İçeriğe atla

Beş Dhyani Buda

Budalar

Beş Dhyani Buda (Japonca天宇受売命, 天鈿女命), Vajrayana Budizmi'nde Adi-Buda'nın ya da Dharmakaya ile ilişkili "ilk Buda" Vayroçana ya da Vajradhara'nın beş niteliklerinin ortaya çıkardıkları ve temsil ettikleridir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Williams, Wynne, Tribe; Buddhist Thought: A Complete Introduction to the Indian Tradition, page 210.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buda</span> mükemmel aydınlanmaya erişen varlık

Buddha, Sanskrit dilinde “uyanmak, idrak etmek, bilinçlenmek” anlamına gelen “budh” fiilinin geçmiş zaman kipidir. "Uyanmış, idrak etmiş, bilinçlenmiş” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

İngiliz Bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin yirminci sezonu. 3 Ocak 1983 tarihinde Arc of Infinity adlı bölüme başlamış ve 16 Mart 1983 tarihinde The King's Demons adlı bölümle sona ermiştir. Kasım 1983'te 20. yıl özel bölümü The Five Doctors yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Five by Five</span>

"Five by Five", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yan dizisi Angel'ın birinci sezonunun on sekizinci bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Ame-no-Uzume</span>

Ame-no-Uzume-no-Mikoto, Şintoizm'de şafak, şaşkınlık ve sevinç tanrıçası ve tanrı Sarutahiko Ōkami'nin karısıdır. Ünü, kayıp güneş tanrısı Amaterasu Omikami'nin hikâyesiyle ilgilidir. Muhtemelen kocasıyla olan ilişkisinden dolayı bir inari kami olan Ōmiyanome-no-ōkami olarak da bilinir.

Konjaku Monogatarishū, Heian döneminin (794-1185) sonlarında yazılmış bin adet Japon masallar serisidir. Tüm seri 31 cilt olup bunların 28'i günümüze kadar kalmıştır. Ciltlerde Hindistan, Çin ve Japonya'dan gelen çeşitli masallar yer almaktadır. Kayıp monogatarinin ayrıntılı kanıtları eleştirisinin nesnelerini bir dereceye kadar yeniden yapılandırmak için incelenebilen edebi eleştiri biçimindedir.

Ten'ō, Japonya tarihinde MS Ocak 781-Ağustos 782 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Hōki'den sonra gelmekte olup Enryaku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōnin idi.

Tennan, Japonya tarihinde MS Şubat 857-Nisan 859 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Saikō'dan sonra gelmekte olup Jōgan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Montoku ve Seiwa idi.

Tenryaku, Japonya tarihinde MS Nisan 947-Ekim 957 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tengyō'dan sonra gelmekte olup Tentoku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Murakami idi.

Ten'en, Japonya tarihinde MS Aralık 973-Temmuz 976 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenroku'dan sonra gelmekte olup Jōgen'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator En'yū idi.

Tengi, Japonya tarihinde Ocak 1053-Ağustos 1058 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Eishō'dan sonra gelmekte olup Kōhei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Reizei idi.

Tennin, Japonya tarihinde Ağustos 1108-Temmuz 1110 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kajō'dan sonra gelmekte olup Ten'ei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Toba idi.

Ten'ei, Japonya tarihinde Temmuz 1110-Temmuz 1113 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tennin'den sonra gelmekte olup Eikyū'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Toba idi.

Tenji, Japonya tarihinde Nisan 1124-Ocak 1126 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Hōan'dan sonra gelmekte olup Daiji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Sutoku idi.

Tenshō, Japonya tarihinde Nisan 1124-Ocak 1126 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Daiji'den sonra gelmekte olup Chōshō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Sutoku idi.

Ten'yō, Japonya tarihinde Şubat 1144-Temmuz 1145 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōji'den sonra gelmekte olup Kyūan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Konoe idi.

Bunryaku, Japonya tarihinde Kasım 1234-Eylül 1235 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenpuku'dan sonra gelmekte olup Katei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Shijō idi.

Tenna, Japonya tarihinde Eylül 1681-Şubat 1684 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enpō'dan sonra gelmekte olup Jōkyō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Reigen idi.