İçeriğe atla

Beş Dağ Sistemi

Kyoto'daki Nanzen-ji, Japonya'daki tüm Beş Dağ Sistemi'ni denetlemekteydi.

Beş Dağ ve On Manastır Sistemi (五山十刹制度; Çince: Wushan Shicha, Japonca: Gozan Jissetsu Seido), Çin'de Güney Song Hanedanı sırasında oluşturulan devlet destekli Chan Budist tapınakları ağıydı. Bu bağlamda "dağ" terimi, "tapınak" veya "manastır" anlamına gelmektedir ve birçok manastır izole dağların üzerine inşa edildiği için benimsenmiştir. Sistem ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktı ve daha sonra geç Kamakura döneminde Japonya'da da benimsendi.

Japonya'da, mevcut on "Beş Dağ" tapınağı şogunluk tarafından hem korunmakta hem de yönetilmekyeydi. Zamanla bunlar, çalkantılı Nanboku-chō döneminde Ashikaga şogunluğunun ülkeyi istikrara kavuşturmasına yardımcı olan bir tür hükûmet bürokrasisi haline geldi. On Gozan tapınağının altında on sözde Jissetsu tapınağı vardı, ardından Shozan adlı başka bir ağ geldi. Gozan ve Beş Dağ Sistemi terimleri, hem tepedeki on tapınak hem de Jissetsu ve Shozan dahil olmak üzere genel olarak Beş Dağ Sistemi ağı için kullanılmaktadır.

Eskiden Kamakura'da Amagozan adlı manastırlardan oluşan paralel bir "Beş Dağ Sistemi" bulunmaktaydı ve bunlardan yalnızca ünlü Tōkei-ji ayakta kalmıştır.

Kaynakça

  • William Theodore De Bary, Donald Keene, George Tanabe, Paul Varley (2005), Sources of Japanese tradition, Vol. 1: From Earliest Times to 1600, Columbia University Press, 0-231-12138-5
  • Dumoulin, Heinrich (2005). Zen Buddhism: A History. 2: Japan. Bloomington, IN: World Wisdom. ISBN 0-941532-90-9. 
  • The Gozan Temples 6 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Michael Dunn, The Japan Times, August 23, 2007, retrieved on July 4, 2008
  • Harada, Hiroshi (2007). Kamakura no Koji (Japonca). JTB Publishing. ISBN 978-4-533-07104-1. 
  • Iwanami Nihonshi Jiten (岩波日本史辞典), CD-Rom Version. Iwanami Shoten, 1999-2001 (in Japanese)
  • Johnston, W. (2000). Encyclopedia of Monasticism. Routledge. ISBN 1-57958-090-4. 
  • Walsh, Michael J. (2010). Sacred Economies: Buddhist Monasticism and Territoriality in Medieval China. Columbia University Press. ISBN 9780231519939. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edo Dönemi</span> Japon tarihi dönemi

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kōya Dağı</span>

Kōya Dağı, Japonya'nın Wakayama prefektörlüğünde bulunan dağlardır. Aslında bir dağ olmayıp Kongōbu-ji'yi tanımlamak için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kamakura Dönemi</span>

Kamakura dönemi, Japonya tarihinde 1185-1333 yılları arasında Kamakura şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Kamakura dönemi Japonya'da feodalizmin başladığı ve samurayların ortaya çıktığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Nanboku-chō Dönemi</span>

Nanboku-chō dönemi, Muromachi döneminin başlarında 1334-1392 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Masako</span>

Hōjō Masako, Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon siyasi lider. Hōjō Tokimasa'nın en büyük kızı ve Hōjō Yoshitoki'nin ablası olup ikisi de Kamakura şogunluğunun shikkeniydiler. Aynı zamanda Kamakura şogunu Minamoto no Yoritomo'nun karısı ve sonraki şogunlar olan Minamoto no Yoriie ve Minamoto no Sanetomo'nun annesiydi. Hōjō Masako, Kamakura döneminin ilk yıllarında önemli bir güce sahipti.

735-737 Japonya çiçek hastalığı epidemisi Japonya'nın çoğunu etkileyen büyük bir çiçek hastalığı salgınıdır. Tüm Japon nüfusunun yaklaşık 1/3'ünü öldüren salgının ülke genelinde önemli sosyal, ekonomik ve dini yansımaları oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nantai Dağı</span> Japonyada olan bir dağ

Nantai Dağı, Japonya'nın Tochigi prefektörlüğünde bulunan bir stratovolkandır. Dağ, Nikkō Millî Parkı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tenshō Shūbun</span> Japon sanatçı (1414 – 1463)

Tenshō Shūbun, Muromachi döneminde yaşamış bir Japon Budist keşiş ve ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Shōen</span>

Shōen, Japonya'da bir tarla veya malikaneydi. Terim, Tang Hanedanı'nın zhuangyuan tanımından gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Mii-dera</span> Kyotoda Budist tapınağı

Nagara-san Onjo-ji veya Mii-dera Mii-dera (三井寺), Japonya'nın Ōtsu kentinde bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, MS 672 yılında kurulmuş olup Hiei Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır ve Tendai'nin Jimon mezhebinin baş tapınağıdır.