İçeriğe atla

Bilal El Kedra

Bilal El Kedra
DoğumGazze Şeridi, Filistin
Ölüm13 Ekim 2023
Han Yunus, Gazze Şeridi, Filistin
MilliyetFilistinli
Diğer ad(lar)ıBilal El Kadir
MeslekAsker
İşverenNukhba Özel Askeri Birliği (Hamas)

Bilal El Kedra ya da Bilal El Kadir (Arapça:بلال القدرة; d. ?; ö.13 Ekim 2023), Hamas üyesi Filistinli üst düzey rütbeli asker.[1]

Hayatı

Kedra, Gazze Şeridi, Filistin'de doğdu. Hamas'a bağlı Nukhba Özel Askeri Birliği'nin komutanıydı.[2] Başta İsrail'e karşı düzenlenen Kfar Aza saldırısıda dahil olmak üzere 2023 Filistin-İsrail Savaşı'nı planlanlayanların arasında yer almaktaydı.[3][4]

Ölümü

Kedra, 13 Ekim 2023'te İsrail Ordusu'nun Han Yunus, Gazze Şeridi, Filistin'e düzenlediği hava saldırılarında ölmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Faucon, Benoit; Nissenbaum, Dion; Lieber, Dov; Said, Summer; Jones, Rory; Rasmussen, Sune Engel (15 Ekim 2023). "Clashes Intensify Along Israel's Northern Border as It Prepares Gaza Invasion". WSJ. 15 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  2. ^ a b "Israel prepares for the "land operation", one of those responsible for the kibbutz massacre on 7 October killed". Agenzia Nova. 14 Ekim 2023. 20 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  3. ^ "Israel kills another Hamas commander, Billal al-Qedra, ahead of possible 'coordinated' assault". www.indiatvnews.com (İngilizce). 15 Ekim 2023. 15 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 
  4. ^ "Israel Hamas war live updates: Israel says it killed key Hamas leader". USA TODAY. 15 Ekim 2023. 15 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Haniye</span> Filistinli siyasetçi (1960lar–2024)

İsmail Haniye, Filistinli siyasetçi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin eski başbakanı. Hamas'ın görev başındayken öldürülen eski Siyasi Büro Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi ablukası</span>

Gazze Şeridi Ablukası, Hamas'ın Gazze Savaşı sırasında Gazze Şeridi'ni kontrol altına almasının ardından El-Fetih ve Filistin Ulusal Yönetimi'ne ait hükûmet kurumlarını ele geçirmesi üzerine Gazze Şeridi'nin İsrail ve Mısır tarafından konulan ve devam eden kara, hava ve deniz ablukasıdır.

Mahmud ez-Zehhar Filistinli bir politikacıdır. Hamas'ın kurucu üyesi ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas liderliğinin bir üyesidir. Zehhar, Mart 2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'nde Hamas/"Değişim ve Reform" hükûmetinin kurulmasından yana, başbakan İsmail Haniye hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Bundan önce, Filistin Yasama Konseyi'ne başbakan olarak seçilen Hamas üyeleri arasında önemli bir aday olarak görülüyordu, çünkü o zamanlar örgütün en üst düzey yetkilisiydi. Hamas askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın bir üyesi olan oğlu, 5 Ocak 2008'de İsrail'in Gazze'de ateş açmasıyla öldürüldü.

Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'nin yönetimi Hamas tarafından yürütülmektedir ve bu yönetim genellikle Gazze'deki Hamas hükûmeti olarak anılmaktadır. Hamas yönetimi 2007'den 2014'e kadar ve 2016'dan itibaren İsmail Haniye tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Hamas-İsrail Savaşı</span> 7 Ekim 2023te başlayan Hamas-İsrail Savaşı

Hamas-İsrail Savaşı, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı Operasyonu ve İsrail tarafından Demir Kılıçlar Operasyonu olarak adlandırılan, 7 Ekim 2023 tarihinde paramiliter örgüt Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, İsrail geneline geniş çaplı saldırısı ile başlayan bir savaştır. Saldırı sonrası İsrail, Hamas için savaş ilanı kararı almış ve çıkan çatışmalarda en az 1.400 İsrailli ve 15.000+ Filistinli sivil olmak üzere 15.000'den fazla kişi ölmüş, 45.000'den fazla kişi yaralanmıştır. 1 milyon Gazzeli ve 500.000 İsrail'li yerinden edilmiştir. İsrail Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez savaş ilanı kararı almış, Gazze'ye büyük bir bombardıman yapılmıştır.

Murad Ebu Murad, Filistinli asker.

Ali Kati, Filistinli üst düzey rütbeli asker. Kati, 1988'de Gazze Şeridi, Filistin'de doğdu. Hamas bünyesinde general rütbesinde farklı operasyonlara katıldı. 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu'nu hazırlayanların arasında yer aldı.

7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekât başlattı. İsrail ise bu saldırıya karşılık olarak Demir Kılıçlar Harekâtı'nı başlattı. Bu sayfada devam eden savaştaki olaylar zaman çizelgesi olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Cemile Abdullah Taha el-Şanti</span>

Cemile Abdullah Taha el-Şanti, Filistinli Arap kadın siyasetçi, akademisyen ve insan hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Müheysen</span>

Cihat Müheysen, Filistinli asker.

Usame Mazini, Filistinli siyasetçi.

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas militanları, İsrail'e yönelik sürpriz bir saldırının parçası olarak Gazze Şeridi ile sınır çitine yakın bir İsrail moşavı olan Netiv HaAsara'ya saldırdı. Militanlar, bazı durumlarda aynı ailenin üyeleri de dahil olmak üzere en az 20 kişiyi öldürdü. Kasaba yaklaşık 900 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Hamas-İsrail Savaşı sırasında çok sayıda gazeteci öldü. Bu listede savaş sırasında öldürülen gazetecilere ilişkin bilgiler yer alıyor.

Ekim 2023'te, 2023 Hamas-İsrail Savaşı sırasında düzenlenen çok sayıda saldırıda Gazze'nin kuzeyinden ayrılmaya çalışan Filistinliler vuruldu ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 70 kişi öldü. 13 Ekim'de, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yaşayan bir milyondan fazla kişiyi bölgenin güneyine taşınmaya çağıran tahliye talimatının ardından bir hava saldırısı gerçekleşti. CNN'e göre, tahliye uyarılarına uyarak evlerinden kaçan çok sayıda Filistinli, İsrail hava saldırılarında tahliye bölgesinin dışında öldürüldü. Ayrıca söz konusu saldırılarda 200 kişi de yaralandı.

İhab el-Güzin, Filistnli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi'nin İsrail işgali</span>

Gazze Şeridi, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail güçlerinin bölgeyi ele geçirdiği 6 Haziran 1967'den beri İsrail tarafından askeri işgal altında tutulmaktadır, daha sonra Mısır tarafından işgal edildi. İsrail Gazze Şeridi'nden tek taraflı olarak çekildi 2005 yılında, Birleşmiş Milletler, uluslararası insan hakları örgütleri ve bazı hukuk akademisyenleri Gazze Şeridi'nin hala İsrail tarafından askeri işgal altında olduğunu düşünmektedir, çünkü İsrail hala Gazze'nin hava ve deniz sahası, Gazze'nin yedi kara geçişinden altısı, bölge içinde girilmesi yasak bir tampon bölge ve Filistin nüfus kaydı üzerinde doğrudan kontrolü elinde tutmaktadır. İsrail, ABD ve diğer hukuk, askeri ve dış politika uzmanları ise İsrail'in 2005'te çekilmesiyle birlikte "işgalin yasal tanımı uyarınca gerekli olan etkin kontrolü devrettiğini" iddia etmektedir. Mısır tarafından desteklenen İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını sürdürmekte ve Gazze Şeridi'ne mal ve insan giriş çıkışını kısıtlamaktadır. Abluka, bir işgal biçimi ve yasadışı toplu cezalandırma olarak kategorize edilmiştir.