İçeriğe atla

Bilge Umar

Bilge Umar
Doğum30 Mart 1936
Karşıyaka, İzmir
Ölüm8 Temmuz 2023 (87 yaşında)
Karşıyaka, İzmir
Defin yeriSoğukkuyu Mezarlığı
MilliyetTürk
MeslekHukukçu, akademisyen, tarihçi, yazar

Ahmet Bilge Umar (30 Mart 1936 – 8 Temmuz 2023), Türk hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacıdır.

30 Mart 1936 tarihinde Mustafa Cemal ve Fatma İffet Umar'ın oğlu olarak İzmir'in Karşıyaka ilçesinde doğmuştur. İlkokulu Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu'nda, ortaokulu Karşıyaka Lisesi'nin orta kısmında, liseyi de İzmir Özel Türk Koleji'nde tamamlamış ve buradan 1954 yılında mezun olmuştur.

Mezun olmasının akabinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başlamış ve 1958 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Aynı yıl, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra İflas Hukuku kürsüsünde Prof. Dr. İlhan Postacıoğlu'nun asistanlığına tayin edilmiştir. 1962 yılında Türk İcra-İflâs Hukukunda İptal Davası isimli teziyle hukuk doktoru, 1967 yılında İspat Yükü isimli teziyle doçent unvanını iktisap etmiştir.

Ahmet Bilgi Umar ve babası Cemal Umar'ın Soğukkuyu Mezarlığındaki mezarı, 2024

1968 yılında askerlik görevini ifa etmiş, 1970 yılında kadrosu Ege Üniversitesi'ne alınmıştır. Uzun yıllar Ege Üniversitesinin çeşitli yüksek okullarında ek görevle öğretim üyeliğinin yanı sıra müdürlük, kendi fakültesinde dekan yardımcılığı gibi görevler yaptı. Kurucu öğretim üyeleri arasında bulunduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Medeni Yargılama ve İcra-İflas Hukuku Kürsüsü" başkanı oldu. Üniversiteden ayrılarak hukuk danışmanlığı ve avukatlık yaptı. Hukuk mesleği ile ilgili inceleme yazıları ile eserlerinin yanı sıra çevirileri, özellikle Türkiye'nin Antik Çağ kentleri üzerindeki araştırmaları ile tanındı. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Kamu Hukuku bölüm başkanlığı yaptı.

Medeni Usul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku dersleri verdi. Daha çok tarihi ve arkeoloji konularını içeren kitaplarıyla tanındı.

8 Temmuz 2023 tarihinde İzmir'de ölmüştür. Cenazesi 10 Temmuz 2023 tarihinde Alsancak Hocazade Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Soğukkuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Kitapları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Akurgal</span> Türk arkeolog

Ekrem Akurgal, Türk arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Esat Bozkurt</span> Türk hukukçu ve devlet adamı

Mahmut Esat Bozkurt, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından ve Türkiye'de hukuki temellerinin atılmasında katkılarda bulunmuş Türk devlet adamıdır.

Mehmet Eroğlu, Türk yazar, senarist ve romancıdır.

Selçuk Öztek Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Mortan</span>

Kenan Mortan, Türk ekonomist, yazar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tanör</span> Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar

Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.

Enver Ziya Karal, Türk akademisyen, tarihçi, üniversite idarecisi ve siyasetçi.

Ümran Baradan,, Türk seramik sanatçısı, ressam.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 21 Mart 2007 gün ve 26469 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilerek resmi olarak kurulmuştur. Eğitim ve öğretim faaliyetleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsünde sürdürülmektedir. 2011-2012 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Dekanlığını Prof. Dr. Fatih Bilgili yapmaktadır.

Erdal Tercan, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aiol</span>

Aiol, Antik Yunanistan yaşamış başlıca 4 Yunan kavminden biridir. Buluntulara göre tarihleri M.Ö 1100 yılına dayanır. Tesalya ve Boeotia bölgeleri ile Batı Anadolu'da Çandarlı Körfezi merkez olmak üzere Kuzey Ege'ye yerleşmişlerdir. Anadolu'da yerleştikleri bölgeye Aiolis denir.

Medeni usûl hukuku, özel hukuk yargılama usulünü konu alan hukuk dalıdır. Çekişmeli ve çekişmesiz yargı şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli yargının konusu davadır. Çekişmesiz yargı ise genel anlamda taraflar arasında uyuşmazlık konusu olmayan, kişinin daha çok malvarlığı ve şahısvarlığına etki eden işleri konu edinen bir yargılama türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Türsen</span> Türk avukat

Cihan Türsen, Türk serbest avukat, 1989-1994 dönemi İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı. 2014 yılında yapılacak Türkiye yerel seçimlerinde, CHP'den tekrar Karşıyaka belediye başkan adayı olacağını açıklamıştır.

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 3 Ocak 1995 tarihinde kurulan ve ilk kez 1997-1998 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 2 bölümde ve 14 anabilim dalında eğitim vermektedir. Fakültede dört yıllık eğitim programı uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Merkez Partisi ya da Merkez Parti, 7 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-iflas Hukuku ana bilim dalı başkanı Abdurrahim Karslı tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Karslı</span>

Abdurrahim Karslı, Merkez Partinin kurucu Genel Başkanı ve 2002 yılından beri İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra-İflas Hukuku ana bilim dalı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Necmettin Berkin</span>

Mehmet Necmettin (Mümtaz) Berkin, Türk hukukçu ve akademisyen.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da öğretim hayatına başlamış olan hukuk fakültesidir. Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsünde bulunmaktadır. Fakültedeki eğitim dili Türkçe olmasına karşın Türkiye'deki birçok hukuk fakültesinden farklı olarak fakülte süresince alınan derslerin %30'u İngilizce olup fakülteye girişlerde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, hâkim adaylığı sınavına girmek ve avukatlık veya noterlik stajına başlayabilmek için 7188 sayılı kanun ile 24 Ekim 2019'da yürürlüğe giren bir ön eleme sınavdır. Türkiye’de hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar bu sınava girebilir. Hukuk fakültesi mezunları için hâkim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacaktır. Sınav, Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa ÖSYM tarafından yapılacak olup ilk kez 29 Eylül 2024 tarihinde uygulanacaktır.