İçeriğe atla

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
BTK

Kurumun girişi (Şubat 2017)
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi29 Ocak 2000 (24 yıl önce) (2000-01-29)
Önceki kurum
  • Telekomünikasyon Kurumu
BağlılığıTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
AdresEskişehir Yolu 10.Km No:276 Çankaya / Ankara
Personel sayısı7 (Üst Kurul Üyesi) - 741 Diğer personel (570 kişi Merkez Teşkilatı, 171 kişi Taşra teşkilatı)[1]
Yıllık bütçe7.000.000.000₺ (2022)[2]
Yönetici(ler)
  • Ömer Abdullah Karagözoğlu, Başkan
  • Selamettin Ermiş, İkinci Başkan
Web sitesiBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Genel Ağ Sayfası

'Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (kısaca BTK), Türkiye'de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur.

Telekomünikasyon sektörünün rekabete açılması ile doğan düzenleme ve denetleme ihtiyacını karşılamak üzere kurulan kurumla ilgili kanunlar ve kanun değişiklikleri şöyle özetlenebilir:

  • 2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile "Telekomünikasyon Kurumu" kurulmuştur.
  • 5809 sayılı ve 10 Kasım 2008 tarihli, Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirilmiştir.

Kurum görevlerini yerine getirirken bağımsızdır. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıdır. 5018 sayılı kanunda düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında gösterilen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile elektronik haberleşme ve ileşitim sektöründe denetleme, düzenleme, uzlaştırma ve yetkilendirme yapmaktadır.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Ağustos 2016'ya kadar bu kurum başkanlığına bağlı olarak faaliyet göstermiş ve lağvedildikten sonra görevlerinin tamamı BTK'ye devredilmiştir. Kurum kamu tüzel kişiliğine haiz olup idarî ve mali özerkliğe sahip özel bütçelidir. BTK ile Başkanlık teşkilatından oluşur. Kurul Başkanı kurumun en üst idarî amiridir. Kurumun yönetim ve temsil yetkisi başkana aittir. Kurum personeli ücret, sosyal ve diğer mali haklar ile 5809 sayılı Kanunda yer alan hükümler dışında 657 sayılı Kanuna tâbidir. Hizmet gereklerinin zorunlu kıldığı hallerde, ülke genelinde toplam sayısı onu geçmemek üzere, bölge müdürlükleri kurabilen kurumun halen 9 bölge müdürlüğü bulunmaktadır.

Kurumun Faaliyetlerinden Bazıları

2011

  • 22 Kasım: Güvenli İnternet adlı İnternet filtresi Türkiye çapında uygulanmaya başlandı.

2012

  • 6 Haziran: Kurum 3N (3G) servis sağlayıcıların kıyaslamalı reklamlar yapmalarını yasakladı.[3]
  • 2 Temmuz: Kotalı internet bağlantı tarifelerinde kota aşımı sonrası sunulacak hızın 1Mbit'ten 3 Mbit'e yükseltilmesine yönelik Türk Telekom'un teklifi onaylandı.
  • 14 Aralık: TTNet ve Phorm şirketleri hakkında soruşturma başlatıldı.[4]

2013

  • 18 Haziran: Kurum mobil cihazlarda SIM kilidi uygulamasının kaldırılmasına karar verdi. Mobil cihazlara, tedarikçi ve işletmeciler tarafından, cihazın sadece işletmecinin SIM kartı ile çalışmasını sağlayacak engeller konamayacak. Halihazırda kullanılan kilit veya şifreler 3 ay içinde kaldırılacak:[5]

2016

  • 1 Nisan 2016 tarihinde ülke genelinde LTE (4.5G) iletişim teknolojisine geçilmiştir.

2017

  • 29 Nisan: Vikipedi'ye Türkiye'den erişim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından idari tedbir uygulanmak suretiyle engellendi. 2 yıl 8 ay 17 gün aradan sonra (992 gün), 15 Ocak 2020 tarihinde Türkiye saati ile 22.30'da Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden erişime açıldı.

2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 Milyon İstihdam Projesi çerçevesinde BTK Akademi kurulmuştur.[6] Kişisel gelişim, programlama, veri tabanları, blockchain, siber güvenlik ve hackleme gibi çeşitli konularda ücretsiz eğitimlerin verildiği[7][8] bir platformdur.

2022

2023

2024

  • 23 Şubat: BTK kumar yayınlarını gerekçe göstererek Twitch ve Kick platformuna ve sitesine erişim engeli getirdiklerini açıkladı ve iki platforma erişim engeli getirildi.
  • 12 Temmuz: Wattpad sitesine erişim engeli getirildi.
  • 2 Ağustos: İnstagram platformuna erişim engeli getirildi.

BTK Üst Kurulu üyeleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Üst Kurulu, Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur:

  • Başkan: Ömer Abdullah Karagözoğlu
  • İkinci Başkan: Selamettin Ermiş
  • Üye: Orhan Öğe
  • Üye: Nurettin Şar
  • Üye: Hüsnü Kılıç
  • Üye: Mehmet Koçyiğit

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Federal Communications Commission
  • RTÜK

Kaynakça

  1. ^ "2016-2018 Stratejik Plan" (PDF). 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2022. 
  3. ^ BTK kurul kararı (PDF)-- 19 Haziran 2013'te erişildi.[]
  4. ^ "BTK kurul kararı (PDF)-- 19 Haziran 2013'te erişildi" (PDF). 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2013. 
  5. ^ "BTK kurul kararı-- 19 Haziran 2013'te erişildi". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2013. 
  6. ^ Defence Türk Dergisi (2020), sayı: 1, sayfa: 76
  7. ^ Asaf Tahir (2021), Sanal Gerçeklik, s. 26
  8. ^ Hürriyet, 25.01.2023, E-Devlet’in ücretsiz okulu BTK Akademi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon</span> İki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunması

Telekomünikasyon, iki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunmasına denir. Haberleşme teknolojisi kanalları kullanarak ve fiziksel yollarla ya da elektromanyetik dalgaların bir formu olarak bilgileri iletir. Elektrik sinyalleri buna örnek olarak verilebilir. Telekomünikasyon topluluk adı olarak isimlendirilebilir çünkü birçok farklı teknolojiyi içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">.tr</span> Türkiye ve KKTCnin ülke üst seviye alan adı

.tr, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin internet ülke üst seviye alan adıdır. 17 Eylül 1987'de ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı</span>

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Türkiye'de telekominikasyon yoluyla yapılan iletişimin içeriğini kontrol etmekle yükümlü kapatılmış bir devlet kurumudur. Kapatılana kadar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">NFC</span> Yakın Alan İletişim Sistemi

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, iki elektronik cihaz arasında 4 cm (1,57 inç) veya daha kısa bir mesafe üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir dizi İletişim protokolü'dür. NFC, daha yetenekli kablosuz bağlantıları önyüklemek için kullanılabilecek basit bir kurulum aracılığıyla düşük hızlı bağlantı sunar. Diğer "yakınlık kartı" teknolojileri gibi NFC de, 106 ila 848 kbit/s aralığındaki veri hızlarında ISO/IEC 18000-3 hava arayüz standardını kullanan, küresel olarak mevcut lisanssız radyo frekansı ISM bandı'nda 13,56 MHz'lik frekansını kullanarak bir veya her iki yönde iletişim kuran NFC özellikli cihazlardaki iki anten arası endüktif bağlantıya dayanır.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

Videofon, Türk Telekom'un sabit telefon hattı kullanan abonelerine görüntülü konuşma sağlamak üzere pazara sürdüğü servistir.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, telekomünikasyon, haberleşme, uydu ve baz teknolojileri, internet servis sağlayıcıları gibi iletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanları kapsayan mühendislik branşıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternetime Dokunma!</span>

İnternetime Dokunma! veya 15 Mayıs 2011 sansüre karşı yürüyüş, 15 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye'nin otuz şehrinde aynı anda yapılan eylem. Yürüyüşler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca hazırlanan İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı'na karşı yapılmıştır.

22 Şubat 2011'de tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verilen kanun düzenlemesidir. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 10. maddesi hükümleri kapsamında hazırlanmıştır. Bu uygulama dünyada Çin, Küba, İran gibi internetin tutuklu olduğu ülkelerde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabile</span> web sitesi

Gabile, LGBT kullanıcılara yönelik merkezi İstanbul'da bulunan üyelerine arkadaşlık, partner, sohbet ve cinsellik arayışı sunan Türkiye'nin en büyük eşcinsel arkadaşlık portali ve LGBT sosyal ağı. 1999 yılında açılmıştır. İnternet sitesinde profil oluşturma, LGBT etkinlikleri ile alakalı bilgi, haber sunan çevrimiçi arkadaş ve partner bulma, aranılan tüm cinsel yönelimlere göre fotoğraf, kişisel yazı ve sohbet yapma olanağı sağlar. İnternet sitesinin tüm Türkiye genelinde 2009 itibarıyla 225.000 kayıtlı kullanıcısı vardır. Üyelik şekli veya tercihi; kullanıcılar, rehber, kulüpler ve eskortlar olmak üzere 4 şekildedir. Toplamda 4 dil seçeneği bulunan internet sitesinde üyelik sırasında cinsel kimlik ve yönelimini belirtmek için aktif gey, pasif gey, AP gey, lezbiyen, biseksüel bay, biseksüel bayan, travesti, transeksüel olarak 8 farklı seçenek vardır. Ayrıca sitede Seyhan Arman'ın yanı sıra birçok isim köşe yazarlığı yapmaktadır. Shemaleturk.com adıyla eşcinsel ve transgender bireylere yönelik bir yan internet sitesi mevcuttur. Ücretli (gold) ve ücretsiz olarak iki tür üyelik mevcuttur. Radyo Gabile adında Sibel Tüzün, Yonca Evcimik, Zeynep, Aydın, Vj Bülent gibi birçok ünlü ismi yayınına konuk etmiş radyo kanalı mevcuttur. Yine Gabile'nin Taksim'de bulunan eşcinsellere yönelik Club Otherway isimli gey barı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de internet</span>

Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır.

Erişim Sağlayıcıları Birliği, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesi kapsamı dışındaki erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak üzere 2014'te kurulan, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip bir kuruluştur. Merkezi Ankara'da olan birliğin Genel Sekreteri Ömer Faruk Songun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> 29 Nisan 2017den 15 Ocak 2020ye kadar sürdürülmüş erişim engeli

Vikipedi'nin çevrimiçi tüm dillerinin Türkiye'den engellenmesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, 5651 sayılı kanununun verdiği yetkiye dayanarak 29 Nisan 2017 tarihinde aldığı idari tedbir kararı sonucu meydana geldi. "Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması" engele gerekçe olarak gösterildi. 2 Mayıs'ta verilen itiraz dilekçeleri sonucunda İngilizce Vikipedi'de yer alan "Turkish occupation of northern Syria", "Foreign involvement in the Syrian Civil War" ve "State-sponsored terrorism" maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümlerin erişim engeline neden olduğu öğrenildi. 5 Mayıs'ta Vikipedi'nin bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak kararın kaldırılmasını istedi, fakat itiraz reddedildi.

Ahmet Hamdi Atalay, HAVELSAN eski genel müdürü ve Bilgi Güvenliği Derneği başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia Foundation Inc. ve diğerleri</span>

Wikimedia Foundation Inc. ve diğerleri, Vikipedi'ye Türkiye'den erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmeden ve kararın kaldırılması sonucunu doğuran Anayasa Mahkemesi kararıdır. 26 Aralık 2019 tarihinde verilen kararın gerekçesi 15 Ocak 2020 tarihinde 31009 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu</span>

'Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, Kuzey Kıbrıs'ta Elektronik Haberleşme Yasası gereği Telekomünikasyon ve Haberleşme sektörünü denetleyip düzenleyen kurumdur. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'dır.