İçeriğe atla

BigBlueButton

BigBlueButton
Geliştirici(ler)BigBlueButton Inc. ve özgür yazılım toplulukları
Güncel sürüm2.7.7 / 2 Mayıs 2024 (4 ay önce) (2024-05-02)
Programlama diliJava, JavaScript, Scala
İşletim sistemiGNU/Linux
Platformweb tabanlı
TürVideokonferans yazılımı, Eğitim aracı
LisansGNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesihttps://bigbluebutton.org/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

BigBlueButton, eğitim kurumlarına odaklı olarak geliştirilmiş, özgür ve açık kaynak kodlu bir web konferans yazılımıdır. WebRTC protokolü üzerinden çalışır.

Altyapısı Ruby ve JavaScript dilleriyle yazılmış ve arayüzü HTML5 tabanlı bir web uygulaması olan BigBlueButton, platform bağımsız bir uygulamadır.

Özellikleri

LTI 1.0 standartlarını destekleyen BigBlueButton'ın Open edX, Moodle, Canvas LMS gibi pek çok farklı LMS altyapısıyla entegrasyonu mevcuttur. Eklenti altyapısıyla gelebilecek ek özelliklerin dışında, BigBlueButton kullanıcılarına şu temel özellikleri sağlamaktadır:[1]

  • Sınıflar, odalar, gruplar oluşturma
  • Beyaz tahta (Whiteboard) üzerinden öğretmen/öğrenci etkileşimi
  • Kullanıcı (Öğretmen/Sunumcu/Öğrenci) hak yönetimi
  • Ekran paylaşımı yönetimi
  • Beyaz tahta (Whiteboard) üzerinden PDF ve sunum yayınlama
  • Beyaz tahta üzerinden eğitici videolar izleyebilme
  • Sohbet aracı (genel/özel)
  • El kaldırma (söz isteme)
  • Not paylaşımı ve dışarı aktarımı (PDF, OpenDocument, HTML)
  • Anket sorusu, açık uçlu sorular yayınlama
  • Video/Ders kayıt özelliği
  • Web kamerasını içerik olarak sunma[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Ömeroğlu, Akın. "BigBlueButton 2.3: Açık Kaynak Bir Projenin Sürüm İmtihanı". Artistanbul. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  2. ^ "BigBlueButton 2.7 New Features". docs.bigbluebutton.org (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

Açık içerik, insanların önceden oluşturulmuş ücretsiz bir içeriğe erişerek bu içeriğe atıfta bulunarak, içeriği izinsiz bir şekilde kopyalaması, yayınlaması ve değiştirebileceği ve kullanabileceği bir çalışmayı tanımlar. Ayrıca "serbestçe kullanılabilir" olarak da tanımlanır. İçeriğin tamamını ya da dilediği bir kısmını kullanmak kullanıcıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Senkron uzaktan eğitim</span>

Senkron uzaktan eğitim, uzaktan eğitimde eğitmen ve öğrencinin farklı mekanlardan iletişim teknolojilerini kullanarak eş zamanlı olarak etkileşime girmesi ile gerçekleştirilen eğitime denir.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

Grafik işlemci biriminde genel amaçlı hesaplama ya da sıkça kullanılan İngilizce kısaltmasıyla GPGPU, alışılagelmiş yöntemlerde merkezî işlem birimi (CPU) üzerinde yapılan hesaplamaların, alışılagelmiş yöntemlerde sadece grafik hesaplamalarını yapan bilgisayarın grafik işlemci birimi (GPU) üzerinde yapılmasıdır. Ekrana grafik çizilmesi işleminin doğası gereği, modern grafik işlemcileri çok çekirdeklidir ve yüksek bir paralelliğin açığa çıkartılmasına olanak sağlayabilirler. Grafik işlemcisi üzerinde hesaplama yapılması; paralel doğadaki algoritmalarda çok ciddi performans artışları sağlayabilmektedir. Özellikle heterojen işlem teknikleriyle GPGPU ve diğer platformlar arası işbirliği sağlanıp çok daha etkin programlar yazılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Symfony, 2005 yılından beri geliştirilen açık kaynaklı PHP MVC web uygulama çatısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lynx (Web tarayıcısı)</span>

Lynx, grafik arabirimi olmayan Unix, FreeDOS ve benzeri işletim sistemleri için kullanılan, komut satırı tabanlı bir İnternet tarayıcısıdır. Kaynağı açık olup, GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

Learning Management System (LMS) ya da Öğrenme Yönetim Sistemi ; uzaktan eğitim eğitim içeriklerinin ya da öğrenme ve geliştirme programlarının yönetimi, belgelenmesi, izlenmesi, raporlanması ve verilmesi için geliştirilmiş web tabanlı uygulamalar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

Bir uzaktan eğitim sisteminin yönetimini, belgelendirme ve raporlaştırma işlemlerini, eğitimci-öğrenci, öğrenci-öğrenci iletişimini, ders içeriğinin yayınlanmasına ve uzaktan ölçme değerlendirme işlevlerini sağlayan; genellikle web üzerinden servis sunan bilgisayar yazılımıdır. Genel olarak öğrenme yönetim sistemleri 5 temel bileşenden oluşmaktadır:

  1. Ders modülü: Ders bilgilerinin ve yapısının tanımlanmasını sağlar. Bu modülde ders ile ilgili resim, içerik, ders sürecinin haftalık veya konu bazlı olarak tanımlanmasını derse kimlerin kayıt olabileceği, süresi, başlangıç ve bitiş tarihleri, ders içeriğinin konuk erişimine açık olup olmaması gibi bilgileri tanımlar ve denetler.
  2. Kayıt modülü: Öğrenme yönetim sistemlerinin ikinci bileşenidir öğrencilerin öğrenme yönetim sistemlerinde ders içeriklerine yazılmalarına ve kimlik kanıtlama işlevlerini sağlar.
  3. İçerik sunum modülü: Bu modül ders içeriğinin sunulması işlevini sağlar. Öğrenme yönetim sistemleri ders içeriği için farklı türlerde içeriğin kullanılabilmesini, gösterimini ve dağıtımını yapmaktan sorumludur. İçerik bir metin belgesi olabileceği gibi ses ve görüntü içeren çoklu ortam biçimlerinde de bulunabilir.
  4. Analitik modülü: Öğrenci ve uzaktan eğitim sisteminde yer alan personelin öğrenme yönetim sistemi içindeki faaliyetlerini kayıt altına alan ve raporlayan modüldür. Öğrencilerin hangi sıklıkla ve hangi süreyle öğrenme yönetim sistemini kullandıkları gibi bilgilere ulaşmak uzaktan eğitim sisteminin değerlendirilebilmesi açısından önemlidir. Bu modülün sunduğu raporlar incelenerek sistemin etkililiği ve problemli noktaları hakkında bilgi sahibi olunabilir.
  5. Ölçme değerlendirme modülü: Ölçme değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek ve amaçlara ulaşıp ulaşılmadığını ortaya çıkarmaktan sorumludur.
<span class="mw-page-title-main">Docs.com</span> Microsoftun sunduğu, kullanıcıların Office belgelerini profil sayfalarında keşfedip yükleyip paylaşabilecekleri bir site

Docs.com, Microsoft'un sunduğu, kullanıcıların Office belgelerini profil sayfalarında keşfedip yükleyip paylaşabilecekleri bir sitedir. Desteklenen dosya türleri arasında OneNote notları, Word belgeleri, Excel elektronik tabloları, PowerPoint sunuları, Mix video sunumları ve Office Sway bulunur. Kullanıcılar ayrıca sayfalarına PDF'ler ve URL'ler ekleyebilirler. Docs.com, Microsoft Office Online'nin bir parçasıdır. Docs.com 15 Aralık 2017'de kullanımdan kaldırılmıştır.

Open edX, açık ve özgür yazılım lisanslı, öğrenim yönetim sistemi özelliklerini de barındıran bir Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders altyapısıdır.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">OpenCV</span> bir bilgisayar görüsü kütüphanesi

OpenCV gerçek-zamanlı bilgisayar görüsü uygulamalarında kullanılan açık kaynaklı kütüphane. İlk olarak Intel tarafından geliştirilmiş, daha sonra Willow Garage ve sonra Itseez tarafından sürdürüldü. Bu kütüphane çoklu platform ve BSD lisansı altında açık kaynaklı bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Chamilo</span>

Chamilo, küresel olarak eğitim ve bilgiye erişimi iyileştirmeyi amaçlayan ücretsiz bir yazılım e-öğrenme ve içerik yönetim sistemidir. Yazılımın tanıtımı, açık bir iletişim kanalının sürdürülmesi ve hizmet sağlayıcılar ve yazılım katkıda bulunanlardan oluşan bir ağın oluşturulması gibi hedefleri olan Chamilo Derneği tarafından desteklenmektedir.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">OpenDesktop.org</span>

openDesktop.org, depolama ve iletişim hizmetleri gibi kişisel bulut hizmetlerinin yanı sıra özgürce(Açık kaynak /creative commons) içerik yayınlama ve açık geliştirme amaçlı bir kod barındırma sitesi için bir mağaza şeklinde kamu hizmetleri sunan özgür bir web sitesi portalıdır.

TurboWarp, Scratch'ın yüksek performanslı bir modifikasyonudur. Scratch, çocuklar ve yeni başlayanlar için görsel bir programlama dilidir. TurboWarp ise basit ve limitli Scratch dilini çok daha yüksek performanslı bir şekilde açar.