
Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.
Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası yıllık Artistik Patinaj Şampiyonası'dır. 2007 yılı şampiyonası ABD'nin Kolorado eyaletinde Dünya Salonu'nda 7 Şubat-10 Şubat 2007 tarihleri arasında yapıldı. Patenciler, Tek Erkekler, Tek Bayanlar, Çiftler ve Buz dansı disiplinlerinde yarıştı. Şampiyona Uluslararası Patencilik Birliği ne üye Avrupa ulusları haricindekilere açıktı. Her bir ulusun 3 patenci/çift ile yarışlara katılımına izin verildi. Avrupalı patenciler için yerini tutan yarışma 2007 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'ydı.
Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonaları 13-19 yaş arası patencilerin katıldığı şampiyona. İlk Dünya Gençler Şampiyonası "ISU Junior Figure Skating Championships". adı altında 1976'da Megève, Fransa'da düzenlendi. Daha sonraki yılda aynı isimle, aynı yerde yapıldı. 1978'de "World Junior Figure Skating Championships" adı altında yine Megève'de düzenlendi. Daha sonraki yıllarda ise farklı ülkelerde düzenlenmeye başlandı.
Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları 1896 yılından beri düzenlenen şampiyona. Yarışmalara Uluslararası Buz Pateni Birliği'ne üye ülkelerden patenciler katılmakta; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı dallarında yarışmalar düzenlenmektedir.
ISU Junior Grand Prix Uluslararası Paten Birliği tarafından organize edilen yarışamar. Sporcular erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansında yarışmaktadır. Yapılan yarışmalar sonunda en başarılı patenciler Junior Grand Prix Finali'nde yarışma hakkını elde etmektedir.
2008-2009 ISU Grand Prix ISU Grand Prix yarışmaları serisinin 2008-2009 sezonunda düzenlenen yarışması. Artistik Buz Pateni sezonun ilk yarısında yapılır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. Bu sezonda Final Seul, Güney Kore'de 10 Aralık-14 Aralık 2008'de düzenlenecektir. Serinin tarihinde ilk defa Junior Grand Prix Finali ve Grand Prix Finali aynı yerde ve aynı tarihte düzenlenecektir.

Sarah Elizabeth Hughes, Amerikalı buz patenci. 2002 Kış Olimpiyatları şampiyonu, 2001 Dünya üçüncüsüdür. Kardeşi Emily Hughes da olimpiyatlara katılmış bir buz patencidir.
2009–2010 ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2009–2010 Grand Prix Finali bu yıl Tokyo, Japonya'da yapılacaktır.
2010–2011 Artistik Patinaj ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2010–2011 Grand Prix Finali bu yıl Pekin, Çin'de yapılacaktır..

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

Ölüm spirali, artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Erkek patenci pivot pozisyonunda bir ayağı buza sabit şekilde iken yapılır. Erkek sporcu kadın patenciyi tek elinden tutarak neredeyse buza paralel pozisyonda daireler çizdirerek döndürür.

Layback dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Bu pozisyonda baş ve omuzlar geriye doğru yatırılır ve bel kısmı geriye doğru eğilir. En fazla kullanılan çeşitlerinden biri serbest bacağın geriye doğru kaldırıldığı attitude pozisyonudur. Bu pozisyonda kollar baş seviyesinin üzerine kaldırılır. Diğer bir zor çeşidi ise Biellmann dönüşüdür.

Artistik patinaj dönüşleri artistik buz pateninde patencinin buzdaki bir nokta üzerinde kendi etrafında dönüş yaptığı teknik elemandır. Dönüşler sırasında bir ya da birden fazla pozisyon gösterilir. ISU Puanlama Sistemi'nde 'spin' kelimesinden ortaya çıkan Sp kısaltması ile gösterilir.

Twizzle artistik buz pateninde tek ayak üzerinde, fazla sayıda yapılan dönüşlerdir. Artistik patinaj dönüşlerinden farkı tek bir nokta üzerinde değil buzda hareket halindeyken dönüş yapılmasıdır. Özellikle buz dansında oldukça fazla kullanılır. Zorunlu danslarda ve kısa ve serbest programdaki adım dizilerinde kullanılması gereken elemanlardandır. Senkronize kaymada da adım dizilerinde kullanılır.

Camel dönüşün, Avrupa'da paralel dönüş olarak da bilinen artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Oturarak dönüş ve ayakta dönüş ile birlikte artistik patinajdaki üç temel dönüşten biridir. Camel pozisyonu serbest bacağın geriye doğru kalça seviyesinde buza paralel tutulduğu dönüş pozisyonudur. Birçok değişik çeşidi vardır.

Charlotte spirali bir Artistik buz pateni spiralidir. Patenci bir ayağı buzda diğer ayağı ise havada iken vücudunu ileriye doğru iyice eğer. Patencinin gövdesi bacaklarına mümkün oldukça yakın olmalıdır. Havadaki bacağı ise buzdaki bacak arasında 180 derecelik bir açıklığa gelene kaldırılmalıdır. İyi uygulandığında patencinin bacakları düz bir çizgi halinde açılmış olur. Bu spirali yapmak önemli derecede esneklik ve denge gerektirir.

Lutz 1913 yılında bu atlayışı ilk kez yapan Avusturyalı patenci Alois Lutz'dan esinlenerek ismi verilmiş bir Artistik patinaj atlayışıdır. Ayağı buza vurup güç alarak yapılan (toepick-assisted) bir atlayıştır. Atlayışa girişte geriye dış kenar kullanılır ve inişte ise diğer ayakla geriye dış kenara inilir.
2011 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası 2010/2011 artistik patinaj sezonunda düzenlenen Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonasıdır. Sporcular kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansında yarışır. Katılacak sporcular 1 Temmuz 2010 tarihi itibarı ile 15 yaşına girmiş olmalıdır. Uluslararası Paten Birliği'ne üye Avrupa ülkelerinden sporcular yarışmaya katılabilir. Avrupa dışındaki ülkeler için 2011 Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası düzenlenmiştir. Bu yıl tüm disiplinlerde yarışmaya girmek için ayrıca patencilerin daha önceki yarışmalarındaki minimum teknik puana da bakılmıştır. Buna göre bir eleme yarışması düzenlenmiştir. Bu yarışmada erkeklerde ilk 11, kadınlarda il 10 ve buz dansında ilk 8'e giren patenciler kısa programa alınmıştır.
Flip atlayışı bir artistik buz pateni atlayışıdır.