İçeriğe atla

Bican Efendi Mektep Hocası

Bican Efendi Mektep Hocası
YönetmenŞadi Fikret Karagözoğlu
OyuncularŞadi Karagözoğlu
Galip Arcan
Behzat Butak
Nurettin Şefkati
Şehper Karagözoğlu
Görüntü yönetmeniFuat Uzkınay
StüdyoMalûl Gaziler Cemiyeti
CinsiSessiz film
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i1921

Bican Efendi Mektep Hocası, 1921 Türkiye yapımı siyah beyaz, sessiz kısa öykülü film. Filmi, Şadi Fikret Karagözoğlu yönetmiştir. Şadi Karagözoğlu, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncular oynamıştır.

Konusu

Öğretmen olarak görev yapan Bican efendinin öyküsü. Birbirini takip eden komik olaylar ve skeçlerden oluşan Bican Efendi Mektep hocası Türk sinemasının güldürü örneklerindendir.

Oyuncular

  • Şadi Karagözoğlu
  • Galip Arcan
  • Behzat Butak
  • Nurettin Şefkati
  • Şehper Karagözoğlu
  • Behzat Haki

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Behzat Butak</span> Türk oyuncu

Behzat Hâki Butak, Türk tiyatro oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Uzkınay</span> Türk film yapımcısı

Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay, Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Galip Arcan</span> Türk oyuncu ve oyun yazarı

İsmail Galip Arcan, Türk oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Himmet Ağanın İzdivacı, 1914 yılında çekilmeye başlanan ve 1918 yılında gösterime giren Türk filmi. Filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kalmış ve o süre içinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı çekilmiştir.

<i>Bican Efendi Vekilharç</i>

Bican Efendi Vekilharç, 1921 yapımı Türk filmi. Film bir köşkte vekilharç olarak görev yapan Bican Efendi'nin öyküsünü anlatmaktadır. Film Türk sinemasındaki ilk komedi filmidir. Filmin beğeni alması üzerine, 1921 yılında devam filmleri olan Bican Efendi Mektep Hocası ve Bican Efendinin Rüyası isimli Türk komedi filmleri çekilmiştir.

<i>Aysel Bataklı Damın Kızı</i> 1934 yapımı Türk filmi

Aysel Bataklı Damın Kızı, 1934 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şadi Karagözoğlu</span> Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Hüseyin Şadi Karagözoğlu , Türk oyuncu, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Burhanettin Tepsi</span> Türk oyuncu

Burhanettin Tepsi,, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve tiyatro yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Kazasker Mustafa İzzet Efendi</span> Osmanlı hattatı (1801-1876)

Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.

<i>İstanbul Sokaklarında</i> (film, 1931)

İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır. Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğini üstlendiği filmde Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü, Talat Artemel, Behzat Butak, İsmail Galip Arcan ve Bedia Muvahhit gibi oyuncular yer almaktadır.

<i>Kıskanç</i> (film, 1942)

Kıskanç 1942 yılında çekilen Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve aynı zamanda başrolünde de oynadığı Polisiye film. Cahide Sonku, Suavi Tedü, Galip Arcan ve Handan Adalı'nın da oynadığı filmin senaryosunu Nâzım Hikmet yazmıştır.

<i>Boğaziçi Esrarı</i>

Boğaziçi Esrarı 1922 yapımı Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı ayrıca oyuncu olarak da oynadığı Türk dram filmi. Vasfi Rıza Zobu, Refik Kemal Arduman, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncuların oynadığı film Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserinden uyarlanmıştır. Kemal Film tarafından dağıtılan film ayrıca ilk konulu film deneyimidir.

Ferah Tiyatrosu, Fatih Şehzadebaşı'nda 1924'te kurulan tiyatro.

<i>Kaçakçılar</i>

Kaçakçılar; Muhsin Ertuğrul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1929 yapımı Türk filmidir.

<i>Bir Kavuk Devrildi</i> (film)

Bir Kavuk Devrildi, Musahipzade Celal'in tiyatro oyunu olarak yazmış olduğu aynı adlı eserin Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

<i>Aynaroz Kadısı</i>

Aynaroz Kadısı; Necdet Mahfi Ayral'ın aynı adlı tiyatro eserinin senaryolaştırılıp, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1938 yapımı Türk filmidir.

<i>Karım Beni Aldatırsa</i>

Karım Beni Aldatırsa; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1933 yapımı Türk filmidir.