Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.
Sülbüs Dağı, Bingöl'ün Yayladere ilçesinde bulunan bir dağ.
Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.
Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.
Gülek Boğazı, Mersin ilinin Tarsus ilçesi sınırlarında bulunan ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bağlantıyı sağlayan Toros Dağları üzerindeki geçittir. Pozantı - Tarsus parkurundaki 21 no.lu otoyol bu geçitten geçer. Kuzeyden Çukurova'ya iniş yönünde rakımı Akçatekir çıkışında ~ 1.125 metredir. Ortalama rakımı 1.050 metre olan geçit güneyde ~ 828 metre rakımda sona erer. Bu nokta karasal iklimin sona erdiği yerdir. Çukurova'nın kuzey sınırını oluşturur. Boğazın Kuzey Kesiminde Kadir Hanı, Güney Kesiminde ise Körali Hanı bulunur. Boğaz içinde Roma İmparatoru Caracalla'nın yazıtı bulunur. Ayrıca Kadir Hanı mevkiindeki "Buyduran Pınarı" soğukluğu ile tarihsel üne sahip bir pınardır. Boğazın kuzey yamacında kar tutarken güney yamacı Akdeniz iklimi ve bakının etkisiyle pek kar tutmaz.
Rakım veya yükselti, herhangi bir nesnenin bilinen bir düzeye göre yüksekliğidir. Genellikle bu bilinen düzey, ortalama deniz seviyesidir. En yüksek ve en düşük alanın ortalama metresidir. Aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi 50 metre civarında iken, İç Anadolu Bölgesindeki Konya Ovasının yükseltisi 1000 metre, Doğu Anadolu Bölgesindeki Erzurum Ovasının yükseltisi 1800 metre, Elazığ'ın il merkezinin kurulu olduğu Uluova'nın yükseltisi ise 1067 metre civarındadır. Yine Batı Anadolu'daki bazı dağların yüksekliği Doğu Anadolu'daki ovalardan daha azdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hidroelektrik enerji potansiyelinin Marmara Bölgesindekinden yüksek olmasında yer şekillerinin farklılığı değil yükselti ortalamalarının farklı olması neden olmuştur. Çünkü her iki bölgede yer şekilleri özellikleri benzerdir. Bu nedenle “yükselti” ile “yer şekilleri” farklı şeylerdir. Dolayısıyla yükselti ile yer şekillerinin etkileri de farklıdır.
Emir dağları, Afyonkarahisar İl sınırlarının doğu-kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında konumlanır. Emir Dağları'nın yükseltisi genelde kuzeyden güneye gittikçe artar. Kuzeyde Hodulbaba Tepesi 1547 metre, Emirdede Tepesi 2064 metredir ve daha güneyde Başyurt Tepesi 2281 metre yükseltisi ile dağın en yüksek zirvesini oluşturur.
Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.
Erentepe, Muş ilinin Bulanık ilçesine bağlı bir beldedir.
Ericek, Muş ilinin Bulanık ilçesine bağlı bir köydür.
Şar Dağları. Kosova ile Kuzey Makedonya devletlerinin sınırları boyunca uzanan dağ silsilesidir.
Baba Dağı. Kuzey Makedonya’da bulunan bir dağ. En yüksek tepesi 2601 metre ile Pelister Tepesi’dir.
Geyik Dağları, Antalya'nın kuzey doğusunda Dedegöl dağlarının en kuzey noktasından başlayarak Taşeli Platosu'na kadar uzanan Batı Torosların Orta Toroslarla bağlandığı noktada bulunan sıradağlar. Bu sıradağların kuzeye bakan tepe yamaçlarında yaz aylarında dahi kar bulunur. Geyik dağları dizi halinde Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında bir sınır çizgisi çizerler. Geyik Dağları'nın en yüksek tepesi Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi'nin kuzey doğusunda bulan Geyik dağı tepesi 2877 metredir. Dikkate değer bir diğer zirvesi ise yine Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin doğu-kuzey doğu istikametinde bulunan Sarıtaş Tepesi ise 2339 metredir.
Haçlı Gölü, Kazan gölü ya da Bulanık Gölü, Muş'un Bulanık ilçesinin güneyinde bulunan volkanik set gölüdür.
D.280, Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bir devlet kara yoludur.
Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii veya Dua Tepesi, Rize ilinin Güneysu ilçesinde bulunan bir camidir. Kıble Dağı'nda bulunan caminin rakımı 1130 metredir. 1800'lü yıllarda ahşaptan inşa edilen cami, 1960 yılında çıkan yangınla yanmıştır. Aynı yıl Yusuf Yılmaz tarafından taştan yapılmıştır. 2 yılda yeniden yapılan caminin açılışını Recep Tayyip Erdoğan yapmıştır.
Kırmızıgedik Buzulu, Rize ilindeki Altıparmak Dağları'nda bulunan Lazgediği Tepesi'ndeki bir sirk buzuludur. Cephe ve taban morenlerinden oluşmaktadır. 0.3 kilometrekarelik alanı kaplayan buzulun uzunluğu 500 metredir. Rakımı 3353 metredir. Günümüzde Kırımızıgedik Buzulu'nun çok az bir kısmının var olduğu ve kalan kısmının eridiği bilinmektedir.
Avucur Buzulu, Rize ilindeki Bulut Dağları'nda bulunan Kindevul Tepesi'ndeki bir sirk buzuludur. Yan morenlerden oluşmaktadır. 0.015 kilometrekarelik alanı kaplayan buzulun uzunluğu 150 metredir. Rakımı 3562 metredir.
Göztepe Dağı ya da Kolibaba Dağı Muş'un Varto ile Bulanık sınırını doğal olarak belirleyen, 2594 metre yüksekliğindeki bir dağdır. Akdoğan Dağları'nın ve Akdoğan Gölü'nün güneyinde bulunmaktadır. Zirvesinden eteklerine kadar yoğun meşe ağaçları ve az sayıda çınar ağaçları ile kaplıdır. Eteklerinde 20'den fazla köy bulunmaktadır. Dağın doğu tarafında yoğun yağışlarda sel yaşanmazken, batı tarafında orman tahribatından dolayı şiddetli seller yaşanmaktadır.
Yakupağa Dağları, Muş ve Bitlis sınırında bulunan dağ sırasıdır. Batıda Bilican Dağları, Doğuda ise Süphan Dağı ile çevrilidir.