Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.
Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.
Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), TMMOB çatısı altında çevre mühendislerinin Mesleki Dayanışma artırmak amacıyla kurulmuştur.
İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye'de 27 Ocak 1954'te kabul edilen 6235 (7303) sayılı yasalarla kurulmuş olan kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Mezun olan her inşaat mühendisinin üye olması zorunlu olan oda 19 Aralık 1954 günü kurulmuştur. Kısa adı İMO'dur. Öğrenci örgütlülüğünün adı da genç-imo'dur. İlk üye 1 sicil numarası ile Hikmet Turan'dır. İnşaat Mühdendisleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)'ne bağlıdır.
Makina Mühendisleri Odası (MMO), 1954 yılında kurulmuş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Bazı mühendislik dallarının kendi meslek odalarının olmaması ve Makine Mühendisliği'nin alt disiplinleri olması sebebiyle, aşağıdaki mühendislik dallarından eğitim almış kişiler de Makine Mühendisleri Odası'na kayıt olmaktadırlar. Bu yüzden Türkiye'deki en fazla üye sayısına sahip mühendis meslek odası Makine Mühendisleri odasıdır.
- Makine Mühendisliği
- Endüstri mühendisliği
- İşletme Mühendisliği
- Sanayi Mühendisliği
- Uçak Mühendisliği
- Havacılık Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Sistem Mühendisliği
- Makina Teknik Metot
- İmalat Mühendisliği
- Üretim Mühendisliği
- Üretim Tekniği Mühendisliği
- Üretim Tekniği Sistemleri
- Mekatronik Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ilk defa 1954 yılında 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. Daha sonra 1982 Anayasasının 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak yeniden tanımlanmıştır. TMMOB'un 24 odasından biridir.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 6235 sayılı yasa ile kurulan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı bir Meslek Odası olarak kurulmuş, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan, kamu kurumu niteliğinde TMMOB'a bağlı bir meslek odasıdır.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Petrol Mühendisleri Odası, yurt içinde ve dışında, Petrol Mühendisliği ile Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezun olarak diploma veya çıkış belgesi almış, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal yetkili olup; mesleki çalışmalarda bulunan tüm yüksek mühendis ve mühendisleri içinde toplayan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa göre kurulmuş kamu tüzel kişiliğine sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olup, merkezi Ankara'dadır.
Fizik Mühendisleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında faaliyete geçmiştir. Türkiye' de ilk fizik Mühendisliği bölümü 1954 yılında Ankara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kurulmuş, 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde kurulan Fizik Mühendisliği Bölümünün ardından 1970 yılında TMMOB bünyesinde Fizik Mühendisleri Odası olarak oda faaliyete geçmiştir.
Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin bir üyesi olan Jeofizik Mühendisleri Odası, 1986 yılında kurulmuştur. Odanın teknik ve bilimsel geçmişi 1961 yılında kurulmuş olan Türkiye Jeofizikçiler Derneği'ne (TJFD) dayanmaktadır. Gunumuzde 11 üniversite ve 5426 aktif üyeye, 485 SMM ve 447 Tescilli Bürosuna hizmet vermektedir.
Kimya Mühendisleri Odası (KMO), 27 Ocak 1954 tarihinde 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. TMMOB'un 23 odasından biridir.
Maden Mühendisleri Odası, 1954 yılında 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu ve Ana Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip, Anayasa'nın 135. Maddesinde tanımlanan, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Genel merkezi Ankara'da bulunmaktadır.
Peyzaj Mimarlığı Örgütü süreci, ilk kez 1966 yılında Ankara'da kurulan "Peyzaj Mimarisi Derneği" ile başlamış; 13 Mayıs 1994 yılı TMMOB 33. Genel Kurulunda odalaşma kararının çıkması ile Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur. İzleyen süreçte; Adana, Antalya, İstanbul ve İzmir bölge şubeleri; Aydın, Balıkesir, Bartın, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova İl temsilcilikleri, Alanya ve Manavgat ilçe temsilcilikleri kurularak, hızlı bir örgütlenme dönemine girilmiştir.
Ziraat Mühendisleri Odası. 1954 yılında kurulup, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı olarak etkinlik gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; TMMOB Yasası; 7472 sayılı ziraat mühendisliği yasası, oda tüzüğü ve ziraat mühendislerinin görev ve yetkilerine ilişkin tüzük hükümleri doğrultusunda mesleki faaliyette bulunmaktadır.
Ferhat Özçep, Türk jeofizikçi ve bilim tarihçisi.
Mühendislik etiği, mühendislerin mühendislik uygulamaları için geçerli olan ve mesleğe, topluma, işe, işverene, meslektaşlarına karşı uymaları gereken etik davranışlar bütünüdür. Bilimsel bir disiplin olarak bilim felsefesi, mühendislik felsefesi ve teknoloji etiği gibi konularla yakından ilgilidir. Mühendislik etiğinin tek bir uygulaması ve standardı yoktur, dallara göre değişen anlamı ve uygulaması vardır.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle, 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 15.01.2019 itibarıyla Oda sayısı 24, üye sayısı ise 579.868 ‘dur.
Aydın Köksal Türk elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dil bilimci. Türkiye Bilişim Derneğinin onursal başkanı, Bilişim AŞ'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Bununla birlikte bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım, veri tabanı gibi 2500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmıştır.
Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) 29.07.1960 tarihinde 6235 sayılı yasa ile kurulmuş bir meslek örgütüdür.