İçeriğe atla

Bican Efendi Vekilharç

Bican Efendi Vekilharç
YönetmenŞadi Fikret Karagözoğlu
YapımcıMalûl Gaziler Cemiyeti
SenaristŞadi Fikret Karagözoğlu
(Daniel Riche'nin "Le Pretexte-Bahane" ile, İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin "Hisse-i Şayia" adlı oyunundan)
OyuncularŞadi Fikret Karagözoğlu
Şehper Karagözoğlu
Vasfi Rıza Zobu
Galip Arcan
Behzat Butak
Nurettin Şevkati
Görüntü yönetmeniFuat Uzkınay
RenkSiyah-beyaz
Süre22 dk

Bican Efendi Vekilharç, 1921 yapımı Türk filmi. Film bir köşkte vekilharç olarak görev yapan Bican Efendi'nin öyküsünü anlatmaktadır. Film Türk sinemasındaki ilk komedi filmidir. Filmin beğeni alması üzerine, 1921 yılında devam filmleri olan Bican Efendi Mektep Hocası ve Bican Efendinin Rüyası isimli Türk komedi filmleri çekilmiştir.[1]

Oyuncular

  • Şadi Karagözoğlu
  • Galip Arcan
  • Behzat Butak
  • Bayan Şadi
  • Nurettin Şefkati
  • Şehper Karagözoğlu
  • Behzat Haki

Kaynakça

  1. ^ "Türk Sinemasının İlkleri". odatv. 6 Kasım 2010. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dârülbedâyi</span> Osmanlıda tiyatro topluluğu

Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi İnkaya</span>

Şemsi İnkaya, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Behzat Butak</span> Türk oyuncu

Behzat Hâki Butak, Türk tiyatro oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Uzkınay</span> Türk film yapımcısı

Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay, Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Galip Arcan</span> Türk oyuncu ve oyun yazarı

İsmail Galip Arcan, Türk oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu.

1930 yılı öncesi Türkiye'de 25 film çekilmiştir. Listesi:

Himmet Ağanın İzdivacı, 1914 yılında çekilmeye başlanan ve 1918 yılında gösterime giren Türk filmi. Filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kalmış ve o süre içinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı çekilmiştir.

Bican Efendi Mektep Hocası, 1921 Türkiye yapımı siyah beyaz, sessiz kısa öykülü film. Filmi, Şadi Fikret Karagözoğlu yönetmiştir. Şadi Karagözoğlu, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncular oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şadi Karagözoğlu</span> Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Hüseyin Şadi Karagözoğlu , Türk oyuncu, senarist ve yönetmen.

<i>Eyyvah Eyvah 2</i> 2010 yapımı Türk komedi filmi

Eyyvah Eyvah 2, Ata Demirer ile Demet Akbağ'ın başrollerde yer aldığı, Hakan Algül tarafından yönetilen 2010 yapımı Türk komedi filmidir. 7 Ocak 2011 tarihinde Türkiye genelinde gösterime giren film, gösterime girdiği tarihten itibaren ilk üç gün boyunca 801 bin 863 kişi tarafından seyredildi. Film ayrıca 4. haftasında 3 milyon 123 bin seyirci rakamına ulaştı. Elde ettiği bu izleyici ile tüm zamanların en çok izlenen Türk filmleri arasında ilk 10 film arasına girdi.

Kâtip , Sadık Şendil'in senaryosunu yazdığı, Ülkü Erakalın'ın yönettiği 1968 yapımı Türk filmidir.

<i>İstanbul Sokaklarında</i> (film, 1931)

İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır. Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğini üstlendiği filmde Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü, Talat Artemel, Behzat Butak, İsmail Galip Arcan ve Bedia Muvahhit gibi oyuncular yer almaktadır.

<i>Behzat Ç. Ankara Yanıyor</i>

Behzat Ç. Ankara Yanıyor, Yapımcılığını Tarkan Karlıdağ'ın ve yönetmenliğini Serdar Akar'ın üstlendiği Türk aksiyon ve politik sinema filmidir. 1 Kasım 2013 tarihinde vizyona girmiştir.

<i>Boğaziçi Esrarı</i>

Boğaziçi Esrarı 1922 yapımı Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı ayrıca oyuncu olarak da oynadığı Türk dram filmi. Vasfi Rıza Zobu, Refik Kemal Arduman, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncuların oynadığı film Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserinden uyarlanmıştır. Kemal Film tarafından dağıtılan film ayrıca ilk konulu film deneyimidir.

<i>İstanbulda Bir Facia-i Aşk</i>

İstanbul'da Bir Facia-i Aşk 1922 yılında vizyona girmiş Muhsin Ertuğrul yönettiği ve senaryosunu yazdığı Türk dram ve polisiye filmi. Filmde, Anna Mariyeviç, Emin Beliğ Belli, Liyan Konsele, Roza Felekyan, Behzat Butak, Vasfi Rıza Zobu ve Refik Kemal Arduman gibi oyuncularda oynamıştır.

<i>Aynaroz Kadısı</i>

Aynaroz Kadısı; Necdet Mahfi Ayral'ın aynı adlı tiyatro eserinin senaryolaştırılıp, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1938 yapımı Türk filmidir.

<i>Karım Beni Aldatırsa</i>

Karım Beni Aldatırsa; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1933 yapımı Türk filmidir.