İçeriğe atla

Bigo Live

Bigo Live
SahipBIGO Technology
URLbigo.tv
Ticari?Yes
Site türüCanlı Yayın
Üye sayısı400 milyon
Kuruluş tarihiMart 2016
Kullanılabilir dil(ler)23 Dil
Geçerli durumAktif

Bigo Live, 2014 yılında kurulan Singapur merkezli BIGO Technology şirketine ait bir canlı yayın platformudur.[1] BIGO Technology, uygulamaya entegre edilmiş tescilli yapay zeka ve makine öğrenmesi geliştirmiştir. AI özellikleri, canlı akış sırasında kullanıcı etkileşimini ve deneyimini geliştirmek için kullanılmaktadır.[2]

Tarihçe

Mart 2016'da Bigo Live, iOS ve Android işletim sistemleri için piyasaya sürüldü.[3]

2016'dan 2017'ye kadar BIGO LIVE, Tayland, Vietnam, Endonezya, Singapur, Malezya ve Filipinler'de birçok kez Google Play ve Apple Store indirme listelerinde birinci oldu.[4]

Aralık 2018'de Bigo Live, aylık 26,7 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.[5]

Mart 2019'da, NASDAQ listesinde yer alan JOYY Inc., BIGO Technology'nin satın alımını tamamladı.[6]

Kasım 2019'da, şirket uygulamalarının aylık aktif kullanıcı sayısı dünya genelinde 350 milyonu aştı.[6]

Mart 2020'de, uygulama içi satın alma gelirine göre canlı yayın uygulamaları içinde Amerika Birleşik Devletleri'nde 6. ve dünya çapında 5. sırada yer aldı.[7]

Mayıs 2020'de Bigo Live, çocukları çevrimiçi ortamda güvende tutmak için çevrimiçi bir güvenlik çözümü olan Bark ile ortaklık başlattı.[8]

2021'in ilk ayları itibarıyla Bigo Live'ın 150'den fazla ülkede 400 milyon kullanıcısı oldu.[9]

2021 yılının ikinci çeyreğinde aylık ortalama 29,5 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.[10]

2021'de Bigo Live, App Annie'nin tüketici harcamalarına göre hazırlanan 2021'in En İyi Çıkış Yakalayan Sosyal Uygulamalarında 2. sırada yer aldı.[11]

Özellikler

Kaynakça

  1. ^ "Singapore-based Likee, led by a former factory worker, is gaining ground on TikTok". South China Morning Post. 18 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "How BIGO LIVE Is Using AI/ML To Customise & Showcase User-Generated Video Content". Analytics India Magazine (İngilizce). 22 Temmuz 2019. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  3. ^ "Tech in Asia - Connecting Asia's startup ecosystem". www.techinasia.com (İngilizce). 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  4. ^ "BIGO LIVE to Compete with Facebook LIVE and YouTube LIVE | TechieLobang" (İngilizce). 9 Mart 2017. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  5. ^ "JOYY Reports First Quarter 2020 Unaudited Financial Results". edition.cnn.com. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  6. ^ a b "YY completes Bigo acquisition to expand overseas reach · TechNode". TechNode (İngilizce). 5 Mart 2019. 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  7. ^ "2020 The Year of Streaming" (PDF). Apptopia. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  8. ^ "BIGO LIVE Partners With Bark Technologies". news.marketersmedia.com. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  9. ^ "BIGO LIVE: A GROWING SENSATION IN AN INDUSTRY WITH A BIG APPETITE". www.magzter.com (İngilizce). 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  10. ^ "Bigo fuels the global creator economy with livestreaming e-commerce, gaming, and entertainment content". KrASIA (İngilizce). 24 Eylül 2021. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  11. ^ Br. "App Annie: Worldwide App Downloads Will Reach Nearly 140B in 2021" (İngilizce). 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  12. ^ "BIGO LIVE Wiki: What is BIGO LIVE". BIGO LIVE BLOG (OFFICIAL) (İngilizce). 12 Kasım 2020. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">.ai</span> Anguillanın İnternet Ülke Alan Kodu kod harfleri

.ai, Anguilla'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Anguilla hükûmeti tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anlık mesajlaşma</span>

Anlık mesajlaşma, bir yazılım sayesinde, internet üzerinden bir ağ ile üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı olarak sohbet etmeye benzeyen metin tabanlı bir iletişimdir. Canlı ses kaydı veya video içeren gelişmiş modüller içerebilir.. Anlık mesajlaşma yazılımlarında iki kullanıcı arasındaki gecikme oldukça azdır. Yazılımın özelliğine bağlı olarak görüntülü ve sesli görüşme modülleri günümüzde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">App Store (iOS)</span> IOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde iOS işletim sistemiyle yüklü gelen App Store içindir. Mac App Store ile karıştırılmamalıdır.

Google, bilgisayar yazılımı ve web arama motoru şirketidir. Şirket 2010 yılından beri ortalama olarak neredeyse her hafta şirket satın alması yapmıştır. Aşağıdaki tablo aksi belirtilmediği sürece ilgili şirketleri tamamen satın almalarının tamamlanmamış bir listesidir. Buradaki satın alma tarihi Google ve ilgili şirketin anlaşma tarihini gösterir. Google merkezi ABD'de olduğundan satın alma bedelleri Amerikan doları cinsinden verilmiştir. Eğer bedel listede yoksa gizli tutulmuş demektir. Satın alınan şirketten bir Google hizmeti türetildiği biliniyorsa o da burada listelenmiştir. Google, 2015 yılında Alphabet olarak bilinen daha büyük bir holding şirketinin bir yan kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

Duolingo, dil öğrenme uygulamaları üreten ve dil sertifikası sağlayan bir Amerikan eğitim teknolojisi şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

Express.js veya Express, MIT Lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanan Node.js ile RESTful API'ler oluşturmaya yönelik bir arka uç çerçevesidir. Web uygulamaları ve API'ler oluşturmak için tasarlanmıştır. Node.js için standart arka uç çerçevesi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Duo</span>

Duo Google tarafından geliştirilen bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Bu, 18 Mayıs 2016 yılında Google I/O-da açıklandı ve 16 Ağustos 2016 yılında kullanıma açıldı. Google; benzer görüntülü görüşme uygulamaları olan Meet ve Duo'yu tek çatı altında Google Meet'de birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

FaceApp, Kıbrıslı firması FaceApp Technology Limited tarafından geliştirilen iOS ve Android için yapılan mobil bir uygulamadır. Uygulama, fotoğraflarda yüzlerin son derece gerçekçi dönüşümlerini oluşturması için yapay zeka kullanır. FaceApp Uygulaması, gülümseme, daha genç görünme, daha yaşlı görünme veya cinsiyet değiştirmek için kişinin yüzünü değiştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">IGTV</span> Instagramın bağımsız video uygulaması

Instagram TV'nin kısaltması olan IGTV, Instagram'ın Android ve iOS akıllı telefonlar için bağımsız bir video uygulamasıydı. Instagram beslemelerine kıyasla daha uzun videolara izin vermiştir. IGTV bağımsız bir uygulama olarak kullanılabilirken, temel işlevsellik Instagram uygulaması ve web sitesinde de mevcuttur. 9 Ağustos 2017 tarihinde Facebook tarafından sunulan Facebook Watch hizmeti ile benzerlik göstermektedir

BBC Sounds İngiltere merkezli bir müzik veri akışı, canlı radyo ve podcast servisi olup BBC'ye ait farklı türlerde birçok içeriğin sunulduğu dijital ses ve müzik platformudur. Hizmet, cep telefonu ve tablet, bilgisayar, araba ve smart TV'ler dahil olmak üzere geniş çaplı bir erişim alanına sahiptir. Birleşik Krallık merkezli dinleyicilere ticari reklam sunulmamaktadır.

V-Live, bazen V App olarak da anılır, Güney Kore merkezli ünlülerin hayranlarla canlı sohbet oturumları, performanslar, realite şovları ve ödül şovları gibi canlı videolar yayınlamasına olanak tanıyan bir canlı video yayın hizmetidir. İnternet üzerinden ve Android ve İOS mobil cihazlardan kullanılır. Önceden bilgisayarlar da kullanılırdı, lakin Flash videoların kullanımı nedeniyle artık bazı bilgisayarlarda kullanılamaz. Şirket Naver Corporartion bünyesinde 2015 yılının Ağustosunda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.

Next.js, React tabanlı web uygulamaları için sunucu tarafında işleme ve statik web sitesi oluşturma sağlayan, Vercel tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir Web geliştirme platformudur.