İçeriğe atla

Bilgehan Bilge

Bilgehan Bilge, COVID-19 pandemisi sırasında öne sürdüğü maske ve aşı karşıtı iddia ve paylaşımlar ile bilinen Türk beyin cerrahı. Bilge'nin ortaya koyduğu iddialar bilimsel verilere dayanmadığı öne sürülerek meslektaşları ve yayım kuruluşlarınca eleştiriye tabi tutulmakta ve maskenin sağlığa zararlı olması gibi iddiaları yalanlanmaktadır.[1][2] Haziran 2021'de Bilge'ye Üsküdar'da halkı aşı olmaması konusunda yaptığı konuşmadan ötürü kendisini "şarlatan" olarak tanımlamış İstanbul Tabip Odası tarafından soruşturma açıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası da Bilge'yi eleştirdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Dr. Bilgehan Bilge'nin maske kullanımı hakkındaki iddiaları | Teyit". teyit.org. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b "Bilgehan Bilge'nin Tıbbı". Güneyege Haber. 16 Temmuz 2021. 16 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Tūnyokuk, Göktürk Kağanlığının yabgusudur. "Aşina" ailesinin akrabalarından Göktürk "Aşide" ailesindendir. Göktürkler ve diğer Türk göçebe imparatorluklarının kurucusu ve yönetenleri, Aşina sülalesindendir.

Sabancı Holding, 1967 yılında kurulan Türk şirketler topluluğudur. 2020 yılı itibarıyla 40 milyondan fazla müşteriye, 14 ülkede yaklaşık 60 bin çalışan ile hizmet vermektedir.

Yapı ve Kredi Bankası veya kısaca Yapı Kredi, 1944 yılında İstanbul'da Kazım Taşkent tarafından kurulan Türkiye'nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Karnavalı</span>

Venedik Karnavalı, İtalya'nın Venice şehrinde her yıl düzenli olarak gerçekleşen bir festivaldir. Gerçekleşme zamanı genellikle şubat veya mart aylarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Makine ve Kimya Endüstrisi</span> Millî Savunma Bakanlığına bağlı anonim şirket

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurum. Kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE, 3 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürülmüştür.

İl-İtmiş Bilge Kağatun, hukuki olarak Göktürk Kağanlığı'nın son hükümdarıdır. Çince adı P'o-f'o'dur. Bu adın Eski Türklerde "dirayetli" anlamında kullanılan "Bügü" ismi olabileceği düşünülmüştür. Pelliot ise söz başındaki p harfinin Eski Çincede *s olduğunu savunarak GökTürkçe *Sebeg unvanına denk geldiğini ileri sürmüştür. Aslen ülkeyi hiçbir zaman yönetmemiştir. Tonyukuk'un kızı, Bilge Kağan'ın eşi, Bilge Kutluk Tengri Kağan'ın annesidir

Sağlık Tren İstasyonu, eskiden Cellat Tren İstasyonu, İzmir'in Torbalı ilçesi Sağlık Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Bilge İşbara Tamgan Tarkan ya da Taçam Bey, İkinci Göktürk Kağanlığı döneminde yaşamış olan bir Göktürk devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi</span> Samsunun İlkadım ilçesinde bir müze

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan müze.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 pandemisi</span> 2019da ortaya SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu küresel salgın

COVID-19 pandemisi veya Koronavirüs pandemisi, 17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgınıdır. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020'de Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirildi. 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla dünyada 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü. 5 Mayıs 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü pandeminin artık küresel acil bir durum olmadığını açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">İran'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

İran'da COVID-19 pandemisi, COVID-19 pandemisinin İran'daki etkilerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 pandemisi</span> Türkiye COVID-19 pandemi maddesi

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 günü açıklandı. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. 7 Nisan 2023 itibarıyla Türkiye'de koronavirüs ile enfekte olmuş toplam hasta sayısının 17.232.066 olduğu ve mevcut hastalardan kişinin yoğun bakımda tedavi görmekte olduğu; şimdiye kadar iyileşen hasta sayısının ve ölen hasta sayısının toplam 102.174 kişi olduğu bildirildi. Bugüne kadar toplam 162.743.369 test yapıldı. 14 Ocak 2021'de başlayan aşı uygulaması kapsamında 5 Mayıs 2021 itibarıyla toplam 24 milyon 278 bin 886 kişiye aşı yapıldı. Bunlardan 14 milyon 327 bin 674 kişiye birinci doz aşı uygulanırken 9 milyon 951 bin 212 kişiye ise ikinci doz aşı uygulandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya en çok aşının uygulandığı ilk 5 şehir arasında yerini aldı. Ayrıca Türkiye dünyada; Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Birleşik Krallık ve Brezilya'nın ardından en çok aşı uygulayan 6. ülke oldu. 26 Nisan 2022 itibarıyla toplam 147 milyon 455 bin 844 doz aşı uygulandı. Bunlardan 57 milyon 814 bin 672 kişiye birinci doz aşı uygulanırken 53 milyon 29 bin 128 kişiye ikinci doz aşı, 27 milyon 738 bin 522 kişiye üçüncü doz aşı uygulandı.

Kuveyt'te COVID-19 pandemisi Kuveyt'teki COVID-19 salgınının ilk teyit edilen vakası 24 Şubat 2020'de açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 aşısı</span> COVID-19 hastalığına karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan biyoteknoloji ürünü

COVID‑19 aşısı, COVID-19 hastalığına karşı kazanılmış bağışıklık sağlamayı amaçlayan bir biyoteknoloji ürünüdür.

Türkiye Sigorta, 27 Ağustos 2020 itibarıyla faaliyet göstermeye başlayan sigorta şirketidir. Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan kamu sigorta şirketleri Ziraat Sigorta A.Ş., Halk Sigorta A.Ş'nin Güneş Sigorta A.Ş. ile birleştirilmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 aşılaması</span>

Türkiye'de COVID-19 aşılaması, Sağlık Bakanlığı tarafından CoronaVac aşısına "Acil Kullanım Onayı" verilmesinin ardından 14 Ocak 2021'de başladı.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 aşı kartı</span> Aşı Kartı

COVID-19 aşı kartı, COVID-19 aşısı olanlara verilen, aşıların yapıldığı tarihler ve aşının markası gibi bilgileri gösteren bir karttır. Ülkeye bağlı olarak, okul veya işyeri gibi bazı kurumlar tarafından veya yurt dışı seyahatleri için istenebilecek belgedir.

Doğruluk kontrolü, şüpheli bilgilerin doğruluğunun açık kaynaklar ve sistematik bir metodoloji kullanılarak kanıtlanması ya da çürütülmesidir.

Büyük Uyanış Mitingi veya kamuoyundaki adıyla Aşı Karşıtı miting, 11 Eylül 2021 saat 15.00'de Maltepe'de düzenlenen bir mitingdir. Maltepe Kaymakamlığının izin vermediği mitinge İstanbul Valiliği izin vermiştir. Anadolu Birliği Partisi'nin organize ettiği mitingdeki konuşmacılar arasında Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, aşı karşıtlığı nedeniye İstanbul Tabip Odası'nın hakkında soruşturma başlattığı Bilgehan Bilge, kadın hakları ve feminizm karşıtlığıyla bilinen Sema Maraşlı ve şarkıcı Bora Gencer de vardı.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 salgını sırasında yüz maskeleri</span>

COVID-19 salgını sırasında, SARS-CoV-2'nin yayılmasına karşı halk ve kişisel sağlık kontrol önlemleri olarak cerrahi maskeler ve kumaş maske'ler kullanıldı. Toplum ve sağlık ortamlarında, bunların kullanımı, virüsün bulaşmasını sınırlamak ve enfeksiyonu önlemek için uygulandı. Doğru giyilen maskeler, hem enfekte bireylerin yaydığı respiratuar damlacıklar ve aerosolleri sınırlar, hem de bireylerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Önde gelen ulusal ve hükûmetler arası sağlık kurumları ve liderleri, Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bulaşmayı azaltmak için maskelerin kullanılmasını tavsiye etti. Maskeler dünya çapında yaygın olarak uygulandı. Mart 2021'de ayda tahmini 129 milyar yüz maskesi kullanıldı.