabilesinden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda kabilesi</span>

Yehuda kabilesi, gelecekte Yehuda Krallığı'na dönüşecek olan Yakup'un oğlu Yehuda tarafından kurulan bir İsrailoğlu kabilesi. Yakup'un oğulları tarafından kurulan toplam On İki İsrail Kabilesi'nden biri olan Yehuda kabilesi, ismini kurucusu Yehuda'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Ruben kabilesi</span>

Reuben kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gad kabilesi</span> Torada adı geçen On İki İsrail Kabilesinden biri

Gad kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aşer kabilesi</span>

Aşer kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İgbo Yahudileri</span>

Nijerya'nın bazı İgboları atalarının Akdenizden gelen İsrailoğulları olduğuna inanır fakat bunu kanıtlayabilecek arkeolojik veya adli tıbbi bir buluntu yoktur.

İddo Tevrat'ta adı geçen küçük peygamberlerden biridir. Kral Süleyman'ın ve Yehuda kralları Rehav'am ve Aviyam zamanlarında yaşamıştır. Onun hakkındaki bilgiler az olmasına rağmen ismi Tarihler Kitabında geçmektedir. Verimli biri olarak gözüken İddo'nun rakip kral olan İsrail kralı I. Yarovam hakkındaki kehanetleri kayıp olan görümler kitabında yer almaktaydı. "Bilici İddo ve Peygamber Şemaya'nın sözleri"nde Kral Rehovam'ın ve oğlu Kral Aviyam'ın tarihini anlatmıştır. Raşi gibi bazı kişiler onun bilinmeyen "Tanrı adamı" olduğunu savunur. Jerome ise, Tarihler kitabında adı geçen Odet'in İddo olduğunu belirtir.

Yaşar Kitabı, Eski Ahit'te adı geçen fakat bugün bir kopyası bulunmayan kayıp Yahudi metinlerinden biridir.

İsrail krallarının tarihi, Kitab-ı Mukaddes'in bir parçası olmayan fakat ismi Tanah'ın 2 Tarihler kitabında yer alan kayıp Yahudi metinlerinden biridir. Adı geçen pasajda "Manaşşe'nin yaptığı öbür işler, Tanrısı'na yakarışı ve İsrail'in Tanrısı RAB'bin adına onu uyaran bilicilerin sözleri, İsrail krallarının tarihinde yazılıdır" denmektedir.

Gad, Eski Ahit'te adı geçen bir bilici, kahin veya peygamberdir. İsrail kralı Davud'un kişisel peygamberlerinden biriydi ve yazılarından bazılarının Samuel kitaplarında bulunduğuna inanılır. Adı ilk olarak 1 Samuel 22:5 'te geçen Gad, Davud'a Yehuda topraklarına geri dönmesini söylemektedir.

Bilici İddo'nun görümü, Eski Ahit'te adı geçen ve Rehavam zamanında yaşamış peygamber İddo tarafından yazıldığı düşünülen bir kitaptır. Bu kitaptan 2 Tarihler 9:29 'da bahsedilmektedir: "Süleyman'ın yaptığı öbür işler, başından sonuna dek, Peygamber Natan'ın tarihinde, Şilolu Ahiya'nın peygamberlik yazılarında ve Bilici İddo'nun Nevat oğlu Yarovam'a ilişkin görümlerinde yazılıdır."

İddo'nun soyu, Eski Ahit'in kayıp kitaplarındandır. Rehavam zamanında yaşadığı söylenen peygamber İddo'ya atfedilir. Bu kitaptan 2 Tarihler 12:15 'te bahsedilmektedir: "Rehavam'ın yaptığı işler, başından sonuna dek, Peygamber Şemaya ve Bilici İddo'nun soyla ilgili tarihinde yazılıdır. Rehavam'la Yarovam arasında sürekli savaş vardı."

Yeşu Kitabı, Eski Ahit'in ve Tanah'ın altıncı kitabıdır. 24 konu başlığı içeren kitapta Kenan topraklarına giriş, Yeşu önderliğinde toprakların fethi ve paylaşımı ve bu topraklarda Tanrı'ya yapılan hizmet anlatılır.

Samuel kitapları, Yeşu, Hakimler ve Krallar kitaplarıyla birlikte Nevi'im'in İlk Peygamberler bölümünü oluşturur. Peygamberler aracılığıyla Tevrat'ı doğrulayıp onun açıklamasını yapar.

Tarihler kitabı Tanah'ın bir parçasıdır. Masoretik metinde Ketuvim'in ilk veya son kitabı olarak yer alır; Ketuvim'in son kitabı olarak kullanıldığında bütün Tanah'ın da son kitabı haline gelir. Tarihler kitabı büyük ölçüde Samuel ve Krallar kitaplarındaki David hikâyeleriyle paralellik gösterir. Hristiyanlıkta 1 ve 2. Tarihler olmak üzere ikiye bölünmüştür; 1 & 2 Samuel ve 1 & 2 Krallar'dan sonra yer alır. Hristiyanlıkta kitapların bu dizilişi, Yunanca tercüme olan Septuagint'ten baz alınarak gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeremya Kitabı</span> İbrani Kutsal Kitabının (Eski Ahit) bir parçası olan Büyük Peygamberlerin ikinci bölümü

Yeremya Kitabı, Eski Ahit'te Son Peygamberler kısmının ikinci kitabı olup, Yeşaya kitabından sonra ve Hezekiel ile On İki Küçük Peygamber kitaplarından önce gelir. Görümleri aktarıldığı için kitap adını, MÖ 7. yüzyılın sonları ve MÖ 6. yüzyılın başlarında Kudüs'te, Yehuda Krallığı Babillilere yenik düştüğü zamanki kral Yoşiya zamanında yaşamış peygamber Yeremya'dan alır. Kitap, karmaşık ve şiirsel olarak İbranice yazılmıştır.