İçeriğe atla

Bidzina İvanişvili

Bidzina İvanişvili
ბიძინა ივანიშვილი
Gürcistan Başbakanı
Görev süresi
25 Ekim 2012 - 20 Kasım 2013
CumhurbaşkanıMihail Saakaşvili
Giorgi Margvelaşvili
Yerine geldiğiVano Merabişvili
Yerine gelenIrakli Garibashvili
Kişisel bilgiler
Doğum 18 Şubat 1956 (68 yaşında)
Chorvila, Sovyetler Birliği
(şimdi Gürcistan)
Partisi Gürcü Rüyası (2012-)
Evlilik(ler) Ekaterine Khvedelidze [d.1966] [e.1991]
Çocuk(lar) Uta
Bera
Gvantsa
Tsotne
Bitirdiği okul Tiflis Devlet Üniversitesi
Moskova Devlet Üniversitesi
Demiryolu Mühendisliği
Dini Gürcü Ortodoks
İmzası

Bidzina İvanişvili (Gürcüce:ბიძინა ივანიშვილი, (18 Şubat 1956, Chorvila, SSCB, (bugün Gürcistan), Gürcü siyasetçi ve iş insanı. 1 Ekim 2012'de yapılan parlamento seçimlerini kazanmasının akabinde. İvanişvili 25 Ekim 2012 tarihinde Gürcistan Başbakanı olarak göreve başlamıştır. 20 Kasım 2013 tarihinde kendi isteği ile başbakanlıktan istifa etmiştir.

Bidzina İvanişvili Mart 2012'de İvanişvili'nin 6.4 milyar dolar tahmini serveti ile Forbes Dergisinin yıllık listesinde dünyanın milyarderleri kategorisinde 153. sırada yer aldı. Bu onu Gürcistan'ın en zengin kişisi yapmaktadır.

Hayatı

Bidzina İvanişvili, Chorvila adlı Gürcü köyünde fakir bir ailenin beş çocuğundan en küçüğü olarak doğdu. Babası manganez fabrikasında çalışmıştır. Sachkhere'de liseden mezun oldu ve mühendislik ve ekonomi okumak için Tiflis Devlet Üniversitesi'ne gitti. 1982 yılında Demiryolu Mühendisliği Moskova Devlet Üniversitesinde ekonomi alanında doktorasını takip etmek için Moskova'ya gitti.

Bidzina İvanişvili beş çocuk babasıdır. Bidzina İvanişvili ünlü Japon mimar Shin Takamatsu'nun kendisi için tasarlamış olduğu ve başkent Tiflis'in en yüksek tepelerinden birinin üzerinde yer alan 50 milyon dolarlık olan evinde yaşamaktadır.

Bidzina İvanişvili Sovyet Rusya'nın son döneminde başlatılan özelleştirme politikaları sayesinde baş döndürücü bir hızla zenginleşmesini sağladı.

2002'de Fransa’ya göç eden İvanişvili'ye 2010 yılı Mart ayında Fransız vatandaşlığı verildi. Ekim 2011'de Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin itiraz etmesinden kısa bir süre sonra, "Gürcü Vatandaşlık Kanununun 32 nci maddesi uyarınca" kendisi Gürcü vatandaşlığından çıkarıldı.

2012 yılı Nisan ayında, Ekim 2012'deki parlamento seçimlerinde iktidardaki Birleşik Ulusal Hareketine meydan okuma niyeti ile Gürcü Rüyası-Demokratik Gürcistan partisini kurmuştur.

Bidzina İvanişvili

Gürcistan Başbakanı olabilmek için, Ekim 2012'de Fransız vatandaşlığından çıkıp, Gürcü vatandaşlığı geri verildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Georgian President returns Bidzina Ivanishvili's citizenship". 17 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2012. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Vano Merabişvili
Gürcistan Başbakanı
2012-2013
Sonra gelen
Irakli Garibaşvili

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gül Devrimi</span> 2003te Gürcistan’da gerçekleşmiş barışçıl halk hareketi

Gül Devrimi, Gürcistan’da 2003 yılında Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin görevini bırakmak zorunda kalmasıyla sonuçlanan barışçıl halk hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaha Kaladze</span> Gürcü futbolcu

Kahaber "Kaha" Kaladze, Gürcü siyasetçi ve defansta görev yapan eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Miheil Saakaşvili</span> 3. Gürcistan devlet başkanı

Miheil Saakaşvili, Gürcü ve Ukraynalı siyasetçi ve hukukçudur. Gürcistan'ın 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti</span> Güney Kafkasyada eski bir devlet

Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti (TDFC), Transkafkasya Federasyonu veya Kafkasardı Federatif Cumhuriyeti, Rus İmparatorluğu'nun çöküşü sonucunda, 1918'in Ocak ayından itibaren başlayan hazırlıkların ardından 22 Nisanda bugünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan topraklarında oluşturulmuş federatif devlettir. 26 Mayıs 1918 tarihinde Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nın ve 28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi ile TDFC'nin varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arçil Habadze</span>

Arçil Habadze, bir Gürcü politikacı. 30 Ekim 2012 - 15 Temmuz 2016 tarihleri arası, Acara Özerk Cumhuriyetinin eski Hükûmet Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Margvelaşvili</span> 4. Gürcistan devlet başkanı

Giorgi Margvelaşvili, Gürcü akademisyen ve siyasetçi. 2013-2018 yılları arasında Gürcistan devlet başkanı olarak görev aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı olarak Bidzina İvanişvili'nin kabine üyesi olunca, 2000 yılından 2006 yılına kadar Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü rektörü oldu ve yine 2010-2012 tarihlerinde bu görevi yaptı. Bu yıllarda, siyaset ve Gürcistan toplumu üzerine sık sık yorumlar yaptı. Şubat 2013'te Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atandı. 11 Mayıs 2013 Başkakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonu, Ekim 2013'teki başkanlık seçimleri için aday olarak Margvelaşvili'nin adını verdi. Margvelaşvili herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Garibaşvili</span> 15. Gürcistan başbakanı

İrakli Garibaşvili, Gürcü politikacı ve eski işletme yöneticisi. 20 Kasım 2013 tarihinden 23 Aralık 2015 tarihinde istifa edene kadar Gürcistan Başbakanı olmuştur. Garibaşvili Ekim 2012 yılında, uzun süreli ortağı, iş insanı Bidzina İvanişvili ile siyasete girdi. 2012-2013 Bidzina İvanişvili kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İvanişvili kendi isteği ile Kasım 2013'te Başbakanlıktan istifa ederek halefi Garibaşvili'yi yeni başbakan olarak atamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Rüyası</span>

Gürcü Rüyası - Demokratik Gürcistan, Gürcistan'daki popülist bir siyasi parti olan Gürcü Rüyası, şu anda Gürcistan'ın iktidar partisidir. Parti başkanı Irakli Garibaşvili'dir; eski başkan Irakli Kobahidze ise Şubat 2024'ten itibaren Başbakan olarak görev yapmaktadır. Partinin de facto lideri olarak geniş çapta kabul edilen Bidzina İvanishvili, onursal başkan olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maia Pancikidze</span> Gürcü diplomat ve politikacı

Maia Pancikidze, Gürcü diplomat ve politikacı. Önceleri Almanca öğretmenliği yapan Pancikidze, 1994 Gürcistan dışişlerine giriş yaptı. 25 Ekim 2012'de Bidzina İvanişvili hükûmetinde dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Eniştesi İrakli Alasania savunma bakanlığı görevinden alınınca, Pancikidze de 5 Kasım 2014'te bakanlıktan istifa etti.

Lazika Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yapılması düşünülmüş, antik Lazika krallığının ardından isimlendirilmiş planlı şehirdir. Gürcistan devlet başkanı Miheil Saakaşvili, 2011'de şehrin Abhazya sınırının güneyindeki Anaklia ve liman kenti Poti'nin kuzeyindeki Kulevi şehirleri arasında inşa edilmesini planlamıştır. Proje, Gürcistan hükûmetinin 2012'de değişmesiyle büyük ölçüde terk edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da LGBT hakları</span>

Gürcistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Gürcistan, kendi mevzuatında LGBT kişilere yönelik ayrımcılığı doğrudan yasaklayan tek eski Sovyet ülkelerinden biridir. Bir bireyin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı işlenmiş suçlar, 2012'den beri Gürcü hukukunda ağırlaştırıcı bir etken olarak sayılır. Buna rağmen, cinsellik hakkında kamu tartışmaların genel açıdan olumsuz karşılandığı bu ülkede eşcinsellik, toplumda hakim olan geleneksel Ortodoks Hristiyan değerlere aykırı olarak görülür. Sonuç itibarıyla eşcinseller sık sık istismar ve fiziksel şiddetin hedefleri olur; bu eylemler de sıkça dini liderler tarafından teşvik edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rustaveli Tiyatrosu</span> Tiflisin en eski ve en büyük tiyatrosu

Rustaveli Tiyatrosu, 1887'de Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde Rokoko stiliyle inşa edilen, Tiflis'in en eski ve en büyük tiyatrosu. 1921'de Gürcistan'ın millî edebiyatçılarından Şota Rustaveli'nin adı verildi.

Leri Habelov, Gürcü politikacı ve emekli bir güreşçi. Serbest güreşte Olimpiyat şampiyonluğu bulunmaktadır. 2012'de Gürcü Rüyası partisinden Gürcistan Parlamentosuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Kumsişvili</span> Gürcü siyasetçi

Dimitri Kumsişvili, 27 Kasım 2016-13 Haziran 2018 tarihleri arasında ülkenin Birinci Başbakan Yardımcısı ve 13 Kasım 2017-13 Haziran 2018 tarihleri arasında Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

Tamaz Mechiauri, Gürcü siyasetçi, mühendis ve ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Vera Kobalia</span>

Vera Kobalia ; Gürcistan Hükümetinde 2 Temmuz 2010 - 25 Ekim 2012 tarihleri arasında ülkenin Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.