İçeriğe atla

Bijon somunu ve cıvatası

Bijon somunları ve bijon cıvataları, lastik tekerlekli motorlu taşıtların ve römorkların jantlarını, tekerlek göbek flanşlarına tespit etmek için kullanılan somun veya cıvata şeklindeki bağlantı elemanlarıdır. Bijon somunları, flanşa sıkı geçme olarak yerleştirilmiş saplamalara vidalanır. Bijon cıvataları ise, göbek flanşı üzerindeki diş açılmış deliklere vidalanır.

Kıta Avrupası'ndaki bazı üreticilerin (örn. Audi, BMW, Citroën, Fiat, Lancia, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault, Saab, Volkswagen, Volvo gibi) otomobil ve hafif ticari araçlarının tekerleklerinde ve bazı lastik tekerlekli traktörlerin ön dingillerinde cıvata-delik bağlantısı; ABD, Birleşik Krallık ve Asya ülkelerinde üretilen otomobillerin, ticari araçların ve genellikle tüm ağır vasıtaların, ve tarım makinelerinin ve askerî araçların tekerleklerinde somun-saplama bağlantısı tercih edilmektedir.

Bağlantı elemanlarının geometrisi ve tespiti

Bijon deliklerinden merkezlenen flanşlar için kullanılan bilyalı yaka (üstte) ve konik yaka (altta) bijon cıvataları

Bijon somunları ve cıvataları, delik kenarı ile genellikle 60° konik, küresel veya düz bir temas yüzeyine (manşon veya yaka) sahip olabilir. Tekerleğin bijon delikleri üzerinden merkezlenmesi durumunda, jantın tasarımına göre, konik veya küresel manşonlu bijon somunu veya cıvatası kullanılması gerekir; tekerleğin göbek merkez deliği üzerinden merkezlenmesi durumunda ise, bijon somunları üzerinden merkezlemeye gerek kalmaz ve düz manşon somun veya cıvata kullanılabilir. Bijon somunu ve cıvatası her zaman kullanılan janta uymalıdır. Yanlış somun veya cıvata kullanılmışsa, sürüş sırasında gevşeme riski ortaya çıkabilir.

Bir bijon somunu üzerinde istavroz tipi bijon anahtarı.

Bijon somunlarını ve cıvatalarını gevşetmek veya sıkmak için genellikle uçları üzerinde farklı çaplarda lokma uçları olan istavroz veya levye şeklinde bir anahtar (bijon anahtarı) kullanılır. Taşıt bakım ve onarımı yapılan işletmelerde veya atölyelerde ise, çoğunlukla havalı tornavidalar kullanılır.

Çelik jantların bijon deliklerinin kenarı koniktir ve sıkıldığında elastik olarak eğilir. Bu özellik, bir genişletme vidası bağlantısına benzer, kendi kendini kilitleyen esnek bir vidalama bağlantısı sağlar.

Döküm alaşım jantlar bu elastik unsurlardan yoksundur. Bu sebeple istenen elastik genişleme için genellikle çelik jantlardan çok daha uzun vidalama delikleri gerektirir.

Bağlantı elemanlarının boyutları

Bijon somun ve cıvataları, tekerleğe belirli çaptaki bir dairesel eksen üzerinde tespit edilir. Bu eksene bijon aralığı veya eksen çapı (PCD[1]) denir ve her bir tekerleğin üzerindeki bijon somun veya cıvata sayısı ve bu aralığın çapı şeklinde belirtilir. Örneğin 4×98 (dört adet bijon, bijon aralığı 98 milimetre (4 in)) veya 6×139,7 (altı adet bijon, bijon aralığı 139,7 milimetre (6 in)) anlamına gelir. Otomobillerde, bazı hafif ticari araç ve motosikletlerde üç, dört veya beş adet bijon somun ve cıvatası kullanımı; ticari araçlarda, SUV'lerde, ağır vasıtalarda, iş makinelerinde ve askeri araçlarda beşten fazla (genelde 12 adede kadar) bijon somunu kullanımı yaygındır.

Bijon somunları ve cıvataları, farklı diş ve anahtar ebatlarında bulunabilir. Bijon somun ve cıvatalarının metrik vida boyutları:[2]

  • M10×1,25
  • M12 (adım aralıkları 1,25, 1,5 veya 1,75 mm)
  • M14 (adım aralıkları 1,25, 1,5 veya 2 mm)
  • M16×1,5 şeklinde olabilir.

1970'lerin başlarına kadar üretilen çoğu Amerikan araçlarında emperyal birimlere göre vida boyutları kullanılmış olup, marka ve modele göre 716″-20 (11,1 mm), 12″-20 (12,7 mm) veya 916″-20 (14,3 mm) boyutunda vidalar bulunabilir.[3]

Çalınmaya karşı koruma

Alaşım jant üzerinde kilitli bijon cıvatası, (kırmızı kesikli çember içerisinde gösterilmiştir).

Alaşım jantların ve lastiklerin çalınmasına karşı önlem olarak, normal bijon anahtarıyla gevşetilemeyen, ancak sadece özel bir anahtar ile gevşetilebilen kilitlenir başlı somun ve cıvatalar kullanılır. Her tekerlek için bir adet kullanılması yeterlidir.

Sıkma torku

Bijon somunları ve cıvataları tekerleği tekerlek göbeğinde ve dolayısıyla araç üzerinde tuttuğundan, bijon somunlarının doğru torkla sıkılması önemlidir. Bu nedenle, bijon somun ve cıvatalarını havalı tornavida veya benzer bir aletle tekerleğe karşılıklı sırayla tespit edip aracı yere indirdikten sonra, her bir bijon somununun veya cıvatasının tork anahtarıyla yeniden sıkılması önerilir. Gerekli sıkma tork değeri esasen diş tipine, jantın tipine ve malzemesine bağlıdır. Otomobiller için, bakım ve kullanım kılavuzlarında 85 ila 200 Nm arasında bir sıkma torku uygulanması gerektiği belirtilir.

Korozyona karşı koruma

Bir tekerleğin değiştirilmesi gerektiğinde, bijon somunu ile saplamalarının veya cıvatalarının vidalı yüzeylerinin paslanması tekerleğin araçtan sökülmesini zorlaştırabilir. Bu durumda bijon anahtarına ek olarak daha uzun kollu bir alet kullanılması gerekebilir.

Çok az üretici, örneğin Porsche, dişlerde ve temas yüzeylerinde özel yağlayıcı kullanımına izin verir. Genelde, istisnaları dışında, dişlerin ve konik yüzeylerin yağlanmaması veya greslenmemesi gerekir. Taşıt üreticisi tarafından belirtilen sıkma tork değerleri, sadece kuru haldeki vida bağlantıları için geçerlidir. Korozyona uğramış bağlantı yüzeyleri sadece bir tel fırça veya pas sökücü solüsyon ile temizlenmelidir.

Fren disklerinin çevresindeki sıcaklıklar çok yüksek olduğundan, somunların paslanmasını önlemek için normal yağlama gresi kullanılması uygun değildir. Bunun yerine kesilmeye dirençli bir ayırma maddesi olarak sıcaklığa dayanıklı parçacıklar içeren seramik veya bakır macunu gibi bileşiklerin kullanılması daha uygundur.

Göbek somunu

Porsche 997 GT3 3.8'in göbek somunlu jantı

Bazı yarış ve spor araçlarında, özellikle tekerlekleri hızlıca değiştirebilmek amacıyla jantlar, tekerlek göbeğine tek bir bijon somunu veya cıvatasıyla tespit edilir.[4]

Merkezi bijon somun ve cıvatalar, tasarımlarının bir özelliği olarak genellikle tekerleklerin ileri hareketteki dönüş yönünün tersine doğru sıkılır. Aracın sağ tarafındaki merkezi bijonların bağlantı elemanları sol yönlü dişlere sahiptir.

İlgili normlar ve standartlar

  • DIN 74361 - Motorlu taşıtlar ve römorklar için disk tekerlekler

Kaynakça ve notlar

  1. ^ İng. Pitch circle diameter
  2. ^ "Bolt Sirkel". 8 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Lug Nut Sizes for All Car Manufacturers". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Montage und Funktionsbeschreibung des Zeta-Centerlocksystems" (PDF, 565 kB). T-Tool Precision GmbH (Almanca). 2015-12-21. Erişim tarihi: 2017-06-28.  2 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Otomobil lastiği</span>

Otomobil lastiği ya da kısaca lastik; otomobil tekerini çepeçevre saran, kendisi şişebilen ya da şişebilen bir iç silindirin (tüp) etrafına geçen kauçuk kaplama. Bir aracın yükünü akstan tekerleğe zemine aktarmak ve tekerleğin hareket ettiği yüzeyde çekiş sağlamak için tekerlek jantını çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Vida</span>

Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin helis eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir. Dik üçgenin kısa kenarı ise vidanın adımını göstermektedir ve helisin silindir yüzeyini bir defa dolanışındaki ilerleme miktarı olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Delikli kart</span>

Delikli Kart, üzerindeki belirli noktalara açılan delikler sayesinde sayısal bilgi taşıyabilen karton parçaları. Günümüzde bir veri saklama aracı olarak modası geçmiş olmakla birlikte, 19. yüzyıl boyunca dokuma tezgâhlarını denetlemekte ve 20. yüzyılda hesap makinalarında ve bilgisayarlarda kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cıvata</span>

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanı. Yapı mühendisliğinde bulon olarak da anılır. Genellikle somun ile birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Somun (teknik)</span>

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş bir delik olan basit bir parçadır.

<span class="mw-page-title-main">Çizgisel Devindirici Düzenek</span>

Çizgisel devindirici düzenek, dairesel hareket üreten geleneksel elektrik motorunun aksine düz bir çizgi üzerinde hareket oluşturan düzenektir. Çizgisel devindirici düzenekler makinelerde, disket sürücüleri ve yazıcılar gibi bilgisayara parçalarında, vanalar ve amortisörlerde ve gerekli görüldüğü diğer alanlarda kullanılmaktadır. Hidrolik ve pnömatik silindirler doğal olarak çizgisel hareket üretirler. Çoğu diğer mekanizma çizgisel hareket üretmek için dönen motor kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Lancer Evolution</span>

Mitsubishi Lancer Evolution(evrim), Mitsubishi tarafından 1992-2016 yılları arasında üretilen ve Lancer'ın yüksek performanslı modeli olan spor kompakt otomobil modelidir. Lancer Evolution'un günümüze kadar on adet nesli olup her modelin tanımı Romen rakamı ile belirtilmiştir. Evo'nun tüm nesillerinde iki litre hacimli turboşarjlı motor ve dört tekerlekten çekiş sistemi bulunmaktadır. Süperspor araçlardan farkı, en önemli farkıözelliği, sadece 1998cc (2lt) lik ufak motoruna karşın, geniş 5kişilik 1450kglık aracı 4,5sn de 0–100 km/h ulaştırması ile yılına göre rakibinin olmamasıydı. 2015 yılında 100 adet üretilen Mitsubishi Lancer Evo X 2.0 MR FQ-400 AWD 410ps özel üretimde bu süre 0–100 km/h 3,5sndir. Mitsubishi evolution hız ve yol tutuşu açısından, lamborghini, nissan gtr, ferrari, audi r8, subaru impreza wrx, bmw m6 gibi süper hız araçları ile profesyonel hız sürücüleri ve otomobil dergileri tarafından karşılaştırma video çekimleri yapılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hattı</span> demiryolu altyapısı

Demiryolu hattı, raylar, bağlantı elemanları, traversler ve balast ile alttaki alt kattan oluşan bir yapıdır. Demiryolu hattı, raylı taşıtların tekerlekleri üzerinde dönebilecekleri güvenilir bir yüzey sağlayarak hareket etmesini sağlar. Elektrikli trenlerin veya elektrikli tramvayların geçtiği şeritler, üstten elektrik güç hattı veya ilave elektrikli ray gibi bir elektrifikasyon sistemi ile donatılmıştır.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

Semovente Ruotato da 90/53 Breda 501, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış ve iki prototip halinde üretilmiş bir İtalyan tekerlekli tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">Borgward IV</span>

Borgward IV, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ordusunda hizmet gören, bir hedefe uzaktan kumanda ile patlayıcı yük bırakan paletli bir mühimmat/bomba taşıma aracıdır. 1193 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saplama cıvatası</span> Dişli çubuk

Saplama olarak da bilinen dişli çubuk uçları cıvata dişli nispeten uzun bir çubuktur; vida dişi, çubuğun tüm boyunda da olabilir. Gerilim altında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çubuk şeklindeki dişli çubuğa genellikle tam boy dişli saplama denir.

<span class="mw-page-title-main">Bugatti Type 35</span>

Bugatti Type 35, Bugatti yarış modellerinin en başarılısıydı. Bugatti Type 13 Brescia'nın daha mimari olanından geliştirilen kemer şeklindeki Bugatti radyatör versiyonu, çeşitli Type 35'lerin arasında bile konuda farklılıklar olmasına rağmen, markanın en çok bilinen versiyonu olacaktı.