İçeriğe atla

Bibliothèque universitaire des langues et civilisations

Bibliothèque universitaire des langues et civilisations
BULAC ile Inalco'nun ortak binası
Harita
Kuruluş12 Aralık 2011
KonumParis, Fransa
Koleksiyon
BoyutAşağı yukarı 350 dilde yazılan 1,5 milyon kaynak
Diğer bilgiler
MüdürMarie-Lise Tsagouria
Websitehttps://www.bulac.fr/


Akademik Diller ve Medeniyetler Kütüphanesi (BULAC), 12 Aralık 2011'de açılan bir akademik kütüphanedir. Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO) ile beraber Paris'in 13. mahallesinde bulunan Diller ve Medeniyetler Merkezini oluşturur. Kütüphane, INALCO'da öğretilen ya da araştırılan, çeşitli alfabelerle yazılan dillerde uzmanlaşmıştır.

Bina

BULAC ve Inalco'nun ortak girişi

İnşaatına 2008 yazında başlanan bina, mimar Yves Lion[1]'un eseridir. Beş kattan oluşup 15.000 metrekarelik bir alana sahiptir ; 910 çalışma yeri sunmaktadır.[2]

İnşaat, 80 milyon avro olarak tahmin edilen finansmanın üçte ikisini de sağlayan Île-de-France bölgesinin sorumluluğu altındaydı, geri kalanı Fransa devleti tarafından sağlandı.

Yapının işletme maliyetinin yılda 2,5 milyon € olduğu tahmin ediliyor.

Statü

BULAC, aşağıdaki kurumlar tarafından oluşturulan, finanse edilen ve yönetilen bir kurumdur :

BULAC, dört temsilcisi olan Yükseköğretim bakanlığı hariç bu ortakların her birinin bir temsilcisinden oluşan bir genel kurul tarafından yönetilir.[3] Fransız ve yabancı akademisyen ve araştırmacılardan oluşan bir bilim kurulu, koleksiyon geliştirme politikası ve araştırma politikası açısından genel politikaları tanımlar.[4] Yönetim

BULAC'ın yönetimi, bir müdür, bir müdür yardımcısı ve bir bilimsel direktörden ibarettir.[5]

  • Kütüphane küratörü Marie-Lise Tsagouria, BULAC'ın müdürüdür.
  • Müdür yardımcısı : Jean-François Chanal.
  • Bilimsel direktör : Benjamin Guichard, 1 Ocak 2015'te Francis Richard'ın yerine geldi.

Koleksiyonlar

Kütüphanenin koleksiyonları, 80 alfabede yazılan yaklaşık 350 dili kapsayan 1.5 milyon cilt içermektedir.[6]

Koleksiyonlarını BULAC'a veren ya da emanet eden kütüphaneler

Malagasy anahtar kitap (1773) (BULAC koleksiyonu).

BULAC, daha önce farklı yerlerde bulunan yaklaşık yirmi ihtisas kütüphanesinin dermelerini bir araya getirmektedir; bunlardan en önemlisi Üniversiteler Arası Doğu Dilleri Kütüphanesi'dir (eski adıyla Doğu Dilleri Okulu kütüphanesi). O kütüphane de İNALCO gibi 2011 yazına kadar dört farklı siteye ayırılıyordu.

Aşağıdaki kütüphaneler de BULAC'a dahil edildiler :

Belgeler

Koleksiyonların bir kısmı açık rafta, diğer kısmı ise kapalı rafta bulunur. Fransızca, İngilizce, Almanca ve kütüphanenin uzmanlık alanları olan dillerde yazılmış 1,5 milyon kitap ve aboneliği devam eden 2 100 basılı dergiden oluşur. Ayrıca çevrimiçi kaynaklar da mevcut.[7]

BULAC kataloğu

Koha ile üretilen BULAC çevrimiçi kataloğu 17 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2000'den önce edinilmiş Latin olmayan karakterlerle yazılmış bazı eserler haricinde kütüphanedeki tüm kaynakları listeler. Latin alfabesi olmayan belgelerin kataloglanması iki şekilde yapılabilir :

2019'da aynı arama alanı sayesinde çevrimiçi kaynaklara (dergiler, makaleler, e-kitaplar vb.) ve dijitalleştirilmiş miras koleksiyonlarına erişim sağlamak için bir keşif aracı kataloğa eklendi[8]

BiNA : Dijitalleştirilmiş miras koleksiyonları

Omeka ile hazırlanan BiNA (Bibliothèque Numérique Aréale, alan çalışmaları dijital kütüphanesi) 1 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., telif hakkı olmayan ve BULAC tarafından dijital hale getirilen tüm belgelere erişim sağlar : eski baskılar, el yazmaları, baskılar, süreli yayınlar gibi kütüphanenin en değerli koleksiyonları arasından seçilen dünyanın her yerinden miras koleksiyonları. Bu belgeler, siteden ücretsiz olarak görüntülenebilir veya indirilebilir.

Dijitalleştirilmiş belgeler, coğrafi kökenlerine veya dillerine göre on koleksiyon halinde düzenlenir :

  • Asya
  • Türk dünyası
  • Orta Doğu, Mağrip, Orta Asya
  • Fars alanı
  • Arap alanı
  • Naxi el yazmaları
  • Çin
  • Osmanlı Türkçesi el yazmaları
  • Farsça el yazmaları
  • Arapça el yazmaları

Carreau de la BULAC 1 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

BULAC, blog platformu Hypotheses.org[9] üzerinde bir araştırma blogu yürütmektedir. Carreau de la BULAC adlı bu blog, Batı dışı diller ve medeniyetler üzerinde çalışan öğrencilere ve araştırmacılara BULAC'ın koleksiyonları ve bölgesel çalışmalar (alan çalışmaları) hakkında bilgi ve haberler sağlar.

La Croisée de la BULAC 30 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Bu site, Afrika, Amerikan kültürleri, Asya, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Islam âlemi ve Okyanusya'ya odaklanan bir dizi makale ve haber takip sitelerinden en son yayınları listeler.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

Notlar

  1. ^ "Le Pôle des langues et civilisations" (Fransızca). Le site de la BULAC. 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Guide du lecteur 27 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sur le site de la Bulac 27 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "L'assemblée générale" (Fransızca). Le site de la BULAC. 14 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Le conseil scientifique" (Fransızca). Le site de la BULAC. 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Organigramme de la BULAC" (PDF). 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "Collections : BULAC". bulac.fr (İngilizce). 17 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Consulter des documents en salle :: BULAC". www.bulac.fr. 3 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 
  8. ^ "Outil de découverte — Bibliopedia". bibliopedia.fr. 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 
  9. ^ "fr.hypotheses – Le portail de la communauté francophone d'Hypothèses" (Fransızca). 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Gürsel</span> Türk yazar

Nedim Gürsel, Türk yazardır. İktisatçı Seyfettin Gürsel'in kardeşidir. Leyla Gün Gürsel ve Dilay Alin Gürsel adında iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Kürt Enstitüsü</span> 1983te Pariste kurulan kültürel bir vakıf

Paris Kürt Enstitüsü, Paris'te bulunan, Kürt dilini ve kültürünü araştırmayı amaçlayan enstitüdür. 24 Şubat 1983 tarihinde Kürt sinema sanatçısı Yılmaz Güney, şair Cigerxwîn ve dilbilimci Abdurrahman Şerefkendi tarafından kurulmuştur. 1993 yılında vakıf olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Medeniyet Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evariste Lévi-Provençal</span> Fransız tarihçi (1894 – 1956)

Évariste Lévi-Provençal, Fransız Orta Çağ tarihçisi, oryantalist, Arap dili ve edebiyatı uzmanı ve İslam tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buhler</span> Fransız diplomat (d. 1954)

Pierre Buhler, Fransız büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Diderot Üniversitesi</span>

Paris 7 olarak da bilinen Paris Diderot Üniversitesi, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan bir Fransız devlet üniversitesidir. Paris kamu yükseköğretim akademisinin yedi üniversitesinden biri ve Sorbonne Paris Üniversitesi grubunun üyesiydi. 2019 yılında Paris Descartes Üniversitesi ile birleşti ve Paris Üniversitesi olarak yeni unvanını kazandı. Üniversite ile bağlantılı kişilerden iki öğretmen fizik ve kimya alanında Nobel Ödülü kazandı ve diğer ikisi Fransa'da Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (Paris)</span>

Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO), dünya dillerini ve kültürlerini öğretme konusunda uzmanlaşmış bir Fransız üniversitesidir. Kapsamı Orta Avrupa, Afrika, Asya, Amerika ve Okyanusya dillerini kapsar.

Suna Kıraç Kütüphanesi, Koç Üniversitesi'nin öğrencileri ile akademik ve idari çalışanlarının araştırma ve eğitim gereksinimlerine cevap vermek üzere 1993 yılında üniversite ile birlikte kurulmuş kütüphanedir.

Joyce Blau, Kürt dili ve edebiyatı konusunda uzmanlaşmış bir dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.