İçeriğe atla

Bişer el-Hasavneh

Bişer el-Hasavneh, 2020

Bişer el-Hasavneh (d. 27 Ocak 1969) eski Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı, ayrıca daha önce 12 Ekim 2020 tarihine kadar Kral II. Abdullah'a politikalar konusunda Danışman olarak hizmet vermiş Ürdünlü bir diplomat ve politikacıdır.[1]

Nisan 2019 ile Ağustos 2020 arasında Kraliyet Haşimi Mahkemesi'nde İletişim ve Koordinasyondan sorumlu olarak Kral II. Abdullah'a danışman olarak görev yaptı.[2][3] 2017-2018 arasında Hukuk İşleri Bakanı ve 2016-2017 arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.[4] Al-Hasavneh, Ürdün'ün Mısır, Fransa,[5] Kenya, Etiyopya, Afrika Birliği, Arap Birliği ve UNESCO'daki eski Büyükelçisiydi. Ayrıca Ürdün'deki Barış Süreci ve Müzakere Bürosu Genel Koordinatörü ve Direktörü olarak görev yaptı.[6]

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Ömer Razzaz
Ürdün başbakanı
2020–2024
Sonra gelen
Cafer Hasan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Petra</span> Ürdünde antik şehir

Petra, Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society</span> Birleşik Krallık ulusal bilimler akademisi

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah</span> Ürdün kralı

II. Abdullah el-Hüseyin, 1999'dan beri Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Fitne</span> Emevi Dönemi Müslüman iç savaşı (680-692)

İkinci Fitne veya Erken İslam Tarihinde İkinci İç Savaş, Emevi hakimiyetinin başlarında I. Muaviye’in ölümüyle birlikte baş gösteren siyasi / askeri çatışmalardan oluşan karışıklık dönemi. Dönemin tarihi üzerinde tarihçiler arasında ittifak sağlanmamışsa da, en çok kabul gören görüş, İkinci Fitne’nin 680-692 yılları arasında olduğudur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Zübeyr</span> sahabe

Abdullah bin Zübeyr, İkinci Emevi halifesi Yezid'e biat etmeyerek isyan başlatan ve Mekke'de karşı halifeliğini ilan ederek 692'deki öldürülüşüne kadar Emevilerle mücadele eden tabiin.

<span class="mw-page-title-main">Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî</span>

Haccâc bin Yûsuf es-Sekafî bilinen adıyla Haccâc-ı Zâlim, Emevî valisi.

<span class="mw-page-title-main">Nabatîler</span> Kuzey Arabistan ve Güney Levantta yaşayan Arap halkı

Nabatîler Josephus zamanında Fırat ırmağından Kızıldeniz'e kadar uzanan ve Suriye ile Arabistan arasındaki sınır bölgesindeki vahalardaki yerleşimleri kapsayan ve "Nebate" ismi verilen alanda yaşayan kadim semitik, güney Ürdünlü, Kenanlı ve kuzey Arabistanlı, yazılarını alıp dillerinden ve dinlerinden etkilenen Arapların en yakın akrabalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maruf el-Bahit</span>

Maruf Süleyman el-Bahit, Ürdünlü siyasetçi. 27 Kasım 2005'ten 25 Kasım 2007 tarihine kadar Ürdün başbakanıydı. Daha önce Ürdün'ün İsrail ve Türkiye büyükelçiliği ve ulusal güvenlik şefliği de yaptı. 2005'teki Amman bombalamaların ardından Kral II. Abdullah tarafından başbakan olarak atanan Bahit, ana önceliklerinin Ürdün'ün güvenlik ve istikrarını korumak olduğunu belirtmişti. 1 Şubat 2011 tarihinde Kral II. Abdullah tarafından başbakan olarak tekrar görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Arap Federasyonu</span> 1958 yılında kısa ömürlü Irak ve Ürdün konfederasyonu

Haşimi Arap Federasyonu, 1958'de Irak ve Ürdün Haşimi Krallıkları arasındaki birlikten kurulan kısa ömürlü bir ülkeydi. Adı federal bir yapıyı ima etse de, fiilen bir konfederasyondu.

Hani Al-Mulki, Ürdünlü siyasetçi. El-Mulki, Orta Doğu'da yer aln Ürdün'de 2016 ile 2018 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Rezzaz</span> Ürdünlü siyasetçi

Ömer Ahmed Munif er-Rezzaz ya da kısaca Ömer Rezzaz, Ürdünlü siyasetçi. Rezzaz, Orta Doğu'da bulunan Ürdün'de 14 Haziran 2018 - 12 Ekim 2020 tarihleri arası başbakanlık görevinde bulunmuştur.

Daniel "Dan" Gibson, Orta Doğu, Arap coğrafyası ve de erken İslâm tarihi üzerine incelemeler ve araştırmalar yapan Kanadalı belgeselci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Schallenberg</span> 28. Avusturya şansölyesi

Alexander Georg Nicolas Schallenberg, Avusturyalı diplomat, hukukçu ve bağımsız siyasetçi. 11 Ekim- 6 Aralık 2021 arasında Avusturya Şansölyesi olarak görev yapmıştır. 2019 ile 2021 yılları arasında Avusturya dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. 6 Aralık 2021 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ürdün ilişkileri</span>

Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye ile Ürdün arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye ve Ürdün, her ikisi de Sünni Müslüman çoğunluğa sahip olmaları ve güçlü bir tarihsel bağ paylaştıklarından dolayı uzun tarihsel ortaklıklar nedeniyle nispeten yakın bir ilişki paylaşmaktadırlar. Türkiye'nin Amman'da bir büyükelçiliği ve Ürdün'ün Ankara'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Azoulay</span>

Audrey Azoulay, 2016'dan 2017'ye kadar Fransa'nın Kültür Bakanı olarak görev yapmış Fransız politikacıdır. 10 Kasım 2017'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü olarak atandı ve örgütün ikinci kadın lideri oldu.

Kral Hüseyin'in federasyon planı Ürdün Kralı Hüseyin tarafından 15 Mart 1972'de Ürdün Meclisine yaptığı bir konuşma sırasında önerilen ve İsrail'in Doğu Kudüs'ün kontrolünü Ürdün-Filistinlilere bırakması halinde bir Ürdün-Filistin federasyonu olan "Birleşik Arap Krallığı" kurmayı amaçlayan siyasi bir programdı. Doğu Kudüs, böylece Filistin federal bölgesinin başkenti olacaktı. Hüseyin'in önerisi, ilgili tarafların çoğu tarafından planın duyurusundan kısa bir süre sonra reddedildi.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Hasan</span> Ürdünlü siyasetçi

Cafer Hasan, 15 Eylül 2024 tarihinden bu yana Ürdün başbakanı olarak görev yapan Ürdünlü bir siyasetçidir.