İçeriğe atla

Bijou

"Bijou"
Innuendo albümünden Queen şarkısı
Yayımlanma5 Şubat 1991
Kaydedilme1990
Mountain Studios
Süre3:36
(LP 1:19)
ŞirketMetropolis Studios
Mountain Studios
YazarFreddie Mercury
Brian May
YapımcıQueen
David Richards
Innuendo şarkı listesi
"The Hitman"
(10)
"Bijou"
(11)
"The Show Must Go On"
(12)

Bijou, Britanyalı rock müzik grubu Queen'in on üçüncü albümü Innuendo'da yer alan on birinci sıradaki parçadır. Eser, Freddie Mercury ve Brian May tarafından bestelenmiştir.[1] Mercury bu parçayı tıpkı albümünde yer alan "Delilah" eserinde olduğu gibi[2] kedilerinden "Bijou" için söylemiştir.[3]

Arka plan

Eser, Mercury ve May'in "tersten" şarkı yapma fikrine dayanan, güfte dizelerini gitarla, araları ise vokal ile dolduran bir şarkıdır. Mercury akorları, şarkı adını ve sözlerini yazarken, ikisi birlikte gitar partisyonları üzerinde çalıştı. İlk kısmı Mercury söylerken, ardından May bu melodiyi kendi "Red Special" gitarına aktardı. Şarkı Taylor ya da Deacon'ın herhangi bir katkısı olmadan tamamlandı. Aslında bu fikir yeni değildi, Yes'in kendi şarkısı "Soon"da da kullanılmıştı. May daha sonra Jeff Beck'in 1989 yapımı "Where Were You" isimli şarkısından "Bijou" için ilham aldığını belirtti.[4] Albüm piyasaya sürülürken LP versiyonundaki fiziksel kısıtlardan ötürü şarkıların sırası değişti ve on iki şarkıdan içlerinde "Bijou"'nun da bulunduğu sekiz tanesi kısaltıldı.[4]

Eleştiriler

The Guardian'dan Stevie Chick'e göre Bijou, Queen'in en karanlık ve en üzücü albümü Innuendo'nun en duygusal ve Delilah gibi en özel şarkısıdır; anlamı ne olursa olsun şarkı akılda kalıcı, sade bir güce sahiptir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Chick, Stevie. "Queen: 10 of the best album tracks". The Guardian (İngilizce). 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  2. ^ "Freddie Mercury - Zehn Fakten über eine Legende". Die Neue 107.7 (Almanca). 25 Aralık 2019. 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  3. ^ "25 Faits a propos de Queen pour les 25 ans de la mort de Freddie Mercury". Lesacdechips (Fransızca). 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  4. ^ a b "The Final Queen Album Released In Freddie Mercury's Lifetime". Udiscovermusic (İngilizce). 5 Şubat 2020. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
Kitaplar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brian May</span> Britanyalı müzik grubu Queenin baş gitaristi, şarkıcı, söz yazarı, astrofizikçi

Brian Harold May İngiliz müzisyen, şarkıcı, şarkı yazarı, kayıt prodüktörü ve astrofizikçi. Rock grubu Queen'in baş gitaristi.

<span class="mw-page-title-main">Freddie Mercury</span> Britanyalı şarkıcı, şarkı yazarı ve müzik grubu Queenin baş vokalisti

Freddie Mercury, Britanyalı şarkıcı, şarkı yazarı ve müzik grubu Queen'in solistidir.

<span class="mw-page-title-main">John Deacon</span> Queenin bas gitaristi müzisyen ve şarkı sözü yazarı

John Richard Deacon, Rock grubu Queen'in bas gitaristi. John Deacon ilk olarak Oadby Infants' School'a, ardından Gartree High School ve Beauchamp Grammar School'a ve sonra da elektronik mühendisliği okumak için Londra'daki Chelsea College'a gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Queen</span> 1970 yılında kurulmuş Britanyalı rock grubu

Queen, 1970 yılında Londra'da kurulmuş İngiliz rock grubu. Grup üyeleri Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ve John Deacon'dır (bas). İlk çalışmaları progresif rock, hard rock ve heavy metal izleri taşıyordu ama grup zaman içinde daha geleneksel ve radyoda çalınmaya uygun rock tarzına yöneldi, arena rock ve pop rock tarzlarında da eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Roger Taylor</span> Britanyalı müzik grubu Queenin bateristi

Roger Meddows Taylor, İngiliz baterist, solist ve söz yazarıdır. Kurucularından biri olduğu ünlü rock grubu Queen'in bateristliğini yapmıştır. Müzikal çalışmalarına solo albümleri ile devam etmektedir.

Innuendo, Queen'in 4 Şubat 1991 tarihinde yayınlanan, grubun 14. stüdyo albümüdür. Parlophone tarafından Birleşik Krallık'ta piyasaya sürülmüştür. Ayrıca, grubun Amerika Birleşik Devletleri'nde Hollywood Records tarafından piyasaya sürülen ilk stüdyo albümüdür. Yapımcılığını David Richards ve Queen'in üstlendiği albüm, grubun solisti Freddie Mercury'nin çıkardığı son albümdür. Birleşik Krallık albüm listelerinde 1 numaraya ulaştı ve 2 hafta orada kaldı. Ayrıca İtalya'da 3 hafta, Hollanda'da 4 hafta, Almanya'da 6 hafta ve İsviçre'de 8 hafta boyunca 1 numarada kaldı. 1984'teki The Works albümünden sonra, ABD'de piyasaya sürüldüğünde Altın madalya kazanan ilk Queen albümü de oldu.

The Miracle, Queen'in 22 Mayıs 1989 tarihinde piyasaya sürdüğü 12. stüdyo albümüdür. Aynı zamanda albümün üçüncü şarkısıdır. Albümde beşinci sırada single ve klip olarak yayınlanmıştır. Albüm genel itibarıyla, Queen'in progressive rock kökenlerine geri dönüş yaptığının işaretlerini vermektedir. Yoğun klavye, orkestral geçişler, hard rock gitar soloları ve tabii ki Freddie Mercury'nin eşsiz vokal performansı albümü değerli kılan özelliklerdendir.

İngiliz rock grubu Queen'in 2 Haziran 1986 tarihinde yayınladığı 11. stüdyo albümüdür. Ayrıca, grubun ikinci soundtrack albümüdür. A Kind Of Magic'teki şarkıların hepsi, Russell Mulcahy'in yönettiği "Higlander" filmi için bestelenmiştir. "One Vision" ise, "Iron Eagle" filminin soundtrack parçasıdır. Albümde öne çıkan özellikler, grubun daha senfonik ve daha heavy-metal tarzlara yönelmiş olmasıdır.

The Works, İngiliz rock grubu Queen'in 27 Şubat 1984 tarihinde yayınladığı 10. stüdyo albümüdür. Grup; pop, disko, soul ve funk müzik içerikli bir sound'a sahip olan bir önceki albümleri Hot Space'ten beklediği başarı ve ilgiyi görememiş ve tekrar rock köklerine geri dönüş yapmıştır. Albümde dikkati çeken bir başka unsur, Freddie Mercury'nin It's A Hard Life ile opera-rock soundu'na; Man On The Prowl ile ise Rock'n'Roll soundu'na geri dönüş yapmasıdır. Brian May ise Tear It Up ve Hammer To Fall gibi şarkılarla hard-rock sounduna geri dönmüştür. Roger Taylor, Radio Ga Ga ile, John Deacon ise I Want To Break Free ile daha pop ağırlıklı bir çizgide devam etmişlerdir.

Live Killers İngiliz rock grubu Queen'in 26 Haziran 1979 tarihinde yayınladığı ilk konser albümüdür. Albüm, çift plak ve çift CD olarak iki ayrı formatta yayınlanmıştır. Konser, "Queen"in Ocak-Mart 1979 döneminde Avrupa'da verdiği Jazz turnesinden kayıtları içermektedir.

<i>Queen II</i>

Queen II İngiliz rock grubu Queen'in 8 Mart 1974 tarihinde yayınladığı ikinci stüdyo albümüdür. Albümde progressive rock unsurlar ön plana çıkmıştır. Özellikle White Queen, Ogre Battle, Fairy Feller's Master-Stroke, March Of The Black Queen ve Seven Seas Of Rhye isimli parçalar dikkate değer şarkılardır.

İngiliz rock grubu Queen'in, Hot Space turnesi kapsamında 5 Haziran 1982 tarihinde İngiltere'de Milton Keynes Bowl'da verdiği konseri içeren çift CD'lik ve çift DVD'lik konser kaydıdır. Albüm, 2 CD ve 2 DVD olarak 25 Ekim 2004 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

"We Are the Champions", İngiliz rock grubu Queen'in 1977 albümü News of the World'de yayımladığı ve baş solistleri Freddie Mercury tarafından yazılan şarkıdır. Dünya çağında başarıya ulaşan ve en bilinir rock marşlarından olan şarkı, UK Singles Chart'ta iki numaraya, ABD Billboard Hot 100'de dört numaraya ulaşmıştır. "We Are the Champions", 2009'da Grammy Hall of Fame'e alındı ve Sony Ericsson'un 2005'te düzenlediği dünya müzik anketinde dünyanın en sevilen şarkısı seçildi. 2011'de bir bilimsel araştırma ekibi şarkının popüler müzik tarihindeki en akılda kalıcı şarkı olduğu sonucuna vardı.

" I Want It All ", İngiliz rock grubu Queen'in 1989 tarihli stüdyo albümleri The Miracle'da yer alan şarkı. Gitarist ve arka vokalist Brian May tarafından yazılan şarkı, 2 Mayıs 1989'da albümün ilk single'ı olarak piyasaya sürüldü. "I Want It All"; Birleşik Krallık, Finlandiya, İrlanda ve Yeni Zelanda single listelerinde ve ayrıca ABD Billboard Album Rock Tracks listesinde üç numaraya kadar ulaştı. Ek olarak Hollanda'da iki numaraya kadar yükseldi ve Avustralya, Belçika, Almanya, Norveç ve İsviçre'de de ilk 10'da yer aldı. Güney Afrika'da apartheid karşıtı bir protesto şarkısı oldu.

<i>Made in Heaven</i> İngiliz rock grubu Queenin on beşinci ve son stüdyo albümüdür

Made in Heaven, İngiliz rock grubu Queen'in on beşinci ve son stüdyo albümüdür. 6 Kasım 1995'te Birleşik Krallık'ta Parlophone Records tarafından ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Hollywood Records tarafından yayımlanmıştır. Bu albüm, Freddie Mercury'nin ölümünden sonra grubun ilk albümüydü. Mercury'nin ölümünün ardından gitarist Brian May, davulcu Roger Taylor ve bas gitarist John Deacon, Mercury'nin ölümünden önce kaydettiği vokal ve piyano parçalarıyla çalıştı ve kayıtlara yeni enstrümantasyon ekledi. Mercury'nin ölümünden önce ve sonra her iki kayıt aşaması da grubun İsviçre'nin Montrö kentindeki stüdyosunda tamamlandı. Albüm Birleşik Krallık'ta listelere 1 numaradan giriş yaptı ve 1,2 milyon kopya satıldı. Amerika Birleşik Devletleri'ne 500.000 kopya gönderildi.

"Made in Heaven", Freddie Mercury tarafından kaydedilen üçüncü single ve solo sanatçı olarak dördüncü çıkışıdır.

<i>Queen Rock Montreal</i>

Queen Rock Montreal, İngiliz rock grubu Queen'in canlı bir albümüdür. Çift CD, Blu-ray, DVD ve üçlü plak olarak 29 Ekim 2007'de piyasaya sürüldü.

Queen at the Ballet, Sean Bovim tarafından Freddie Mercury'ye bir övgü olarak yaratılan ve Queen'in müziğini canlı bir şekilde hayata döndüren ve "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga" ile "Killer Queen" gibi klasik şarkıların arkasındaki hikâyeleri yorumlayan iki perdelik bir rock balesidir.

Killer Queen, Queen şarkılarının derleme albümüdür. Albüm adını ilk olarak Sheer Heart Attack albümünde yer alan 1974 Queen şarkısından aldı. Albüm, 27 Ağustos 2005'te Billboard 200 listesinde #104 numaraya kadar yükseldi. Daha sonra, American Idol'ün 5. sezonundaki Queen raundundan sonra Nisan 2006'da Billboard 200'e #115. sıradan tekrar girdi.

Is This the World We Created...? (Türkçesi: Yarattığımız dünya bu mu?), İngiliz rock grubu Queen'in 1984 yılında on birinci stüdyo albümleri The Works'te yayınlanan şarkısıdır.