İçeriğe atla

Bhubaneswar

Bhubaneswar
ଭୁବନେଶ୍ୱର
Şehir
Hindistan üzerinde Bhubaneswar
Bhubaneswar
Bhubaneswar
Bhubaneswar'ın Hindistan'daki konumu
ÜlkeHindistan Hindistan
EyaletOdisha
İlçeKhordha
İdare
 • Belediye başkanıAnant Narayan Jena (BJD)
Yüzölçümü
 • Şehir135 km²
Nüfus
 (2011)[1]
 • Şehir837.737
 • Yoğunluk2131.37/km²
 • Metropol
881,988
Zaman dilimiUTC+5.30 (IST)
Resmî site
www.bmc.gov.in

Bhubaneswar (Oriya: ଭୁବନେଶ୍ୱର), Hindistan'ın Odisha eyaletinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 837,737'dir.[1] Bhubaneswar, Doğu Hindistan'ın önemli bir ekonomik ve dini merkezidir.

Şehrin 3000 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Modern kent ise 1946 yılında Alman mimar Otto Königsberger tarafından tasarlanmış olup Cemşidpur ve Çhandigarh ile birlikte modern Hindistan'ın ilk planlı kentlerinden biridir. Günümüzde Bhubaneswar idari, bilgi teknolojileri, eğitim ve turizm kenti olup 2014 yılında Dünya Bankası tarafından Hindistan'da en iyi iş yapılabilecek yer olarak belirlenmiştir.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Cities having population 1 lakh and above" (PDF). Census of India, Government of India. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  2. ^ "World Bank report ranks Odisha's Bhubaneswar as best place to do business in India". RAA Properties. 25 Mayıs 2014. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Delhi</span> Hindistanın başkenti

Yeni Delhi, Hindistan'ın başkenti, 321.883 şehir içi nüfusu ile yerleşim alanı olarak nüfusu 17.753.087 kişidir (1 Ocak 2006 verilerine göre). 1912-1947 arası Britanya Hindistanı'nın başkenti olmuştur. Bundan sonra Hindistan bağımsız olunca yine başkent olarak kalmaya devam etmiştir. Yüzölçümü 42.7 km²'dir. Yeni Delhi, 134 yabancı elçiliğe ve yüksek komisyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin temeli, 15 Aralık 1911 tarihinde atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mumbai</span> Hindistanın en büyük ve Dünyanın dokuzuncu büyük şehri

Mumbai, Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti, Hindistan'ın en büyük ve Dünya'nın dokuzuncu büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmedabad</span>

Ahmedabad, Hindistan'ın Gücerât eyâletinde 5.570.585 (2011) nüfuslu şehir. Bombay'ın kuzeyinde Sabarmati Nehri civarındadır. 1411 yılında Sultan Ahmed Şah tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tamilce</span> Sri Lanka ve Singapur’un resmî dili

Tamilce, ağırlıklı olarak Hindistan ve Sri Lanka'da yaşayan Tamiller tarafından konuşulan bir Dravid dili. 2000 yıllı aşkın bir yazılı tarihe sahip dil, yaklaşık 75 milyon insan tarafından konuşulur. Dil, Sri Lanka ve Singapur’da resmî dil konumundadır, ayrıca Hindistan'ın Tamil Nadu eyaleti ve Puduçeri Birlik Toprağı’nın da resmî dildir. Malezya'da, 543 ilkokulda Tamilce eğitim yapılır.

Thiruvananthapuram, Hindistan'ın Kerala eyaletinin başkenti ve Thiruvananthapuram Bölgesi'nin merkezidir. Hindistan ankarasının en güney ucuna yakın batı kıyısında yer almaktadır. Mahatma Gandhi tarafından "Hindistan'ın her zaman yeşil kenti" olarak adlandırılmıştır. Şehir dalgalı arazide alçak kıyı tepeleri ve yoğun ticaret sokakları ile karakterizedir. Şehir 752.490 yerli nüfusa sahiptir ancak yaklaşık 1.680.000 kentsel yığılma nüfusu vardır. Thiruvananthapuram, eyaletin yazılım ihracatının % 80'ine katkıda bulunur ve eyaletin en büyük bilişim teknolojisi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap, Hindistan</span>

Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Hindistan ziyaretçileri Hint diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Hindistan, Dünya'daki birçok ülkeden turist elektronik vizesi alınmasına izin vererek 2014 yılında vize politikası reformu yapmayı planlıyor.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mars Orbiter Mission</span>

Mars Orbiter Mission (MOM) veya Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde araştırma yapmak için tasarlanmış bir uzay sondasıdır. Araç Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından 5 Kasım 2013 tarihinde fırlatılmış olup 24 Eylül 2014 tarihinde Mars yörüngesine girmiştir. Araç Hindistan'ın ilk gezegenler arası misyonu olup ISRO, Sovyet uzay programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan sonra Mars'a ulaşan dördüncü uzay ajansı haline geldi. Aynı zamanda Hindistan Mars yörüngesine ulaşan ilk Asya ülkesi ve ilk girişiminde bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

<span class="mw-page-title-main">Konark Güneş Tapınağı</span> Hindistanın Odisha şehrindeki 13. yüzyıl Surya tapınağı ve UNESCO dünya mirası

Konark Güneş Tapınağı ya da Konark Sun Tapınağı, Hindistan'ın Orissa Eyaleti'ndeki Konark'ta yer alan 13. yüzyıldan kalma bir Güneş tapınağıdır. Tapınağın 1255 yılında Doğu Ganga Hanedanlığı döneminde, Kral I. Narasimhadeva tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Tapınak kompleksi devasa bir savaş arabası şeklindedir ve özenle hazırlanmış taş oymalar, sütunlar ve duvarlar barındırmaktadır. Yapının önemli bir kısmı şimdi harap durumdadır. Tapınak, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş olup, Hindistan Yedi Harikası listesinde de yer almaktadır. Tapınak, Puri'ye 35 km ve Bhubaneswar'a 65 km uzaklıktadır.

2018 Erkekler Hokey Dünya Kupası, FIH tarafından erkek milli çim hokeyi takımları için dört yılda bir düzenlenen Hokey Dünya Kupası'nın 14'üncüsü. Hindistan, Bhubaneswar'daki Kalinga Stadyumu'nda 28 Kasım - 16 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 27 Kasım 2018'de yapılan açılış töreni, Hindistan'daki en büyük drone uçuşu gösterisine sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Swiggy</span>

Swiggy, Hindistan'da çevrimiçi yemek siparişi ve teslimatı alanlarında hizmet veren en büyük ve en değerli teknoloji firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Orissa sarılık salgını</span>

2014 Orissa sarılık salgını, Hindistan'ın Orissa kentindeki Sambalpur kasabasında başlayan, başlıca Hepatit E olmak üzere Hepatit A virüsü kaynaklı bir hepatit (sarılık) salgınıdır. Salgının nedeninin Halk Sağlığı Mühendisliği Bölümü (PHED) tarafından sağlanan içme suyundaki kontaminasyon olduğundan şüphelenildi.

2015 Hint domuz gribi salgını, 2015'in başlarında Hindistan'da H1N1 virüsünün bir salgınını ifade eder. Gujarat ve Rajasthan eyaletleri en kötü etkilenenler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hemananda Biswal</span>

Hemananda Biswal, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sivaji Patnaik</span>

Sivaji Patnaik, Hint siyasetçi.