İçeriğe atla

Bilgisayar ekranı filmi

Bilgisayar ekranı filmi veya masaüstü filmi, eylemin tamamen bir bilgisayar veya akıllı telefon ekranında gerçekleştiği bir film alt türüdür. 2010'lu yıllarda internetin günlük yaşam üzerindeki etkisinin artmasıyla popüler hale geldi.

Yönetmen Timur Bekmambetov'a göre, bir bilgisayar ekranı filmi belirli bir ekranda yer almalı, asla ekranın dışına çıkmamalı, kamera çalışması cihazın kamerasının davranışına benzemeli, tüm hareketler görünür geçişler olmadan gerçek zamanlı olarak gerçekleşmelidir. ve tüm sesler bilgisayardan gelmelidir.[1]

Bekmambetov, 2014 yılında ilk ana akım uzun metrajlı bilgisayar ekran filmlerinden biri olan Unfriended'ın yapımcılığını üstlendikten sonra, masaüstü arayüzü kullanılarak üretilen filmler için şemsiye terimi olan Screen Life'ın açılışını yaptı.[2]

Bir masaüstü film alt türü olan "Masaüstü belgeseli," Kevin B. Lee ve School at Chicago Art Institute of Chicago'daki meslektaşları tarafından 2015 yılında icat edildi. Masaüstü belgeseli, bilgisayar ekranını hem kamera merceği hem de tuval olarak ele almak için ekran yakalama teknolojisini kullanan bir film yapımı biçimi olarak tanımlarlar. Masaüstü belgeseli, "dünyayı bilgisayar ekranından keşfetme yollarımızı hem betimlemeyi hem de sorgulamayı amaçlamaktadır."[3] Masaüstü belgeseli, kurgusal bir anlatı dünyasından ziyade gerçek hayattaki materyallerle ilgilenen bilgisayar ekranlı filmlerin alt kümesi olarak düşünülebilir.

Örnekler

Filmler

  • The Collingswood Story (2006)
  • Megan Is Missing (2011)
  • Den (2013)
  • Sanalüstü (2014)
    • Sanalüstü 2: Dark Web (2018)
  • Open Windows (2014)
  • Ratter (2015)
  • Face 2 Face (2016)
  • Sickhouse (2016)
  • Kayıp Aranıyor (2018)
  • Profile (2018)
  • Host (2020)
  • C U Soon (2020)
  • Spree (2020)
  • Insiders (TBA)

Kısa filmler

  • Emily'nin Küçükken Başına Gelen Hasta Şey, V/H/S (2012)'nin bir bölümü
  • Noah (2013)
  • İnternet Hikayesi (2011)
  • 2088 (2021) [4]
  • TAUCHER (alternatif başlık: David (41) ve Karla (38)), Abschiede'nin bir bölümü (2009)

Masaüstü belgeselleri

  • Kevin B. Lee'nin TRANSFORMERS: THE PREMAKE (2014)
  • Chris Marker'ın İcadı (2020)

Web serisi

  • The Scene (2004)
  • Gameboys (2020)

Televizyon

  • Connection Lost (2015), Modern Family'nin altıncı sezonundan 16. bölüm

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Rules of the Screenmovie: The Unfriended Manifesto for the Digital Age". MovieMaker. 22 Nisan 2015. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Beyond Unfriended: Timur Bekmambetov's wild plan to make desktop movies mainstream". The Verge. 30 Nisan 2015. 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Film Studies For Free: On Desktop Documentary (or, Kevin B. Lee Goes Meta!)". Film Studies For Free. 6 Nisan 2015. 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  4. ^ 2088, Devoted Daydream, 14 Mart 2021, 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Mart 2021 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

<i>Geleceğe Dönüş II</i> Robert Zemeckisin 1989 yılı ABD yapımı filmi

Geleceğe Dönüş II, yönetmenliğini Robert Zemeckis'in yaptığı 1989 yılı A.B.D yapımı film. 90'lı yıllara damgasını vuran ve zaman yolculuğu temasını işleyen kült film serisinin ikinci filmidir. 1985 filmi Geleceğe Dönüş filminin devamı ve Geleceğe Dönüş üçlemesinin ikinci bölümüdür. Film, Marty'nin oğlunun McFly ailesinin geleceğini sabote etmesini önlemek için 1985'ten 2015'e seyahat ederken Marty McFly (Fox) ve arkadaşı Dr. Emmett "Doc" Brown (Lloyd)'u takip ediyor; onların baş düşmanı Biff Tannen, Dr. Emmett Brown'ın DeLorean isimli zaman makinesini çaldığında ve tarihi onun yararına değiştirmek için kullandığında, ikili zaman çizelgesini geri yüklemek için 1955'e geri dönmelidir.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

<i>Animatrix</i>

Animatrix, kurgusal Matrix evreninde geçen, 2003 yapımı dokuz animasyon kısa filmi içeren bir ürün.

<span class="mw-page-title-main">Masaüstü bilgisayar</span>

Masaüstü bilgisayar, sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar çeşitli türlerde parçaların birleştirilmesiyle çok farklı biçimde oluşturulabilirler. Boyutları büyük ve ağır olması sebebiyle çevresel faktörlerden daha az zarar görürler. Diğer kişisel bilgisayarlara göre yüksek güç harcarlar ve daha az maliyete sahiptirler. Ayrıca performans olarak öndedirler ancak yavaş yavaş Dizüstü bilgisayarlar performansta da öne geçmeye başlamıştır lakin ısınma sorunu vardır. Günümüzde pek çok masaüstü bilgisayarın ayrı klavye, fare ve ekranı vardır.

<i>9</i> (film, 2009)

9, Shane Ackerl tarafından yönetilen 2009 yapımı Amerikan bilgisayar animasyonu bilimkurgu-fantezi filmi. Filmin yapımcılığını Tim Burton ile Timur Bekmambetov üstlenmiştir. Filmi seslendiren başlıca oyuncularsa Elijah Wood, John C. Reilly, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau ve Christopher Plummer'dır. Film, Acker'ın 2005'te Akademi ödülü adayı gösterilen aynı isimdeki kısa filmden uyarlanmıştır. Film, 16 Nisan 2010'da Türkiye'de vizyona girmiştir.

Faysal Soysal yönetmen, şair ve yazardır.

Ben-Hur, Timur Bekmambetov tarafından yönetilen ve Keith R. Clarke ve John Ridley tarafından yazılmış yaklaşan 2016 Amerikan tarihi epik aksiyon filmi. Film Lew Wallace'ın 1880 yazımı Ben-Hur: A Tale of the Christ kitabından yeniden uyarlandı. Kitap daha önce 1925 ve 1959'daki aynı adlı filmler içinde uyarlanmıştı. Filmin oyuncu kadrosunda Jack Huston, Morgan Freeman, Toby Kebbell, Nazanin Boniadi ve Rodrigo Santoro yer almaktadır. Temel çekimler 2 Şubat 2015'te İtalya, Roma'da başladı ve 6 ay sonra Ağustos 2015'te bitti.

iMac Appleın masaüstü bilgisayarı

iMac, Apple tarafından tasarlanıp üretilmiş Macintosh masaüstü bilgisayar ailesinin hepsi bir arada modelidir. Ağustos 1998'de piyasaya sürülmesinden bu yana Apple'ın en çok bilinen ürünlerinden biri oldu.

iSight

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

<i>Found footage</i> Film türü

Found footage veya buluntu film, kurgusal bir filmin tamamının ya da önemli bir bölümünün film ya da video kayıtlarıymış gibi sunulduğu filmlerin bir alt türüdür. Ekrandaki olaylar genellikle bir veya daha fazla sayıda karakterin kamerası aracılığıyla görülür, çoğunlukla kamera dışı gerçek zamanlı açıklamalar da eşlik eder. Gerçekçilik katmak için oyuncular kendilerini oynuyorlarmış gibi davranır ve doğallık katmak için titrek kamera kullanılır. Bu teknikte görüntüler sanki "işlenmemiş" ve bitmiş gibidir ya da görüntüleri "bulan" kişi tarafından düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik ekran çözünürlüğü</span> Vikimedya liste maddesi

Grafik ekran çözünürlüğü, bilgisayar monitörü gibi bir elektronik görsel görüntüleme aygıtının piksel cinsinden genişlik ve yükseklik boyutudur. Bazı genişlik ve yükseklik kombinasyonları standartlaştırılmış ve tipik olarak boyutlarını tanımlayan bir ad ve bir kısaltma verilmiştir. Aynı boyuttaki bir ekranda daha yüksek ekran çözünürlüğü, görüntülenen fotoğraf veya video içeriğinin daha keskin ve piksel sanatının daha küçük görünmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan sineması</span>

Kazakistan sineması, Kazakistan merkezli film endüstrisini ifade eder. Bugün, Kazakistan her yıl yaklaşık on beş uzun metrajlı film çekiyor.

Sanalüstü, Levan Gabriadze tarafından yönetilen ve üretilen ve Nelson Greaves tarafından yazılan 2014 doğaüstü korku bilgisayar ekranı filmidir. Filmde Shelley Hennig, Moses Storm, Renee Olstead, Will Peltz, Jacob Wysocki ve Courtney Halverson, zorbalığa uğrayan ve intihar eden Heather Sossaman'ın canlandırdığı bir öğrencinin musallat olduğu bir Skype sohbetinde lise öğrencileri olarak rol alıyor. Film neredeyse tamamen bir MacBook ekran görüntüsü üzerinden anlatılıyor.

Sanalüstü: Dark Web, Stephen Susco tarafından ilk yönetmenlik denemesinde yazılıp yönetilen 2018 Amerikan bilgisayar ekranlı doğaüstü korku filmidir. Bir bilgisayar ekranı filmi olarak çekilen filmin başrollerinde Colin Woodell, Rebecca Rittenhouse, Betty Gabriel, Connor Del Rio, Andrew Lees, Stephanie Nogueras ve Savira Windyani yer alıyor. Film, 2014 yapımı Sanalüstü filminin devamı niteliğindedir ve karanlık ağa erişimi olan bir dizüstü bilgisayar bulan bir grup arkadaşın, yalnızca orijinal sahipleri, bir grup siber suçlu hacker tarafından izlendiklerini fark etmelerini konu ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Remmina</span>

Remmina, POSIX tabanlı bilgisayar işletim sistemleri için bir uzak masaüstü istemcisidir. RDP, VNC, NX, XDMCP, SPICE, X2Go ve SSH protokollerini destekler ve temel olarak FreeRDP'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.