İçeriğe atla

Bière de garde

Bière de garde, geleneksel olarak Fransa'nın Nord-Pas-de-Calais bölgesinde üretilen güçlü bir ale çeşididir. Bu biralar aslen yaz aylarındaki yüksek sıcaklığın mayalama üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı bahar ve kış aylarında çiftlik evlerinde üretilirler. Ancak çiftlik üretimi günümüzde ticari üretimle desteklenmektedir.

Genel olarak bière de garde, altın renginden bakır rengine bir yelpazede olur. Pek çoğu üst fermantasyon yoluyla ve filtresiz olarak üretilmiş olmasına rağmen, alt fermantasyon yoluyla yapılan ve filtreli olarak satışa sunulan çeşitleri de vardır.[1]

Üretim

Bière de Garde üreticileri tipik olarak yerel içerikler kullanırlar. Pek çok üretici şerbetçiotu olarak Alsatian Strisselspalt'ı tercih eder. Bütün bunlar biraya lager-vari bir karakter kazandırır.

Bière de Mars (Fransızca: mart birası) ve Bière de Printemps (Fransızca: ilkbahar birası) olmak üzere iki çeşidi daha vardır. Bunlar kış aylarında fermante edilip ilkbaharda genç ve tazeyken içilen biralardır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Bière de garde". Wikipedia. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2017. 
  2. ^ "What is Bière de Garde?". Allaboutbeer. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<i>Saccharomyces</i>

Saccharomyces, fungus (mantar) alemine ait bir cinstir, pek çok maya türü içerir; Saccharomyces ismi Latince saccharo- (şeker) ve Yunanca -mikes (mantar) sözcüklerinden türetilmiştir. Saccharomyces'lerin tipik özellikleri arasında nitrat kullanamamaları ve karbohidratları fermante edebilmeleridir. Bu cinsin üyeleri gıda sanayisinde çok önemlidirler. Bir örnek, ekmek, bira ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces cerevisiae'dır. Grubun diğer üyeler arasında şarapçılıkta kullanılan Saccharomyces bayanus ve ilaç yapımında kullanılan Saccharomyces boulardii sayılabilir. Yakın zamanda Saccharomyces boulardiinin Saccharomyces cerevisiaenın bir alt türü olduğu gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altbier</span> Üst fermentasyon mayasından üretilen ale benzeri bir Alman birası

Altbier, Almanya'da Westphalia ve Düsseldorf yakınlarında üretilen bir bira çeşididir. Adının eski olmasının nedeni, fermantasyonda diğer lager tipi biraların aksine çok daha eski bir metot kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Schwarzbier</span>

Schwarzbier, Almanya'da üretilen lager tipi bir biradır. Oldukça siyah ve opak bir renge sahiptir. Siyah olmasının yanı sıra tadındaki hafif kahve ve çikolata aromalarıyla da diğer biralardan oldukça farklı bir konuma sahiptir. Renginin siyah olmasının nedeni kavrulmuş malt kullanılmasıdır. Bu özelliğiyle stout tipi biralara benzerler ancak fermantasyon metodu stoutlardan oldukça farklıdır. Genelde %5,00 oranında alkol içerirler.

<span class="mw-page-title-main">Kölsch</span>

Kölsch, Almanya'nın Köln kentinde üretilen açık renkli ve mayhoş bir tat karakterine sahip bira çeşididir. Diğer ale biralarda olduğu gibi üst fermantasyon yoluyla elde edilir. Lager tipi biralara göre daha yüksek sıcaklıklarda fermante edilir. (13-21 °C)

<span class="mw-page-title-main">Porter</span>

Porter, kahverengi malt kullanılarak üretilen ve Londra'da geliştirilen ale türü siyah bir bira çeşididir. Biraya koyu rengini veren şey ise üretiminde kullanılan koyu renkli arpa maltıdır. Bugün arpa maltının yanı sıra çikolata maltı da sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok üretici daha farklı ve özgün bir tat yaratabilmek için bal, bal kabağı, vanilya ve erik gibi içerikler de kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bock</span>

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Dubbel</span>

Dubbel, kökeni Belçika'ya dayanan ve manastırlar tarafından üretilen Trappist biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Trappist bira</span>

Trappist bira, Trappist manastırlarına bağlı bira fabrikaları tarafından üretilen bira çeşididir. Günümüzde Belçika'da altı, Hollanda'da iki; Avusturya, İtalya ve ABD'de birer tane olmak üzere toplam 11 Trappist manastırı vardır. Trappist manastırlarına bağlı üretimevleri tarafından üretilen bu biralar, "Gerçek Trappist Ürünü" anlamına gelen Authentic Trappist Product mottosuyla satılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çavdar birası</span>

Çavdar birası, arpa maltının yanı sıra kayda değer oranda çavdar maltı ya da sek çavdar kullanılarak üretilen özel tahıl biralarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çavdar biralarında şerbetçi otundan gelen acılık, çavdarın kendisinden gelen acılığı ve ekşimsiliği daha da artırmamak amacıyla genelde orta düzeyde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Darı birası</span>

Darı birası, darı maltıyla yapılan bir alkollü içecektir. Doğu, Orta ve Batı Afrika'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır birası</span>

Mısır birası, mısır ile yapılan fermente içecekleri adlandırmada kullanılan bir terimdir. Karakter olarak diğer tahıl biralarından çavdar ve darı biralarına benzerler. Pek çok dünya mutfağında geleneksel olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buz birası</span>

Buz birası, Alman eisbock biralarına benzer bir biçimde aşamalı olarak dondurulup, alkol oranı yükseltilen açık tonlu lager biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Buz biraları içerdikleri alkol oranına göre ucuz olmalarıyla bilinirler. Pek çok ülkede tüketilmesine karşın üretim özellikle ABD ile Kanada gibi Kuzey Amerika ülkelerinde yoğunlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buhar birası</span>

Buhar birası, lager mayalarıyla yüksek sıcaklıklarda fermente edilen biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Geleneksel buhar biraları Kaliforniya kökenlidir. Bu nedenle bu biralar İngilizcede California Common Beer olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bira çeşitleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.