Kentkart, 1998 yılında Ahmet Emir Basmacı ve Mazhar Umur Basmacı kardeşler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de İzmir'deki AR-GE Merkezi'nin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana, Hatay, Ordu ve Muğla gibi şehirlerde bölge müdürlükleri ve ofisleri yer almaktadır.
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.
Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Akbil İstanbul genelinde toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sistemidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELBİM tarafından geliştirilen Akbil'in patenti ve marka tescili büyükşehir belediyesine aittir. 2008 yılında toplu ulaşım için temassız kart teknolojilerinin kullanıma sürülmesi ile birlikte sistem ikinci plana alınmıştır.
BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.
Satış otomatı, nakit, kredi kartı veya diğer ödeme biçimleriyle makineye ödeme yapıldıktan sonra tüketicilere atıştırmalıklar, içecekler, sigaralar ve piyango bileti gibi ürünleri veren otomatik bir makinedir.
İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.
İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.
Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.
İzmirim Kart, İzmir'de toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, banliyö, vapur, tramvay, teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bisim, buz pisti, akıllı tuvaletler ve otopark işletmeciliğinde hizmet vermektedir.
E-Kent; 2002 yılında Bursa'da kurulan; genel merkezi İstanbul'da bulunan; geçiş, biletleme ve elektronik ücret toplama sisteminde yazılımsal ve donanımsal ihtiyaca yönelik hizmet sunmaktadır. Aktif Bank'ın yan kuruluşudur. Toplu taşıma ve akıllı şehir çözümleri alanında Türkiye'nin 16 şehrinde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu'nun geçiş-biletleme sistemini işletmektedir.
AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.
BursaKart, Türkiye'nin Bursa ilinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, tramvay ve Soğanlı Hayvanat Bahçesi'nde geçerlidir. Web sitesi üzerinden online dolum, online vizeleme, bakiye sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca mobil uygulaması da vardır.
T1A & T1B Tramvay Hatları, Antalya'da yer alan tramvay hatlarıdır. Aralık 2009 tarihinde Fatih - Meydan hattı olarak hizmete açılmasıyla beraber, bu hali ile Antalya'nın ilk şehir içi çağdaş (modern) tramvay hattı unvanına sahiptir. Yer altında bulunan Otogar ve Çallı istasyonları ile viyadükte bulunan Havalimanı ve Aksu istasyonları haricindeki bütün istasyonların türü hemzemindir. Hattın 29 istasyonu bulunmaktadır.2024 yılında biletin fiyatı 20 liraya eşittir (AntalyaKart).
"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.
Lyon-Saint Exupéry Havalimanı, eski adıyla Lyon Satolas Havalimanı, Fransa'nın üçüncü büyük şehri ve tüm Auvergne-Rhône-Alpes bölgesi için önemli bir ulaşım tesisi olan Lyon'un uluslararası havalimanıdır. Colombier-Saugnieu'da 11 deniz mili Lyon şehir merkezinin güneydoğusundadır. Havalimanı, Rhônexpress servisinin 30 dakikalık yolculuğu sayesinde doğrudan Lyon-Part-Dieu İş Bölgesi'ne bağlıdır.
Bilet, bireyin tiyatro, etkinlik, konser, turnuva veya festival'a kabul edilme hakkı veren belge'dir. Uçak bileti, otobüs bileti veya tren bileti olarak toplu taşıma'da da uygulanır. Biletler kuruluşlar ve organizasyon şirketleri tarafından satışa sunulur. Genellikle kağıt, plastik veya karton kullanılır. Bazılarında, barkod veya manyetik şerit bulunur.
Kart38, Türkiye'nin Kayseri şehrinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüs ve tramvaylarda kullanılmaktadır. Web sitesi üzerinden online dolum ve başvuru yapılabilmektedir. Kart38'in ayrıca mobil uygulaması da vardır. Şehir içinde bulunan Kart38 satış ve dolum merkezlerinden de dolum yapılıp, 55₺ karşılığında alınabilmektedir.