İçeriğe atla

Bilgiyle Sohbet

Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle Sohbet-Popüler Bilim Yazıları
YazarCelâl Şengör
ÜlkeTürkiye
TürBilim
Yayım2014
Yayımcıİş Bankası Kültür Yayınları

Bilgiyle Sohbet veya Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları, Celâl Şengör'ün 2014 yılında yazmış olduğu bilim kitabı. Kitap, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Brin</span> Yahudi kökenli Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet girişimcisi

Sergey Brin, Larry Page ile birlikte Google'ı kuran Amerikalı yazılım mühendisi ve internet girişimcisidir. 3 Aralık 2019'daki görevinden ayrılmasına kadar Brin, Google'ın ana şirketi Alphabet, Inc.'in başkanıydı. Günümüzde Brin ve Larry Page, Alphabet üzerinde kurucu ortak, hâkim hissedarlar ve yönetim kurulu üyeleri olarak kalmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Eco</span> İtalyan filozof

Umberto Eco, İtalyan bilim insanı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Nişanyan</span> Türkiye Ermenisi yazar, etimolog ve sözlükçü

Sevan Bedros Nişanyan, etimoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Türkiye Ermenisi yazar. Geçmişte Agos ve Taraf'ta köşe yazarlığı yapmasının yanında birden fazla seyahat kitabı yazdı. 2004'te, Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'nü aldı. Nişanyan, 2017 yılında hapisten firar etmesinin ardından Yunanistan'ın Sisam adasında dört yıl boyunca yaşadı. Ekim 2021'de Belgrad üzerinden Sisam adasına dönerken Yunanistan makamları tarafından persona non grata ilan edilerek sınırdışı edildi. Nişanyan 2,5 ay sonra Yunanistan'a döndü. Yunanistan'daki Ermeni Büyükelçiliği, Nişanyan'ın mahkeme kararına göre 15 gün içinde gönüllü olarak Yunanistan'ı terk etmesi gerektiğini belirterek, Ermenistan vatandaşı olduğu için "isterse Ermenistan'a gidebilir" bildiriminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Âli Yücel</span> Türk politikacı ve eğitimci (1897–1961)

Hasan Âli Yücel, Türk felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Arslan (akademisyen)</span> Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmen

Ahmet Arslan Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Mehmet Ufuk Uras, Türk siyasetçi ve akademisyen.

<i>Popular Science</i>

Popular Science, 1872 yılında Amerika'da yayımlanmaya başlayan popüler bilim dergisidir. Genel okuyucuya hitap eden dergi, bilim ve teknoloji konularını irdeler. Popular Science, 30'dan fazla dile çevrilmekte ve 45 ülkede yayınlanmaktadır. Dergi, 2012 yılında Popular Science Türkiye adıyla Doğan Burda Dergi tarafından Türkiye'de yayımlanmaya başlanmıştır. ABD'de üç ayda bir, Türkiye'de aylık olarak yayımlanmaktadır. Popular Science'ın ABD baskısı, çeşitli alanlarda verilmiş 58 ödülün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

<i>Hasan-Âli Yücel ve Türk Aydınlanması</i>

Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması, Celâl Şengör'ün 2001 yılında Hasan Âli Yücel hakkında yazdığı eğitim tarihi kitabı.

Evrim Ağacı, Çağrı Mert Bakırcı öncülüğünde, 5 Kasım 2010'da ODTÜ "Biyoloji ve Genetik Kulübü" üyeleri tarafından kurulmuş bir kuruluş. Kurucuları arasında Babür Erdem ve Güngör Budak bulunmaktadır. Evrim Ağacı'nın erken dönemlerinde, gelişimini sağlamasında ODTÜ'lü öğrenciler ve akademisyenler rol aldı. Günümüzde merkezi Teksas'ta bulunan ve Türkçe konuşan insanlara çok yönlü yayınlar yapan bir popüler bilim firmasıdır. 2023 yılı itibarıyla yöneticileri arasında Ashlee Lane Bakırcı-Taylor ve teknik işler sorumlusu Eyüp Can Akman bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mir Celal Paşayev</span>

Mir Celal Paşayev(Azerice: Mir Cəlal Paşayev; d. 26 Nisan 1908, Halhal, İran - ö. 28 Eylül 1978, Bakü), yazılarını yazarken kullandığı Mir Celal adıyla da bilinen Azerbaycanlı yazar ve edebi eleştirmen. Şu anki Azerbaycan first ladysi olan Mehriban Aliyeva'nın dedesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Suess</span> Avusturyalı jeolog, paleontolog

Eduard Suess, çağdaş yer biliminin kurucusu olarak kabul edilen Avusturyalı ünlü doğa bilimci.

Arthur Holmes Madalyası ve Onursal Üyeliği, Avrupa Yerbilimleri Birliği'nin (EGU) en prestijli ödüllerinden biridir. Madalya jeoloji alanına üstün katkıları ve kalıcı çalışmaları nedeniyle uluslararası itibar elde etmiş bilim insanlarına verilir. Madalya, 2005 yılından bu yana Avrupa Yerbilimleri Birliği Genel Kurulu tarafından yıllık olarak verilmektedir. Arthur Holmes Madalyası, 1983'ten 2004'e kadar ise EGU'nun öncüllerinden biri olan Avrupa Yerbilimleri Birliği (EUG) tarafından veriliyordu.

Bilim Tarihi dergisi, bilim tarihçisi Osman Bahadır tarafından 1991-1994 yılları arasında 30 sayı olarak yayımlanmış olan Türkiye'nin ilk bilim tarihi konulu aylık dergilerinden birisidir. Akademik ve hakemli olmamakla birlikte tercüme yazıların yanı sıra bir dizi araştırma makalesini de içeren aylık bir dergi olup, döneminde ilklerdendir ve Türkiye'de bilim tarihi alanına katkı sağlamıştır.

Mehmet Asım Şengör, Türk iş insanı ve yöneticidir. Tamek ve Fruko şirketlerinde yöneticilik yapmıştır. Jeolog, bilim insanı ve İTÜ Jeoloji Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün babasıdır.