İçeriğe atla

Bikini Atolü

Bikini Atolü Nükleer Test Sahası
UNESCO Dünya Mirası
Bikini Atolü
Konum Marshall Adaları
KriterKültürel: iv, vi
Referans1339
Tescil2010 (34. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Bikini Atolü (Marshall dilinde: Pikinni, kelime anlamıyla Hindistan cevizi toprakları)[1] Marshall Adaları'nda, 23 adadan oluşan, derin bir 229.4 mil karelik (594.1 km2) merkezi lagün çevresinde bulunan 8.8 km2'lik bir atoldür. Ailinginae Atolü'nün yaklaşık 87 kilometre (54 mil) kuzeybatısında, Majuro'nun 850 kilometre (530 mil) kuzeyindeki Ralik Zinciri'nin kuzey ucunda yer alır. Bikini Atolü'nde Bikini, Eneu, Nam ve Enidrik adaları arazinin %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Bikini ve Eneu, atolün kalıcı bir nüfusa ev sahipliği yapan tek adalarıdır. Bikini Adası, kuzeydoğudaki en büyük ve en yoğun adacıktır. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce, atol, Alman adı Eschscholtz Atolü olarak bilinmekteydi.[2] 1954 yılında buraya şu ana dek geliştirilmiş en büyük 2. nükleer bomba olan Castle Bravo adlı bomba test amaçlı atılmıştır.[3]

Kaynakça

Notlar

  1. ^ "Marshallese-English Dictionary-Place Name Index". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2013. 
  2. ^ "The Marshall Islands: A Brief History". 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. 
  3. ^ "1 March 1954 - Castle Bravo: CTBTO Preparatory Commission". www.ctbto.org. 18 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Midway Adası</span> Büyük Okyanusun kuzeyinde, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Midway Atolü ya da Midway Adaları, Kuzey Pasifik Okyanusunda, Hawaii takımadalarının kuzey-batısında bulunan atoldür.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanmanın kronolojisi</span> Nükleer Silahlanma Tarihi

20. yüzyıl, teknolojik ilerleme ve başarı bakımından aynı zamanda uygarlaşmış milletlerin birbirlerine sarf ettikleri şiddet içerici suçlamalar bakımından dikkate değerdir. Birkaç saat içerisinde, hatta bir anda bile insanoğlunun tümünü yok edebilecek nükleer silahların icadı ve nükleer enerjinin gelişmesi, medeniyet ve tehdit kavramlarını hiçbir yerde birbirine bu kadar yaklaştırmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bikini</span>

Bikini, kadınlar için tasarlanmış, yüzmede kullanılan bir mayo türüdür. Bikini üretiminde suya karşı dayanıklı kumaşlar tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çar Bombası</span> 1961de SSCB tarafından patlatılmış nükleer bomba

Çar Bombası ;, alfanümerik adlandırma ile AN602, hidrojen bombasının diğer bir adıdır. Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah denemesi</span>

Nükleer deneme, nükleer silahların etkinliğini, verimini ve patlayıcı özelliklerini belirlemek için yapılan denemelerdir. 20. yüzyılda, nükleer silah geliştiren birçok ülke tarafından denemeler gerçekleştirilmiştir. Nükleer silahların test edilmesi, silahların nasıl çalıştığı ve çeşitli koşullar altında silahların nasıl davrandığı ve personel, yapılar ve ekipmanın nükleer patlamalara maruz kaldıklarında nasıl davrandıkları hakkında bilgi verebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tubbataha Resifi</span> Koruma altındaki bölge

Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı Filipinler'de, Sulu Denizi'nin ortasında bulunan bir korunan alandır. Deniz ve kuş koruma alanı, Kuzey Atol ve Güney Atolü olarak adlandırılan iki büyük atolden ve toplam 97.030 hektar alan kaplayan daha küçük Jessie Beazley Resifi'nden oluşmaktadır. Palawan ilinin başkenti olan Puerto Princesa ilçesinin 150 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Issız adalar ve resifler, resifin yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Cagayancillo Adası belediyesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Adası</span>

Caroline Adası ya da diğer adıyla Milenyum Adası, Pasifik Okyanusu'nun orta kesiminde yer alan Kiribati ülkesindeki güney Line Adaları'nı oluşturan ıssız mercan atollerinin en doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Feneri Resifi</span>

Deniz Feneri Resifi, Karayip Denizi'nde, Belize Bariyer Resifi'nin en doğusunda yer alan ve Turneffe Atolü ve Glover's Resifi ile birlikte bölgedeki üç atolden biridir. Deniz Feneri Resifi, Belize şehrinin yaklaşık 80 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Atol, kuzeyden güneye yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 8 kilometre genişliğinde dikdörtgen bir şekle sahiptir. 120 kilometrekarelik bir alana ve 2 ila 6 metre derinliğe sahip sığ bir kumlu lagün oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ratak Takımadaları</span>

Ratak Takımadaları Marshall Adaları'nın içindeki bir adalar zinciridir. Ratak, "gün doğumu" demektir. Ülkenin diğer ada zinciri Ralik Zinciri'nin doğusunda yer alır. 1999 sayımına göre Ratak adalarının toplam nüfusu 30.925'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ralik Takımadaları</span>

Ralik Takımadaları Marshall Adaları'nın içindeki bir adalar zinciridir. Ralik Marshall dilinde "gün batımı" anlamına gelmektedir. Ratak Takımadaları'nın batısında yer alır. 1999 sayımına göre Ralik adalarının toplam nüfusu 19.915'tir. 2012'de Marshall Adaları Başkanı olan Christopher Loeak, daha önce Ralik Takımadaları görevinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Daigo Fukuryū Maru</span>

Daigo Fukuryū Maru, bir Japon orkinos balıkçı gemisiydi. Gemi, 1 Mart 1954'te Bikini Atolü'nde ABD tarafından gerçekleştirilen Castle Bravo termonükleer silah denemesinden kaynaklanan nükleer serpinti ile kirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aitutaki</span>

Aitutaki, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi olan Cook Adaları'na bağlı ada. Aitutaki, adanın Rarotonga'dan sonra en kalabalık ikinci adası konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Castle Bravo</span>

Castle Bravo, Amerika Birleşik Devletleri'nin geliştirdiği ve 1 Mart 1954 günü Bikini Atolü'nde test ettiği Termonükleer silahtır. İçerisinde 15 megaton TNT bulunmaktadır, şu ana dek geliştirilmiş en büyük 3. nükleer bombadır. Patladığı zaman oluşturduğu mantar bulutu 40 km yüksekliğe ve 100 km çapa sahip olmuştur. Patlamayı 240 km uzaklıktaki Rongerik Mercan Adası'ndan izleyen bilim adamları acilen tahliye edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kwajalein Atolü</span>

Kwajalein Mercan Adası Marshall Adaları Cumhuriyeti'nin (RMI) bir parçasıdır. Atolün en güneydeki ve en büyük adası, çoğunluğu İngilizce konuşan sakinlerinin genellikle kısaltılmış adı olan Kwaj / kullandığı Kwajalein Adası olarak adlandırılır. Atolün toplam arazi alanı 6 milkare (16 km2) 2,100 deniz mili ) Ralik Zinciri'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Woleai</span>

Oleai olarak da bilinen Woleai, Pasifik Okyanusu'ndaki batı Caroline Adaları'ndaki yirmi iki adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur ve yaklaşık 57 kilometre uzunluktadır. 57 kilometre Ifalik'in batı-kuzeybatısında ve 108 kilometre Eauripik'in kuzeydoğusunda olan Woleai, aynı zamanda, atol'ü oluşturan, kuzeydoğuda uzanan adacıkların en büyüğünün adıdır.

Poluwat, aynı zamanda Polowat, eski adıyla Puluwat, bir mercan adası ve Mikronezya Federal Devletleri Chuuk eyaletinin bir belediyesidir.

Funafuti, bir ada ülkesi olan Tuvalu'nun başkentidir. 6.320 kişilik bir nüfusa sahiptir, bu nedenle, nüfusun yaklaşık %60'ı ile Tuvalu'nun geri kalanından daha fazla insana sahiptir. Genişliği 20 ve 400 metre arasında değişen ve büyük bir lagünü çevreleyen dar bir araziden oluşur 18 kilometre uzunluğunda ve 14 kilometre genişliğindedir. Funafuti lagününün ortalama derinliği yaklaşık 36,5 metredir. Funafuti atolü çevresindeki 33 adacığın kara alanı toplam 24 kilometrekare (9,3 sq mi) ; birlikte ele alındığında, atolün toplam alanının yüzde birinden daha azını oluştururlar. Kargo gemileri Funafuti'nin lagününe girebilir ve Fongafale'deki liman tesislerine yanaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan radyasyon deneyleri</span>

İyonlaştırıcı radyasyonun keşfinden bu yana, iyonlaştırıcı radyasyonun, radyoaktif kirliliğin ve özellikle de plütonyum elementinin insan vücudu üzerindeki etkilerini anlamak için bir dizi insan radyasyon deneyi yapılmıştır.