İçeriğe atla

Bijan

Koordinatlar: 39°34′K 20°52′D / 39.567°K 20.867°D / 39.567; 20.867
Bizani (Bijan)
Μπιζάνι
Bizani
Yunanistan üzerinde Bizani (Bijan)
Bizani (Bijan)
Bizani (Bijan)
Bijan'ın Yunanistan'daki konumu
Koordinatlar: 39°34′K 20°52′D / 39.567°K 20.867°D / 39.567; 20.867
ÜlkeYunanistan Yunanistan
BölgeEpir (bölge)
İlYanya
BelediyeYanya
Yüzölçümü
 • Köy11.660 km²
 • Metropol
91,372 km² (35.278 mil²)
Rakım575 m
Nüfus
 (2011)
 • Köy381
 • Yoğunluk56/km²
 • Kent
5.124 (Belediye iken)
Zaman dilimiUTC+02.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (OAYS)
Plaka koduIN

Bizani (YunancaΜπιζάνι), Yanya bölgesel birimi'nin bir köyü, Osmanlı'da bu yer Bijan olarak da bilinir. Epir bölgesinde, Yunanistan'da eski bir belediyedir.

2011 yerel yönetim reformundan bu yana, bu belediye birimi ortadan kalkarak Yanya belediyesinin bir parçası haline gelmiştir.[1] Belediye birimi 91.372 km'lik bir alana sahiptir., bu yer ise 11.660 km2 lik bir alanı kapsar.[2] 2011 yılında nüfusu 5124 idi. Belediyenin merkezi Pedini'ydi . Belediye birimi, Yanya'nın güney ve güneybatısındaki ovalarda ve alçak tepelerde yer almaktadır. Yunan Ulusal Yolu 5 (Yanya - Narda), Yunan Ulusal Yolu 17 (Yanya - Dodoni) ve Egnatia Odos otoyolu (Gümeniçe - Yanya - Selanik) belediye biriminden geçmektedir.

Alt bölümler

Belediye birimi Bijan aşağıdaki topluluklara bölünmüştür (parantez içindeki kurucu köyler):

  • Ampeleia (Ampeleia, Filothei)
  • Bijan (Neo Bizani, Koloniati)
  • asvestochori
  • Kontsika (Kontsika, Synoikismos Kontsikas)
  • Kosmira
  • Manolyasa
  • Pedini (Pedini, Fteri, Chioniasa)

Nüfus

Yıl Nüfus
1991 3.052
2001 4,241
2011 5124

Tarih

Köy ve eski belediye, adını yakındaki dağ silsilesinden esinlenmiş olabilecek Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen yakındaki kaleden alır. ABD Askeri İşler Kongresi Komitesi gibi bazı gruplar tarafından atıfta bulunulan Fort Bezhani,[3] (Fort Bijan[4] ) Yunanca "Bizani" olarak bilinir.[4] Burası Osmanlı-Yunan ordusu arasında gerçekleşen Bijan Muharebesi'nin (3. Yanya Muharebesi) yeriydi ayrıca Birinci Yanya Muharebeleri ve İkinci Yanya Muharebeleri de bu kaleyi ve Yanya'yı almak için yapıldı. Neredeyse beş asırlık Osmanlı Türk yönetimini sonlandırılmadan önce, Bijan kalesiyle birlikte Yanya ve çevresi Mart 1913 itibarıyla Balkan Savaşları nda Yunanistan ana karasındaki son Osmanlı topraklarından biriydi. Yanya savunması olarak bilinen destansı mücadeleye karşın bu kale ve Yanya'daki Osmanlı birlikleri Mart 1913'te Yunanlara teslim olmak zorunda kalmıştır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ΦΕΚ B 1292/2010, Kallikratis reform municipalities" (Yunanca). Government Gazette. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)" (PDF) (Yunanca). National Statistical Service of Greece. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ Aeronautics in the Army: Hearings Before the Committee on Military Affairs, House of Representatives, Sixty-third Congress, First Session, in Connection with H. R. 5304, May 16, 1913, Entitled "An Act to Increase the Efficiency of the Aviation Service of the Army, and for Other Purposes." August 12, 14, 15, and 16, 1913 (İngilizce). U.S. Government Printing Office. 1 Ocak 1913. 5 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 
  4. ^ a b Castles of Northwest Greece: From the early Byzantine Period to the eve of the First World War (İngilizce). Aetos Press. 1 Mayıs 2013. ISBN 9780957584600. 10 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bijan Muharebesi</span>

Bijan Muharebesi veya Üçüncü Yanya Muharebesi, Balkan Savaşları'nda 4-6 Mart 1913 tarihlerinde gerçekleşen muharebe. Savaşın sonunda gerçekleşen bu muharebe birçok bakımdan savaşın seyrini değiştirmiştir. Bizani, Yanya'daki en iyi istihkam edilmiş bölgelerden biriydi. Yanya ile birlikte 128 toptan kurulu 21 batarya ile korunuyordu. Vizani istihkamı da bizzat Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz tarafından inşa ettirilmişti. Yanya'nın savunmasında olduğu gibi bu muharebede de Esat Paşa ve kardeşi Vehip Paşa komutadaydı. Yunan ordusunun başında ise Prens Konstantin ve General Sabuncakis bulunuyordu.

Beşpınar Muharebesi veya Pente Pigadia Muharebesi Birinci Balkan Savaşında Osmanlılar ile Yunanistan Krallığı arasında yapılmış bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Korfu (şehir)</span>

Körfüz veya Korfu şehri, Yunanistan'ın İyon Adaları Bölgesindeki Korfu adasında yer alan bir şehir ve eski bir belediyedir.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">İpsara</span>

İpsara, Yunanistan'ın Kuzey Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 44.511 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 458'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akya</span> Yunanistanın Teselya bölgesi, Yenişehir ilçesine bağlı belediye

Akya veya Ayan, Yunanistan'ın Teselya bölgesinde bulunan bir köy ve belediyedir. Yüzölçümü 661.79 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 11.470'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sakız (şehir)</span> Yunanistanın Kuzey Ege bölgesi, Sakız ilçesi, merkez belediyesine bağlı kent

Sakız, Yunanistan'ın Kuzey Ege bölgesindeki Sakız Adası'nın ana şehridir. 2011'de Yunanistan'da yapılan bölgesel idareler reformundan beri Sakız Belediyesi'nin bir parçası ve idari birimidir. Belediye, 22.823 km2'lik bir alan kaplar. İzmir'in Çeşme ilçesinin tam karşısında yer alan Sakız'ın nüfusu 26,850 (2011) olup üzerinde bulunduğu adanın da hem başkenti hem de ana limanıdır. Sakız şehri, Sakız adasındaki 8 belediyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Görice Muharebesi (1912)</span>

20 Aralık 1912'de gerçekleşen bu olay neticesi Osmanlı'nın elindeki bir Arnavut şehri olan Korçë (Görice/Hemhudut) Yunanların eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Driskos Muharebesi</span>

Driskos Muharebesi, 9-11 Aralık 1912'de gerçekleşti.Ancak Konduravki köyü mevkiindeki çatışmalar nedeniyle bu muharebe Konduvraki- Driskos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe Birinci Balkan Savaşı sırasında Alexandros Romas komutasındaki Yunan kuvvetleri ile General Esad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan bir muharebedir. Muharebe, Yunan Ordusunun Hani Kamber Ağa'daki Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

21-23 Ekim 1912 Tarihleri arasında Yunan Epir Ordusunun birlikleri ile Yanya Kolordusu kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir. Yanya kolordusunun Balkan Savaşı'nda girdiği ilk muharebe olup Osmanlı zaferi ile sonuçlansa da bu muharebedeki bazı hatalar hemen ardından girişilen Gribova Muharebesi'ndeki yenilgi bu başarının kullanılamamasına neden olmuştur.

Gribova Muharebesi, Osmanlı Yanya Kolordusu ve Yunan Epir Ordusu arasındaki muharebelerden biridir. İki ordunun karşı karşıya geldiği ilk muharebe olan Komçiadis Muharebesi tam hedeflenen gibi olmasa da Osmanlı zaferi ile 23 Ekim günü sonuçlanmış ve Komçiadis geçidindeki Yunan ordusu birlikleri Arta (Narda)'ya kadar ötelenmiştir. Ancak Yunan Epir ordusu Gribova tepelerindeki yamaçları ellerinde tutmaktadır. Komçiadis muharebesinin zaferle sonuçlandığı anda Esad Paşa Gribova yamaçlarının alınması için birliklerine emir verir. Komçiadis muharebesindeki başarı ve zaferin nimetlerinden yararlanabilmek için bu mevziilerinde alınması elzemdir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Yanya Kolordusu veya Bağımsız Yanya Kolordusu ana oluşumlarından biriydi. komutasındaki Osmanlı Batı Ordusu komutasında Birinci Balkan Savaşı sırasında Yanya bölgesinde kuruldu. Komutanı Esat Paşa idi .Yunan Epirus Ordusu'na karşı Gribova Muharebesi (1912) ve Pente Pigadia (Beşpınar) muharebelerinde savaştı. Yanya Müstahkem Bölgesi'ne geri itildi, iki Yunan saldırısına karşı direndi, ancak sonunda 4-6 Mart 1913'te Bizani Muharebesi'nde yenildi ve teslim oldu..

Birinci Balkan Savaşı Muharebeleri arasındadır. Yunan Zaferi ile sonuçlanan bu muharebe akabinde Yanya Kolordusu Yanya Müstahdem Mevkii'ne çekilmek zorunda kalmış ve Yanya'yı doğrudan ele geçirmek için Yunan saldırıları ve kuşatması başlamıştır.

Birinci Yanya Muharebeleri, Birinci Balkan Savaşı sırasında Pista Muharebesi akabinde Yunanların doğrudan Osmanlı Yanya Kolordusundan Yanya Kalesi'ni almak için yaptığı saldırılardır. Yunanların Manalusa Muharebesi'nde zorlukla kazandığı küçük ilerleme haricinde muharebeler Osmanlı lehine sonuçlanmış hatta Osmanlılar asker kaybı pahasına firarlara rağmen Epir Ordusundan bir kısım ek topraklar kazanmış ve Yanya Kalesi üzerindeki saldırılar geçici sürede olsa engellenmiştir.

İkinci Yanya Muharebesi veya Muharebeleri 5 Ocak 1913 ile 20 Ocak 1913 arasında hazırlık muharebelerinin ve 20-23 Ocak arasında ise esas muharebenin yapıldığı bir muharebeler silsilesidir. 5-20 Ocak tarihleri arasındaki Yunan ordusunun asıl muharebe öncesi Yanya'yı tamamen kuşatma amaçlı Dristinik ve Aydonat (Çamlık) Muharebelerinin ikisi de Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu arada Osmanlı'ya bağlı Arnavutlar ve düzensiz birlikler Yunanların ikmal hattı olan Saranda limanına baskın yapıp Yunanların asıl saldırı için malzeme ve ikmal götürmelerini geciktirmişlerdir. 20 Ocak-23 Ocak arasındaki muharebe ise Yunanların ufak toprak kazançlarına karşın ağır kayıplara uğramasına neden olmuş ve Yunanlar saldırılarını durdurmak zorunda kalmıştır. Kısacası muharebeler baştan sona Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır.