İçeriğe atla

Bibliyofili (kitapsever)

Kitap kurdu, 1850, Carl Spitzweg[a]
The Bibliophile Society of Boston sanatı, Henry David Thoreau'nun sınırlı sayıdaki kitabından

Bibliyofili (kitapsever) veya bibliyofilizm en basit tanımıyla kitap sevgisidir. Klasik tanımıyla kitapsever ya da kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişidir. [b][1] İfadenin bir diğer anlamı ise "resmi kurallara ve kitap öğrenmesine gereğinden daha fazla önem veren bir kişi."[2]

Profil

Genellikle geniş ve özel bir koleksiyona sahip olan kişidir. Bibliyofililer genellikle sevdikleri veya özel değeri olan kitapların yanı sıra, sıra dışı ciltlere, otograflı veya resimli eski baskılara sahiptirler.[3] "Bibliyofili", kitap koleksiyoncusu olanların azınlığı için uygun bir terimdir.

Terimin kullanımı

Bibliyofili, kişilerarası ilişkilerin veya sağlığın olumsuz etkilenebileceği ölçüde kitap toplamayı içeren ve yalnızca fiziksel bir nesnenin toplanması veya sevilmesi için bir kitap olmasının yeterli olduğu obsesif-kompulsif bozukluğun potansiyel bir belirtisi olan "bibliyomani" ile karıştırılmamalıdır. Bibliyofili, psikolojik olarak sağlıklı düzeyde kitap sevgisi olan koleksiyoncular için kullanılırken, bibliyomani daha çok klinik psikolojik bozukluk düzeyinde takıntılı kitap koleksiyoncuları için kullanılan bir terimdir.[4]

Tarihi

Arthur H. Minters'a göre, "kitapların özel olarak toplanması, Cicero ve Atticus da dahil olmak üzere birçok Romalı moda düşkününün ilgi alanıydı".[5] Bibliyofili terimi İngilizceye 1820'de girmiştir.[6] Bir bibliyofili (kitapsever), kitapları ve özellikle de okumayı seven, çok daha eski bir kavram olan "kitapçı"dan (tarihi 1583'e kadar uzanır) ayırt edilmelidir. Zira genel olarak, bir "kitapçı", kitap yazmaya, yayınlamaya veya satmaya katılan kişidir.[7]

Lord Spencer ve Blandford Markisi bibliyofili olarak biliniyordu. "Roxburghe satışları, hızla gelişen ikinci el kitap ticaretini başlatan efsanevi bir girişim olup, günümüze kadar da öyle gelmiştir." Lord Spencer ve Blandford markisi arasında, Boccaccio'nun Decameron'unun olası bir ilk baskısının fiyatını şaşırtıcı ve benzeri görülmemiş bir miktar olan 2.260 £ 'a çıkaran rekabet unutulmazdır.[8] J. P. Morgan da tanınmış bir bibliyofilidir. 1884'te Mainz Psalter'ın 1459 baskısı için 24.750 $ (2021 yılı enflasyon oranına göre 772.130,92 $ olarak tahmin ediliyor)[9] ödemiştir.[10]

Ayrıca bakınız

Benzer terimler

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Bu görsel, 1850 dolaylarında boyanmış ve Georg Schäfer Müzesi'nde (Schweinfurt, Almanya) bulunan orijinal çalışmaya aittir. 1851 dolaylarında yapılan çalışmanın ikinci bir örneği Milwaukee Merkez Kütüphanesi'nde (Wisconsin, ABD) bulunmaktadır. 1854'te yapılan 3. örneğin özel bir koleksiyonda olduğuna inanılıyor.
  2. ^ Elbette kitap kurdu, kitapları yiyen bir böcektir. "Kitap kurdu" terimi genellikle doymak bilmez bir okuyucuyu, ayrım gözetmeyen bir okuyucuyu veya bir kitapsever'i tanımlamak için bir metafor olarak kullanılır. İlk kullanımlarında, olumsuz bir çağrışım, örneğin, çalışmak yerine okuyan bir tembel tanımı vardı. Yıllar geçtikçe anlamı daha olumlu bir yöne kaymıştır.

Alıntılar

  1. ^ "Is 'bookworm' positive or negative?". Merriam-Webster. 20 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2019. 
  2. ^ "Bookworm". synonyms. 25 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  3. ^ Carter, John (1952). ABC for Book Collectors. 21 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2011. 
  4. ^ "Home | Library of Congress". Library of Congress. 30 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 
  5. ^ Minters, Arthur H. (1979). Collecting Books for Fun and Profit. New York: Arco Publishing Inc. ISBN 0-668-04598-1. 
  6. ^ "bibliophile". Merriam-Webster Dictionary. 
  7. ^ "bookman". Merriam-Webster Dictionary. 
  8. ^ Connell, Philip (2000). "Book Collecting: Cultural Politics, and the Rise of Literary Heritage in Romantic Britain". Representations. 71: 24-47. doi:10.1525/rep.2000.71.1.01p00764. 
  9. ^ "The Inflation Calculator". westegg.com. 17 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2022. 
  10. ^ Basbanes, Nicholas (1995). A Gentle Madness: Bibliophiles, Bibliomanes, and the Eternal Passion for Books. New York: Henry Holt. 

Daha fazla okuma

Harici video
Booknotes interview with Nicholas Basbanes on A Gentle Madness, October 15, 1995, C-SPAN
  • Bulletin du Bibliophile (1834-) Bulletin du bibliophile (1834) 17 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . 1963'ten beri Association Internationale de Bibliophilie tarafından yayınlanmaktadır.
  • Richard de Bury (1902). Kitapların Aşkı: EC Thomas tarafından çevrilen " Philobiblon " . Londra: Alexander Moring
  • Rugg, Julie (2006). Bir Kitap Bağımlısının Hazinesi . Londra: Frances Lincoln0-7112-2685-7
  • Thomas Frognall Dibdin (1809). Bibliyomanya . New York, Henry G. Bohn.
  • Andrew Lang (1881). Kütüphane . Londra, Macmillan & Co.
  • Stebbins, Robert A. (2013). Kararlı Okuyucu: Yirmi Birinci Yüzyılda Fayda, Zevk ve Doyum için Okuma . Lanham, MD: Korkuluk.
  • Purcell, M. (2019). Tarihsel Saplantı Çağında Kütüphanecilerin Rolü 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Edebiyat Merkezi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Klasik teizm anlayışında Tanrı; Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve Nihai Kişi olarak nitelenir. Klasik teistik Tanrı; tüm varoluşun kaynağı, öznesi ve tüm varoluşa nüfuz eden Nihai Şahıs olarak nitelendiği için Tanrı tüm varoluşun muhatapı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Varoluşçuluk</span> Felsefi ve edebi akım

Varoluşçuluk veya egzistansiyalizm, 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyılda kendi içlerindeki derin öğretisel farklılıklarına karşın felsefi düşüncenin salt düşünen özne ile değil eyleyen, duyumsayan, yaşayan bir birey olarak insan öznesi ile başladığı inancını paylaşan belli başlı Avrupalı filozofların çalışmalarına karşılık gelen terim. Varoluşçu düşüncede her ne kadar 'özgürlük' yaygın olarak tepe nokta kabul edilse de akımın ilksel erdemi, otantisitedir. Varoluşçuluğa göre bireyin başlangıç noktası "varoluşsal tutum" olarak adlandırılan tutumla, yani görünürde anlamsız veya absürt bir dünya karşısında bir kopma ve keşmekeşlik duygusu ile nitelenir. Pek çok Varoluşçu, geleneksel ya da akademik felsefeyi biçim ve biçemsel yönden gerçek insan deneyiminden fazlasıyla soyut ve uzak olarak görmüştür. Ruhbilimsel ve kültürel devinimlerin bireysel deneyimlerle birlikte var olabileceğini savunan bu felsefi akımda, erdemlilik ve bilimsel düşünce birlikteliğinin insan var oluşunu anlamlandırmak için yeterli olamayacağını, bundan dolayı mevcut birlikteliğin gerçek değer yargıları içinde yönetilen ileri düzey bir kategori olduğu düşünülmüştür. İnsanın varoluşunu anlamlandırma, kesin olarak bahsedilen bu otantik gerçeklikle mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">İyon</span> toplam elektron sayısının toplam proton sayısına eşit olmadığı, atoma net pozitif veya negatif elektrik yükü veren atom veya molekül

İyon ya da yerdeş, bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve kararlı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler. Bunun için de başka bir atomla ya da kökle bağ kurarlar.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Navaja</span>

Navaja genelde dövüşte ve kesme işlerinde kullanılan geleneksel bir İspanyol katlama bıçağıdır. Hâlâ üretimde olan en eski katlama bıçaklardan biridir. Navaja ilk olarak Güney İspanya'nın Endülüs bölgesinde ortaya çıkmıştır. İspanya'da navaja sözcüğü genelde tüm katlama bıçaklar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dayanışma</span> ortak bir çıkar üzerinde duygu veya eylem birliği

Dayanışma, solidarizm veya solidarite; bir topluluğu oluşturan gruplar veya sınıflar arasında psikolojik bir birlik duygusu yaratan duygu, düşünce ve ortak çıkarlarla birbirlerine karşılıklı olarak bağlanmasıdır. Sınıf işbirliği savunur ve sınıf çatışmasını reddeder. Kolektivizmden farklı olarak dayanışmacılık, bireyleri reddetmez ve bireyleri toplumun temeli olarak görür. Toplum içindeki sosyal ilişkilerden yararlanarak insanların birbirlerine bağlı olduğunu savunur. Terim sosyal bilimlerde, özellikle sosyolojide ve psikolojide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Noah Webster</span>

Noah Webster, Jr., bir sözlükbilimci, ders kitabı öncüsü, İngilizce yazım reformcusu, politik yazar, editör ve üretken bir yazardı. Amerikan Bilim ve Eğitim Babası olarak anılır. Mavi kaplı imla kitabı 5 Amerikan nesli boyunca çocuklara nasıl heceleneceğini ve okunacağını öğretmek için okutuldu. Ellis (1979)'e göre Noah Webster Amerikanlara laik tam İlmihâl veren kişidir."

<span class="mw-page-title-main">Taht talibi</span> Taht üzerinde hak iddia eden kişi

Taht talibi, mevcut hükûmet tarafından tanınmasa da bir ülkenin tahtına talip olan kişiyi ifade eder. Bu terim genellikle bir iddianın meşruiyetini sorgulamak amacıyla kullanılır. Bu terim genellikle bir iddianın meşruiyetinin olmadığını ima etmek için kullanılır. Bu kelime, eski bir hükümdar veya tahttan indirilmiş bir monarşinin soyundan gelen bir kişiyi ifade edebilir, ancak bu tür iddialarda bulunan kişilere "bir hanedanın başı" da denir.

<span class="mw-page-title-main">Eponim</span>

Eponim gerçek ya da hayali bir kimsenin adının bir yer, ulus ya da bir şey için verilmesine inanılması, bir kişinin adına dayanan veya bir kişinin adından türetilen kelimelerin yanı sıra içerisinde yaşadığı yılların dönem olarak belirtilmesinde kullanılan terimdir. Örnek olarak I. Elizabeth'in tahta çıkması ve ölümüne kadar geçen süreye eponim olarak Elizabeth devri adıyla tanımlanmaktadır.

Cumhuriyetçilik, cumhuriyetle yönetilen bir devletin vatandaşlığı etrafında şekillenen bir siyasi ideolojidir. Tarihte, temsili bir azınlığın ya da bir oligarşinin hükûmetinden, halk egemenliğine çeşitli biçimlerde uygulanmıştır. Tarihsel bağlama ve yöntemsel yaklaşıma göre farklı biçimlerde tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Referans çalışması</span> teyit edilmiş gerçekler için başvurabilecek seri yayın kitabı

Referans çalışması, bilgi için başvurulabilecek kitap veya süreli yayın gibi bir çalışmadır. Bilginin ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde bulunması amaçlanmıştır. Bu tür çalışmalara genellikle baştan sona okumak yerine belirli bilgiler için başvurulur. Bu çalışmalarda kullanılan yazı stili bilgilendiricidir; yazarlar birinci kişiyi kullanmaktan kaçınır ve gerçekleri vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Yaşam felsefesi</span>

Yaşam felsefesi, yaşamın anlamı ya da yaşamın nasıl yaşanması gerektiğine ilişkin herhangi bir genel tutum ya da felsefi görüştür.

Yaşam tarzı bir grub, kültür veya bireyin ilgi alanı, görüş, davranış ve yönelimleridir. Avusturyalı psikolog Alfred Adler tarafından 1929 tarihli The Case of Miss R. adlı kitabında "bir kişinin erken çocukluk döneminde kurulan temel karakteri" anlamında kullanıldı. Bir "yaşam stili veya tarzı olarak daha geniş yaşam tarzı anlayışı 1961'den beri belgelenmiştir. Yaşam tarzı, soyut veya somut faktörlerin bir kombinasyonudur. Somut faktörler özellikle demografik değişkenlerle, yani bireyin demografik profiliyle ilgiliyken, soyut faktörler kişisel değerler, tercihler ve bakış açıları gibi bireyin psikolojik yönleriyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamburg bifteği</span>

Hamburg bifteği bir kıyma köftesidir. Almanların göç etmesiyle dünya çapında popüler hale gelen bu yemek, 19. yüzyılın başlarında ana yemek haline geldi. Salisbury bifteğine benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mentor (Odysseia)</span>

Mentor(Grek: Μέντωρ, Méntōr; gen.: Μέντορος), Odysseus'ta Alcimus'un oğlu olan bir karakterdir. Yaşlılığında ise Odysseus'un yakın dostudur. Truva Savaşı için İthaka'dan ayrıldığında oğlu Telemachus'u ve krallığını ona emanet etmiştir.

Karizma, ilgi uyandıran kişisel bir mevcudiyet veya çekicilik kalitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Parley</span>

.

Deltioloji kartpostalların incelenmesi, toplanması ve koleksiyon yapılmasıyla ilgilenen bir alandır.