İçeriğe atla

Bilal: Özgürlüğün Sesi

Bilal: Özgürlüğün Sesi
YönetmenKhurram H. Alavi
Ayman Jamal
SenaristAlex Kronemer
Michael Wolfe
Khurram Alavi
Yassin Kamel
Hikâye (eser)Ayman Jamal
OyuncularAdewale Akinnuoye-Agbaje
Ian McShane
China Anne McClain
Jacob Latimore
Thomas Ian Nicholas
Fred Tatasciore
Michael Gross
MüzikAtli Örvarsson
Yapım şirketiBarajoun Entertainment
DağıtıcıGulf Film
Çıkış tarih(ler)i9 Aralık 2015 (Dubai Film Festivali)

8 Eylül 2016 (Dubai)

2 Şubat 2018 (Amerika)
Süre109 dakika
ÜlkeBirleşik Arap Emirlikleri
Bütçe$30 milyon

Bilal: Özgürlüğün Sesi, 2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri yapımı bir İngilizce dilindeki 3D bilgisayar animasyonlu aksiyon-macera filmidir. Bu film, İslam'ın doğuşunu anlatarak tarihî bir temaya sahiptir ve Barajoun Entertainment tarafından üretilmiş, Khurram H. Alavi ve Ayman Jamal tarafından birlikte yönetilmiştir. Film, Ayman Jamal'ın hikâyesine dayanmakta olup senaryosu Khurram H. Alavi, Alex Kronemer, Michael Wolfe ve Yassin Kamel tarafından yazılmıştır.[1][2]

Konu

Film, Bilâl-i Habeşî yaşamını konu almaktadır. Bilal, güzel bir sesi olan bir köle olarak tanınır ve MS 632'de kölelikten kurtulup Arap Yarımadası tarihinde önemli bir konuma yükselir. Hikâye, Bilal'ın çocukluğundan başlayarak Mekke'deki kölelik deneyimini, inançlarını değiştiren deneyimlerini ve sonunda özgürlüğüne kavuşma mücadelesini anlatır.

Filmin konusu, Bilal'in hayatının en temel anlarını ve dönüm noktalarını ele alır. Özellikle Bilal'in kölelikten özgürlüğe geçiş süreci, onun inançları ve karakterinin şekillenmesinde kilit bir rol oynar. Bu dönüşüm, film boyunca izleyiciye sunulurken, Bilal'in özgürlük ve eşitlik arayışındaki mücadelesi anlatılır.

Ayrıca, filmde Bilal'in ailesi, arkadaşları ve düşmanlarıyla ilişkileri de incelenir. Film, Arap Yarımadası'nın tarihî ve kültürel bağlamını da göz önüne alarak, o dönemin toplumsal dinamiklerini ve inanç sistemlerini vurgular. Bilal: Özgürlüğün Sesi, kişisel bir özgürlük mücadelesi olmasının yanı sıra, büyük bir toplumsal değişimin ve adalet arayışının sembolüdür.[3]

Müzik

Filmin müziği Atli Örvarsson tarafından bestelenmiştir ve Londra Senfoni Orkestrası tarafından Abbey Road Stüdyosu'nda seslendirilmiştir. Örvarsson, İzlanda müziğini Doğu kültürü ile harmanlayarak benzersiz bir film müziği yaratmıştır.

Ödüller

Film, 2016 Cannes Film Festivali'nde "En İlham Verici Film" ödülünü kazandı ve BroadCast Pro Middle East Ödülleri 2016'da "En Yenilikçi Film" ödülünü aldı. Ayrıca 2016 Asia Pacific Screen Awards (APSA) En İyi Animasyon Filmi dalında aday gösterildi.

Kaynakça

  1. ^ "Özgürlüğün Sesi Bilal". Film. Beyazperde. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  2. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan "Özgürlüğün sesi- Bilal" filmini izledi". NTV. 19 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  3. ^ "Bilal: A New Breed of Hero Movie - Official Website". www.bilalmovie.com. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Rüzgâr Gibi Geçti</i> (film)

Rüzgâr Gibi Geçti, orijinal adıyla Gone with the Wind, Margaret Mitchell'ın Pulitzer Ödüllü aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış 1939 ABD yapımı bir filmdir.

<i>Muhsin Bey</i>

Muhsin Bey, 1987 yapımı, Yavuz Turgul'un yazıp yönettiği filmdir. Oyuncular Şener Şen ve Uğur Yücel, sinema çevrelerine göre bu film ile oyunculuklarının zirvesine çıkmışlardır. Film yine birçok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Filmin yüksek çözünürlüğe sahip bir kopyasını yapmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi çeşitli çalışmalar yapmıştır. Filmin görüntü ve sesi yenilenmiş ancak orijinalinden 20 dakika eksik olan bu kopya rağbet görmemiştir.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<i>Anlat İstanbul</i>

Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini alıyor, hikâyeleri masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Bir klarnetçi, bir fahişe, delirmiş bir kadın ve dahası, farklı 5 öyküyle sunuluyor. Bu öykülerde, çok bilinen masallardan Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ı esas alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gary Oldman</span> İngiliz film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Gary Leonard Oldman, İngiliz oyuncu ve film yapımcısıdır. Çok yönlülüğü ve yoğun oyunculuk tarzıyla tanınan Oldman, aralarında bir Akademi Ödülü, bir Altın Küre Ödülü ve üç Britanya Akademisi Sinema Ödülü'nün de bulunduğu çeşitli ödüller aldı. Filmleri dünya çapında 11 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek onu tüm zamanların en çok hasılat yapan oyuncularından biri haline getirdi.

<i>Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu</i> filmi

Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu. Yönetmen Engin Ayça'nın ikinci uzun metrajlı filmi.

<i>Kabare</i> (film) 1972 ABD yapımı dramatik müzikal film

Kabare 1972 ABD yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Cabaret olan film 16 Mart 1973'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

<i>Susuz Yaz</i> 1963 yapımı Türk filmi

Susuz Yaz 1963 yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ulvi Doğan oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. Susuz Yaz, aynı zamanda Erol Taş'ın yardımcı rolde değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir. Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl Topkapı filminin müziğini de yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi Film Ödülü</span>

Avrupa Konseyi Film Ödülü (FACE), Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, festivale katılan filmi kamuoyunda insan hakları konularında bilinci arttıran, bu konuda ilgi uyandıran ve insan haklarının öneminin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan film yönetmenine, Türkiye'nin de üyesi olduğu 47 devletten oluşan bir uluslararası teşkilat olan Avrupa Konseyi tarafından verilmektedir.

<i>Garsoniyer</i> (film) 1960 yapımı Amerikan filmi

Garsoniyer, 1960 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı The Apartment olan film 23 Şubat 1961 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Umberto D.</i>

Umberto D. 1952 İtalya yapımı dramatik filmdir.

<i>VOL-İ</i> 2008 yapımı Amerikan animasyon filmi

VOL•İ, 2008 yapımı 3D animasyon filmi. Pixar Animation Studios tarafından yapılmıştır. Dağıtımı ise Walt Disney Pictures tarafından üstlenilmiştir. Film ilk kez 27 Haziran 2008'de ABD'de gösterime girmiştir. Yönetmenliğini daha önce Kayıp Balık Nemo filmini de yönetmiş olan Andrew Stanton yapmıştır. Film gelecekte geçmekte ve iki robot arasındaki romantik ilişkiyi anlatmaktadır. Filmin ana karakterlerinde hayvan sesi kullanılmamış, bunun yerine Ben Burtt tarafından tasarlanmış olan beden dili ve robotik sesler yer almıştır. Şu ana kadar yapılmış en yüksek maliyetli Pixar Animation Studios filmidir.

<i>Dar Alanda Kısa Paslaşmalar</i> Serdar Akar filmi

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

Orhan Eskiköy Türk yönetmen.

<i>Bir Zamanlar Anadoluda</i> 2011 yapımı Türk dram filmi

Bir Zamanlar Anadolu'da, Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2011 yapımı Türk dram filmi. Başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel'in paylaştığı film, bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikâyesini konu almaktadır. On bir hafta süren filmin çekimleri Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde gerçekleşti.

<i>Kaynak</i> (film)

Kaynak yönetmenliğini Darren Aronofsky 'nin yaptığı başrollerini Hugh Jackman ve Rachel Weisz 'in paylaştığı tarih, din, bilimkurgu ve fantastik öğeleri harmanlayan 2006 yapımı Amerikan romantik drama filmidir. Filmde ilk etapta Brad Pitt ve Cate Blanchett oynayacaktı ancak Warner Bros. başlangıçta 70 milyon $ olan filmin bütçesini daralttığı için yönetmen 35 milyon $ lık yeni bütçeyle başrollerde Hugh Jackman ve Rachel Weisz 'le filmi çekmiştir.

<i>Firar</i> (film) film

Firar, Osman Şahin'in bir öyküsünün uyarlaması 1984 tarihli Türk filmi. Film, Tarihî Sinop Cezaevi'nde çekilmiştir. Müziklerini Yeni Türkü yapmıştır.

<i>Zehir Hafiye</i> (film, 1971) 1971 yapımı Türk filmi

Zehir Hafiye yönetmeliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1971 yapımı Türk sinema filmi.

<i>Soul</i> (film, 2020) Pete Docter ve Kemp Powers’ın yönettiği 2020 yapımı film

Soul, Pixar Animation Studios tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan 2020 Amerikan bilgisayar animasyonlu fantastik komedi-drama filmidir. Pete Docter'ın yönettiği ve Kemp Powers'ın ortak yönetmenliğini üstlendiği filmde Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Richard Ayoade, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings, Questlove ve Angela Bassett'in sesleri yer alıyor. Hikâye, bir caz müzisyeni olarak büyük çıkışından hemen önce, yanlışlıkla ayrılan ruhunu ve bedenini yeniden birleştirmeye çalışan Joe Gardner adlı bir ortaokul müzik öğretmenini anlatıyor. Soul, bir Afrikalı-Amerikalı kahramanın yer aldığı ilk Pixar filmidir.