Bicâye Vilayeti, Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.
3.404 km2 yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 917.000'dir. Vilayetin merkezi Bicâye şehridir.
Cezayir'deki bir yerleşim yeri hakkındaki bu geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. |
Eyalet, çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bazı özerklikleri olan büyük yönetim birimi.
Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.
Sussex İngiltere'nin güney doğusundaki vilayetlerinden biridir. Surrey, Kent ve Hampshire ile komşudur. Batı ve Doğu Sussex ile Brighton ve Hove olacak şekilde üç bölgeden oluşur.
Setif Vilayeti Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.
Ankara Vilayeti, Osmanlı Devletinin bir vilayetidir.
Halep Vilayeti, 1867 yılında kurulmuş Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayet merkezi Halep'tir. Halep Vilayeti 1864 yılında kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile kurulmuştur.
Aydın Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir.
Karesi Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir. 1881 yılında kurulmuş 1888 yılında dağıtılmıştır.
Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.
Jijel ; Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Nüfusu 2007 itibarıyla 148.000 olan Jijel, aynı zamanda bölgedeki Jijel vilayetinin de merkezidir. Dericilik, narenciye ve mısır ekiminin yanı sıra, yöre halkı için turizm önemli bir geçim kaynağıdır. Taza Millî Parkı'na 30 km uzaklıkta olan şehir, el değmemiş sahillere ve birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bölge, önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Dağlık konumundan dolayı, nispeten izole bir yer olmasına karşın, Jijel şehir merkezinden bölgedeki Konstantin (150 km), Bicâye (90 km) ve Setif (135 km) şehirlerine karayoluyla ulaşım mümkündür. Ayrıca şehirde Ferhat Abbas Havaalanı bulunmaktadır
Basra Vilayeti 1884 yılında kurulan Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayetin merkezi Basra'ydı.
İşkodra Vilayeti, bir Osmanlı Devleti vilayeti. 1867'de Manastır Vilayetinden ayrılıp kurulmuştur. 1911'de nüfusu 349.455'ti. Nisan 1913'lerde İşkodra Vilayeti, Balkan Devletleri tarafından kuşatılmıştır.
Selanik Vilayeti (1864–1913), bir Osmanlı vilayeti. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Selanik Eyaleti kaldırılmış ve vilayet kurulmuştur. 1913'te Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı egemenliğinden çıkmış ve Yunanistan Krallığı'nın egemenliğine girmiştir.
Manastır Vilayeti, bir Osmanlı vilayetidir. 1867'de İşkodra Vilayeti ve 1869'da Prizren Vilayeti, bu vilayetten ayrılmıştır. Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlıların elinden çıkmıştır.
Ma'mûretü'l-Azîz Vilayeti, veya Harput Vilayeti, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi uyarınca kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayetidir.
Bicâye Kuşatması ya da Becaye Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.
Yemen Vilayeti, Osmanlı Devleti'nde 1872 yılında kurulan bir vilayettir. 1885 yılı nüfusüna göre 2,500,000'dür.
Muhamed Şarfi Cezayirli hukukçu ve siyasetçi.
Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.
Bicâye, eskiden Bougie ve Bugia, bir Akdeniz liman kentidir ve Cezayir'de Bicâye Körfezi'nde belediyedir; Bicâye Vilayeti'nin başkentidir. Bicâye, Cezayir'in Kabîliye bölgesinde, esas olarak Kabîliye dilini konuşan en büyük şehirdir.