İçeriğe atla

Bildirim Merkezi (Apple)

Bildirim Merkezi
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma12 Ekim 2011 (12 yıl önce) (2011-10-12) (iOS 5)
25 Temmuz 2012 (12 yıl önce) (2012-07-25) (OS X Mountain Lion)
Güncel sürümiOS 8.3 / 8 Nisan 2015 (9 yıl önce) (2015-04-08)
İşletim sistemiiOS 5 ve üstü
OS X Mountain Lion ve üstü
TürBildirim Merkezi
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiBildirimler iOS
Bildirimler macOS

Bildirim Merkezi, uygulamalarla ilgili uyarılara genel bir bakış sağlayan iOS ve OS X'deki bir özelliktir. Bu, anlık çözünürlük gerektirmeden kullanıcının ilişkili bir işlemi tamamlayana kadar bildirim görüntüler. Kullanıcılar, Bildirim Merkezi'nde hangi uygulamaların göründüğünü ve bunların nasıl işleneceğini seçebilir. İlk olarak Ekim 2011'de iOS 5 ile birlikte yayınlanan Bildirim Merkezi, Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion'ın bir parçası olarak Mac'lerde kullanıma sunuldu.

Özellikleri

İtme ve yerel bildirimlerle uğraşmak için önceki sistemi değiştirmek için iOS 5'te Bildirim Merkezi yayımlandı. Kullanıcıyı bir uyarı ile kesmek yerine, Bildirim Merkezi bunun yerine ekranın üstünde bir bayrak görüntüler. Bu, kullanıcıya cihazını kullanmaya devam etmesini sağlar ve belirli bir süre sonra kaybolur.[1] Daha önceki tüm bildirimler, iOS'da durum çubuğundan aşağı doğru sürükleyerek ve Bildirim Merkezi düğmesine tıklayarak (veya sağdan sola kaydırarak iz sürme hareketlerini kullanarak) görüntülenen Bildirim Merkezi panelinde harmanlanır. Bir bildirim okunduktan sonra, panelden kaldırılır. Bildirimler kullanıcı tarafından seçilebilir, kullanıcıyı bildirimin başlangıçta oluşturulduğu uygulamaya yönlendirir ve bu uyarıyı okundu olarak işaretler.[2] Kullanıcılar ayrıca uyarıları tek tek silerek veya herhangi bir uygulamanın uyarılarını kendileri oluşturan uygulama içinden kaldırarak bildirimleri okumadan kaldırabilirler. Bir iOS cihazı kilitliyse, kilit ekranında yeni bildirimler görünür ve kullanıcılar, bildirimin yanında uygulamanın simgesini parmağıyla soldan sağa doğru hızlıca kaydırarak bir uyarı üreten uygulamaya erişebilir.

iPhone ve iPod Touch'daki Bildirim Merkezine ayrıca Weather and Stocks widget'leri dahildir, kullanıcıya bulunduğu konumdaki hava bilgileri ve kullanıcının Stoklar uygulamasında seçtiği stokları görüntüler.[3] Bu özellik Hava Widget'ini iPad'in Bildirim Merkezi'ne ekledi, ancak iOS 7'nin piyasaya sunulmasına kadar iPad'de veya OS X'de mevcut değildi.[4] Kullanıcılar, Twitter, Instagram ve Facebook düğmelerini görüntüleme seçeneğini de seçebilir; bu sayede tweet göndermesine veya durumlarını doğrudan Bildirim Merkezi'nden güncellemelerine izin verilir. Ancak iOS 7'de, tweet gönderme veya Facebook durumlarını güncelleme seçeneği kaldırıldı. Apple tarafından sağlanan Apple Anında İlet Bildirim Servisi (Apple Push Notification Service) sistemini veya yerel bildirimleri kullanan herhangi bir uygulama, Bildirim Merkezi'ni kullanabilir.[5] Kullanıcılar Bildirim Merkezi'nde neyi göstermek istediklerini özelleştirebilir, merkezde görünen bazı uygulamaları durdurabilir veya uyarıları ekranlarına göndermeyi tercih edebilir. OS X kullanıcıları ayrıca uyarıları ve afişleri bir gün boyunca devre dışı bırakabilir ve ekranda görüntülenen bildirimleri durdurabilir.[6] Bununla birlikte, bu süre zarfında gönderilen bildirimler Bildirim Merkezi panelinde görünür haldedir. Benzer bir hizmet, "Rahatsız Etmeyin" özelliğinin bir parçası olarak iOS 6'ya dahildir

iOS özellikleri

Bildirim Merkezi'ni görüntülemek için Kilitli Ekran dahil olmak üzere herhangi bir ekranın üstünden aşağı doğru kaydırmak yeterlidir.[7] Kullanıcılar kilitli Ekran'dan bildirimleri görüntüleyebilmeleri ve etkileşimli olarak kullanabilmeleri için bazı yöntemler kullanabilir. Bu yöntemler şunlardır:

  • Kilitli ekranını görüntülemek için Ana ekran düğmesine veya Uyut/Uyandır düğmesine basmak gerekir. iPhone 6s veya sonrasına sahipseniz Kilitli ekranı görmek için aygıtınızı kaldırmak lazım.
  • Bildirime yanıt vermek için üzerinde sola kaydırmak, ardından Yanıt Ver'e dokunmak gerekir. iPhone 6s veya sonrasıkı modellerde 3D Touch kullanmakla da bu işlemi yapmak olur. Bildirime güçlü basmak, ardından yanıt vermek yeterlidir.
  • Yanıt vermek için uygulamayı açmak ve bildirimin üzerinde sağa kaydırmak gerekir.

Kullanıcılar bildirimler için farklı uyarı stilleri ve ayarlarını değiştirebilirler. E-postalar, mesajlar ve farklı uygulamalarla hızla işlem yapabilmek için farklı uyarı stilleriyle bildirimleri özelleştirebilirler. Bildirim için uyarı stili eklemek veya değiştirmek için Ayarlar > Bildirimler'de bunu yapmak olur. Şu an uyarı stilleri şunlardır:

  • Başlıklar: Başlık uyarıları ekranın üst kısmında görünür ve otomatik olarak kaybolur. Yanıtlamak için başlığın üzerinde aşağı kaydırmak veya yukarı kaydırarak kapatmak gerekir. iPhone 6s veya sonrasında başlık uyarısına 3D Touch ile yanıt verebilmek olur. Yanıt vermek için başlık uyarısına güçlü basmak yeterlidir.
  • Uyarılar: Kullanıcılar uyarı aldıklarında, devam etmeden önce işlem yapmaları gerekir. Kullanıcılar uygulamaya bağlı olarak, uyarıyı kapatabilir veya yanıtlayabilirler.
  • İşaretler: İşaret, uygulama simgesinin üzerinde görünen kırmızı sayıdır ve bu uygulama için kaç bildirimin olduğunu gösterir.
  • Sesler: Bildirim aldığınızda uygulamanın sizi uyarmak için ses çalmasını sağlayın.

Kullanıcılar ayrıca, uyarılar almak istemiyorlarsa uyarıları kapatabilirler. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri'de konumu baz alan uyarıları açmak veya kapatmak için bir uygulamaya dokunmak gerekir.

OS X özellikleri

Bildirimler, uygulamalarla birlikte çalışarak kullanıcıya değişikliklerden haberdar olmasına olanak tanır. Örneğin Mail uygulamasında gelen e-posta olduğunda veya Takvim'deki randevuların zamanı yaklaştığında bunları görebilirler.[8] Her uygulama bu bildirimleri bir başlık, uyarı veya işaret olarak görüntüler. Başlıklar, kullanıcıya yaptığı işi kesintiye uğratmadan ekranın sağ üst köşesinde görüntülenir.[9] Başlıklar kısa bir süre görüntülendikten sonra ekranın sağına doğru kayarak kaybolur.

Başlığın solunda bildirimi oluşturan uygulamanın simgesi bulunur. Başlığın kalan kısmında uygulamadan gelen kısa mesaj yer alır. Bildirimi oluşturan uygulamayı açmak için başlığı tıklamak gerekir. Uyarılar, başlıklara benzer şekilde görüntülenen önemli duyurulardır. Uyarılar, kullanıcı gerekli işlemi yapana kadar ekranda kalır.[10] Birçok uyarı kullanıcının ilgili uygulamayı açmasına gerek kalmadan işlem yapmasına olanak sağlayan düğmelere sahiptir. Bir uyarı bildirimini herhangi bir işlem yapmadan kapatmak için, imleci kullanarak başlığı sağa kaydırmak gereklidir.

İşaretler bir uygulamada bekleyen kaç yeni öğe veya bildirim olduğunu gösterir. Bir uygulamada bekleyen yeni öğeleri belirtmek için Dock'taki uygulama simgesinin sağ üst köşesinde içinde bir rakam olan bir işaret görünür.[11] Örneğin App Store simgesine bitişik şekilde görüntülenen işaret, kullanıcının App Store'den indirdiği yazılımlar için kaç adet yüklemenin bulunduğunu belirtir. Dock'taki Mail simgesinin üzerindeki işaret kaç tane okunmamış e-postanız olduğunu gösterir.

Kullanıcılar Bildirim Merkezi ile tüm bildirimlere hızlı bir şekilde göz atabilir.[12] Bildirim Merkezi'ni açmak için menü çubuğunda simge tıklamalı veya iki parmağınızı izleme dörtgeninin sağ kenarından sola doğru kaydırmalılar. Burada tüm güncel bildirimler Bildirimler sekmesinde bulunur.[13] Kullanıcılar önemli mesajları veya e-postaları doğrudan Bildirimler sekmesinden hızlı bir şekilde yanıtlayabilirler. Bildirim Merkezi'ndeki Bugün sekmesi, kullanıcıya içinde bulunduğu günün planına hızlıca göz atmasını sağlar. macOS'da Bugün, Yarın, Takvim, Hesap Makinesi, Anımsatıcılar, Sosyal, Borsa, Hava Durumu, Dünya Saati gibi araç takımları bulunur.[14] Kullanıcılar alt kısmındaki Düzenle düğmesini tıklayarak araç takımı ekleyebilir, kaldırabilir veya araç takımlarını yeniden düzenleyebilirler.

Kullanıcılar belirli zamanlarda başlıkların görüntülenmesini istemiyorlarsa, "Rahatsız Etme" seçeneğini kullanarak bildirimleri geçici olarak kapatabilirler.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "How to access Notification Center on iPhone and iPad". 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  2. ^ "Pull Down the iOS 9 Notification Center". 2 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  3. ^ "Bildirimleri kullanın (Bildirim Görüntüsü)". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  4. ^ "iOS 7 preview: Notification Center gets new Today screen, predictive traffic info, and more!". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  5. ^ "Apple yazılım ürünleri tarafından kullanılan TCP ve UDP kapıları". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  6. ^ "How to Add Notification for Your Website (Updated)". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  7. ^ "iOS 10'un Yeni Kilit Ekranı, Ana Ekran, Bildirim Merkezi ve Kontrol Merkezi Özellikleri Nasıl Kullanılır?". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  8. ^ "OS X El Capitan: Use Notification Center". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  10. ^ "How to access Notification Center on the Mac". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  11. ^ "Mountain Lion: Hands on with Notification Center". 6 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  12. ^ "8 Tips For Making Great Use Of The OS X Notification Center". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  13. ^ "Getting started with Mountain Lion's Notification Center". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  14. ^ "Use Your Mac's Notification Center for Widgets, Scripts, and Notifications". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Aero</span> Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel tema arayüzü

Windows Aero, Windows Vista ile Windows 8 arasında bulunan bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista, Windows 7, Windows 8'de bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi,yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

iOS 8 2014 mobil işletim sistemi

iOS 8 Apple Inc. tarafından iOS 7'nin ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 8. büyük sürümüdür. Apple'ın 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurmuş ve 17 Eylül 2014 tarihinde yayınlamıştır. Apple’ın App Store’un çıkışından sonra en büyük sürüm olarak ifade ettiği iOS 8, önceki sürümden farklı olarak sağlık uygulaması, aile paylaşımı, iCloud Drive, mesajlar, fotoğraflar, yeni klavyenin de aralarında bulunduğu 83 yeni özelliğe sahip oldu. Son kararlı 8.4.1 sürümü 13 Ağustos 2015 tarihinde ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Android Lollipop</span> Android işletim sisteminin 5. ana sürümü

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

iOS 5 2011 mobil işletim sistemi

İOS 5 iOS sürümünün Apple tarafından yaratılan ve geliştirilen 5. versiyonu olan mobil işletim sistemidir.

iOS 6 2012 mobil işletim sistemi

İOS 6 iOS sürümünün Apple tarafından yaratılan ve geliştirilen 6. versiyonu olan mobil işletim sistemidir.İlk 6.0 versiyonu 19 Eylül 2012 yılında yayınlanmıştır.Yeni özelliklere Apple tarafından geliştirilen verilerle Maps uygulaması,biletleri ve Sadakat kartı saklamak için Wallet uygulaması,geliştirilmiş Siri ve kullanıcı tarafından bilinen alıcılardan posta kutularına 'VIP' mesajlar alabilme yeteneği eklendi.iOS 6 2005 yılından şirkette işletim sisteminin oluşturulmasını sağlayan Scott Forstall tarafından denetlenecek son sürüm oldu.

iOS 9 2015 mobil işletim sistemi

iOS 9 Apple Inc. tarafından iOS 8'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 9. büyük sürümüdür. Apple'ın 8 Haziran 2015 tarihindeki WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurulmuş ve 16 Eylül 2015 tarihinde yayımlanmıştır. Yeni sürüm daha fazla optimizasyon ve yeni özelliklerin yanı sıra pil iyileştirmelerine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

tvOS apple işletim sistemi

tvOS Apple tarafından geliştirilen dördüncü nesil Apple TV dijital medya oynatıcısı için bir işletim sistemidir. Ancak 4.nesil Apple TV-de bulunur. Ondan öncekiler bu sistemi desteklemiyorlar. tvOS sistemi 4. nesil Apple TV ile birlikte, "Apple Eylül 2015" etkinliğinde 9 Eylül 2015 tarihinde ilan edildi. 26 Ekim 2015 günü, 4. nesil Apple TV ön siparişleri başladı ve gönderiler sonraki hafta başladı. tvOS iOS bazında yaratılmıştır. Şu ana kadar Apple TV için ayrıca iOS sürümleri yayınlanırdı, fakat iOS 9 - dan itibaren resmi olarak Apple TV için tvOS tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Wallet</span>

Apple Wallet (Türkçe:cüzdan) Apple'ın iOS uygulamasıdır. Kullanıcılara kuponlar, biniş, etkinlik biletleri, mağaza kartları ve iOS 8.1-den başlayarak, Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar. Teknoloji Apple Inc. tarafından tasarlandı ve Passbook ismi altında 11 Haziran 2012 yılında 2012 Apple Worldwide Developers Conferencede (WWDC) sunuldu. Uygulama 19 Eylül 2012 tarihinde iOS 6 ile birlikte iPhone ve iPod Touch cihazları için yerleşik bir uygulama olarak piyasaya sürüldü. Hizmetin adı iOS 9-da Wallet ismine değiştirildi. Esas rakipleri Google Wallet ve Microsoft Walletdir.

<span class="mw-page-title-main">İşlem Merkezi</span>

Eylem Merkezi Windows Phone 8.1, Windows 10 ve Windows 10 Mobile'de bulunan bir bildirim merkezidir. İlk olarak Temmuz 2014'te Windows Phone 8.1 ile tanıtıldı ve 29 Temmuz 2015'te Windows 10'un piyasaya sürülmesiyle birlikte masaüstüne tanıtıldı. Eylem Merkezi, Windows 10'daki Charms'ın yerini aldı. Windows NT işletim sisteminin izleme bileşeni ise Güvenlik ve Bakım hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kontrol Merkezi (iOS)</span>

Kontrol Merkezi 18 Eylül 2013'te piyasaya sürülen iOS 7'nin bir parçası olarak tanıtılan Apple'nin iOS işletim sisteminin bir özelliğidir. iOS cihazlarına, cihazın önemli ayarlarına, ekranın altından bir parmağınızı kaydırarak doğrudan erişim sağlar. iOS jailbreaking için SBSettings tweak'ine benzer.

<span class="mw-page-title-main">Apple Anında İlet Bildirim Servisi</span>

Apple Anında İlet Bildirim Servisi Apple tarafından oluşturulan, üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin Apple aygıtlarında yüklü olan uygulamalara bildirim verileri göndermesine olanak tanıyan bir platform bildirim hizmetidir. Gönderilen bildirim bilgileri rozetleri, sesleri, gazete bayii güncellemelerini veya özel metin uyarılarını içerebilir. İlk kez 17 Haziran 2009'da IPhone OS 3 ile başlatıldı. Yerel uygulamalara yönelik APN'ler daha sonra Mac OS X Lion sürümüyle başlayarak Mac OS X API'sine eklendi. Web sitesi bildirimleri için destek daha sonra OS X Mavericks sürümüyle birlikte eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaşlarımı Bul (Apple)</span>

Arkadaşlarımı Bul Apple tarafından geliştirilen iOS için bir uygulama ve hizmet. 12 Ekim 2011'de halka arz edildi. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bul (Apple)</span>

iPhone'umu Bul ya da bilinen yaygın adlarıyla Find My iPad, Find My iPod veya Find My Mac, Apple tarafından sağlanan ve iOS cihazlarının ve Mac bilgisayarların uzaktan konum takibi yapılmasına izin veren bir uygulama ve hizmet. Mart 2013 itibarıyla, şu anda hizmet şu anda iOS 5 veya üstü ve Mac OS X Lion için veya iCloud aracılığıyla kullanılabilmektedir. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Force Touch</span>

Force Touch veya Dokunmatik Güç Apple tarafından geliştirilen, dokunmatik, multi-touch ve dokunmatik yüzeylerine (trackpad) uygulanan farklı kuvvet seviyelerini ayırt etmesini sağlayan bir teknolojidir. İlk kez 9 Eylül 2014'te Apple Watch konferansı sırasında açıklanan Force Touch, basınca duyarlı olan çoklu dokunmatik bir teknolojidir. Touch ID-nin 2013 yılında sunulmasından 1 yıl sonra tanıtıltı. 3D Touch da buna dahildir. Teknoloji Apple'nin cihazlarına başka bir giriş yöntemi eklemek için tasarlandı.

Dock, macOS işletim sisteminin grafiksel kullanıcı arayüzünün belirgin bir özelliğidir. Uygulamaları başlatmak ve çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullanılır. Dock ayrıca macOS'ten önceki NextStep ve OpenStep işletim sistemlerinin öne çıkan bir özelliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Launchpad (macOS)</span>

Launchpad Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan bir uygulama başlatıcısıdır. Etiketli bir ikon, Launchpad'de listelenen her bir uygulamayı temsil eder. Kullanıcı tek simgesini tıklatarak bir uygulamayı başlatır. Launchpad'in tam ekran grafik kullanıcı arabirimi, Dock, Finder veya Spotlight gibi diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında MacOS'daki uygulamaları başlatmak için alternatif bir yol sağlar. Buna benzer uygulama 90lı yıllarda Macintosh için At Ease uygulaması idi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Anımsatıcılar</span>

Apple Anımsatıcılar Apple tarafından geliştirilen, kullanıcılara kendileri için bildirim ayarlamasına ve listeler oluşturmasına izin veren iOS ve macOS bileşenidir. iOS 5 ve OS X Mountain Lion'da yeni bir özellikti. Anımsatıcıları kullanıcılar projeler, alışveriş listeleri ve takip etmeleri gereken başka herhangi bir şey için kullanabilir, belirli saatler veya belirli yerler için ne zaman ve nerede anımsatma yapılmasını istediğini ayarlayabilir. Ayrıca kendisine başka bir uygulamada yapmakta olduğu bir şeye geri dönmeyi de anımsatabilir. iCloud sayesinde, anımsatıcılar tüm aygıtlarında güncel tutulabilir, iOS, watchOS ve macOS arasındaki verileri senkronize edebilir.

Kilit ekranı çeşitli işletim sistemleri tarafından kullanılan bir bilgisayar kullanıcı arabirimi öğesidir. Kullanıcı şifre girerek, belirli bir tuş kombinasyonu veya bir cihazın dokunmatik ekranını kullanarak belli bir hareketi gerçekleştirme gibi işlem gerçekleştirir ve bir cihaza anında erişim sağlar. PC işletim sistemlerinde bulunan birçok kilit işlevi yalnızca bir giriş ekranı kullanırken, mobil cihazlarda kilit ekranları çoğu zaman telefonun kilidini açmanın ötesinde daha fazla işlevsellik sağlar.