İçeriğe atla

Bihaç Fethiye Camii

Koordinatlar: 44°48′58″K 15°52′12″D / 44.81611°K 15.87000°D / 44.81611; 15.87000
Fethiye Camii
Fethiye Camii (Fetih Camii)
Harita
Temel bilgiler
KonumBihaç, Bosna-Hersek
Koordinatlar44°48′58″K 15°52′12″D / 44.81611°K 15.87000°D / 44.81611; 15.87000
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1266 (1592'den sonra cami olarak)

Fethiye Camii veya Fetih Camii olarak (Boşnakça: Džamija Fethija), Bosna Hersek'in Bihaç şehrinde bulunan bir cami ve eski Katolik kilisesidir. 1266 yılında inşa edilmiş, ülkedeki en eski gotik bina.[1] Aslen Padovalı'nin Antonio adanmış bir Katolik kilisesi olarak inşa edildi ve ardından 1592'de Bihaç'ın Osmanlılar tarafından Habsburg'dan fethi ardından camiye dönüştürüldü. Binaya aslen, Hırvat asaletinin 13. yüzyıl tüzüğünde de değinilen bir manastır eşlik ediyordu.

Resimler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Fethija džamija sa haremom, devet grobnih ploča i natpisima, graditeljska cjelina – Članak 17 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. (10. November 2013.)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferhad Paşa Camii (Banja Luka)</span>

Ferhad Paşa Camii veya Ferhadiye Camii (Ferhadija džamija), Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti Banja Luka'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey Camii</span>

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atik Mustafa Paşa Camii</span>

Atik Mustafa Paşa Camii (Cabir Camii) veya Kristos Pantepoptes Kilisesi, İstanbul'un Ayvansaray semtinde kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Orta Bizans döneminden kalma yapının eski ismi "Kristos Pantepoptes"tir. Konstantinopolis'te yapılar plan tipi olarak ya Serbest Haç Plan tipi ya da Kapalı Yunan Haçı(kare içerisinde haç) Plan tipiyle inşa edilmekteydi. Kristos Pantepoptes'in plan tipi ise Kare İçinde Haç Plan ya da Kapalı Yunan Haçı olarak isimlendirilen plan tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Abdülaziz Han Camii (Brčko)</span>

Sultan Abdülaziz Han Camii veya Aziziye Camii, Brčko merkezinin yaklaşık 14 km doğusunda, Brčko - Bijeljina yolu üzerinde, Brezovo Polje yerleşiminde yer almaktadır. 2016 senesinde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Travnik)</span> Bosna Hersekte cami

Süleymaniye Camii veya Alaca Cami, Bosna Hersek'in Travnik kasabasinde, Donja Čaršija adlı bölümde yer almaktadır ve 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alaca Cami (Foça, Bosna-Hersek)</span>

Alaca Cami veya Hasan Nezir Camii, Bosna-Hersek'in Foča' kentinde bulunan Osmanlı yapımı cami. 1549'da Hasan Vezir tarafından yaptırılmıştır. Yapı, Bosna Hersek'in kültürel mirasına ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Camii (Saraybosna)</span>

Ali Paşa Camii, Saraybosna'da yer almaktadır. 1560 - 1561 arasında inşa edilmiştir. Cami, klasik bir İstanbul tarzında inşa edilmiştir.

Sultan III. Ahmed Camii, Bosna Hersek'in Zenica şehrinde bulunan bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Karagöz Bey Camii</span>

Karagöz Bey Camii, Mostar, Bosna Hersek şehrinde 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atik Behram Bey Camii</span>

Atik Behram Bey Camii veya Alaca Camii, Bosna Hersek'teki Tuzla şehrinde en eski camidir.

Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Arnavudiye Camii</span>

Arnavudiye Camii veya Hasan Defterci camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Atik Sava Camii</span> Cami

Atik Sava Camii, Bosna Hersek'teki Brčko şehrinde cami. Atik Sava camisi, 1992'de Sırp Cumhuriyeti Ordusu makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2006'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Esma Sultan Camii (Jajce)</span> Bosna Hersekte bir cami

Esma Sultan Camii, Bosna Hersek'teki Jajce kasabasında cami. Esma Sultan camisi, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2010'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şişman İbrahim Paşa Camii (Počitelj)</span>

Şişman İbrahim Paşa Camii , Bosna Hersek'teki Počitelj şehrinde cami. Şişman İbrahim Paşa Camii, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2001'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hasan Camii (Tuzla)</span> Bu bölge İstanbulun ilçesi olan Tuzla ile karıştırılmamalı.

Hacı Hasan Camii, Bosna Hersek'teki Tuzla şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Ömer Camii (Banja Luka)</span> Camii

Hacı Ömer Camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2007'de açıldı.

Slovenya'daki Müslümanlar etnik olarak çoğunlukla Boşnaklar ve etnik Müslümanlardan oluşur. 2014 yılında Slovenya'da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 2,4'ünü oluşturan 48.266 Müslüman vardı. Orta Asya'dan da birkaç Müslüman göçmen işçi vardır, ancak bunlar Slovenya vatandaşı olmadıkları için nüfus sayımına dahil edilmemektedirler.

Fethiye Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bir camidir.